4 lucruri despre zahar pe care trebuie sa le stii

4 lucruri despre zahar pe care trebuie sa le stii

4 lucruri despre zahar pe care trebuie sa le stii

  • Zaharul este un aliment care ofera calorii fara nici o valoare pentru organismul uman. Zaharul furnizeaza energie sub forma unor calorii lipsite de vitamine. Iar, consumerismul si abundenta de produse care contin zahar au schimbat mult rolul zaharului in alimentatia omului.

Evolutia consumului de zahar
1. Excesul de zahar solicita pancreasul
2. Zaharul inunda caile sangvine si fura vitamine
3. Mai putin zahar, mai multi antioxidanti
4. Industria zaharului - o forta puternica

Zaharul este un aliment care ofera calorii fara nici o valoare pentru organismul uman. Zaharul furnizeaza energie sub forma unor calorii lipsite de vitamine. Iar, consumerismul si abundenta de produse care contin zahar au schimbat mult rolul zaharului in alimentatia omului.

Evolutia consumului de zahar

Daca in anul 1785 consumul de zahar anual al unei persoane era de aproximativ 0,5 kg pe an, in anul 2005, un o persoana din Europa a ajuns sa consume peste 35 de kilograme pe an.

Trestia de zahar a fost adusa din Asia de catre Alexandru cel Mare. Apoi, in secolul al 17-lea, trestia de zahar s-a exportat masiv in Brazilia si Caraibe unde au inceput sa apara plantatii.

La sfarsitul secolului 18 s-a reusit rafinarea zaharului din sflecla de zahar. Consecinta: consumul zaharului a crescut in mod exploziv iar Europa a inceput sa se confrunte cu o boala noua, necunoscuta pana atunci: diabetul sau boala zaharului. Diabetul a inceput sa apara mai intai in randul aristocratiei - care era pe atunci principala consumatoare de zahar. In prezent insa, in Europa doar se numara peste 100 de milioane de bolnavi de diabet iar complicatiile ulterioare reprezinta a treia cauza de deces in Europa.

1. Excesul de zahar solicita pancreasul

In medie, in jur de peste 30 de kilograme anual asalteaza anual metabolismul unui adult european. Responsabil pentru producerea insulinei care transporta zaharul in celule, pancreasul, de marimea unei nuci este suprasolicitat. Si atunci, pe fondul acestei suprasolicitari, apare diabetul de tip 2.

Zaharul se afla peste tot

Chiar daca pare imposibil, zaharul se gaseste aproape in toate produsele alimentare moderne. De la Ketchup, la castraveciorii murati in otet, de la cerealele care se pun in iaurturile cu fructe pana la nectarul sau sucul aparent natural pe care il cumperi de la magazin. Ca sa nu mai vorbim despre bauturile energizante sau inghetata ... O portie de Coca Cola sau Pepsi servita la cinema contine 44 de lingurite de zahar!!!. O cutie obisnuita de cola cotine 35 de grame de zahar, echivalentul a 6 lingurite,

2. Zaharul inunda caile sangvine si fura vitamine

Vitaminele de care are nevoie metabolismul uman pentru prelucrarea zaharului sunt luate de la cele necesare sistemului imunitar, nervilor si creierului. Din acest motiv, mica glanda  - pancreasul - produce haotic in zadar insulina. Daca acest fenomen se repeta ani la randul, in organism apare rezistenta la insulina ceea ce este primul semn spre drumul catre diabetul de tip II.

3. Mai putin zahar, mai multi antioxidanti

Sute de mii de oameni mor anual de diabet. Cercetarile facute de oamenii de stiinta au dovedit ca sobolanii care primesc prin hrana o mare cantitate de zahar (pe care o adora) traiesc cu 10% mai putin decat semenii lor din a caror alimentatie lipseste zaharul.

Motivul este acesta: Sub influenta radicalilor liberi, moleculele de zahar din sange se unesc cu albumina, astupa cele mai inguste vase de sange si se fixeaza de diferite parti ale celulei. Astfel apar bolile circulatorii, iar caile de transport intre si dinspre celule se blocheaza. Rezultatul este: celulele imbatranesc mai repede.

4. Industria zaharului - o forta puternica

De zeci de ani de zile, marii producatori de zahar incearca sa ne convinga ca zaharul NU este daunator. Si chiar au reusit. Universitatea americana Harvard a afectuat un studiu pe mai mult de 45.000 barbati si peste 65.000 de femei. cu varsta cuprinsa intre 35 si 60 de ani. Cei care au consumat cel mai mult zahar au prezentat un risc de doua ori mai mare de a dezvolta diabet fata de media statistica. Când mergem la cumparaturi, trebuie sa avem permanent în minte aceasta idee: companiile nu încearca sa ne faca mai sanatosi, ci încearca sa ne vânda un produs.

Zahar in cereale

Un studiu publicat recent in Marea Britanie a aratat ca cel putin sapte dintre cele mai populare branduri de cereale folosesc prea mult zahar in compozitia lor.

Kellogg Frosties contin 11.1 grame de zahar la o portie de 30 grame de cereal - aproape 3 lingurite la un bol mic!

In contrast, o gogoasa - despre care credeam pana acum ca e hipercalorica si mai putin sanatoasa – are doar 8.6 grame de zahar.

Nici Nestle Cookie Crisp nu sta mai bine la procente - 10.59 grame zahar pentru 30 grame cereale. Un bol mic de Nestle Nesquick si Honey Cheerios contine aproape 4 lingurite de zahar, la fel si Sugar Puffs si Kellogg Coco Pops si Honey Loops.

Aceste cifre sunt valabile doar pentru cereale, inainte sa fie pus laptele in bol la micul dejun, sau inca si mai mult zahar ...

Zahar in iaurturi

Medicii nutriţionisti atenţioneaza parinţii care obisnuiesc sa le cumpere copiilor iaurt cu fructe ca acest produs nu este atât de sanatos pe cât pare. „Este o combinaţie de iaurt, zahar si fructe. Astfel, acest aliment devine, practic, o îngheţata”, subliniaza dr. Mihaela Bilic, nutriţionist.

Specialistul spune ca o porţie mica de iaurt cu fructe – 150 de grame - ajunge la aproape 100 de calorii si în nici un caz nu recomanda copiilor un pahar mare cu acest aliment. „Iaurtul cu fructe sau musli este o capcana pentru ca are adaos mare de zahar si, din punct de vedere caloric, se apropie de îngheţata, desi este perceput ca un iaurt. Nu va lasaţi pacaliţi, chiar si variantele cu 0% grasime sunt mai mult un desert decât un banal produs lactat”, atenţioneaza nutriţionistul Bilic.

Mai cititi despre diabet si urmatoarele:

Zaharul si alimentatia copilului mic

Zaharul si alimentatia copilului mic

Ne-am obisnuit ca alimentele cu fructe si variatele deserturi sa fie dulci. Dar sunt si bune pentru copilul mic? Nutritionistii sustin ca organismul chiar are nevoie de zahar. Dar in cantitati…

Zaharul este toxic si cauzeaza diabet

Zaharul este toxic si cauzeaza diabet

Un studiu recent face legatura dintre consumul de zahar si cresterea procentului de diabet zaharat, prin examinarea datelor cu privire la consumul marit de zahar si procentul in crestere a persoanelor…

  Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.


autor: desprecopii - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2014
referinte: Jurnal de Medicina Olandez 2014.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII