Ce tip de inteligență are copilul tău: teoria inteligenței multiple

Ce tip de inteligenta are copilul tau: teoria inteligentei multiple

Ce tip de inteligență are copilul tău: teoria inteligenței multiple

Fiecare copil are o forma predominanta si speciala de inteligenta iar arta unui parinte si invatator este sa stie cum sa i-o sesizeze si sa ii puna acea inteligenta in valoare.
Teoria inteligentei multiple a fost dezvoltata in anul 1983 de Dr. Howard Gardner, profesor la Universitatea Harvard. El sugereaza ca notiunea traditionala de inteligenta bazata pe IQ (coeficientul de inteligenta) are limitele ei si propune, in schimb, opt tipuri diferite de inteligenta care sa acopere o paleta mult mai larga a intelectului uman.

Afla ce tip de inteligenta are copilul tău.

Teoria inteligentei multiple
Cele 8 categorii de inteligenta
Inteligenta verbala / lingvistica
Inteligenta logico-matematica
Inteligenta spatiala cu deprinderi vizuale
Inteligenta kinetica corporala cu deprinderi sportive
Inteligenta muzicala cu deprinderi muzicale si ritmice
Inteligenta naturalista
Inteligenta intelegerii unice-interpersonale si empatia
Inteligenta  cunoasterii sinelui unic-intrapersonala
Observarea inteligentei copilului tau
Despre stimularea inteligentei copilului tau
Forumuri si comunitati de sprijin ale parintilor


Teoria inteligentei multiple

Fiecare copil are o forma speciala de inteligenta iar arta unui parinte si invatator este sa stie cum sa i-o sesizeze si sa ii puna acea inteligenta in valoare. Teoria inteligentei multiple a fost dezvoltata in anul 1983 de Dr. Howard Gardner, profesor la Universitatea Harvard. El sugereaza ca notiunea traditionala de inteligenta bazata pe IQ (coeficientul de inteligenta) are limitele ei si propune, in schimb, opt tipuri diferite de inteligenta care sa acopere o paleta mult mai larga a intelectului uman.

Cele 8 categorii de inteligenta

Howard Gardner a propus o teorie cunoscuta in care exista 8 categorii de baza ale inteligentei, fiecare persoana dobandind noi informatii si deprinderi ce au la baza o combinatie unica  formata din o parte din acestea sau toate. Acestea sunt cele 8 categorii identificate de teoria lui Gardner a inteligentelor multiple:

- inteligenta verbala / lingvistica cu deprinderile verbale, cum ar fi vorbirea si scrierea
-
inteligenta logico-matematic, cu numere si modele logice
-
inteligenta spatiala cu deprinderi vizuale, cum ar fi desenatul sau artele vizuale
-
inteligenta kinetica corporala cu deprinderi sportive
-
inteligenta muzicala cu deprinderi muzicale si ritmice
-
inteligenta naturalista ce vizeaza natura cu animalele si mediul inconjurator
-
inteligenta  intelegerii unic-interpersonala si empatia catre ceilalti
-
inteligenta  cunoasterii sinelui unic-intrapersonalaInteligenta verbala / lingvistica

Acest gen de inteligenta reflectă abilitatea de excela in deprinderile verbale, de a a învăţa cu usurinta limbi străine, de a spune poveşti, de a face jocuri de cuvinte, de a-şi aminti numele persoanelor pe care le-a cunoscut, numele locurilor. Copiii a căror inteligenţă lingvistică este mai dezvoltată gândesc mai degrabă în cuvinte decât în imagini. Mai tarziu, aceşti copii aleg de obicei să fie scriitori, jurnalişti, sociologi, profesori, poeţi, avocaţi.

Moduri în care puteţi dezvolta inteligenţa lingvistică a copilului: cititindu-i, povestiţi împreună o întâmplare, un film, un basm.

Inteligenta logico-matematica

Acest tip de inteligenta are in vedere abilitatile de lucru cu cifrele, deductibilitatea, gandirea logica, relationarea. Este inteligenta specifica stiintelor ingineresti, celor care sunt buni la fizica, matematica, chimie, logica, economie si alte stiinte exacte. Copiii cu o inteligenta logico-matematica dezvoltata au abilitati in rezolvarea problemelor, recunoasterea modelelor, relationare.
Copiii la care predomină acest tip de inteligenţă pun multe întrebări, vor să înţeleagă cum funcţionează lucrurile din jurul lor. Când cresc, aceşti copii sunt atraşi de profesii ce implică lucrul cu numerele devenind contabili, economişti, matematicieni, oameni de ştiinţă, biologi, chimişti.

Moduri în care puteţi dezvolta inteligenţa logico-matematică a copilului: stimulându-i curiozitatea şi implicându-l în jocuri interesante cu numere și cifre sau de tip puzzle, sudoku.

Inteligenta spatiala cu deprinderi vizuale

Acest tip de inteligenta are in vedere abilitatile de crea o reprezentare vizuala-spatiala a lucrurilor, de a gandi in dinamica. Este inteligenta specifica arhitectilor, constructorilor, pictorilor, pilotilor de avion sau de masini de curse. Copiii cu o inteligenta spatiala dezvoltata creeaza reprezentari vizual-spatiale ale lucrurilor si le pot transpune pe suporturi concrete, isi pot imagina si pot proiecta lucrurile, observa dinamica lucrurilor.

Copiii cu inteligenţă vizuală au capacitatea de a percepe culorile, liniile, formele, spaţiul şi relaţiile dintre aceste elemente. Ei pot vizualiza şi repezenta grafic imagini în spaţiu. Memoria spaţiala a acestor copii este foarte bine dezvoltată. Când cresc, aceşti copii se orientează de obicei spre meserii precum cartograf, artist plastic, arhitect, sculptor, designer grafic şi de interioare.

Moduri în care puteţi dezvolta inteligenţa vizuală a copilului: ducându-l să viziteze galerii de artă, implicându-l în jocuri care încurajează exprimarea prin culori şi forme de tip desen, pictură, modelaj.

Inteligenta kinetica corporala cu deprinderi sportive

Predominarea acestui tip de inteligenţă implică abilitatea de a controla şi interpreta mişcările corpului, de a manevra obiecte, de a utiliza limbajul corpului pentru a exprima trăiri emoţionale. Aceşti copii sunt mai pricepuţi la a face ceva fizic care implică mai degrabă mişcare decât ceva static, „plictisitor” cum ar fi să citească sau să asculte. Aceşti copii au o bună coordonare mână-ochi, o bună dexteritate manuală, o mobilitate corporală foarte bună putându-şi mişca corpul aşa cum doresc. Când cresc pot sa devină dansatori, atleţi, gimnaşti, dar şi chirurgi, având în vedere dezvoltarea mişcărilor de fineţe.

Moduri în care puteţi dezvolta inteligenţa kinestezică a copilului: vizionarea unor programe artistice atrăgătoare pentru copil, încurajarea privind exprimarea prin dans, acest lucru implicând şi stimularea inteligenţei muzicale deopotrivă. Orice joc care implică coordonarea mişcărilor, conştientizarea lor este bun pentru stimularea acestui tip de inteligenţă.

Inteligenta muzicala cu deprinderi muzicale si ritmice

Copiii la care predomină inteligenţa muzicală au o mare sensibilitate la sunete, muzică, tonuri şi ritm, ei având şi capacitatea de a răspunde emoţional la aceşti stimuli. De la vârste relativ mici aceşti copii reţin şi recunosc cu uşurinţă partituri muzicale, compun cântecele. Ei iubesc muzica şi învaţă să cânte la instrumente imitând şi memorând sunete. Sunt sensibili la sunetele ambientale precum clopoţei, cântecul greierilor, sunetul picăturilor de apă, foşnetul frunzelor. Aleg să fie compozitori, DJ, pianişti, violonişti sau să interpreteze la alte intrumente muzicale.

Moduri în care puteţi dezvolta inteligenţa muzicală a copilului: să asculte muzică, să cânte atunci când îi face plăcere, să imite diferite sunete din natură, sa urmărească CD-uri de animaţie cu fond muzical.

Inteligenta naturalista ce vizeaza natura cu animalele si mediul inconjurator

Aceşti copii învaţă cel mai bine din contactul direct cu natura. Le place să stea în aer liber, să călătorească şi să studieze natura, să ordoneze şi să clasifice elemente din natură, să facă proiecte la ştiințe naturale. Când cresc aleg de obicei sa fie ecologişti, zoologi, botanişti, geologi.

Moduri în care puteţi dezvolta inteligenţa naturalistă a copilului: făcând împreună cu cei mici excursii în natura, studiind plantele, animalele, natura în ansamblul ei.

Inteligenta intelegerii unice-interpersonale si empatia catre ceilalti

Acest gen de inteligenta este abilitatea de a relaţiona şi de a înţelege emoţiile şi intenţiile celorlalţi. Copiii cu inteligenţă interpersonală superioară învaţă cel mai bine lucrând alături de ceilalţi. Aceşti copii sunt extraverţi, le place să înveţe şi să lucreze împreună cu ceilalţi copii şi de obicei sunt lideri, formali sau informali. Ei relaţionează şi empatizează uşor cu cei din jur. Când cresc pot alege să devină lucrători sociali (asistenţi sociali), politicieni, antreprenori, lucrează în servicii de relaţii cu clienţii, în resurse umane. Au deprinderi de comunicare verbală şi non-verbală.

Moduri în care puteţi dezvolta inteligenţa inter-personală a copilului: încurajându-l să se joace şi să comunice cu ceilalţi copii, ducându-l la sporturi care implică jocul în echipă, la ateliere de dezvoltare personală, de comunicare, de socializare.

Inteligenta  cunoasterii sinelui unic-intrapersonal

Copiii la care predomină acest tip de inteligenţă au o mare capacitate de introspecţie, de explorare interioară, de a se autoînţelege şi autoevalua. Aceşti copii sunt mai degrabă introverţi, aplecaţi spre sine, învaţă cel mai bine fiind singuri.

Mai târziu, devenind adulţi, ei aleg de obicei să fie scriitori, filosofi, psihologi, cercetători.

Moduri în care puteţi dezvolta inteligenţa intrapersonală a copilului: oferindu-i timp şi spatiu în care să îl învăţăm să se asculte, sa reflecteze asupra a ceea ce simte, sa îl învăţăm despre emoţii, despre explorarea lumii interioare.

Observa inteligenta copilului tau

Expertii sugereaza ca observarea este cel mai bun mod de a descoperi care dintre categoriile enumerate mai sus predomina in stilul de invatare al copilului tau. “Urmaresti ceea ce ii place copilului tau sa faca cel mai mult”, explica Howard Gardner . Ca orice fiinta, facem lucruri cu care simtim ca avem succes.”

Daca copilului tau ii place sa construiasca cu ajutorul cuburilor dar nu-si arata interesul fata de carti, Howard Gardner spune ca ar putea fi o orientare logico-matematica si spatiala in stilul lui de invatare. Un copil caruia ii place sa aiba grija de animale sau este interesat de gradinarit ar putea avea o orientare naturalista. “Pentru unii copii, orientarea poate fi foarte pronuntata, pe cand la altii nu”, spune Howard Gardner .

Anne Rambo,  conferentiar doctor in terapia de familie la Universitatea Nova Southeastern in Florida si autoarea romanului “I Know My Child Can Do Better (Copilul meu poate mai mult)”, spune ca joaca este un bun prilej pentru aceasta observare.

“Nu interveniti timp de 10-15 minute si observati-va copilul atunci cand nu incercati sa-l puneti sa faca ceva”, sugereaza Rambo. Copilul dumneavoastra acorda mai multa atentie lucrurilor pe care le aude, vede, simte, etc?

Cat de activ este copilul dumneavoastra? Prefera copilul dumneavoastra sa se joace singur sau impreuna cu alti copii? Cum percepe in general copilul dumneavoastra lumea?

Despre stimularea inteligentei copilului tau mai citeste:

5 moduri de a creste si stimula inteligenta copilului  moduri de a creste si stimula inteligenta copilului

Inchide televizorul si transforma-ti copilul in geniu! Inchide televizorul si transforma-ti copilul in geniu!

Ce ii face pe copii sa devina mai inteligenti?  Ce ii face pe copii sa devina mai inteligenti?

Forumuri si comunitati de sprijin ale parintilor 

 Cabinetul Psi - Psihologie
Forum specializat de psihologie.
Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta.

 In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

autor: Desprecopii.com - 2021
referinte: https://howardgardner.com/ 
Lecturi recomandate:
Intelligence Reframed: Multiple Intelligences for the 21st Century; Howard Gardner; ISBN 0465026109
7 Kinds of Smart; Thomas Armstrong; ISBN 0452281377

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

 1. Maria
  Mariatrimis la 27/11/2014

  sunt copii / oameni care au mai multe tipuri de inteligenta, nu doar unul, de exemplu poate exista la acelasi om inteligenta verbala / lingvistica si muzicala plus kinetica, altii au inteligenta verbala plus logico-matematica plus muzicala plus kinetica. exista doctori care pot canta la un instrument - orchestra doctorilor este arhicunoscuta, tot asa cum exista si orchestra inginerilor - si au usurinta in invatarea limbilor straine. creierul uman dezvoltat este multivalent, in opinia mea.

  Raspunde la acest comentariu
 2. Mos Pavel
  Mos Paveltrimis la 28/1/2014

  Dascalii, care pun pasiune in munca lor, aplica in practica teoria Inteligentelor multiple. Pornind de la aceste inteligente, specifice fiecarui elev, lucrand diferentiat, in functie tot de aceste inteligente, se obtin rezultate cu mult mai bune decat daca s-ar lucra uniform cu toti elevii din clasa. Aceasta munca solicita un efort cu mult mai mare din partea educatorului dar rezultatele sunt, si ele, pe masura.

  Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII