Conjunctivita la copil

Conjunctivita la copil

Conjunctivita la copil

Conjunctivita este cea mai comuna boala a ochilor pe care o pot avea copiii. Pot avea ochii rosii, mancarime, ochii inflamati sau umflati, iar din ochi li se poate scurge un lichid limpede sau gros de culoare alb, galben ori verzui.

Copilul isi tot freaca ochii, dar nu poate scapa de senzatia de mancarime. Cand va uitati mai bine la el, vedeti ca are ochii rosii si umflati. Ce se intampla? Are o boala ciudata? Nu, are o boala comuna, numita conjunctivita. Conjunctivita mai este numita si „boala ochilor rosii“. Conjunctivita nu este dureroasa in general, dar mancarimile pe care le provoaca sunt suparatoare.

Iata cum se trateaza conjunctivita copilului, fie ca e conjunctivita bacteriana fie conjunctivita virala.

despre conjunctivita la copil, veti citi:
Conjunctivita, boala ochilor rosii. Ce este conjunctivita?
Este conjunctivita dureroasa?
Cum se face conjunctivita?
Ce trebuie sa faceti daca banuiti ca micutul are conjunctivita?
Ce va face medicul in cazul conjunctivitei?
Tratarea conjunctivitei
Conjunctivita si scoala?
5 boli pe care copiii le iau de la scoală sau gradinită
Bolile copilului

Conjunctivita, boala ochilor rosii. Ce este conjunctivita?

Conjunctivita este cea mai comuna boala a ochilor pe care o pot avea copiii. Pot avea ochii rosii, mancarime, ochii inflamati sau umflati, iar din ochi li se poate scurge un lichid limpede sau gros de culoare alb, galben ori verzui.

Boala este numita „a ochilor rosii“ deoarece partea alba a ochiului si interiorul pleoapelor devin rosii sau roz in timpul bolii. Inrosirea poate aparea numai la un ochi, dar de multe ori conjunctivita apare la ambii ochi simultan.
 


Imagine care explica despre inflamarea membranei
conjunctive care produce Conjunctivita.

Este conjunctivita dureroasa?

Conjunctivita nu este dureroasa in general, dar mancarimile pe care le provoaca sunt suparatoare. Copilul poate avea senzatia ca are in ochi un fir de par sau de nisip de care nu poate scapa.

Adultii, mai ales parintii si profesorii, care petrec mult timp cu copiii, pot face si ei conjunctivita. Conjunctivita dureaza putin, de obicei mai putin de o saptamana, apoi trece uneori de la sine, alteori dupa tratament. 

Cum se face conjunctivita?

Copiii fac conjunctivita din diferite motive. Cei mai multi o fac din cauza bacteriilor sau a virusurilor. Acest tip se numeste conjunctivita infectioasa. Bacteriile pot fi vazute numai la un microscop puternic, iar virusii sunt chiar mai mici decat bacteriile!

Bacteriile sunt tot timpul prezente pe piele, in nas sau in gura, fara sa stim. Majoritatea nu fac vreodata vreun rau, dar anumite tipuri de bacterii pot produce infectii precum conjunctivita.

Uneori, copiii fac si infectii ale urechii odata cu conjunctivita, deoarece aceeasi bacterie poate cauza ambele boli.

Aceiasi virusi care pot produce racelile pot provoca si conjunctivita. Conjunctivita se transmite usor prin contact direct, prin atingerea mainii unui prieten infectat care si-a atins ochii. Daca apoi copilul isi atinge ochii, infectia poate trece la el. Spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun, este cea mai buna metoda de a evita infectarea cu conjunctivita.

Copiii mai fac conjunctivita din cauza alergiilor sau din cauza ca le intra ceva iritant in ochi, dar aceste tipuri de conjunctivita nu sunt contagioase.

Ce trebuie sa faceti daca banuiti ca micutul are conjunctivita?

In cazul in care observati sau copilul va spune ca are mancarimi ale ochilor, ochii sunt rosii, sau mai „urdurosi“ de dimineata decat de obicei, ar trebui sa reactionati rapid, deoarece conjunctivita se transmite usor. Sunati medicul pentru a programa o consultatie.

Ce va face medicul in cazul conjunctivitei?

Nu stie nimeni exact cat de multi copii fac conjunctivita in fiecare an, dar medicul trateaza multe cazuri si poate diagnostica boala foarte repede. Medicul va intreba si daca are ochii rosii si senzatie de mancarime sau daca ochii au secretii neobisnuite (urdori).

Este important sa-i spuneti medicului daca micutul a fost in apropierea cuiva (de exemplu, un frate sau un prieten), care are ochii rosii si mancarimi ale ochilor.

Medicul va stabili daca este vorba de conjunctivita examinand ochii copilului pentru a vedea daca sunt rosii si daca se scurge din ei vreun lichid. Va intreba si daca vede bine sau daca i-a intrat ceva in ochi. In final, ar putea sa examineze urechile copilului pentru a stabili daca are si o infectie a urechilor cauzata de aceeasi bacterie care a provocat conjunctivita.

Tratarea conjunctivitei

Daca are conjunctivita bacteriala (produsa de o bacterie)

Daca are conjunctivita bacteriala (produsa de o bacterie), medicul probabil va prescrie picaturi sau unguente locale pe baza de antibiotice. Copiilor li se recomanda de obicei unguentele, iar adultilor li se recomanda picaturile. Parintii ii vor administra copilului (sau daca este mai mare, numai il vor ajuta) tratamentul de cateva ori pe zi, timp de o saptamana.

Conjunctivita cauzata de un virus (conjunctivita virala)

Este important sa fie urmate recomandarile medicului pentru ca infectia sa nu revina. Din nefericire, picaturile nu vor avea efect asupra conjunctivitei cauzate de un virus (conjunctivita virala). Daca alergiile sunt cele care provoaca mancarimea si ochii rosii medicul poate recomanda picaturi speciale pentru a combate aceste simptome ale alergiilor.

Daca pe copil il supara ochii, incercati sa-i spalati ochii cu ceva rece sau caldut. Uneori, puteti ajuta copilul sa se simta mai bine curatandu-i delicat ochii cu apa calduta si tampoane igienice de bumbac, pentru a indeparta lichidul sau crusta de la ochi.

Trebuie sa va spalati mainile cu atentie inainte de aceasta operatiune si sa aruncati tampoanele dupa folosire. Solutiile de spalare si prosoapele folosite la curatarea si uscarea ochilor trebuie trimise la cosul cu rufe de spalat, astfel ca nimeni altcineva sa nu se infecteze.

Conjunctivita si scoala?

In general este bine sa cereti sfatul medicului inainte de revenirea la scoala a copilului daca a avut conjunctivita. De obicei, copiii pot reveni la scoala dupa primele 24 de ore de la administrarea picaturilor cu antibiotice.

Desi poate fi dificil, incercati sa convingeti copilul sa nu-si atinga ochii si spalati-i des mainile sau amintiti-i sa faca asta daca este mai mare. Aceste doua lucruri vor impiedica raspandirea conjunctivitei in randul prietenilor si al membrilor familiei. Cu totii va vor fi recunoscatori! 

5 boli pe care copiii le iau de la scoală sau gradinită

Școala sau gradinița sunt adevarate mall-uri pentru bacterii și virusuri si ca atare, sunt locul de unde copiii iau multe boli in primii ani de scoală si gradinită, când sistemul lor imunitar este incă in dezvoltare. Deci pregăteste-te pentru răceala, gripă, conjunctivită, gastroenterită, infectii cu streptococ...

Iată de ce copilul poate avea fie: febră, muci in exces, tuse, diaree, vomă, dureri in gat, amidgale inflamate, ochi rosii, secretii la ochi ...si iată niste sfaturi cu care ne putem invăta copiii sa evite cât mai mult aceste 5 boli pe care copiii le iau de la gradinită sau de la scoală.

Bebelusul are ochii lipiciosi: ce e de facut si ce trebuie sa stim

Multi bebelusi au ochi lipiciosi, si este destul de normal ca ei sa aiba o substanta galbuie lipicioasa in coltul ochilor, care poate face uneori coaja, mai ales dupa somn. Canalele lacrimale de la colturile ochilor pana la nas sunt, de obicei, mai inguste la nou-nascuti. Ele pot fi usor blocate, provocand acumularea lacrimilor in colturile ochilor, ceea ce ii face sa fie aposi.

Iata ce e de facut si ce trebuie sa stim cand bebelusul are ochii lipiciosi.

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

 Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.
  

autor: Dr. I. Marinescu, medic pediatru, pentru desprecopii.com, Toate drepturile rezervate (c) 2019

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 9 comentarii

  1. AmNume
    AmNumetrimis la 24/2/2015

    Salut , nu stiu am o problema ciudata de vro 3-4 luni nu mai vad asa bine adica vad ceva ca sw plinba in ochi mei si ma deranjeaza dar nici nj stiu cum sa intamplat pur si simplu asa m-am trezit cu ea ajutati-ma va rog :(

    Raspunde la acest comentariu
  2. Ratiu Tony
    Ratiu Tonytrimis la 28/6/2013

    Multumesc foarte mult..mama tot zice ca de la calculator..O sa merg la medic

    Raspunde la acest comentariu
  3. simona
    simonatrimis la 15/4/2013

    fetita mea are ochii foarte rosi parca ar avea sange inchegat sunt si unflati acum o saptamana am avut eu conjuctuvita nu mai stiu ce sa fac ajutatima am fost si la medic ia prescris picaturi antibiotice

    Raspunde la acest comentariu
  4. marinela
    marinelatrimis la 12/12/2012

    copilul meu are ceva la ochii dar nu este conjunctivita lnauntrul ochiului are ca un dul mai mic si pe ploapa la fel spunetimi si mie cei de facut doctora de familie nu ma lndrumat unde trebuia

    Raspunde la acest comentariu
  5. cimpan cristina
    cimpan cristinatrimis la 2/5/2012

    baietelul meu ae 7 ani si are ochii de vreo saptamana. am dat vina pe televizor dar se pare ca nu este asa. seara la culcare il mananca ochii si se scarpina rau.ar putea fii conjunctivita?va multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  6. SANDOR  NECULAI MIKLOS
    SANDOR NECULAI MIKLOStrimis la 26/3/2012

    FETITEI MELE DE 4 ANI I SA INROSIT FOARTE TARE MEMBRANA CONJUCTIVA, CE POT SA FAC, MENTIONEZ CA NU O MANANCA OCHIUL CA AN CAZUL CONJUNCTIVITEI. VA MULTUMESC.

    Raspunde la acest comentariu
  7. neagoie catalin
    neagoie catalintrimis la 31/1/2012

    fetita mea de 3 ani si jumatate s-a trezit cu ochiul stang putin iritat, neluand in seama am dus-o la gradinita iar cand am luato era mai umflat face secretie galbuie in coltul ochiului.am intrebat-o daca o doare si spune ca nu iar de vazut vede bine dati-mi va rog un sfat va multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  8. vulpe mihai
    vulpe mihaitrimis la 21/8/2011

    baiatul meu are 4 ani si are ochii rosii de 1 saptamana , dar nu are simtomele de conjunctivita ma puteti ajuta cu un raspuns?multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  9. TRIFU  GEORGETA
    TRIFU GEORGETAtrimis la 27/4/2008

    Consider k este un articol foarte interesant si folositor pt orice parinte kre este ingrijorat de starea copiluluisau.Articolul este foarte detaliat si merita citit.Recomand tuturor parintilor sa acceseze acest site si sa citesk acest artikol,dar sh celelalte.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII