Laptele formula și constipația bebelușului: ce trebuie să știi - sfatul medicului pediatru

Laptele formula si constipatia bebelusului: ce trebuie sa stii - sfatul medicului pediatru

Laptele formula și constipația bebelușului: ce trebuie să știi - sfatul medicului pediatru

Este adevărat ca laptele formula este cauza constipației bebelușului? Si ce anume provoacă constipația la bebelușii hrăniti cu lapte formula? Daca bebelusul este constipat, trebuie sa schimbam laptele formula?

→ Iată intrebari si raspunsurile medicilor pediatri despre laptele formula și constipația bebelușului: Ce trebuie să știi

veti citi;
Este deci adevărat ca laptele formula este cauza constipației bebelușului?
Ce provoacă constipația la bebelușii hrăniti cu lapte formula?
Este bebelușul constipat cu adevărat ?
Dar ce număr de scaune este normal pentru un bebelus?
Deci există un tip de lapte formulă mai bun pentru bebelușii cu constipație?
Cazuri cand schimbarea laptelui formula ar putea ușura constipația bebelușului
Poate fierul din compozitia laptelui formula să provoace constipație bebelusului?
Cum alegem formula de lapte praf: ghid pentru mamici

In imensitatea netului si a forumurilor de părinti, si desigur si pe imensul forum al mamicilor de bebelusi de la Desprecopii, exista acest mit despre laptele formula - cum ca ar produce constipatie bebelusului. Iata parerea medicilor pediatri de la Academia Americana de Pediatrie.

Este deci adevărat ca laptele formula este cauza constipației bebelușului?

Este greu de știut - spun medicii. Bebelușii sănătoși pot avea 2-3 zile între doua scaune (goliri ale intestinului) și să fie complet bine sau să aiba doua scaune in fiecare zi și să fie constipați, explică Joanna Dolgoff, M.D., medic pediatru și purtător de cuvânt al Academiei Americane de Pediatrie (AAP).

Dacă esti îngrijorat de digestia bebelusului, este firesc să vă întrebați dacă hrana sa joacă un rol (alimentele pe care le digeram ca adulți joacă un rol important în cât de bine lucrurile merg bine in intestin, nu?). Într-o anumită măsură, același lucru este valabil și în cazul bebelușilor - iar bebelușii alăptați sunt mai puțin susceptibili să aiba constipație decât bebelușii alimentați cu formulă, spun medicii.

Ce provoacă constipația la bebelușii hrăniti cu lapte formula?

"Laptele formula este mai vascos decât laptele matern, deci poate dura mai mult să treacă prin tractul intestinal al bebelusului". spune Katherine Williamson, un pediatru american  „Uneori, aceste molecule sunt mai greu de digerat, ceea ce poate duce si la probleme de gaze intestinale, pe lângă constipație”.

Dar depistarea constipației la bebeluși nu este întotdeauna cea mai ușoară sarcină - și atenuarea constipației pentru bebeluși alimentați cu lapte formulă nu este la fel de simplă ca schimbarea formulelor. Iata de ce.

Este bebelușul constipat cu adevărat ?

Este ușor să crezi că daca bebe nu a iesit cu scaunul (nu a facut cacuta) este constipat dar „constipație” înseamnă scaun tare si nu doar frecventa scaunelor. explică medicul pediatru Williamson.

"Unii părinți consideră că constipația înseamnă scaune mai putin frecvente sau incordare a bebelusului cand elimina scaunul." Dar, încordarea sau înroșirea feței care trece pe un scaun poate fi de fapt destul de normală, presupunând că textura scaunului este moale. „Copilul învață să-și folosească mușchii”, spune ea.

Acestea fiind spuse, copiii cu constipație au, insa intr-adevar, scaune mai putin frecvente decât în ​​mod normal, spune dna pediatru Dolgoff.

Dar ce număr de scaune este normal pentru un bebelus?

Un copil alăptat poate avea chiar un singur scaun o dată la cinci zile  - spune medicul pediatru. 

Bebelușii hrăniți cu lapte formula pot avea de la unul la trei ori pe zi la fiecare câteva zile. Bebelușii constipați tind, de asemenea, să aibă mișcări intestinale mari, dificile și dureroase, care arată adesea ca niste bulgarasi isi arcuiesc  spatele, isi strâng fesele și plâng în timp ce elimina scaunul.

Dar ține cont de acest lucru, de asemenea: "Majoritatea bebelușilor nu sunt constipați", spune Rachel Dawkins, M.D., medic pediatru la Johns Hopkins All Children Hospital din Florida, USA.

Laptele formula ar putea fi cu siguranță o posibilitate, dar bebelușul tău ar putea să sufere de colici, ceea ce poate provoca plâns și disconfort. Ea spune că o alergie la proteine ​​din lapte, intoleranță la lactoză sau, mai rar, alte afecțiuni medicale subiacente ar putea fi, de asemenea, niste cauze.

Deci există un tip de lapte formulă mai bun pentru bebelușii cu constipație?

Dacă credeți că bebelușul dvs. hrănit cu lapte formulă este constipat, este posibil să vă treacă prin cap o serie de întrebări: „Oare laptele formula face să fie constipați bebelușii?”, „Schimbarea formulei pentru bebeluși provoacă constipație?”, „Pot contribui ingrediente precum uleiul de palmier la constipație? '

În primul rând: nu există * o singură * formulă care să demonstreze să scadă sau să prevină constipația și nu există cea mai bună formulă pentru constipație, spune Dolgoff. "Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, schimbarea laptelui formula nu este neapărat ceea ce va ajuta la tratarea constipației bebelusului."

De fapt, schimbarea laptelui formula ar putea veni cu alte probleme  - este de parere Bhavana Arora, MD, pediatru din Los Angeles.  Schimbarea formulei pentru bebeluși ar putea provoca constipație, contribuind la disconfort abdominal, deoarece sistemul digestiv al copilului trebuie să se adapteze la schimbare.

De aceea, medicii nu sugerează de obicei schimbarea formulei fără să știe exact ce provoacă simptomele.

Cazuri cand schimbarea laptelui formula ar putea ușura constipația bebelușului

Acestea fiind spuse, există totusi si cateva situatii in care schimbarea laptelui formula ar putea ajuta la tratarea constipației. În aceste situații specifice, pediatrii ar putea sugera o schimbare de formulă pentru constipație:

Bebelusul are alergie la lapte.

Semnele alergiei la lapte ar putea include sânge sau mucus în scaunul bebelusului sau un copil extrem de plangacios si agitat. In acest caz - desi foarte rar pentru ca doar aproximativ 5 - 7 la sută dintre bebelușii hrăniți cu formula au alergie la proteine ​​din lapte de vacă, medicul va poate recomanda o formulă fără lactoză sau o opțiune hipoalergenică.

Nu este întotdeauna suficient să treci la o formulă pe baza de soia. Mulți bebelusi care sunt alergici la lapte sunt alergici la soia. Și, probabil, merită remarcat faptul că dacă vă întrebați dacă o formulă de soia poate produce constipație bebelușului, împiedicând o alergie, specialistii sunt de parere ca nu.

Bebelusul are reflux acid.

Aproape toți bebelușii au o anumită cantitate de reflux sau scuipat, spune medicul pediatru Dawkins (de multe ori este rezultatul unei supraîncărcări sau a păstrării copilului în poziție verticală după hranire). Dar exista lapte formulă pentru reflux. Aceste formule au de obicei proteine ​​de orez care îngroasa consistenta laptelui.

„Ideea este că este mai greu pentru un lapte de acest gen sa revina iar pe gatul bebelusului ”, explică Williamson. "Acest lucru nu va ajuta toți bebelușii, dar încercarea unei formule specializate, sub supravegherea medicului pediatru,este o solutie.

Poate fierul din compozitia laptelui formula să provoace constipație bebelusului?

Iată o altă întrebare pe care pediatrii o primesc foarte des: Poate fierul în formula bebelușului poate provoca constipație?

Îngrijorarea parintilor este normala -  la urma urmei, când adulții iau suplimente de fier, se pot constipa ca efect secundar. Dar fierul este extrem de important pentru creștere și dezvoltarea creierului bebelusului, așa că nu doriți să treceți la o formulă cu conținut scăzut de fier, spune Dawkins.

Academia Americana de Pediatrie recomanda ca toti sugarii alimentati cu lapte formula sa primeasca formula fortificata de fier pentru a preveni anemia cu deficit de fier.

Cum alegem formula de lapte praf: ghid pentru mamici

Laptele formula pentru bebeluși este a doua variantă - in ordinea sănătatii - de hrană a bebelușului. Dar cum o alegem pe cea potrivită?

Varietatea produselor existente pe piata produce adesea dileme in randul mamicilor care au decis sa isi hraneasca bebelusul cu formula de lapte praf. Pentru a putea face o alegere corecta, mamicile ar trebui sa se informeze din surse obiective si variate si ar trebui sa stie, in primul rand, care sunt tipurile de formula existente pe piata (nu ne referim aici la marci de produse, ci la tipuri, in functie de compozitia lor).
Iată un ghid util pentru mămici despre cum se alege formula de lapte praf și alte sfaturi importante.

autor: Desprecopii.com, Redactor: Milena Sadova, Articol realizat cu sfaturile dnei medic pediatru Dr. Stefana Zamfir - in exclusivitate pentru Desprecopii
referinte medicale
Academia Americana de Pediatrie  https://www.aap.org
whattoexpect - https://www.whattoexpect.com/first-year/health-and-safety/newborn-infant-baby-poop/
Parents - https://www.parents.com/baby/feeding/formula/baby-formula-and-constipation-what-you-need-to-know/
Toate drepturile rezervate (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII