Vitaminele pilule: avertismentul specialistilor

Vitaminele pilule: avertismentul specialistilor

Vitaminele pilule: avertismentul specialistilor

  • Un studiu facut in Marea Britanica a adus un avertiement din partea medicilor: Vitaminele A, C si E sunt o pierdere de timp si bani. In plus, va pot scurta viata.

Vitaminele A, C si E sunt o pierdere de timp si bani
In plus, va pot scurta viata

Oare vitaminele si suplimentele alimentare fac mai mult rau decat bine?

Vitaminele, care in Marea Britanie - spre exemplu -  sunt luate de aproximativ o treime din populatie, nu prelungesc viata si pot cauza chiar moartea prematura, conform unui respectat grup de savanti internationali.

Rezultatele studiului

Dupa trecerea in revista a 67 de teste care implica peste 230000 de barbati si de femei, expertii din Marea Britanie spun ca nu exista dovezi convingatoare ca administrarea suplimentelor ce contin vitaminele antioxidante A, C si E va poate imbunatati sanatatea.

Descoperirile alarmante publicate in presa britanica sunt de natura sa socheze populatia Marii Britanii, care cheltuieste 333 de milioane de lire pe an pe suplimentele alimentare.
40% dintre femei si 30%dintre barbati iau cate o vitamina pe zi.

Analiza facuta de specialisti a implicat teste referitoare la beta-caroten, vitamina A, vitamina C, vitamina E si seleniu.
Studiul arata ca analiza amanuntita a diferitelor teste nu sustine ideea ca vitaminele maresc durata vietii. Chiar mai mult, beta-carotenul, vitamina A si vitamina E par sa mareasca mortalitatea, arata studiul.
Vitamina A a fost legata de o crestere a mortalitatii de 16 procente, beta-carotenul – pigmentul care se afla in morcovi, rosii si broccoli pe care corpul il transforma in vitamina A – de o crestere de 7 procente si vitamina E de o crestere de 4 procente. Totusi, nu a fost observat un efect negativ semnificativ cauzat de vitamina C.

Nu exista dovezi care sa sustina fie necesitatea ca oamenii sanatosi sa ia antioxidante pentru prevenirea bolilor fie necesitatea ca oamenii bolnavi sa le ia ca sa se simta mai bine, sustine studiul.
De asemenea, studiul sustine ca sunt necesare mai multe cercetari asupra efectelor vitaminei C si a seleniumului.

Rolul antioxidantelor in organism

Antioxidantele sunt folosite de organism ca protectie impotriva radicalilor liberi, molecule produse de metabolismul normal. Acestea pot afecta negativ organismul daca se dezvolta necontrolat ca rezultat al bolilor, al supraexpunerii la toxine sau al imbatranirii.

Se crede totusi ca antioxidantii, ca vitamina C, sunt benefice pentru sanatate deoarece neutralizeaza radicalii liberi, iar multi oameni le iau ca un fel de asigurare a starii bune de sanatate.

Teoria din spatele folosirii antioxidantilor este de a combate oxidarea – reactia chimica care face ca metalele sa rugineasca – ceea ce la nivelul celulelor poate afecta AND-ul, marind astfel riscul de cancer, alte boli si schimbari asociate cu imbatranirea.
Cercetarile de laborator efectuate pe oameni si animale au sugerat ca prin ridicarea nivelului de antioxidanti din organism poate fi prelungita viata, dar alte cercetari au produs rezultate neutre sau chiar contrare.

Efectele vitaminelor

  • Vitamina A ajuta la mentinerea sanatatii pielii, imbunatateste vederea in conditii de lumina redusa si intareste sistemul imunitar. O puteti lua din branza, peste gras, lapte, ficat si margarina imbogatita cu vitamine.
  • Vitamina C ajuta la vindecarea ranilor si ajuta organismul sa absoarba fierul. Fructele si legumele bogate in vitamina C sunt portocalele, kiwi, ardeiul si brocoli.
  • Vitamina E protejeaza celulele organismului si stimuleaza sistemul imunitar. Este prezenta in plantele din care se extrage uleiul, cum sunt maslinele, porumbul si soia, precum si in nuci si in seminte.

Ce spun expertii

Studiul a fost publicat de Cochrane Library, o publicatie a Cochrane Collaboration, o organizatie internationala care evalueaza cercetarile din domeniul ocrotirii sanatatii.

Cele 47 de teste in care au fost implicate 180938 de persoane au fost clasificate cu o marja de eroare redusa, ce a aratat ca suplimentele de antioxidanti maresc semnificativ mortalitatea.

Goran Bjelakovic, ce a condus studiul la Copenhagen University Hospital din Danemarca, declara:
Nu am gasit dovezi care sa sutina faptul ca administrarea suplimentelor de antioxidanti reduce riscul de moarte prematura al oamenilor sanatosi sau al pacientilor cu diferite boli.

Descoperirile studiului nostru arata ca, in orice caz, oamenii din grupurile studiate carora le-au fost administrati antioxidantii beta-caroten, vitamina A si vitamina E au avut rate mai ridicate ale mortalitatii.
Nu a existat nimic care sa indice ca vitamina C si seleniumul pot avea efecte pozitive sau negative. Deci, in privinta acestor antioxidanti, ne sunt necesare mai multe date din teste aleatoare.

Ideea de baza este ca dovezile pe care le avem in prezent nu sustin necesitatea folosirii suplimentelor de antioxidanti de catre populatia care are o stare generala de sanatate buna sau de catre pacientii bolnavi de anumite boli.
Studiul nu ofera explicatii biologice asupra felului in care suplimentele alimentare pot dauna organismului, desi s-a sugerat de exemplu ca betacarotenul poate interfera cu modul in care organismul foloseste grasimile.
Nu exista nimic din acest studiu care sa sugereze ca o dieta sanatoasa ce contine o multime de legume si fructe – care sunt surse naturale de antioxidanti – este daunatoare.

Aceste informatii inspaimantatoare au infuriat pe multi exponenti ai industriei vitaminelor si multi nutritionisti, cum este si Patrick Holford, care crede ca exista o campanie desfasurata de medici spre a le discredita produsele si rolul lor in optimizarea sanatatii.

Patrick Holford a spus ca studiul este o facatura, deoarece toate testele au fost alese strict pentru reducerea mortalitatii, nu pentru multele avantaje reportate de alte studii. El a spus:
Singurul mod in care acest studiu putea produce rezultate negative era sa gaseasca motive de a exclude majoritatea studiilor cu rezultate pozitive, inclusiv efectele pozitive asupra efectelor pe care le are seleniul.
Desi autorii studiului pretind ca au evaluat suplimentele de antioxidanti pentru prevenirea mortalitatii, ei au exclus toate studiile – 405 la numar – care nu au raportat vreun deces.
Patrick Holford a spus: Antioxidantii nu sunt pastile magice si nu trebuie sa va asteptati sa compenseze o viata intreaga de obiceiuri nesanatoase.

Dar atunci cand sunt folositi asa cum trebuie, in combinatie cu niste obiceiuri alimentare sanatoase, in cadrul unui regim alimentar plin de fructe si legume, alaturi de o viata cu multe exercitii fizice si fara fumat, suplimentele de antioxidante pot juca un rol important in mentinerea si promovarea in general a sanatatii.
Eu iau si voi continua sa iau suplimente antioxidante generale, care contin acesti nutrienti, precum si Coenzima Q10, acid lipoic si resveratrol – factorul de „vin rosu“ – si am un regim alimentar bogat in fructe si legume.

Pamela Mason, de la Health Supplements Information Service, a declarat:
Vitaminele antioxidante, ca orice alte vitamine, nu au avut niciodata scopul de a preveni bolile cronice si mortalitatea.
Ele au fost create pentru mentinerea sanatatii pe baza variatelor lor roluri fiziologice in organism, iar in cazul vitaminelor antioxidante, asta include, in cantitatile potrivite, un efect de protectie-antioxidanre in tesuturile corpului.

Aceste vitamine sunt esentiale pentru sanatate si multi oameni nu le iau in doze adecvate.
Un supliment de vitamine luat in cantitatile recomandate de medic poate fi benefic pentru sanatate, mai ales pentru sanatatea oamenilor care nu iau destule vitamile.

Forumuri recomandate la Supereva

 Super Sanatate >>

Despre sanatatea familiei mai cititi

Dictionarul vitaminelor
Lista neagrã a substantelor chimice care otrãvesc alimentele
Anticonceptionalele hormonale - Mit si Realitate
Oare ar trebui sa fim cu totii vegetarieni?
Telefonul mobil in atentie
Antibioticele si cancerul de san
Anti-perspirantele si cancerul de san
Atotputernicul arbore genealogic
Sexul si alimentele din bucatarie
Vergeturile si tratamentul lor

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII