Dezvoltarea vederii la bebelusi: etape si probleme care pot aparea - sfatul medicului

Dezvoltarea vederii la bebelusi -  etape si probleme care pot aparea - sfatul medicului

Dezvoltarea vederii la bebelusi: etape si probleme care pot aparea - sfatul medicului

Vederea bebelusului are nevoie de mai multe luni de zile pana ajunge la maturitate si parintii pot contribui in mod constructiv la acest proces, stimuland dezvoltarea vederii copilului sau prin diferite metode menite sa contribuie la bucuria acestuia de a descoperi lumea.

→ Iata cum se dezvolta vederea bebelusului - pas cu pas pe etape si ce probleme pot aparea - sfatul medicului.

- despre dezvoltarea vederii la bebelusi pas cu pas, veti citi:
Dezvoltarea vederii bebelusului incepe din timpul sarcinii
Dezvoltarea vederii la nastere
Vederea in prima luna de viata
Dezvoltarea vederii in lunile 2 – 3  de viata
Dezvoltarea vederii in lunile 4 – 6 de viata
Dezvoltarea vederii in lunile 7 – 12 de viata
Alinierea corecta a ochilor – un aspect important al dezvoltarii vederii
Problemele de vedere ale bebelusilor prematuri

Dezvoltarea vederii la bebelusi

Unul dintre momentele unice pe care orice parinte le traieste este acela in care isi priveste pentru prima data bebelusul in ochi. Si daca in primele zile de viata aceste momente sunt doar o proiectie a dragostei nebanuite de parinte, pentru ca bebelusul nu vede, de fapt, decat niste umbre si niste pete gri, pe masura ce timpul trece comunicarea vizuala devine unul dintre instrumentele cele mai pretioase ale manifestarii dragostei dintre parinti si copii.

Pentru a ajunge la un stadiu de dezvoltare normal, vederea bebelusului are nevoie de mai multe luni de zile, iar parintele poate contribui in mod constructiv la acest proces, stimuland dezvoltarea vederii copilului sau prin diferite metode menite sa contribuie la bucuria acestuia de a descoperi lumea.

Dezvoltarea vederii bebelusului incepe din timpul sarcinii

Felul in care viitoarea mama are grija de corpul ei si de sanatatea personala in timpul sarcinii se reflecta inclusiv asupra modului in care se dezvolta vederea bebelusului sau. O dieta adecvata, incluzand suplimente nutritive, precum si odihna suficienta in timpul sarcinii sunt factori care influenteaza pozitiv dezvoltarea vederii si a centrilor vazului din creierul fatului. Evitarea fumatului si a consumului de alcool sau de alte substante nocive sunt esentiale deoarece toxinele pe care le contin pot cauza probleme multiple, inclusiv in ceea ce priveste vederea. Practic, toti factorii nocivi care pot conduce spre o nastere prematura sau care determina greutatea mica a bebelusului la nastere pot afecta indirect si dezvoltarea vederii, intrucat aceasta a fost pusa de specialist in legatura cu greutatea mica la nastere.

Citeste detalii aici Ce văd bebelușii inainte de naștere? Iată de când și ce anume vede bebe in burtica mamei

Dezvoltarea vederii la nastere

Imediat dupa nastere, bebelusul este examinat si pentru a i se depista eventualele semne ale unei cataracte congenitale sau alte probleme serioase neonatale ce tin de ochi. Desi astfel de probleme sunt rare, ele trebuie detectate si tratate cat de repede posibil pentru a minimaliza impactul lor asupra dezvoltarii ulterioare a vederii.

De obicei, la nastere bebelusului i se aplica un unguent antibiotic pe ochi pentru a preveni infectiile oculare pe care le pot genera bacteriile prezente in canalul de nastere. Imediat dupa nastere bebelusul vede in alb si negru si in umbre de gri si asta pentru ca celulele nervoase de pe retina si din zonele creierului ce controleaza vederea nu sunt inca pe deplin dezvoltate. De asemenea, ochii nou-nascutilor nu au capacitatea de a focaliza obiectele. Asa incat este inutil sa iti faci griji pentru faptul ca bebelusul pare a se uita in gol. Este nevoie de timp pentru ca lucrurile sa intre in normalitatea cu care suntem noi obisnuiti.

In ciuda acestor limitari vizuale, studiile arata ca la cateva zile dupa nastere bebelusul prefera sa se uite la chipul mamei decat la acela al unui strain. Specialistii considera ca aceasta preferinta depinde de o serie de factori externi, printre care forma fetei mamei, tunsoarea etc. intrucat in cadrul studiilor, experimentele au aratat ca daca mama isi acopera capul cu o esarfa, spre exemplu, bebelusul nu mai este interesat de chipul ei. Asadar, pentru a incuraja contactul vizual cu un nou-nascut, mama ar trebui sa nu isi schimbe coafura si sa evite sa isi transforme infatisarea prin machiaj, culori puternice etc.

Un alt lucru ce poate fi usor remarcat la nou-nascuti este faptul ca acestia au ochii foarte mari. Acest lucru este absolut firesc, deoarece dezvoltarea bebelusului incepe de la cap. La nastere ochii copilului au deja 65% din marimea ochilor unui adult.

Vederea in prima luna de viata

In primele saptamani de viata vederea bebelusului nu este sensibila la lumina. Pentru ca lumina sa fie detectata de bebelus, aceasta ar trebui sa fie de 50 de ori mai puternica decat cea pe care o percepe un adult. Lumina de veghe, necesara mai mult mamei ca sa nu se impiedice de tot felul de lucruri cand bebelusul plange si vrea sa verifice starea lui, nu va afecta, asadar, somnul nocturn al bebelusului.

Abilitatea de a vedea in culori se dezvolta foarte repede. La o saptamana dupa nastere, bebelusul poate sa distinga culori precum rosu, portocaliu, galben si verde. Albastrul si violetul sunt percepute mai tarziu. Acest lucru se intampla deoarece lumina albastra are unde mai scurte, iar in retina umana exista mai putini receptori pentru perceptia culorii.

Nu trebuie sa te ingrijorezi daca uneori ochii bebelusului par sa priveasca separate. Ocazional, unul dintre ochi poate sa nu se alinieze perfect cu celalalt in ceea ce priveste directia privirii. Este un lucru perfect normal. Daca, in schimb, aceasta dereglare este permanenta sau se intampla prea des, trebuie consultat un specialist.

Pentru a-ti ajuta copilul sa isi dezvolte vederea, decoreaza camera sa in culori luminoase, vesele si calde. Foloseste elemente de decor in culori contrastante si cu forme variate. De asemenea, plaseaza langa patut piese de mobilier colorate pe care sa poti lipi tot felul de figurine.

Cum invatam copilul sa distinga culorile de citit pe larg: Cum invatam copilul sa distinga culorile

Dezvoltarea vederii in lunile 2 – 3  de viata

In aceasta perioada, bebelusii isi dezvolta acuitatea vizuala, principala schimbare fiind aceea ca ochii incep sa isi dezvolte miscarile in mod sincronizat. Copilul incepe sa urmareasca obiectele miscandu-si simultan ambii ochi si incepe sa fie atras vizibil de lucrurile pe care le vede in jurul sau. De asemenea, in aceasta etapa, bebelusul invata cum sa isi mute privirea de la un obiect la altul fara a-si misca si capul, ci doar ochii. Privirea bebelusului devine mai sensibila la lumina, la trei luni pragul de detectare a acesteia fiind doar de 10 ori mai mare decat la un adult. De aceea este cazul sa adaptezi lumina de veghe, nocturna, la aceste noi nevoi.

vederea la bebelusi

Pentru a stimula dezvoltarea vederii copilului in aceasta etapa, urmeaza cateva recomandari facute de specialisti:

-Adauga periodic noi obiecte in camera copilului si schimba din cand in cand pozitia patutului;
-Vorbeste-i bebelusului in timp ce te plimbi prin camera;
-Foloseste o lumina de noapte pentru a-i stimula vederea si in momentele in care noaptea se trezeste in patut;
-Daca in timpul somnului este recomandat ca bebelusii sa doarma pe spate, pentru a preintampina sindromul de moarte subita, atunci cand sunt treji este recomandat sa fie tinuti din ce in ce mai mult pe burtica, pentru a-si devolta abilitatile vizuale si motorii.

Dezvoltarea vederii in lunile 4 – 6 de viata

In jurul varstei de 6 luni, in creierul bebelusuli au loc deja importante schimbari la nivelul centrului vazului. Copilul vede mult mai bine, deosebind obiectele, isi misca ochii mai repede si mai constant atunci cand urmareste obiectele. Acuitatea vizuala se imbunatateste semnificativ, iar distinctia culorilor se face la fel ca la un adult, copilul fiind capabil la aceasta varsta sa distinga culorile curcubeului. De asemenea, intre 4 si 6 luni se dezvolta coordonarea ochi-mana, care ii permite bebelusului sa localizeze si sa apuce imediat obiecte din jur si sa le duca la gura.

La varsta de 6 luni, bebelusul ar trebui sa aiba parte de un prim consult oftalmologic specializat. Chiar daca la aceasta varsta nu cunoaste literele pe care adultii trebuie sa le recunoasca la un astfel de control, oftalmologul are la dispozitie alte instrumente non-verbale pentru a testa vederea copilului. Miopia, hipermetropia si astigmatismul pot fi detectate la aceasta varsta. De asemenea, medicul poate evalua alinierea corecta a ochilor si felul in care ochii isi coordoneaza miscarile simultan. Acest prim consult oftalmologic are rolul de a detecta orice posibil factor care ar putea sta in calea unei dezvoltari normale ulterioare a vederii copilului si de aceea este foarte important.

Dezvoltarea vederii in lunile 7 – 12 de viata

Odata cu mobilitatea bebelusului, creste si capacitatea sa vizuala. Vederea sa acopera o distanta din ce in ce mai mare din jurul sau si vei fi surprins sa constati ca bebelusul tau vede mult mai bine decat iti imaginezi. Poate deja sa aprecieze distantele dintre obiecte si incepe sa aiba miscari mult mai bine coordinate atunci cand apuca sau cand arunca obiecte. Aceste luni constituie una dintre cele mai importante perioade de dezvoltare a vederii copilului, fiind corelata si cu modul in care bebelusul isi constientizeaza propriul corp, invatand sa isi coordoneze privirea cu miscarile corpului. Pentru tine, ca parinte, lucrurile incep sa devina, de asemenea mai complicate, intrucat trebuie sa devii din ce in ce mai vigilent pentru a-l proteja pe bebelus de eventuale pericole la care incepe sa se expuna pentru ca nu le poate constientiza. Dorinta sa de explorare a lumii din jur este din ce in ce mai mare, insa odata cu ea cresc si riscurile de accidente, de lovituri spontane mai mult sau mai putin grave. Ele pot fi preintampinate daca ai grija sa il tii departe pe bebelus de toti factorii care ar putea conduce la ranirea lui (accesul la substante nocive, indepartarea obiectelor ascutite, securizarea scarilor, a locurilor alunecoase etc.)

In aceasta perioada este posibil ca ochii bebelusului sa isi schimbe culoarea. Acest lucru este absolute firesc, la nastere majoritatea bebelusilor avand ochii albastri, din cauza ca pigmentii mai inchisi la culoare din iris nu sunt inca pe deplin dezvoltati. Pana la stabilizarea culorii ochilor, acestia pot avea consecutiv mai multe nuante.

Pentru a stimula dezvoltarea vederii bebelusului in aceasta perioada si mai ales dezvoltarea coordonarii ochi – mana – corp, joaca-te cu el, incurajandu-l sa apuce obiecte, sa le arunce, sa se joace cu ele. Petrece timp cu el pe podea, incurajandu-l sa apuce jucaria preferata pe care ai plasat-o in centrul camerei. Implica in jocul vostru cat mai multe obiecte colorate, cu diferite forme.

Alinierea corecta a ochilor – un aspect important al dezvoltarii vederii

Unul dintre aspectele carora trebuie sa le acorzi maxima importanta in primul an de viata al bebelusului este legat de alinierea corecta a ochilor. Strabismul (alinierea incorecta a ochilor) este o problema frecventa si este important ca ea sa fie detectata si tratata din timp, pentru ca prin interventie timpurie ambii ochi sa se dezvolte normal. Netratat, strabismul poate sa conduca la ambilopie (vedere slaba, care, in timp, se agraveaza). Chiar daca bebelusul are nevoie de cateva luni pentru ca ochii sai sa functioneze ca o echipa, dezvoltarea anormala in acest sens poate fi relativ usor detectata. Urmareste daca ochii copilului sunt aliniati corect in mod constant sau daca se misca in mod sincronizat. Daca observi ca in majoritatea timpului acest lucru nu se intampla este cazul sa consulti medicul pediatru, care te va indruma spre un consult de specialitate.

Problemele de vedere ale bebelusilor prematuri

Odata cu alte riscuri la care sunt expusi bebelusii nascuti prematur, dezvoltarea vederii este si ea unul dintre aspectele problematice, antrenand adesea aparitia unor afectiuni de vedere ce se pot agrava mai tarziu.

Retinopatia de prematuritate consta in inlocuirea anormala a tesutului din retina cu un tesut fibros si cu vase sangvine. Retinopatia de prematuritate poate cauza cicatrici, vedere slaba, precum si dezlipirea de retina. In cazurile severe, retinopatia de prematuritate poate sa conduca la orbire. Este bine de stiut ca toti bebelusii nascuti prematur prezinta risc de aparitie a retinopatiei de prematuritate, greutatea mica la nastere fiind un factor adiacent, mai ales daca se impune expunerea bebelusului la un mediu hiperoxigenat imediat dupa nastere. De aceea, pentru a preintampina probleme ulterioare pe care le-ar putea genera retinopatia de prematuritate,  consultarea unui oftalmolog pediatru este absolut obligatorie daca bebelusul este nascut prematur.

Nistagmusul este o alta afectiune frecventa la bebelusii nascuti prematur, ce consta in miscarea involuntara a ochilor in toate directiile in mod necontrolat. De obicei miscarile sunt orizontale, insa ele pot fi si pe diagonal sau circulare. Nistagmusul poate fi prezent de la nastere sau poate sa apara cateva saptamani mai tarziu. Cauzele sale pot fi legate de o dezvoltare incompleta a nervului optic, de albinism (anomalie congenitala ce consta in lipsa totala sau partiala de pigmenti) sau de o cataracta congenitala. Magnitudinea miscarilor ochilor poate indica in mod normal cat de mult va fi afectata vederea bebelusului si dezvoltarea sa. Daca bebelusul prezinta semne ale nistagmusului, consultul oftalmologic de specialitate este obligatoriu.

Dezvoltarea vederii bebelusului este unul dintre aspectele extrem de importante ale cresterii sale armonioase si sanatoase. Prin intermediul vazului, copilul descopera o parte din lume si de aceea este esential ca acest proces sa aiba loc in deplina siguranta, prin asigurarea unei vederi sanatoase.

► Citeste in continuare De ce privirile bebelusului pot semnaliza autismul

Despre dezvoltarea motorica a bebelusului in primul an de viata mai cititi: 

Dezvoltarea bebelușului: cele trei etape esențiale in primii doi ani de viață

Dezvoltarea bebelușului: cele trei etape esențiale in primii doi ani de viață

Bebelușia (sau primii doi ani din viata bebelușului) este cea mai dinamică perioadă a vieții copilașului, cand totul se schimbă atât de rapid, de la lună…

Primele 12 luni ale bebelușului: GHID PE LUNI

Primele 12 luni ale bebelușului: GHID PE LUNI

Primele 12 luni din viața bebelușului tău sunt luni speciale pe care tu, ca mămică, nu le vei uita niciodată.Pe parcursul celor 12 luni, adica de la ziua in care ai…

Bebelușul stă in funduleț: CÂND și CUM - infografic și video

Bebelușul stă in funduleț: CÂND și CUM - infografic și video

Când trebuie să stea un bebeluș în funduleț? La câte luni?Răspunsul depinde de mulți factori. Unii bebeluși reușesc să stea în…


Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

autor: Desprecopii.com,
Material realizat cu sfaturile dnei Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2024
referinte: Academia Americana de Pediatrie, WEBMD

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII