5 boli pe care copiii le iau de la școală sau grădiniță
Școala sau gradinița sunt adevarate mall-uri pentru bacterii și virusuri si ca atare, sunt locul de unde copiii iau multe boli in primii ani de scoală si gradinită, când sistemul lor imunitar este incă in dezvoltare. Deci pregăteste-te pentru răceala, gripă, conjunctivită, gastroenterită, infectii cu streptococ...
• Iată de ce copilul poate avea fie: febră, muci in exces, tuse, diaree, vomă, dureri in gat, amidgale inflamate, ochi rosii, secretii la ochi ...si iată niste sfaturi cu care ne putem invăta copiii sa evite cât mai mult aceste 5 boli pe care copiii le iau de la gradinită sau de la scoală si sfatul medicului pediatru.
- veti citi:
Când copilul pare să ia toate bolile de la scoală sau grădiniță
Gripa la copil
Răceala la copil
Conjunctivita la copil
Infectia cu steptococ in gât la copil
Gastroenterita la copil
De când merge la gradinită copilul e mereu bolnavior: iată de ce mai multe boli acum inseamnă mai puține mai tarziu
Despre imunitatea copilului
Când copilul pare să ia toate bolile de la scoală sau grădiniță
Dacă ai impresia că in timpul anului scolar, copilul pare să aibă cate o boală la fiecare saptamană, linisteste-te este normal. Adevarul este că la scoală sau gradinită, copiii invata o multime de lucruri utile - invată primele notiuni de matematică, invata sa citească, invata primele notiuni ale stiintelor naturale si desigur invată să ii dezvolte abilitatile sociale, atat de importante pentru mai tarziu, in societate. Dar, foarte adevarat este scoala sau gradinita pot fi mall-uri pentru bacterii si virusuri si ca atare, sunt surse multor boli ale copilariei - in special pentru copilasii de clasa mai mică, ale caror sistem imunitar este incă in dezvotare.
Chiar acum primăvara - după luni de zile in care clasele au stat cu geamurile inchise, virusurile s-au inmultit in sălile de gradinită si scoală. Iată care sunt bolile tipice pe care copiii le iau de la gradinită sau scoală, care sunt simptomele lor si cand trebuie sa ne ingrijorăm si sa cerem sfatul medicului.
Gripa la copil
Gripa, provocată de virusul influenza este raspunzătoare de multe nenorociri si uneori poate fi fatală si pentru copii. Medicii recomandă vaccinarea antigripala inclusiv copiilor de peste 6 luni deci copiii de scoala sau gradinita ar trebui si ei vaccinati antigripal.
Simptomele gripei se instalează rapid cu febră mare, dureri musculare, frisoane, durere de cap, oboseală si lipsă de mancare.
Copilul poae avea tuse, rosu in gat si chiar vomă, diareea si dureri de burtică. Multe boli are aparatului respirator - inclusiv infectiile in gat cu streptococ sau pneumonia, pot semana cu gripa asă că e bine sa cereti sfatul unui medic.
► Cum se poate preveni gripa
Invată-ti copilul să isi spele mainile bine si des - in special inainte de masă sau după ce merge la toaletă. Trebuie să ne invătam copilul să se spele bine pe maini dupa ce strănută sau tuseste. Fiecare scoală trebuie să aiba lichid dezinfectant accesibil copiilor, in special in perioadele de gripă si răceală. Si invătati copiii să nu imparta paharele sau linguritele cu alti copii.
Gripa se declanseaza mai repede decât o răceală și îi face pe copii să se simtă mai rău, relativ intr-un timp scurt. Copiii cu răceală au de obicei energie să joace și să-și mențină rutina zilnică. Copiii cu gripă nu au energie si trebuie sa stea de obicei în pat. Iata cum se declanseaza gripa, care sunt simptomele pe care trebuie sa le tinem sub control si cum se trateaza gripa in cazul unui copil.
Răceala la copil
Răcelala este in general provocata de rinovirusuri - care pot trăi pe suprafetele din incăperi multe ore. Aceste virusuri intră in mocoasa nazală si in gat, se inmultesc si apoi cauzează reactiile sistemului imunitar: durere in gat, tuse, durere de cap si strănut. Copilul poate avea durere de cap, nas infundat si febră (moderata).
► Cum se poate preveni răceala copilului
Una dinte cele mai comune căi prin care răcelile sunt transmise este atunci cand copilul intră in contact cu un rinovirus si isi atinge ochii sau nasul. Invată-ti copilul să se spele des pe maini si să nu isi atingă ochii, nasul sau gura. Poti de asemeni sa păstrezi puternic sisstemul imunitar al copillui asigurandu-te că doarme suficient, mănancă sanătos si face sport.
Ar putea fi o raceala insa ar putea fi si inceputul unei gripe. Cand copilul are durere in gat, tuse si febra ridicata e timpul sa ne alarmam? Se poate sa fi luat gripa sau ce se intampla? Sau e doar o banala raceala? Care sunt diferentele de simptome dar si de tratament intre gripa si raceala? Iata ghidul simptomelor care va ajuta sa intelegeti daca e gripa sau raceala.
Conjunctivita la copil
Conjunctivita este o inflamatie sau infectie a membraneor care acopera irisul. Boala este numita „a ochilor rosii“ deoarece partea alba a ochiului si interiorul pleoapelor devin rosii sau roz in timpul bolii. Inrosirea poate aparea numai la un ochi, dar de multe ori conjunctivita apare la ambii ochi simultan.
Această boală este cauzată de o infectie bacterială sau virală dar poate fi cauzată si de alergii, poluare, fum de tigară, chimicale din produse cosmetice sau clorul din piscine. Copilul se poate plange de usturime la ochi sau sensibilitate la lumină, lacrimare excesivă sau scurgeri galbui si o inrosire a albului ochiului.
► Cum se poate preveni conjunctivita
Conjunctivita trece usor de la o persoana la alta, fiind foarte cntagioasă. Un copil de pildă poate lua microbii doar atingand un obiect atins anterior de alt copil care are conjunctivită. De aceea, e bine ca un copil diagnosticat cu conjunctivită să nu meargă la scoală decat dupa ce a inceput un tratament si nu mai este contagios. Aminteste copilului să nu isi atingă nasul, ochii sau gura - in acest fel se poate limita contagierea cu conjuntivită la scoală.
Conjunctivita nu este dureroasa in general, dar mancarimile pe care le provoaca sunt suparatoare. Totul despre conjunctivita si cum se trateaza pe lag, aici.
Infectia cu steptococ in gât la copil
Infectia cu steptococ in gat sau rosu in gat, este o infectie comună si este cauzată de o bacterie numită Streptococ A. Infectia este foarte contagioasă si se transmite prin picaturi fine din aer, produse de alta persoană cu streptococ A. Bacteria poate fi tramsmisă si prin folosirea aceluiasi pahar, prin atingerea clantelor (care sunt locuri in care aceste bacterii e gasesc in numar masiv), prin atingerea mainilor unei persoane infectate deja. Copilul se poate plange de dureri in gat cand inghite, poate avea febră, bubite pe corp, durere de cap, greată sau vomă, avand puncte rosii pe rădăcina limbii precum si amigdale inflamate.
► Cum se poate preveni infectia cu steptococ in gat
Invată-ti copilul sa fie atent la felul in care interactionează cu alti colegi care tusesc sau strănută. Invată-l sa se spele des pe maini, in special dacă un coleg de clasă e bolnav si tuseste.
Indiferent cat sunteti de atenti si grijulii, copilul dumneavoastra va face multe infectii respiratorii pana se face mare, iar unele dintre ele vor fi probabil faringite streptococice.
Probabil ca stiti deja ceva despre faringitele care sunt infectii streptococice si despre culturile streptococice, precum si ca aceste boli trebuie tratate cu antibiotice pentru a preveni problemele grave. Ceea ce s-ar putea sa nu stiti este ce anume face ca acest tip de infectie sa fie special, sau ca aceeasi bacterie care provoaca faringita streptococica, streptococul grup A (GAS sau strep), poate provoca alte infectii, unele dintre ele grave. Iata care sunt simptomele unei infectii cu streptococ, ce analize se fac si cum se trateaza.
Gastroenterita la copil
Gastroenterita, sau febra la stomac - este o inflamare a stomacului si intestinelor - care provoaca voma, diaree, crampe la stomac si febră. Gastroenteritel pot fi cauzate de bacterii, virusuri sau paraziti. Cand copilul are gastroenterită - cel mai important lucru de avut in vedere este să ne tinem copilul bine hidratat. Incurajează copilul sa bea apa sau solutie de hidratare (cum e de pilda bautura de hidratate a sportivilor: Gatorade) care contine electroliti.
► Cum se poate preveni gastroenterita
Cel mai bun mod de preveni gastroenterita este să iti incurajezi copilul să isi spele bine mainele si să evita contactul cu cineva care are gastroenterită.
Gastroenterita bacteriana sau toxiinfectia alimentara este o intoxicatie alimentara cauzata de bacterii care duce la o inflamatie a stomacului si a intestinelor. Germenii pot ajunge in mancarea ta prin diferite modalitati (proces numit "contaminare"): citeste mai departe cum se manifesta aceasta intoxicatie alimentara, ce analize se pot face si cum se trateaza.
Când trebuie să cerem sfatul medicului
In orice situatie cand copilul are aceste simptome, trebuie mers de urgentă la medic:
- Dificultăti de respiratie
- Febră mare (peste 38 de grade C)
- Cand ai impresia că ceva nu este in regulă la copilul tau - de multe ori, mama simte asta
- Copilul are semne de deshidratare: nu face pipi, este obosit, are gura uscată
- Lipsa poftei de mancare si refuzul mancării care durează peste 2 zile.
De când merge la gradinită copilul e mereu bolnavior: iată de ce mai multe boli acum inseamnă mai puține mai tarziu
De cand merge la gradinita copilul e mereu bolnavior: ba are otita cu febra, ba are mereu mucisosi, ba tuseste ... Parca nu se mai termina bolile - spune o mamica a carui copilas a inceput gradinita de cateva luni. Iata insa sfatul pediatrilor si de ce de ce mai multe boli acum insemna mai putine mai tarziu pentru copil :) si de imunitatea se cladeste pas cu pas.
Despre imunitatea copilului mai citeste
De ce prea multa curatenie poate afecta sistemul imunitar al copilului
autor: Dr. I. Marinescu, medic pediatru, pentru desprecopii.com, Toate drepturile rezervate (c) 2023
referinte medicale: Academia Americana de Pediatrie
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII