11 Mituri despre alăptare care trebuie știute de mămicile care incep misiunea minunată a alăptării
Alăptarea este cel mai sănătos și hrănitor mod de alimentație a bebelușului, însă în jurul alăptării plutesc o mulțime de mituri și legende. Tocmai datorită popularității subiectului, avem întotdeauna și 'experte' care par să știe cam totul. Din acest motiv, există multe mituri despre alăptare - iar aici, la Desprecopii, vrem să le clarificăm pentru toate mămicile de bebeluși:
→ Iată care sunt 11 mituri despre alăptare care trebuie clarificate și încă niște sfaturi importante despre alăptare. Știind care este adevărul, alăptarea va fi mai ușoară și mai lipsită de probleme.
despre miturile care circula despre alaptare veti citi:
1. Unele mamici nu au suficient lapte
1. Mama nu ar trebui sa alapteze dupa ce a fost sub influenta razelor X
2. Laptele poate "seca" deodata, pur si simplu.
3. Doctorii stiu o multime despre alaptarea la san.
4. Medicii pediatri stiu foarte mult despre alaptarea la san.
5. Publicitatea facuta laptelui artificial si mostrele gratuite nu influenteaza o mama in hotararea daca si cat timp va hrani copilul natural.
6. Folosirea simultana a ambelor metode de alaptare poate fi daunatoare copilului.
7. Sugarii care sunt hraniti la cerere prezinta un risc marit de a avea colici.
8. Daca mama primeste un vaccin (impotriva hepatitei A sau B, rubeolei, tetanusului etc.), este recomandat sa se opreasca din alaptat pentru o zi (sau 3 zile sau 2 saptamani ..)
9. "Confuzia sfarcului" nu exista.
Exista un ghid de alaptare?
Despre alaptare mai cititi
Forum si grupuri de suport pentru alaptare
Despre alăptarea bebelușului are oricine o opinie si un mit ...
Vazand pasiunea cu care se discuta despre alaptare pe forumul Desprecopii, iti dai seama ca toate femeile par sa aiba o opinie si un sfat despre alaptarea bebelusului.
Dar, tocmai datorita popularitatii subiectului - avem intotdeauna si 'experte' care stiu cam totul. Din acest motiv, exista muuulte mituri despre alaptare - si, aici la Desprecopii - vrem sa le clarificam pentru toate mamicile de bebelusi:
Iata care sunt miturile despre alaptare si inca multe sfaturi despre alaptare.
1. Unele mămici nu au suficient lapte
FALS!
Asta e una dintre cele mai circulate mituri pe grupurile de Facebook - si anume ca unele mamici nu au suficient lapte. Este complet FALS
Succesul alăptării depinde, de cele mai multe ori, de primele două săptămâni. Dacă mama este corect informata si stie cum sa procedeze imediat dupa nasterea bebelusului - alăptarea îi va oferi multe satisfacții și o va ajuta să continue.
Mamica unui nou nascut trebui sa refuze htanirea nou nascutului cu lapte formula in maternitate - pentru ca EA este cea care trebuie sa ii ofere primul lapte, colostru - care este un lapte foarte special, plin de substante care ofera imunitate bebelusului.
Introducerea în alimentație a suplimentului de lapte praf va duce automat la scăderea lactației deoarece laptele matern se produce după ideea ,,cerere și ofertă’’. Mama trebuie să alăpteze frecvent, inclusiv noaptea, să nu ofere suzetă sau biberon, să nu introducă în alimentația copilului alt aliment decât laptele matern.
Dacă observi o scădere a cantității de lapte produs tu mami trebuie sa alaptezi mai des pentru a-ti informa corpul despre faptul ca trebuie produs mai mult lapte. Apoi, in doar câteva zile vei începe să produci mai mult lapte matern.
2. Mama nu ar trebui sa alăpteze după ce a fost sub influenta razelor X.
FALS!
Razele X folosite in mod obisnuit pentru radiografii pulmonare sau dentare nu afecteaza laptele. Mamele pot alapta in continuare fara grija.
Mamogramele sint mai greu de citit la femeile care alapteaza, dar nu e imposibil; nu trebuie sa va opriti din alaptat doar pentru asta. Exista alte moduri de a investiga probleme la san, de exemplu tehnici noi ca CT si MRI, absolut fara riscuri. - Dar razele X care folosesc "contrast media" (aici fiind incluse investigatii ca "intravenous pyelogram, lymphangiogram, venogram, arteriogram,myelogram" etc.) ? Cat timp nu e folosit nici un izotop radioactiv, nu exista nici un risc si mama nu trebuie sa "sara" nici macar un alaptat.
Dar investigatiile care folosesc nucleotide radioactive ("scans" de oase, plamani etc.)?
Copilul va primi o doza mica de nucleotide radioactive. Dar avand in vedere ca de multe ori aplicam si copilului exact acelasi tip de test si ca pierderea de substante benefice in cazul in care se intrerupe alaptarea este considerabila,mama ar trebui sa continue alaptarea. Cu exceptia scanarii tiroidei. Acest test trebuie evitat de mamele care alapteaza. Exista multe alte moduri de examinare a tiroidei; Scanarea este cu adevarat necesara in foarte putine cazuri si chiar si atunci, de obicei poate fi amanata cu cateva luni.
3. Laptele poate "seca" deodată, pur si simplu.
FALS! Sau daca se intampla, e ceva foarte rar. Productia de lapte poate varia in timpul zilei sau de la zi la zi, dar nu se schimba brusc. Exista insa situatii care fac sa para ca productia de lapte a scazut brusc: o crestere a nevoilor bebelusului, asa numitul puseul de crestere al bebelusului. Daca acesta este motivul insuficientei aparente a laptelui, cateva zile de hranire mai frecventa vor readuce lucrurile la normal.
Incercati sa presati sanul cu mana; aceasta ajuta bebelusul sa ia lapte. o schimbare in comportamentul bebelusului; la aproximativ 5-6 saptamani, in loc sa adoarma la san atunci cand debitul de lapte se micsoreaza, bebelusul incepe sa traga de san sau sa planga. Nu a secat laptele, ci copilul s-a schimbat . Incercati sa-l ajutati sa ia mai mult lapte, prin presarea sanului cu mana. sanii mamei sint moi sau nu par suficient de plini. E normal ca dupa cateva saptamani mama sa nu mai aiba sani plini.
Nu exista motiv de ingrijorare atata timp cat bebelusul bea lapte de la san. bebelusul nu se mai hraneste suficient. Aceasta se intampla deseori pentru ca i s-a dat biberon si deci a invatat un mod nepotrivit de a se hrani. Pilula anticonceptionala poate duce la scaderea rezervei de lapte. Folositi varianta "numai progesteron" sau luati in considerare alte metode anticonceptionale. Daca bebelusul chiar pare sa nu aiba destul lapte, cereti sfatul medicului. Dar nu introduceti biberonul, aceasta va face mai mult rau. In orice caz, se pot face mult inainte de a trece la suplimente. Incercati metoda de compresie a sanului cu mana.
merita citit si: Pilulele pentru stimularea lactatiei
4. Bebelușul trebuie alăptat o data la 3 ore
FALS
Exista acest mit - care circula pe unele grupuri de mamici care spune ca bebelusul trebuie alaptat o data la 3 ore fix. Ei bine, bebelusul nu trebuie hranit in mod rigid, la orar fix pentru ca nu este o masina ci o mica fiinta care este in plin proces de adaptare la viata din afata uterului mamicii. Bebelusul trebuie alaptat la cerere - exact atunci cand isi manifesta dorinta - altfel, se ajunge la un bebelus suparat si epuizat de plans. Bebe vrea la sanul mamei si pentru confort si linistire.
In plus, limitarea timpului de alăptare duce la obturarea canalelor galactofore din cauza golirii insuficiente a sânilor, ceea ce îngreunează suptul și alterează și mai mult instinctul de sucțiune. Orarul fix, adăugarea lichidelor precum ceai, suc de fructe sau apă, introducerea solidelor în alimentația copilului subminează instinctul de supt și poate produce eșecul alăptării, copilul fiind repede înțărcat (4-6 săptămani până la 3 luni).
Asadar, dragi mamici - bebelusul trebuie alaptat la cerere.
Citeste detalii aici Alaptarea la cerere sau la program? Iata diferentele si ce e mai bine pentru bebelus
FALS! Sau daca se intampla, e ceva foarte rar. Productia de lapte poate varia in timpul zilei sau de la zi la zi, dar nu se schimba brusc. Exista insa situatii care fac sa para ca productia de lapte a scazut brusc: o crestere a nevoilor bebelusului, asa numitul puseul de crestere al bebelusului. Daca acesta este motivul insuficientei aparente a laptelui, cateva zile de hranire mai frecventa vor readuce lucrurile la normal.
Incercati sa presati sanul cu mana; aceasta ajuta bebelusul sa ia lapte. o schimbare in comportamentul bebelusului; la aproximativ 5-6 saptamani, in loc sa adoarma la san atunci cand debitul de lapte se micsoreaza, bebelusul incepe sa traga de san sau sa planga. Nu a secat laptele, ci copilul s-a schimbat . Incercati sa-l ajutati sa ia mai mult lapte, prin presarea sanului cu mana. sanii mamei sint moi sau nu par suficient de plini. E normal ca dupa cateva saptamani mama sa nu mai aiba sani plini.
5. Doctorii stiu o multime despre alăptarea la sân.
FALS!
Bineinteles, exista exceptii. Dar se stie ca foarte putini dintre medicii generalisti pregatiti in Romania, la fel ca si cei din Europa de Vest sau America de Nord au invatat in facultate cate ceva despre alaptarea la san. Inca si mai putini cunosc aspecte practice legate de cum trebuie ajutate mamele sa inceapa si sa continue alaptatul.
Dupa absolvirea studiilor, medicii isi iau majoritatea informatiilor despre hranirea copilului mic din reclamele sau de la reprezentantii firmelor producatoare de lapte artificial pentru noii-nascuti. Tocmai de asta te sfatuim sa pui intrebari mamicilor despre alaptere: Citeste forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.
6. Medicii pediatri stiu foarte mult despre alaptarea la san.
NU!
Bineinteles, si aici sint exceptii. Dar in general, in timpul rezidentiatului, medicii pediatri nu invata nimic formal despre alaptatul la san, iar ceea ce "prind" in trecere e deseori gresit. Pentru multi dintre ei, alaptatul la san reprezinta un obstacol in calea unei bune ingrijiri medicale a bebelusilor aflati in spital.
7. Publicitatea făcuta laptelui artificial și mostrele gratuite nu influenteaza o mamă in hotararea dacă și cat timp va hrani copilul natural.
Serios?
Atunci de ce investesc firmele producatoare atata efort pentru a se asigura ca proaspetele mame primesc aceste mostre? cu siguranta nu pentru a incuraja alaptatul natural. Aceste firme sustin ca vor doar sa se asigure ca propria lor marca de lapte va fi folosita in cazul in care mama hotaraste sa alapteze artificial.
Credeti acest argument atunci cand il auziti folosit de firmele de tigari? Lupta dintre fime devine de fapt o lupta impotriva alaptatului natural.
8. Folosirea simultană a ambelor metode de hranire poate fi daunatoare copilului.
FALS!
Majoritatea copiilor alaptati natural nu au nevoie de supliment artificial. Totusi,daca doriti sau trebuie sa dati copilului si lapte artificial, puteti sa o faceti fara sa opriti alaptarea naturala. Nu exista motive de ingrijorare privitoare la combinarea celor doua tipuri de hranire.
9. Sugarii care sunt hraniti la cerere prezinta un risc marit de a avea colici.
FALS!
E adevarat ca sugarii cu colici care sint hraniti la san castiga in greutate foarte rapid si uneori trebuie hraniti frecvent.Totusi, multi au colici nu pentru ca sint hraniti frecvent, ci pentru ca nu sug destul lapte bogat in grasimi. In general la alaptare, copilul suge foarte bine primele cateva minute, dupa care incepe sa molfaie sanul sau adoarme.
Cand i se da celalalt san, va suge bine din nou o vreme, dupa care molfaie sau adoarme. Din aceasta cauza copilul se satura cu lapte sarac in grasimi si va cere sa fie hranit des. Puteti incerca sa il fortati sa suga mai mult (si sa ia in acest fel lapte bogat in grasimi) prin presarea sanului atunci cand copilul se opreste din supt.
merita citit pe larg: Colicii bebelusului, tot ce trebuie sa stii
10. Daca mama primeste un vaccin (impotriva hepatitei A sau B, rubeolei, tetanusului etc.), este recomandat sa se opreasca din alaptat pentru o zi (sau 3 zile sau 2 saptamani ..)
FALS!
Nu e nici un risc pentru copil, ba chiar e un beneficiu. Cu exceptia cazului cand copilul are o deficienta imunitara; atunci mama nu trebuie sa primeasca un virus viu slab (de exemplu polio oral, dar neinjectabil; sau pojar, rubeola), chiar daca sugarul este hranit artificial.
11. "Confuzia sfarcului" nu există.
FALS!
Un copil hranit numai cu biberonul in primele 2 saptamani din viata, de exemplu, va refuza de obicei sa suga de la san, chiar daca mama produce suficient lapte.Un copil hranit numai la san primele 3-4 luni va accepta greu biberonul. Unii copii au o preferinta pentru sanul stang sau drept.
Copiii obisnuiti cu biberonul prefera sfarcul artificial. Preferinta copiilor pentru un anumit sfarc exista. Intrebarea este cat de repede apare.In anumite circumstante, preferinta poate sa apara dupa doar 1-2 biberoane. Daca bebelusul are probleme la supt, nu e o idee buna sa introduceti un sfarc artificial - aceasta va face probabil situatia mai dificila. Doctorii care sustin ca nu exista confuzia sfarcurilor sfatuiesc mamele sa treaca la biberon cat mai devreme, pentru ca bebelusul sa nu-l refuze.
Cititi din experienta mamicilor despre refuzul sanului de catre bebelus:
Exista un ghid de alaptare?
Ei bine DA - acest site si toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe forumul de suport al alaptarii sau pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.
Grupuri de suport pe DC:
Alaptarea si controversele sale
Alaptarea unui nou-nascut este, cu siguranta, unul dintre cele mai importante gesturi pe care le poate face o mamica pentru copilul ei. Este un gest natural, cu numeroase beneficii pentru bebelus.
Motive emotionale care nu se pot depasi ...Alteori, din motive emotionale pe care nu le pot depasi, mamele nu doresc pur si simplu sa isi alapteze copiii. Ceea ce face ca situatia sa devina dramatica este faptul ca unele spitale au o politica extrem de stricta in privinta alaptarii, in sensul ca nu le permit mamelor sa se externeze pana cand acestea nu reusesc sa isi alapteze bebelusul. Mai mult, in unele cazuri li se refuza mamelor orice consiliere cu privire la folosirea formulei de lapte praf, atitudine total gresita daca tinem cont de faptul ca acele mame, odata externate, nu vor sti cum sa isi alimenteze copiii si o vor face dupa ureche. In plus, aceasta procedura le induce mamicilor un sentiment de vinovatie puternic, care isi pune amprenta asupra relatiei cu copilul.
Ce se intampla insa atunci cand, din diverse motive, care nu sunt nici pe departe un simplu moft, o mama nu vrea sa isi alapteze copilul, ci opteaza pentru formula de lapte praf care sa inlocuiasca laptele matern? citeste in continuare aici.
Probleme in alaptare
Infectia cu candida pe sfarc (candida mamara) - in timpul alaptarii
Cele mai mari provocari ale alaptarii
Sfarcurile ma ustura de fiecare data cand alaptez - ce sa fac?
Mastita si blocarea ductelor sanului
De ce bebelusul refuza sanul?
15 probleme de alaptare si solutiile lor (video)
► Citeste si SECRETUL REUȘITEI alăptatului este felul cum prinde bebe sânul. Iată ce trebuie să știi dragă mami.
➡️ Aplicația de alăptare a bebelușului - o găsești aici:
🔸 În Google Play aici: | 🔸 În Apple Store aici: |
➡️ Forumul de ALAPTARE
Pe forumul desprecopii.co exista un FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa te linisteasca.
→ Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe si pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.
autor: Desprecopii.com, Redactor: Milena Sadova, Toate drepturile rezervate (c) 2024
Ne-am sfatuit cu un consultant international certificat pentru lactatie (IBCLC®).
Citeste mai multe informatii despre specialistele in alaptare: consultantele cu certificat international pentru lactatie din Romania
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
15 comentarii din totalul de 23:
Gabriela Dragomir, daca imi permiti un sfat. Nu stiu dc iti mai este necesar dar totusi: dupa 3-4 luni, volumul laptelui tau se regleaza in functie de necesarul copilului. Nu mai ai ca la inceput, bebe stie acum sa traga si mai repede. Daca copilul nu plage , e vioi si nu nervos intre mese, nu ai o problema cu necesarul de lapte. Important este sa manace/scos lapte la maxim 4 ore pentru mentinera unei cereri ok. Corpul tau produce exact cat cere copilul. Nu am inteles eu bine: fetita ta a luat 500g intr-o luna si doctorul ti-a recomandat cerereale? Dc e corect ce am inteles eu: ciudat, 500g pe luna este foarte bine, cam la 4 luni trebuie sa aiba o greutate triplata fara de nastere, ce din cate zici tu la tine e ok. Plus, copilul la 4 luni nu are inca dezvoltat sistemul digestiv pentru cerereale. Ma rog, ce iti spun este verificat si cu doctorita mea si din ce am mai citit...Unii doctori nu prea citesc ultimile studii si se bazeaza pe experienta....si eu sunt uimita de ce pot recoma
Si eu imi alaptez bebelusul,a avut ieri 4 luni,si creste frumos si sanatos,eu locuiesc in Germania si sa stiti ca si aici doctorii spun sa incep diversificarea,dar eu ma tem ca nu o sa mai am lapte de ajuns,asa ca...m-am hotarat sa zic ca ei si sa fac ca mine,dupa 6 luni o sa vedem.
am si eu o intrebare: se mai poate face ceva daca bebele a respins un san si a supt numai din unul 6 luni .in primele 2 luni a supt din unul mai mult si din celalalt f.putin apoi nu il mai vroia deloc pe celalalt desi aveam lapte f mult in amandoi. sanul respins de bebe a devenit mai mic , am folosit pompa dar laptele s-a retras dar nu de tot.,daca ma poate ajuta cineva cu vreun sfat.multumesc
copilul meu care are varsta de 6 luni nu mai vrea sa suga la sinul drept de la 5 luni.de la inceput nu prea am avut sfarc si l-a preferat pe cel stang.ce ma fac.poate fi o problema daca nu vrea.de precizat ca sinul drept nu ma doare,chiar dac nu suge din el.
si eu am alaptat 2 ani si 4 luni primul meu baiat dragi prietene vreau sa spun ca nu a racit niciodata acum are 4 ani si mai am o fetita de 4 luni si vreau sa o alaptez la fel de mult timp bine inteles si cu mancarica dar pieptul este piept.impresia ca nu mai ai lapte nu e valabila daca mananci si bei lichide cat trebuie.alaptati cat de mult puteti.
salut am si eu o intrebare -cum poti creste lactatia mamara? am o fatita de 5 luni si nu prea mai am lapte....nu as vrea sa renunt la el..iau zilnic gala fort de 3 zile ...m-i se mai oprise odata pe la 4 luni dar am rezolvat-o cu ceai de anason si cu acceleas pastile dar acum....nu prea mai merce mentionez ca de la 4 luni i-am bagat si cereale doar seara la indicatia medicului ca zicea ca de la 3la 4 luni nu prea a luat bine in greutate....doar 500 gr acum are 6 kg a fost prematur nascuta la 2.36 kg ast. sfaruri.....
eu am alaptat ceva mai greu datorita neunatoloagelor din maternitate care simteau nevoia sa fie linistite si care hraneu copii cu biberonul inainte sa venim noi la alaptat. am suferit destul de mult 3 saptamani pana am alaptat normal si fara dureri timp in care am vazut doctorul de familie, 2 ginecologi si 2 pediatrii. va asigur ca niciunul nu m-a ajutat cu adevarat, au dat din umeri si mi-au zis ca poate ar trebui sa ma gandesc sa ii dau biberon...:(deea ...poate ca la cursul ala proful e prea indulgent sau poate e o materie optionala...cert este ca doctorii nostrii nu sunt foarte interesati de subiectul asta.
La pct 6 as avea de adaugat. Folosirea simultana a ambelor metode de alaptare poate fi daunatoare copilului, zice titlul. Intr-adevar este un mit, este o firmatie falsa. Dar trebuie adaugat ca folosirea ambelor metode de hranre (san, biberon) poate fi daunatoare pentru procesul si succesul alaptari!!! Prin confuzia sanului cu biberonul, prin faptul ca sanul va secreta mai putina lapte daca alte alimente sunt oferite bebelusului (copilul suge mai putin, sanul secreta mai puti: legea cerere-oferta).Deci, aveti grija!Iar la fac de medicina se preda puricultua, dar medicii NU STIU ce trebuie recomandat (in afara e lapte praf) de ex daca copilul nu ia corespunzator in greutate. Cu toate ca solutii prielice pt succesul alaptari sunt o gramada.Iar nu se preda cum trebuie atasat copilul corect la san!Daca s-ar preda, ma intreb, e ce nu stiu medicii...
Imi pare rau...dar doctorii nu stiu nimic despre alaptarea naturala...va anunt oficial ca la Facultatea de Medicina exista o materie care se numeste puericultura si care se ocupa numai despre dezvoltarea copilului si unde se explica exact de la...cum se prinde nou-nascutul de sfarc..pana la cum ii tii capul...igiena sanului...absolut tot ce ai nevoie sa stii.
Pe linga o alimentatie adecvata, cel mai important lucru in perioada alaptarii este consumul de lichide si in special lapte pentru aportul de calciu. Laptele degresat are continut mai mare de calciu si redus de grasime, deci perfect de baut in loc de apa. Este necesar cel putin 500 ml lapte pe zi pentru un nivel de calciu satisfacator. Este nevoie de un total de cel putin 1500-2000 ml de lichide pe zi chiar mai mult in anotimpurile calde.Ceaiurile pentru calmarea colicilor sint la fel de efective baute si de mama. De asemenea lactatia poate fi sporita consumind anumite ceaiuri: urzica, frunze de zmeura, fenicul.
confuzia sfarcului exista!! copilul meu a refuzat sa mai stea la san de la 2 luni pt ca am folosit biberoane... am ascultat,de cineva care imi tot spunea ca bebeul plange ca nu am lapte suficient...asa ca am pompat laptele si il dadeam in biberon.....MARE GRESEALANu ascultati astfel de sfaturi, chiar daca ai dubii ca nu ai lapte suficient...Lapte este..atat timp cat copilul ia in greutate si simti sanul gol dupa alaptat inseamna ca ai lapte..cu cat copilul suge mai mult , cu atat ai lapte mai mult......testat...cristi are acum 8 luni si inca mai pompez laptele si il dau...Nu plecati urechea la
Cred ca o mama care isi iubeste copilul, va face tot ce e posibil sa isi alapteze copilul. Din moment ce acest
Sugarii au perioade cand sug mai mult si ne dau impresia ca nu le ajunge laptele de san;primul impuls este sa ne plangem medicului pediatru care , bineinteles ne va recomanda lapte praf!!! Asteptati pt ca situatia se reglementeaza!!! Nu treceti imediat bebelusul pe lapte praf pt ca s-ar putea sa regretati mai tarziu!! Depinde chiar si de hrana voastra lactatia!!Odata ce a prins biberonul e posibil sa devina puturos si sa nu mai vrea san!! Asteptati! Lactatia nu dispare de la sine! Doar un soc emotional o poate distruge! Mamicilor alaptati copilul pt ca asa e cel mai sanatos mod de hranire!!
Sant o mamica a unui bebelus de 7 luni,iar pe site am citit despre cele 9 mituri ale alaptarii si nu sunt deacord cu ultimul,in care se spune ca nu exista
Draga Florentina, un sfat pentru combinarea placutului, utilului si nesesarului: Incearca sa storci surplusul de lapte in vase sterile si sa le depozitezi in congelator pentru perioada cind nu vei fi acasa pentru a alapta copilul. Laptele poate fi pastrat congelat timp de 6 luni. Iar atunci cind pleci la servici bunica sau dadaca (sau cine va ingriji de copil) poate lua laptele si dezgheta la temperatura camerei sau pus vasul in apa calduta. Cu cit vei stoarce pieptul mai mult, cu atit se va mari cantitatea laptelui produs. Asa ca iti va ajunge si pentru bebelus si pentru depozitat. Si chiar dupa ce vei merge la serviciu, daca acesta nu impune prea mult efort si atentie din partea ta, poti stoarce pieptul si depozita intr-un frigider (poate fi pastrat 24 ore), iar seara il aduci acasa si il pui in congelator. Mie mi-a ajutat foarte mult acesta metoda. Spre exemplu am avut infectie la piept si atunci am luat laptele congelat si astfel micutul meu David a fost alimentat cu laptele meu, doar din biberon. Sunt pastrate toate vitaminele si anticorpii necesari pentru el. Succes.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII