Pancreatita si pancreatita acuta

Pancreatita si pancreatita acuta

Pancreatita si pancreatita acuta

  • Pancreatita este o inflamatie a pancreasului provocata de enzimele care se acumuleaza in el. Pancreasul este o glanda cu dimensiune de 12-15 cm localizata in spatele stomacului. Glanda aceasta serveste organismul in doua feluri. Mai intai, ea produce insulina si glucagonul, doi hormoni care regleaza metabolismul carbohidratilor. In cazul pancreatitei, pacientul trebuie spitalizat de urgenta. Medicii vor administa pacientului medicamente care sa ii atenueze  durerea si perfuzii care ii vor compensa pierderile de ectroliti. Infectia se va combate prin administrarea antibioticelor.

Ce este pancreatita
Pacreatita acuta
Cauzele pancreatitei acute
Simptome
Prevenirea pancreatitei acute
Tratamentul pancreatitei
Regim alimentar

Ce este pancreatita

Pancreatita este o inflamatie a pancreasului provocata de enzimele care se acumluleaza in el. Pancreasul este o glanda cu dimensiune de 12-15 cm localizata in spatele stomacului. Glanda aceasta serveste organismul in doua feluri. Mai intai, ea produce insulina si glucagonul, doi hormoni care regleaza metabolismul carbohidratilor. In acest mod, pancreasul functioneaza pentru a ajuta normalizarea nivelului de zahar in sangele organismului. In al doilea rand, pancreasul nu doar secreta hormoni, ci si produce enzima digestiva. Enzima este o substanta care accelereaza reactiile biochimice. Enzima digestiva, apoi, contribuie la digestie prin cresterea ritmului in care organismul descompune mancarea.

Pancreasul este o glanda cu dimensiune de 12-15 cm localizata in spatele stomacului.


Pancreasul are doua functii primare: sa produca enzime digestive care descompun proteinele, grasimea si carbohidratii in intestinul subtire si sa secrete substante cu rol hormonal printre care si insulina, care regleaza nivelul de zahar in sange.

Pacreatita acuta

Pancreatita acuta se produce din cauza activarii enzimelor pancreatice care se revarsa in zonele vecine pancreasului - si de asemeni, in circulatia sangelui.

Care sunt cauzele pancreatitei acute:

- litiaza biliara
- abuzul de alcool
- bolile digestive de la nivelul stomacului

Pancreatita de cele mai multe ori este cauzata de pietrele la fiere introduse in canalul pancreatic, sau de abuzul de alcool. Potrivit statisticilor, noua din zece cazuri de pancreatita cronica se intampla din cauza alcoolului. De asemenea, pancreatita poate fi cauzata de anumite medicamente (acetaminofen, sulfonamid, diuretice tiazidice si furosemide); de o rana severa la abdomen cum ar fi lovitura sau operatia; de infectie virala cum ar fi hepatita sau oreion; de anormalitati genetice in canalul pancreatic.

Pancreatita - Simptome

Pancreatita poate avea urmatoarele simptome:

- Durere severa in zona abdominala de sus (in cazul pancreatitei acute, durerea incepe brusc; la cea cronica durerea este in general constanta).
- Greata si vomitat.
- Abdomen umflat si sensibil.
- Dezhidratare.
- Tensiune mica care poate cauza lesin/ameteala.

Pancreatita acuta se manifesta prin dureri violente in partea superioara a abdomenului, cu iradieri spre stanga. Durerile sunt insotite de diaree, balonari, greturi. Crizele dureroase pot dura intre doua si patru zile, timp in care pot aparea stari de neliniste, convulsii, tremuraturi, tulburari neuropsihice, transpiratii excesive.

Crizele dureroase pot dura intre doua si patru zile

In cazul pancreatitei cronice, fecalele se pot ingalbeni avand un miros specific.

Prevenirea pancreatitei acute

1. Reduceti total sau la minimum consumul de alcool!

2. Atentie la alimentatie: ea trebuie sa fie bogata in fibre vegetale si saraca in grasimi. In sange, grasimile sunt deosebit de periculoase in bolile cardiovasculare, in bolile digestive sau de metabolism (diabet zaharat).

3. Tratati-va afectiunile biliare si hepatice care sunt un factor de risc major in aparitia pancreatitei!

4. Nu abuzati de medicamente: au efecte adverse si pot declansa alte boli!

Pancreatita acuta poate fi prevenita printr-o alimentatie echilibrata, bogata in fibre vegetale. Pentru aceasta consumati cat mai multe fructe, legume, cereale integrale si multe fibre.  Odata ajunse in intestin, fibrele ajuta la eliminarea grasimilor. Un fapt foarte important, daca tinem seama ca 15%-20% dintre pacientii cu pancreatita au valori crescute ale grasimilor in sange, in special ale trigliceridelor.

Tratamentul pancreatitei

In cazul pancreatitei, pacientul trebuie spitalizat de urgenta. Medicii vor administa pacientului medicamente care sa ii atenueze  durerea si perfuzii care ii vor compensa pierderile de ectroliti. Infectia se va combate prin administrarea antibioticelor.

Pancreatita acuta este o boala care se rezolva dupa un tratament de 3-7 zile in procent de 85%-90%. Tratamentul consta in administrarea de analgezice pentru durere, fluide intravenoase si coloizi pentru a mentine normal volumul intravascular, oprirea oricarui aport alimentar oral si aspiratie nazogastrica. Este necesara impiedicarea trecerii chimului gastric in duoden si de aceea alimentatia este oprita.

Regim alimentar

Regimul alimentar pentru pancreatita presupune o grija permanenta de a nu consuma grasimi si zahar. Se vor evita excesele alimentare si mesele copioase. Se poate tine regimul indicat in bolile de ficat. Se va prefera un regim cu predominanta lacto-vegetarian. Nu consumati alcool sub nici o forma!

Mancati de cinci-sase ori pe zi in portii mici. Trebuie sa mestecati alimentele cat mai incet, fara sa va grabiti. Daca mancati prea repede si mult veti determina o secretie fortata de suc pancreatic care va agrava inflamatia. Este obligatoriu sa respectati acest principiu alimentar chiar si cand incepeti sa va simtiti bine. 
 

Mai cititi si urmatoarele:

Botulismul si masurile de prevenire

Botulismul si masurile de prevenire

Botulismul este o boala toxiinfectioasa grava, determinata de toxina botulinica bruta (cu mai multe tipuri antigenice, A, B, C1, D, E, F si G), majoritatea tipurilor fiind neurotoxice (cu exceptia…

ADHD la adulti - tratament si efecte posibile

ADHD la adulti - tratament si efecte posibile

Diagnosticarea ADHD la adulti este un proces destul de dificil, ce presupune anumite ambiguitati care trebuie rezolvate pentru a pune un diagnostic corect. Tratamentul este, de asemenea, unul complex,…

Simptomele precoce ale pneumoniei la copil - sfatul medicului 🩺

Simptomele precoce ale pneumoniei la copil - sfatul medicului 🩺

Pneumonia la copii este o infecție a plămânilor care poate fi cauzată de diferiți agenți patogeni, cum ar fi bacteriile, virusurile sau chiar ciupercile.…

  Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.


autor: desprecopii - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2013
 
referinte: WEBMD

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. PISTOL  CONSTANTA
    PISTOL CONSTANTAtrimis la 12/6/2015

    acest articol este bine venit si pe intelesul tuturor bolnavi de pancreatita acuta,m .am citit ca se poate follosii triferment sau kreon.va rog sa-mi spuneti daca pot inlocui kreon25000 de 300 [recomandat la externare si care l-am luat 3saptaani dar este foarte scup}cu triferment.,deasemenea mai iau hepaid forte,controloc toate de 40.Mentionez ca hipertensiune pentru care iau exforge 10mg si talliton 12,5mg.M si m105kg.Multumesc pentru un raspuns la intrebari .Am 70ani.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII