Alăptarea la cerere sau la program? Iată diferențele și ce e mai bine pentru bebeluș

Alaptarea la cerere sau la program? Iata diferentele si ce e mai bine pentru bebelus

Alăptarea la cerere sau la program? Iată diferențele și ce e mai bine pentru bebeluș

Multe proaspete mămici se întreabă dacă ar trebui să alăpteze la cerere (în urma cererii bebelușului) sau la program (hrănirea bebelușului la intervale de cca 3 ore pentru o anumită perioadă de timp).

→ Răspunsul este... depinde de vârsta bebelușului - iată niste sfaturi utile, dragă mami.

- vei citi:
Recomandarea este alăptarea la cerere
De alăptarea la cerere beneficiază atât mama cât și bebelușul
Nu poți alăpta prea mult, dar poți alăpta prea puțin
Ce sa facă proaspetele mămici?
Alăptează nou-născutul de cel puțin 8 ori într-o perioadă de 24 ore
Încearcă compresia sânului
Alăptează la cerere în primele 6 luni
Construiește-ți o rețea de suport puternică
Poziții de alaptare: Ghid Complet

Recomandarea este alăptarea la cerere

Alăptarea este instinctuală pentru bebeluși. Dacă aceștia caută sânul și vor să sugă, este ceea ce corpul lor are nevoie pentru creștere și dezvoltare. Alăptează-l la cerere!

Nou-născuții, în special, trebuie să mănânce mult (de minim 8 ori pe zi!). Ei pot suge oriunde de la 10 minute la 60 de minute. Laptele matern este ușor digerabil, iar stomacul bebelușului este mic - combinația are ca rezultat dorința de a fi deseori la pieptul mamei. Bebelușul trebuie să crească! Citeste si: Programul de alaptare al unui nou-nascut!

De alăptarea la cerere beneficiază atât mama cât și bebelușul

Deoarece producția de lapte funcționează în funcție de ofertă și cerere, alăptarea la cerere va ajuta la stabilirea unei oferte bune de lapte și va permite bebelușului și corpului mamei să fie în sincronizare. Formulele de lapte pot întrerupe acest proces natural de producție de lapte matern.

Semnele că bebelușul tău este flămând și gata să mănânce includ: un bebe mai alert, care duce mâinile sau degetele la gură, își scoate limba sau își mișcă maxilarul și gura sau capul în căutarea sânului.

De asemenea, corpul mamei poate semnala când este timpul pentru alăptare, deoarece capacitatea de stocare a sânului joacă un rol important. Dacă ai sâni mai mici, care se simt plini destul de des, atunci este mai bine să alăptezi bebelușul (sau să mulgi laptele) atunci când simți senzația de prea plin. Acest lucru ajută la menținerea ofertei de lapte matern, ceea ce poate ajuta la prevenirea unor probleme precum canalele înfundate și mastita (probleme asociate uneori și cu un program de alăptare mai rigid). Citeste si: Alaptarea la cerere: tot ce trebuie sa stii pentru un bebe fericit

Nu poți alăpta prea mult, dar poți alăpta prea puțin

În primul an de viață bebelușul tău are nevoi calorice foarte mari proporțional cu dimensiunile sale mici ale corpului. Bebelușii își măresc de obicei greutatea cu 200% în primul an! Toată această creștere depinde de bunele practici ale alăptării.

Asigură-te că ești acolo și ești pregătită să alăptezi ori de câte ori bebelușul decide că este timpul - asta va asigura creșterea adecvată, aportul de nutrienți și va promova momentele esențiale de legătură care se întâmplă între un copil și mama sa.

La vârsta de aproximativ 3-4 luni, vei observa că apare un model de alăptare previzibil. De exemplu, bebelușul tău poate începe să elimine din sesiunile de alăptare, de la un interval de 2 ore la 3 ore. Acest tip de model este util în crearea unui program și a unei rutine, dar nu presupune că acesta va fi modul în care alăptarea va decurge de acum încolo, deoarece bebelușii sunt în continuă creștere și nevoile lor se vor schimba frecvent.

Programul se poate schimba de la o zi la alta și va continua să se schimbe pe măsură ce copilul crește. Este normal ca aportul alimentar al copilului să varieze cu aproximativ 20% în fiecare zi. Un copil este până la urmă o persoană mică; în unele zile este poate mai flămând, așa că fii atentă la cereri și fă ajustări în consecință.

La vârsta de aproximativ 6 luni, când bebelușii încep diversificarea, se dezvoltă deseori un program de hrănire mai consistent. Dar fii pregătită să îndeplinești programul bebelușului, mai degrabă decât să-l îndeplinești pe al tău. Până la 6 luni, majoritatea programelor de hrănire a bebelușilor constau într-o sesiune de alăptare, plus alimente solide la fiecare 2,5 până la 3 ore.

Ce sa facă proaspetele mămici?

Dacă te afli în primele 12 săptămâni, inspiră adânc - tu și bebelușul încă învățați multe și lucrurile vor fi mai ușoare pentru amândoi cu timpul.

Nu uita: bebelușul va începe să-și extindă sesiunile de alăptare într-un model mai previzibil după 3-4 luni.

Alăptează nou-născutul de cel puțin 8 ori într-o perioadă de 24 ore

Bebelușul tău poate suge și chiar de 12 ori sau mai mult în 24 de ore în primele câteva săptămâni de viață. Cel puțin 8 sesiuni de alăptare vor oferi bebelușului toate caloriile necesare pentru a crește și vor semnala organismul pentru a produce un aport adecvat de lapte.

Citeste detalii Programul de alaptare al unui nou nascut

Încearcă compresia sânului

Compresia sânului ajută continuarea fluxului de lapte atunci când copilul suge și, de asemenea, poate lungi timpul dintre alăptări.

Pune mâna în jurul sânului cu degetul mare pe o parte (partea superioară este de obicei cea mai ușoară) și degetele pe cealaltă parte. Mâna ta trebuie să fie aproape de peretele pieptului, lăsând mult spațiu în jurul areolei. Strânge ușor sânul și ține așa cât timp bebe suge. Această tehnică poate fi utilă, dar nu este garantată - și este important să nu faci acest lucru agresiv! Compresiile nu trebuie să fie dureroase.

Alăptează la cerere în primele 6 luni

Este posibil să nu apară un program de hrănire consecvent până când bebe nu va împlini 6 luni. Până atunci, alăptează-l la cerere. Nu uita: bebelușul trebuie să mănânce frecvent (la fiecare 2-3 ore), în special în primele 3 luni. Urmărește programul natural al bebelușului, dar nu îl forța și nu respecta un program rigid.

Construiește-ți o rețea de suport puternică

Alăptarea este o muncă solicitantă și poate veni cu anumite provocări. Apelează la prietene și rude care au alăptat, găsește un grup local de asistență pentru alăptare și nu ezita să te adresezi unui consultant certificat în alăptare (IBCLC) dacă te confrunți cu provocări semnificative ale alăptării. Iata si listuta cu Specialistele in alaptare: consultantele cu certificat international pentru lactatie din Romania

Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe forumul de suport al alaptarii sau pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

 

Poziții de alaptare: Ghid Complet

Alegerea pozitiei ideale pentru alaptarea bebelusului este subiectiva. Adevarul este ca NU exista o pozitie de alaptare recomandata - pentru ca fiecare mamica si bebelus isi hotarasc singuri rutina de alaptare si bineinteles, pozitia care le ofera rezultatele cele  mai bune.

Desigur, ca tanara mamica, veti fi asaltata cu sfaturi despre cea mai buna pozitie de alaptare (asta pentru ca orice mamica care a alaptat se considera specialist in alaptare :) - dar, desigur, urmeaza ca si tu mamico si bebelusul tau sa descoperiti toate secretele alaptarii. Succes!

Acum, iata o trecere in revista a celor mai cunoscute pozitii de alaptare.

Etapele alăptarii si nevoile bebelusului

Furia laptelui sau cand laptele vine cu nerabdare: ce e de facut
Despre stresul primelor zile de alaptare
Alaptarea in timpul puseelor de crestere ale bebelusului
Secretul reusitei alaptatului
Pozitii de alaptare Ghid Complet
Primele zile de alaptare in fapte concrete
Ghid complet al primelor zile de alaptare 
Alaptarea bebelusului: de la nastere la 3 luni
Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare

 

Ghid de alaptare 

Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial - care are un ghid complet si independent al alaptarii. 

Citeste toate informatiile de la aceasta 
sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la A la Z - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.

  Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe forumul de suport al alaptarii sau pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

autor: Desprecopii.com -Toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII