Hernia ombilicală in timpul sarcinii: cauze și cum trebuie procedat - sfatul medicului

Hernia ombilicala in timpul sarcinii -  cauze si cum trebuie procedat - sfatul medicului

Hernia ombilicală in timpul sarcinii: cauze și cum trebuie procedat - sfatul medicului

Hernia ombilicală apare când există o mică gaură sau un defect în peretele abdominal. Aceasta permite țesutului să iasă prin zona ombilicală. Cele mai multe hernii ombilicale sunt congenitale, ceea ce înseamnă că aveți hernie de când v-ați născut. Poate că hernia dumneavoastră a fost mică sau nu a fost cauzată de simptome evidente. Sarcina sau faptul că ați luat mult în greutate poate reprezenta un stres asupra defectului sau a zonei slabe a peretelui abdominal, făcând ca hernia să devină mai evidentă.

În cazul unei hernii ombilicale existente în timpul sarcinii, medicul poate monitoriza cu atenție evoluția acesteia și poate recomanda măsuri pentru a minimiza disconfortul, cum ar fi purtarea unei centuri sau a unui bandaj abdominal. În general, intervenția chirurgicală pentru hernia ombilicală este amânată până după naștere pentru a evita complicațiile în timpul sarcinii.

veti citi
De ce apare hernia ombilicala?
Cauzele herniei ombilicale in timpul sarcinii
Tratamentul herniei ombilicale in timpul sarcinii
Sfatul de la Desprecopii
Cititi pe larg despre alimentatia in timpul sarcinii
Comunitatea gravidutelor - vino si tu
Dezvoltarea Sarcinii, Sarcina pe saptamani

De ce apare hernia ombilicala?

Hernia ombilicală este o afecțiune medicală în care există o proeminență sau o umflătură în zona buricului (ombilicului) cauzată de un țesut sau un organ care pătrunde printr-un punct slab din peretele abdominal. Aceasta se întâmplă atunci când o mică deschizătură sau un defect în mușchii abdominali nu se închide corect sau devine mai largă decât ar trebui. Ca urmare, țesutul sau uneori organele interne, cum ar fi intestinele sau grăsimea, pot să iasă prin această deschizătură, formând o umflătură sau o protuberanță vizibilă și palpabilă în zona ombilicală.

Hernia ombilicala apare cand exista o mica gaura sau un defect in peretele abdominal. Aceasta permite tesutului sa iasa prin zona ombilicala. Herniile ombilicale sunt frecvente la nou-nascuti. Hernia ombilicala poate sa se manifeste prin buricul iesit in afara si este de obicei mai vizibila atunci cand bebelusul plange.

In general, herniile ombilicale ale copiilor nu reprezinta un motiv de ingrijorare. In mod normal, gaura se inchide de la sine inainte de implinirea a doi ani de viata.

Totusi, cand un adult are hernie ombilicala, defectul nu se mai vindeca de la sine si poate necesita o interventie chirurgicala.

Cauzele herniei ombilicale in timpul sarcinii

În timpul sarcinii, schimbările fizice și hormonale pot influența herniile ombilicale în următoarele moduri:

🔸 Creșterea presiunii abdominale:

Pe măsură ce uterul se mărește odată cu avansarea sarcinii, acesta exercită o presiune suplimentară asupra zonei abdominale. Această presiune suplimentară poate face ca hernia ombilicală existentă să devină mai evidentă sau mai inconfortabilă.

🔸 Creșterea greutății corporale:

Sarcina aduce cu ea creșterea în greutate a femeii, inclusiv creșterea în greutate a abdomenului. Aceasta poate contribui, de asemenea, la creșterea presiunii asupra zonei ombilicale, afectând hernia.

🔸Factori hormonali:

Hormonii produși în timpul sarcinii pot afecta țesuturile și mușchii peretelui abdominal, poate reduce tonusul muscular și poate face zona ombilicală mai susceptibilă la herniere.

Cele mai multe hernii ombilicale sunt congenitale, ceea ce inseamna ca aveti hernie de cand v-ati nascut. Poate ca hernia dumneavoastra a fost mica sau nu a fost cauzata de simptome evidente.

Sarcina sau faptul ca ati luat mult in greutate poate reprezenta un stres asupra defectului sau a zonei slabe a peretelui abdominal, facand ca hernia sa devina mai evidenta.

 

Multi adulti au hernii ombilicale care trec neobservate deoarece defectul este atat de mic incat tesutul nu poate trece prin spatiul liber.

Dupa ce gaura devine destul de mare pentru ca tesutul sa treaca prin ea, hernia poate deveni dureroasa si puteti vedea umflaturi in zona ombilicala.

Tratamentul herniei ombilicale in timpul sarcinii

In cele mai multe cazuri este cel mai bine sa asteptati pana dupa sarcina pentru a incerca sa corectati o hernie ombilicala.

Totusi, daca o hernie ombilicala devine incarcerata, ceea ce inseamna ca tesutul ramane prins in zona cu defectul si nu poate fi impins inapoi, va trebui corectata imediat.

Cand hernia devine incarcerata, tesutul captiv nu primeste sange, iar in cele din urma moare. O hernie incarcerata este in general dureroasa si necesita corectie chirurgicala de urgenta.

Sfatul de la Desprecopii

Cata vreme hernia ombilicala nu este incarcerata, de obicei este mai bine sa mai asteptati. In cazul in care hernia se umfla si va incomodeaza, odihniti-va si masati cu blandete zona pana cand umflatura se retrage.

In cazul in care hernia ombilicala este dureroasa sau nu poate fi impinsa inapoi, cereti imediat sfatul medicului.


Probleme medicale serioase care pot afecta sarcina

Infectii virale, boli cu transmitere sexuala,  rubeola, herpesul, hepatita, infectii non-virale, toxoplasmoza ... iata cateva din pericolele care ameninta sarcina. Iata pe larg, despre probleme medicale serioase care pot afecta sarcina.

Afla tot ce trebuie sa stii despre aceste probleme medicale care pot afecta sarcina pentru a si mai puternica. Iti dorim o sarcina cat mai sanatoasa si citeste pe larg despre problemele medicale serioase care pot afecta sarcina >

 

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate. 

► Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI

► Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com
Material realizat cu sprijinul doamnei Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal, Haga, Olanda, 
Toate drepturile rezervate (c) 2023
referinte: https://americanpregnancy.org

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 3 comentarii

  1. cristina
    cristinatrimis la 14/1/2015

    Am 23ani.o fetita de 3ani si9luni.am o galculita in abdomen in partea dreapta.dupa nastere am dobandit-o.dupa aceasta nastere am pierdut 2: una la 23 de saptamani.a fost f greu.am pierdut-o in martie 2013 si cred ca inca sunt in depresie .hernia afecteaca o posibila viitoare sarcina?astept rasp.multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  2. any
    anytrimis la 1/2/2012

    tot ce pot spune e ca si eu ma confrunt cu aceasta problema. stiu ca veam hernie inghinala cred ca de la vreo 17 ani am descoperit, dar nu stiam ca am si ombilicara.in timpul primei sarcini am pus 17 kg pe mine,eu fiind f slaba(40), burtica a fost f mare .dupa ce am nascut am observat ca am dureri in zona buricului, dar au fost suportabile. la dupa 4 ani am nascut cel de-am doilea copil, hernia e putin mai mare, adica se vede cu ochiul liber ca buricul este usor iesit in relief si are o forma mai ciudata iar in jurul lui cateodata se observa 2 umflaturi.pot spune ca am dureri f mari in special dimineata sau cand ridic copilul in brate.am vrut mult sa ma operez dar acu nu mai pot pt ca sunt din nou insarcinata.sper sa nu apara complicatii in timpul sarcinii, s-ar putea sa fac cezariana si tot odata sa ma si operez.am sa cer parerea unui specilist sa vad ce riscuri implica aceasta operatie.articolul este f bun .

    Raspunde la acest comentariu
  3. erdei monica
    erdei monicatrimis la 13/4/2010

    Buna ziua,As avea o intebare?Coplilul meu are 8 ani si tot a doua sau a treia zi din saptamana are senzatie `de voma si il doare capul.Are hernia ombilicala poate fi cauza acestor simptome ?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII