E-urile din alimente - Lista neagra a substantelor chimice care otravesc alimentele

E-urile din alimente - Lista neagra a substantelor chimice care otravesc alimentele

E-urile din alimente - Lista neagra a substantelor chimice care otravesc alimentele

 • E-urile sunt aditivii alimentari adaugati de producatorii de alimente in compozitia lor. In ultimii 30 de ani, în continutul multor produse alimentare au apãrut substante chimice, de sintezã, uzitate mai cu seamã în industria alimentarã. Aceastã categorie de substante artificiale sunt extrem de nocive, care prodc multe boli grave in timp. De regula, produsele alimentare ieftine sunt si cele mai bogate în E-uri nocive. Iata o lista completa a E-urilor alimentare precum si noua legislatie europeana referitoare la E-uri.

E-urile din alimente, pericolul ascuns
În Romania, E-urile cancerigene fac ravagii
Suntem ceea ce mancam
Alimentele ucigase
Se cumpara - mult si prost
Produsele alimentare ieftine sunt si cele mai bogate în E-uri nocive
Noi reguli de la 1 iunie 2013 - reguli la nivel european in privinta E-urilor
Cele mai periculoase E-uri folosite in Romania
Despre E-uri, si mai multe informatii ...

 


E-urile si pericolul ascuns de care o mama responsabila trebuie sa tina cont ...


In ultimii ani, o mare parte din cumparatorii din Romania au aflat despre nocivitatea E-urilor. Si desi s-a vorbit mult despre E-uri, totusi, chiar si acum, nu toate produsele alimentare au inscris pe eticheta continutul complet. Stiu ei de ce o fac... pentru ca, de multe ori, in alimentele pe care le vand se ascund tot felul de substante chimice foarte daunatoare organismului, acele E-uri. Adevarul este ca, in Romania, exceptand cazul în care ai fermã si culegi zarzavaturile din gradinã sau tai puiul crescut în propria ograda, nu prea avem acces la o hrana de calitate, fara substante toxice.

De ce asta? Pentru ca Romania este o tara a carei consumatori au o putere mica de cumparare iar producatorii vor sa vanda marfa ieftina, care nu se strica mult si care poate sta in galantar cat mai mult.

Ironic ... se cheltuie insa foarte mult pentru tratarea bolilor produse de E-urile din alimente


Dar cheltuim din ce în ce mai mult pentru tratamentul bolilor cauzate de produsele alimentare pline de E-uri cancerigene. De faptul ca românii au putere de cumpãrare micã se profitã din plin. Multe produse alimentare de import încãrcate de E-uri ucigase, respinse la ele acasã, se comercializeazã fãrã probleme pe piata noastrã.  În tara noastrã, regimul aditivilor alimentari e reglementat printr-un ordin al Ministerului Sãnãtãtii si al Familiei. El cuprinde E-urile acceptate si cantitãtile admise. Si totusi galantarele sunt invadate de produse care ne bagã în spital.

În România, E-urile cancerigene fac ravagii


Majoritatea produselor alimentare contin aditivi, în special cei numiti emulgatori, cunoscuti în mod curent sub denumirea de E-uri. Multe dintre aceste E-uri s-au dovedit a fi periculoase pentru om. Astfel, s-au întocmit liste pozitive si negative cu E-urile continute în produsele alimentare.

Suntem ceea ce mancam


Se spune cã suntem ceea ce mâncãm. E un adevãr dovedit de statistici. Aproximativ 70% dintre bolile românilor sunt provocate de alimente si modul de hrãnire.

Alimentele ucigase


Aditivii alimentari sunt substante care în mod normal sunt  utilizati ca ingrediente. Sarea, zahãrul si otetul sunt  substante nelipsite din mâncarea noastrã. Nu sunt periculoase si fac preparatele mult mai apetisante. Dar în ultimii 30 de ani, în continutul multor produse alimentare au apãrut substante chimice, de sintezã, uzitate mai cu seamã în industria alimentarã. Aceastã categorie de substante artificiale sunt extrem de nocive, care induc  multe boli grave.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetãri Alimentare, e convins cã, cresterea alarmantã a incidentei diferitelor forme de cancer e strâns legatã de avalansa produselor alimentare bogate în E-uri nocive consumate frecvent de români. De asemenea, E-urile periculoase sunt "vinovate" de rãspândirea  bolilor cardiovasculare, ale tubului digestiv si a alergiilor.

"Una e sã mãnânci un mãr si cu totul alt ceva e sã bei un compot de mere conservat cu aditivi" - semnaleazã prof. dr.  Mencinicopschi. Domnia sa atrage atentia, totodatã, asupra mezelurilor - în special asupra parizerului si crenvurstilor -, bãuturilor asa-zis rãcoritoare si preparatelor conservate cu substante chimice - mai cu seamã supele la plic - sau afumate.

Se cumpara - mult si prost 


În momentul de fatã, majoritatea produselor alimentare sunt etichetate. Cele fãrã etichetã, în mod firesc, n-ar trebui comercializate. Producãtorii au început sã metioneze pe etichetã ce E-uri contine alimentul respectiv. Conservantii, aromele, colorantii de sintezã sunt indicate pe ambalaj cu litera E, urmatã de un numãr din trei sau patru cifre.

Dar, din pãcate, cumpãrãtorul încã nu stie foarte bine care sunt cei pozitivi si care sunt cei negativi.
Mai grav e cã în în România nu existã aparaturã performantã pentru detectarea tuturor E-urilor. Prof. dr. Mencinicopschi spune cã putem lua un produs pe eticheta cãruia sunt specificate o serie de E-uri, dar aparatele din dotarea laboratoarelor nu reusesc sã le evidentieze. În România, Institutul de Cercetãri Alimentare e compatibil, în plan european din punct de vedere al specialistilor. Dar ei nu-si pot dovedi competenta, deoarece tehnologia lasã mult de dorit.

Produsele alimentare ieftine sunt si cele mai bogate în E-uri nocive

De regulã, produsele alimentare ieftine sunt si cele mai bogate în E-uri nocive. Ele zac în stocuri si pentru a scãpa de ele, producãtorii externi le "împing" pe pietele tãrilor cu putere de cumpãrare micã, din care face parte si România. Asa se explicã de ce cheltuim enorm pentru rezolvarea problemelor de sãnãtate publicã.

Prof. dr. Mencinicopschi e de pãrere cã e foarte necesarã o legislatie care sã-i protejeze pe producãtorii autohtoni. Pentru cã ei sunt scosi de pe piatã de concurentã.
Producãtorul extern vinde la noi cu 40.000 de lei kilogramul un salam plin de E-uri rele si, astfel, îl falimenteazã pe producãtorul român care aduce pe piatã un salam la 300.000 de lei kilogramul, ce-i drept mult mai sãnãtos pentru cumpãrãtor. Desi prof. dr. Mencinicopschi a subliniat cât de necesarã e o "lege cadru a alimentului" - asa cum e în lumea civilizatã, totusi legislatia noastrã schioapãtã.

Ce mai mancam ? Mai exista ceva sanatos ?

Dupã ce îi asculti pe specialisti ai impresia cã vor sã bage frica în noi si cã cel mai bun lucru e sa mori de foame. Nu-i chiar asa. Ei vor sã ne avertizeze cã suntem bombardati de alimente toxice. Prof. dr. Constantin Ionescu-Târgoviste, directorul Institutului de Boli de Nutritie, e adeptul dietei personalizate, în functie de vârstã, stare de sãnãtate, profesie si alti factori specifici fiecãrui om în parte. La prima vedere o asemenea dietã pare costisitoare. Prof. dr. Constantin Dumitrache, directorul Institutului de Boli Endocrinologice, ne contrazice. "Mai ales vara, avem din belsug legume si fructe". Si pentru a nu cãdea din picioare sã luãm aminte si la ce ne recomandã prof. dr. Mencinicopschi: carne de pui, de curcã, curcan, peste oceanic gras (macrou, hering, ton) crap, caras, pãstrãv, somon, brânzeturi - mai putin cele "topite" sau "afumate" -, lactate - cu exceptia iaurturilor cu termene de valabilitate peste o lunã sau cu arome si coloranti chimici.

Noi reguli de la 1 iunie 2013 - reguli la nivel european in privinta E-urilor


De la 1 iunie 2013, scade concentrația de coloranți din sucuri, dulciuri, mezeluri și alte alimente procesate. Anumiți aditivi vor dispărea complet din unele produse. Uniunea Europeană schimbă regulile de folosire a aditivilor alimentari.

În urma unor cercetări desfăşurate pe cinci ani, s-a decis micşorarea dozei maxime admise pentru anumite „E-uri” considerate toxice şi au fost reduse categoriile de produse în compoziţia cărora pot intra anumiţi aditivi.

E şi cazul bicarbonatului de sodiu (E500), care nu va mai putea fi folosit în compoziţia cărnii procesate, pe motiv că maschează gustul produselor vechi. Ţările comunitare pot cere derogări dacă produsele respective sunt considerate tradiţionale, aşa cum a fost în cazul mititeilor româneşti.

Cele mai periculoase E-uri folosite in Romania

Nr. CEE Aditivul Functii tehnologice
E100 Curcumina Colorant galben
E101 Riboflavina si riboflavin 5′-fosfatul Colorant galben
E102 Tartrazina Colorant galben
E104 Galben de quinolina Colorant galben
E110 Galben FCF (galben oranj S) Colorant galben
E120 Cochineal, acid carminic, carmine Colorant rosu
E122 Azorubina, carmoizina Colorant rosu
E123 Amarant Colorant rosu
E124 Ponceau 4R, cochineal Red A Colorant rosu
E127 Eritrozina Colorant rosu
E128 Rosu 2G Colorant rosu
E129 Rosu Ac Colorant rosu
E131 Albastru patent V Colorant albastru
E132 Indigotina, indigo carmin Colorant albastru
E133 Albastru brillant FCF Colorant albastru
E140 Clorofile si clorofiline Colorant verde
E141 Complexe cu cupru ale clorofilelor Colorant verde
E142 Verde S Colorant verde
E150a Caramel I Colorant brun
E150b Caramel II sulfit – caustic Colorant brun
E150c Caramel III-amoniac Colorant brun
E150d Caramel IV – sulfit amoniac Colorant brun
E151 Negru brillant BN, negru PN Colorant negru
E153 Carbune vegetal Colorant negru
E154 Brun FK Colorant brun
E155 Brun HT Colorant brun
E160a Caroteni (amestec de caroteni, b -caroteni) Colorant galben-portocaliu
E160b Anatto, bixina, norobixina Colorant rosu portocaliu
E160c Extract paprika (oleorezina), capsantina, capsorubina Colorant rosu-carmin
E160d Licopen Colorant rosu
E160e b -apo-8′-carotenal Colorant rosu-portocaliu
E160f Esterul etilic al acidului b- apo-8′-carotenoic Colorant rosu-portocaliu
E160g Canthaxantina Colorant rosu
E162 Rosu de sfecla, betanina Colorant rosu
E163 Antociani Colorant rosu, violet, albastru
E170 Carbonat de calciu Colorant de suprafata
E171 Dioxid de titan Colorant de suprafata
E172 Oxizi de fier si hidroxizi de fier (oxizi de fier rosu, oxid de fier negru, oxid de fier galben) Colorant de suprafata
E173 Aluminiu Colorant de suprafata
E174 Arginit Colorant de suprafata
E175 Aur Colorant de suprafata
E180 Litol rubina BK Colorant de suprafata
E200 Acid sorbic Conservant
E201 Sorabt de sodiu Conservant
E202 Sorbat de potasiu Conservant
E203 Sorbat de calciu Conservant
E210 Acid benzoic Conservant
E211 Benzoat de sodiu Conservant
E212 Benzoat de potasiu Conservant
E213 Benzoat de calciu Conservant
E214 Hidroxibenzoat de etil Conservant
E215 Hidroxibenzoat de etil sodic Conservant
E216 Hidroxibenzoat de propil Conservant
E217 Hidroxibenzoat de propil sodic Conservant
E218 Hidroxibenzoat de metil Conservant
E219 Hidroxibenzoat de metil sodic Conservant
E220 Anhidrida sulfuroasa Conservant si antioxidant
E221 Sulfit de sodiu Conservant si antioxidant
E222 Sulfit acid de sodiu (bisulfit de sodiu) Conservant si antioxidant
E223 Disulfit de sodiu (metabisulfit de sodiu, pirosulfit de sodiu) Conservant si antioxidant
E224 Disulfit de potasiu (metabisulfit de potasiu sau pirosulfit de potasiu) Conservant si antioxidant
E225 Sulfit de potasiu Conservant si antioxidant
E226 Sulfit de calciu Conservant si antioxidant
E227 Sulfit acid de calciu Conservant si antioxidant
E228 Sulfit acid de potasiu Conservant si antioxidant
E230 Bifenil (difenil) Conservant de suprafata
E231 Ortofenilfenol Conservant de suprafata
E232 Ortofenilfenol de sodiu Conservant de suprafata
E233 Tiabendazol Conservant de suprafata
E234 Nizina Conservant
E235 Natamicina (pimaricina) Complex de suprafata
E239 Hexametiletetraamina Conservant
E242 Bicarbonat de metil Conservant
E249 Nitrit de potasiu Conservant, agent de fixare culoare
E250 Nitrit de sodiu Conservant, agent de fixare culoare
E251 Nitrat de sodiu Conservant, agent de fixare culoare
E252 Nitrat de potasiu Conservant, agent de fixare culoare
E260 Acid acetil glacial Conservant, agent de reglare aciditate
E261 Acetat de potasiu Conservant, agent de reglare aciditate
E262 Acetati de sodiu (acetat de sodiu, diacetat de sodiu) Conservant, agent de reglare aciditate
E263 Acetat de calciu Conservant, agent de reglare aciditate
E270 Acid lactic (L-, D-, DL) Conservant, agent de reglare aciditate
E280 Acid propionic Conservant
E281 Propionat de sodiu Conservant
E282 Propionat de calciu Conservant
E283 Propionat de potasiu Conservant
E284 Acid boric Conservant
E285 Borax (tetraborat de sodiu) Conservant
E290 Anhidrida carbonica Conservant, agent de carbonatare, gaz de conditionare
E296 Acid malic (DL-) Conservant, agent de reglare aciditate
E297 Acid fumaric Conservant, agent de reglare aciditate
E300 Acid ascorbic L-) Antioxidant
E301 Ascorbat de sodiu Antioxidant
E302 Ascorbat de cacliu Antioxidant
E304 Esterii acidului ascorbic cu acizii grasi ascorbilpalmitat) Antioxidant
E305 Ascorbilstearat Antioxidant
E306 Extract bogat in tocoferoli Antioxidant
E307 a- Tocoferol Antioxidant
E308 g- Tocoferol Antioxidant
E309 D- Tocoferol Antioxidant
E310 Galat de propil Antioxidant
E311 Galat de octil Antioxidant
E312 Galat de dodecil Antioxidant
E315 Acid erisorbic (izoascorbic) Antioxidant
E316 Erisorbat de sodiu (izoascorbat de sodiu) Antioxidant
E320 Butilhidroxianisol (BHA) Antioxidant
E321 Butilhidroxitoluen (BHT) Antioxidant
E322 Lecitina Antioxidant, emulgator
E325 Lactat de sodiu Agent sinergetic, umectant, agent de intarire
E326 Lactat de potasiu Agenti sinergetic, agent de reglare aciditate, agent de tratare faina de grau
E327 Lactat de calciu Agenti sinergetic, agent de reglare aciditate, agent de tratare faina de grau
E328 Lactat de amoniu Agenti sinergetic, agent de reglare aciditate, agent de tratare faina de grau
E329 Lactat de magneziu Agenti sinergetic, agent de reglare aciditate, agent de tratare faina de grau
E330 Acid citric Agent de reglare aciditate, sechestrant
E331 Citrati de sodiu: citrat monosodic, citrat disodic, citrat trisodic Agent de reglare aciditate, sechestrant, stabilizator
E332 Citrati de potasiu: citrat monopotasic, citrat tripotasic Agenti de reglare aciditate, sechestrant, stabilizator
E333 Citrati de calciu: citrat monocalcic, citrat dicalcic, citrat tricalcic Agent de reglare aciditate, sechestrant, stabilizator, emulgatori
E334 Acid tartric Agent de reglare aciditate, sechestrant
E335 Tartrati de sodiu, tartrat monosodic, tartrat disodic Agent de reglare aciditate, sechestrant, stabilizant
E336 Tartrati de potasiu: tartrat monopotasic, tartrat dipotasic Agent de reglare aciditate, sechestrant, stabilizant
E337 Tartrat de sodiu si potasiu Agent de reglare aciditate, sechestrant, stabilizant
E338 Acid fosforic Agent de reglare aciditate, agent sinergetic
E339 Fosfati de sodiu: fosfat monosodic (ortofosfatmonosodic); fosfat dipotasic (ortofosfat dipotasic); fosfat tripotasic (ortofosfat tripotasic) Agent de reglare aciditate, sechestranti, agenti de retinere a apei
E341 Fosfati de calciu: fosfat monocalcic (ortofosfat monocalcic); fosfat dicalcic (ortofosfat dicalcic); fosfat tricalcic (ortofosfat tricalcic) Agent de reglare aciditate, agenti de tratare a fainii de grau, de intarire, texturanti, agenti de afanare, antiaglomeranti
E350 Malati de sodiu: malat de sodiu, malat acid de sodiu Agenti de reglare aciditate, umectanti
E351 Malati de poatsiu: malat de potasiu, malat acid de potasiu Agent de reglare aciditate
E352 Malati de calciu: malat acid de calciu; malat de calciu Agent de reglare aciditate
E353 Acid metatartric Agent de reglare aciditate, agent de inhibare a cristalizarii
E354 Tartrat de calciu Agent de reglare, aciditate, agent de inhibare, stabilizare
E355 Acid adipic Agent de reglare aciditate
E356 Adipat de sodiu Agent de reglare aciditate
E357 Adipat de potasiu Agent de reglare aciditate
E363 Acid succinic Agent de reglare aciditate
E372c Esterul citric al mono- si digliceridelor Emulgator
E380 Citrat de triamoniu Agent de reglare acidiatate
E385 Sarea de Ca a EDTA Agent de conservare, sechestrant
E390 Tiodipropionat de stearil Antioxidant
E400 Acid alginic Substanta de ingrosare, stabilizator, substanta de gelificare
E401 Alginat de sodiu Substanta de ingrosare, stabilizator, substanta de gelificare
E402 Alginat de potasiu Substanta de ingrosare, stabilizator, substanta de gelificare
E403 Alginat de amoniu Substanta de ingrosare, stabilizator, substanta de gelificare
E404 Alginat de calciu Substanta de ingrosare, stabilizator, substanta de gelificare
E405 Propan 1,2 diolalginat Substanta de ingrosare, emulgator, antispumant
E406 Agar Substanta de ingrosare, stabilizant, substanta de gelificare
E407 Carrageenan Substanta de ingrosare, stabilizant, substanta de gelificare
E410 Guma locust (Guma de Caruba) Substanta de ingrosare, stabilizator
E412 Guma Guar Substanta de ingrosare, stabilizator
E413 Guma Tragacanth Substanta de ingrosare, stabilizator
E414 Guma Acacia (guma Arabica) Substanta de ingrosare, stabilizator, emulgator
E415 Guma Xantan Substanta de ingrosare, stabilizator, emulgator
E416 Guma Karaya Substanta de ingrosare, stabilizator, emulgator
E417 Guma Tara Substanta de ingrosare, stabilizator, emulgator
E418 Guma Gellan Substanta de ingrosare, stabilizator, emulgator
E420 Sorbitol si sirop de sorbitol Edulcorant, umectant, stabilizant, agent crioprotector, agent de scadere a punctului de congelare
E421 Manitol Edulcorant, umectant, stabilizant, agent crioprotector, agent de scadere a punctului de congelare
E422 Glicerol Umectant, substanta de diluare (purtator), substanta de intarire
E432 Polioxietilen sorbitan monolaurat (Polisorbat 20) Emulgator
E433 Polioxietilen sorbitan monooleat (Polisorbat 80) Emulgator
E434 Polioxietilen sorbitan monopalmitat Emulgator
E435 Polioxietilen sorbitan monostearat (Polisorbat 60) Emulgator
E436 Polioxietilen sorbitan tristearat (Polisorbat 65) Emulgator
E440 Pectine: pectina, pectina amidata Substanta de ingrosare, stabilizator, substante de gelificare
E442 Sarurile de amoniu ale acidului fosfatidic Emulgator
E444 Acetat izobutirat de zaharoza Emulgator, stabilizant
E445 Esterii glicerolului cu rasini de lemn Emulgator, stabilizant
E450 Difosfati: difosfat disodic, difosfat trisodic, difosfat tetrasodic, difosfat dipotasic, difosfat tetrapotasic, difosfat dicalcic, difosfat acid de calciu Emulgatori, stabilizatori, agenti de reglare aciditate, agenti de afanare chimica, sechestranti, agenti de hidratare/retinere apa
E451 Trifosfati: trifosfat pentasodic, trifosfat pentapotasic Sechestranti, agenti de reglare aciditate, agenti de texturare, agenti de hidratare/retinere apa
E452 Polifosfati: polifosfat de sodiu, polifosfat de potasiu, polifosfat de Ca si Na, polifosfat de Ca Emulgatori, stabilizatori, sechestranti, substante de sechestrare, agenti de hidratare/retinere apa
E460 Celuloza: celuloza microcristalina, celuloza pulbere Emulgator, antiaglomerant, agent de texturare, dispersant
E461 Metilceluloza Substanta de ingrosare, emulgator, stabilizator
E463 Hidroxipropil celuloza Substanta de ingrosare, emulgator, stabilizator
E464 Hidroxipropilmetilceluloza Substanta de ingrosare, emulgator, stabilizator
E465 Etilmetil celuloza Substanta de ingrosare, emulgator, stabilizator, spumant
E466 Carboximetil celuloza sodica Substanta de ingrosare, stabilizator
E470a Sarurile de Na, K, Ca ale acizilor grasi Emulgatori, stabilizanti, antiaglomeranti
E470b Sarurile de Mg ale acizilor grasi Emulgatori, stabilizanti, antiaglomeranti
E471 Mono si digliceride acizilor grasi Emulgatori, stabilizatori
E472a Esterii acidului acetic cu mono- si digliceridele Emulgatori, stabilizatori, sechestranti
E472c Esterii acidului lactic cu mono- si digliceridele Emulgatori, stabilizatori, sechestranti
E472d Esterii acidului tartric cu mono- si digliceridele Emulgatori, stabilizatori, sechestranti
E472e Esterii mono si diacetil tartric ai mono si digliceridelor Emulgatori, stabilizatori, sechestranti
E472f Amestec de esteri acetici si tartrici ai mono si digliceridelor Emulgatori, stabilizatori, sechestranti
E473 Esteri zaharozei cu acizii grasi Emulgatori
E474 Sucrogliceridele Emulgatori
E476 Poliglicerolpoliricinoleat Emulgatori
E477 Esterii 1,2 propan diolului cu acizii grasi Emulgatori
E479b Ulei de soia oxidat termic in reactie cu mono- si digliceridele Emulgatori
E481 Stearoil 2-lactilat de Na Emulgator, stabilizator
E482 Stearoil – 2-lactilat de Ca Emulgator, stabilizator
E483 Stearoil tartrat Emulgator, stabilizator, agent de tratare a fainii
E491 Sorbitan monostearat Emulgator
E492 Sorbitan tristearat Emulgator
E493 Sorbitan monolaurat Emulgator
E494 Sorbitan momooleat Emulgator
E495 Sorbitan monopalmitat Emulgator
E500 Carbonat de sodiu: carbonat acid de sodiu, sesquicarbonat de sodiu Agenti de reglare aciditate, agenti de afanare chimica, antiaglomerant
E501 Carbonati de potasiu Agenti de reglare aciditate, stabilizanti
E503 Carbonati de amoniu: carbonat de amoniu, carbonat acid e amoniu Agenti de reglare aciditate, agenti de afanare chimica
E504 Carbonati de magneziu: carbonat de magneziu, carbonat acid de amoniu Agenti de reglare aciditate, antiaglomeranti, fixatori de culoare
E507 Acid clorhidric Agent de reglare aciditate
E508 Clorura de potasiu Gelifiant
E509 Clorura de calciu Substanta de intarire
E511 Clorura de magneziu Agent de intarire
E512 Clorura stanoasa Agent de fixare culoare
E513 Acid sulfuric Substanta de reglare aciditate
E514 Sulfati de sodiu: sulfat de sodiu, sulfat acid de sodiu  
E515 Sulfati de potasiu: sulfat de potasiu, sulfat acid de potasiu  
E516 Sulfat de calciu  
E519 Sulfat cupric Agent de fixare culoare, agent de conservare
E520 Sulfat de aluminiu Agent de intarire
E521 Sulfat de aluminiu si sodiu Agent de intarire
E522 Sulfat de aluminiu si potasiu Agent de intarire
E523 Sulfat de aluminiu si amoniu Stabilizant, agent de intarire
E524 Hidroxid de sodiu Agent de reglare, p H
E525 Hidroxid de potasiu Agent de reglare, p H
E526 Hidroxid de calciu  
E527 Hidroxid de amoniu  
E528 Hidroxid de magneziu  
E530 Oxid de magneziu Antiaglomerant
E535 Ferocianura de sodiu Antiaglomerant
E536 Ferocianura de potasiu Antiaglomerant
E538 Ferocianura de calciu Antiaglomerant
E541 Fosfat acid de aluminiu si sodiu  
E542 Fosfat de oase (in principal fosfat de calciu tribazic) Aglomerant, emulgator, agent de retinere a apei
E551 Dioxid de siliciu (silice amorfa) Antiaglomerant
E553a Silicat de magneziu Antiaglomerant, pulbere pentru pulverizare uscata
E553b Talc  
E554 Silicat de aluminiu si sodiu Aglomerant
E555 Silicat de aluminiu si potasiu Aglomerant
E556 Silicat de aluminiu si calciu Aglomerant
E558 Bentonita Aglomerant agent de limpezire
E559 Silicat de aluminiu (caolin) Aglomerant
E560 Silicat de potasiu Aglomerant
E570 Acizi grasi Agenti de glasare, agenti antispuma
E574 Acid gluconic  
E575 Glucono – d -lactona Agent de acidifiere, agent de afanare
E576 Gluconat de sodiu  
E577 Gluconat de potasiu  
E579 Gluconat de calciu Agent de intarire
E620 Acid glutamic Potentator de aroma
E621 Glutamat monosodic Potentator de aroma
E622 Glutamat monopotasic Potentator de aroma
E623 Glutamat de calciu Potentator de aroma
E624 Glutamat monoamonic Potentator de aroma
E625 Glutamat de magneziu Potentator de aroma
E626 Acid guanilic Potentator de aroma
E627 5′-Guanilat disodic Potentator de aroma
E628 5′-Guanilat dipotasic Potentator de aroma
E629 5′-Guanilat de calciu Potentator de aroma
E630 Acid inozinic Potentator de aroma
E631 5′-Inozinat disodic Potentator de aroma
E632 5′-Inozinat dipotasic Potentator de aroma
E633 5′-Inozinat de calciu Potentator de aroma
E634 5′- Ribonucleotide calcice Potentator de aroma
E635 5′- Ribonucleotide disodice Potentator de aroma
E636 Maltol Potentator de aroma
E637 Etilmaltol Potentator de aroma
E640 Glicocol si sarurile sale Modificator de aroma
E641 L-Leucine Modificator de aroma
E912 Esterii acidului montan Agent de glasare
E914 Ceara de polietilena oxidata Agent de glasare
E922 Persulfat de potasiu Agent de tratare faina
E927b Carbamida Agent de tratare faina
E930 Citrat de monoizopropil Agent de conservare
E938 Argon Gaz pentru ambalare sub atmosfera inerta
E939 Helium Gaz pentru ambalare sub atmosfera inerta
E941 Azot Gaz pentru ambalare sub atmosfera inerta
E942 Oxid de azot Solvent
E948 Oxigen Gaz propulsor
E950 Acesulfam K Edulcorant
E951 Aspartam Edulcorant
E952 Acid ciclamic si sarurile de Na, K, Ca Edulcorant
E953 Izomalt (isomaltitol) Edulcorant, stabilzant, umectant, agent crioprotector
E954 Zaharina si sarurile de Na, K, Ca Edulcorant
E957 Thaumatina Edulcorant
E959 Neohisperidina Edulcorant
E965 Malitol si sirop de malitol Edulcorant, stabilzant, umectant, agent crioprotector
E966 Lactitol Edulcorant, stabilzant, umectant, agent crioprotector
E967 Xilitol Edulcorant, stabilzant, umectant, agent crioprotector
E999 Extract de Quillaia Spumant
E1100 Amilaza Agent de tratare faina
E1101 Proteaze Agent de tratare faina, agenti de fragezire carne, agenti pentru obtinere aromatizanti si potentatori de aroma, agenti de stabilizare vinuri, bere
E1102 Glucozoxidaza Antioxidant, agent de tratare faina
E1103 Invertaza Agent de hidroliza a zaharozei, agent de stabilizare
E1104 Lipaza Agent de scindare a grasimilor si de obtinere a aromatizantilor
E1105 Lizozim Conservant
E1200 Polidextroza A, N Substanta de ingrosare, umectant, stabilizant, substanta de balast, de texturare
E1201 Polivinil pirolidona Substanta de ingrosare, umectant, stabilizant, substanta de balast, de texturare
E1202 Polivinilpolipirolidona  
E1404 Amidon oxidat (amidon fluid) Amidon cu capacitate de umflare redusa la tratament termic. Amidon cu vascozitate redusa
E1410 Fosfat de amidon (amidon monofosfat) Substanata de ingrosare, stabilizator, liant
E1412 Fosfat de diamidon (amidon reticulat cu oxiclorura de fosfor sau trimeta fosfat de sodiu) Substanata de ingrosare pentru alimente tratate termic la temperaturi >110° C, pentru alimente acide, subtanta de stabilizare, liant
E1413 Fosfat de diamidon fosfat Substanta de ingrosare, liant, stabilizator
E1414 Fosfat de diamidon acetilat Substanta de ingrosare, liant, stabilizator
E1420 Amidon acetilat (ester) Limitarea retrogradarii amidonului (stabilizare), reducerea temperaturii de gelatinizare. Suprima fenomenele legate de retrogradare: cresterea vascozitatii, gelificarea, sinereza. Se utilizeaza in alimentele conservate la 4° C, alimente congelate, alimente conservate pentru o perioada indelungata.
E1422 Adipat de diamidon acetilat Substanta de ingrosare pentru alimente tratate termic la temperaturi >110° C, pentru alimente acide, substanta de stabilizare, liant
E1440 Amidon hidroxipropilat (eter) Limitarea retrogradarii amidonului (stabilizare), reducerea temperaturii de gelatinizare, suprimarea fenomenelor legate de retrogradare: cresterea vascozitatii, gelificare, sinereza. Se utilizeaza in alimentele conservate la 4° C, alimente congelate, alimente conservate pentru o perioada indelungata.
E1442 Fosfat de diamidon hidroxipropilat Substante de ingrosare, emulgator
E1450 Octenul succinat de amidon (ester) Substante de ingrosare, substante de emulgare
E1520 Propilenglicol Umectant, dizolvantDespre E-uri, merita sa citesti si:

Nutella nu este un aliment sanatos pentru copii

Nutella nu este un aliment sanatos pentru copii

Copiii adora Nutella. Insa, se pare ca faimoasa crema de ciocolata Nutella, ai carei fani sunt mai ales copiii, contine o substanta extrem de periculoasa din categoria ftalatilor (saruri sau esteri ai…

Evitati carnatii din comert

Evitati carnatii din comert

Carnatii sunt produse din carne tocata de vita, porc, pasare sau amestecuri ale acestora, impreuna cu alte ingrediente si aditivi specifici. De regula, sunt supusi tratamentului termic prin fierbere…

TOP 10 cei mai periculosi aditivi alimentari si unde se ascund

TOP 10 cei mai periculosi aditivi alimentari si unde se ascund

Medicii sunt cu totii de acord ca cea mai sanatoasa alimentatie este cea care contine alimente cat mai putin procesate - sau cat mai naturale. Cu cat alimentul pe care il consumam…
 Comunitatea Desprecopii, grupuri de support

La Bucatarie La Bucatarie: Vreau o reteta noua ! Am uitat cum se fac clatitele ! Bucatarii si bucataresele au cuvantul!

autor: Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2013

Comunitatea Desprecopii

Toate Forumurile

Peste 200.000 de membri inregistrati!

Hai chiar acum in cea mai mare si mai activa comunitate de parinti si discuta despre: E-urile din alimente - Lista neagra a substantelor chimice care otravesc alimentele.

intrebari

Intrebari si raspunsuri

Ai o intrebare pe teme legate de acest articol sau o intrebare in general? Intreaba specialistii Desprecopii.com si alte mamici dornice sa te ajute!

Forumuri Recomandate

PARENTING - sau despre meseria de parinte

PARENTING - sau despre meseria de parinte

Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.
Discutii generale

Discutii generale

LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.
Discutii generale

Discutii generale

LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.
Familia Verde

Familia Verde

Vrem sa ne aparam familia de asediul poluarii, si chimicalelor. Iubim natura si vrem sa traim cat mai natural putem. Pentru mai mult verde.

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

15 comentarii din totalul de 74:

 1. Constanta Istrati
  Constanta Istratitrimis la 12/10/2018

  Ce este E- 904, 914, ? acesta apar acum pe eticheta lamailor de 700gr,origine Turcia.Atentioneaza sa nu se consume coaja si intreb , daca si in situatia in care le-a, tinut in apa cu bicarbonat ,acoperite de apa ,timp de2 ore ?

  Raspunde la acest comentariu
 2. Rada
  Radatrimis la 4/5/2018

  Buna as avea o întrebare , Ce dracu sa mai mâncăm când toate au e-uri coloranți ,și alte chimicale ,de ce le scoateți pe piața când știți că toate nu sunt bune ,sau pentru voi contează doar să luați banii proștilor si restul nu va interesează ca moare lumea din picioare din cauza prostiilor voastre ,bine ați face să nu mai afișați pe net e-urile si sa luați măsuri în realitate prin fabrici ,,,lume draga mâncați euri ca ori muriți din cauza chimicalelor ori muriți de foame tot una e pentru guvernul nostru ,, produsele bio nu sunt bune femeile care le vând sunt amendate ca scot ceva bun pe piața dar chimicalele din străinătate nu sunt întoarse de la granița înapoi ca aia otrăvesc lumea din placere nu din obligație ,,bine ca guvernul are bani ce mai contează poporul de pe care spate ridică bani cum se simte

  Raspunde la acest comentariu
 3. andreea
  andreeatrimis la 27/11/2012

  in chipsuri se contin E621,E631,E627,E330,E160,E322 si E100 in cola se contine E338 si E330 ELE SUNT PERICULOSE PENTRU SANATATE!!!

  Raspunde la acest comentariu
 4. corina preda
  corina preda trimis la 27/9/2012

  Nu stim ce sa mai mancam........ toate, sunt toxice deoarece contin acetse e-uri periculoase..........

  Raspunde la acest comentariu
 5. Mariana
  Marianatrimis la 25/5/2012

  Problema continutului diferitelor alte substante (Indulcitori, emulgatori, conservanti, coloranti, ....) pe linga substantele de baza din retete e o preocupare a multor cercetatori in lume. La multe din cele folosite nu sunt inca 100% clare efectele pe care le au. Chiar si specialistii nu sunt toti de acceasi parare. S-a pornit acum o campanie ampla (concurenta e mare) de inlocuirea acestor subsatnte obtinute pa cale chimica cu cele obtinute pe cale biotechnologica sau chiar naturala. Chiar si asa consumul acestor substante trebuie limitat. Si pentru ca a venit discutia de E407 - Caragenan. In multe cazuri ca si in cazul acestei substante s-au putut observa de-a lungul studiilor efectuate influenze asupra organismului atit negative cit si pozitive lucru ce face greu o delimitare clara a lor. De accea UE a hotarit limitarea consumului la 0-75 mg caragenen pentru 1KG greutate corporala. Nenorocirea e ca din lipsa de timp se maninca de cele mai multe ori carne in cantitati mai mari fara salate sau legume, ca se maninca de cale mai multe ori doar de trei ori pe zi cantitati mari si se consuma foarte putine lichide ( sau bauturi zaharoase in cantitati mari). Deci greselile industriei sunt completate si de stilul dezastruos de a ne harni. Din pacate multi fabricanti din Romania inaca avari si vinatori de cistiguri rapide si peste noapte incalca regulile grosolan. Eu cind vin in Romania nu cumpar mezeluri de frica. Poti sa faci multe preparate in casa foarte bune si care inlocuiesc cu succes mezelurile. Stiu ca un contrul rigoros ca aici in vest inca nu a putut fi implementat, dar am speranta ca specialistii din tara vor lupta pentru implementare unui asemenea sistem. Eu daca m-as intoarce vreodata in Romania m-as axa pe fabricarea de produse biologice. Nu aduc un cistig atit de mare si rapid, dar nici nu pierzi. Dupa zece ani de activitate in Industria alimentara in Romania si dublu in vest imi dau seama cit de important e acest lucru pentru sanatatea oamenilor. Profesorii pe care i-am avut la facultate la Galati promvau inca de pe atunci pentru produse sanatoase. As vrea sa-i aud pe specialistii din industria alimentara (cei ce sunt involvati direct in procese) ca colaboreaza mai intens cu cei din sanatate

  Raspunde la acest comentariu
 6. maria
  mariatrimis la 20/3/2012

  Mihai are dreptate,E407 e trecut si la bune si la toxice,care e adevarul,pan'la urma?

  Raspunde la acest comentariu
 7. mihai
  mihai trimis la 9/1/2012

  E 407 este si la Toxici si la e-uri Bune. ?

  Raspunde la acest comentariu
 8. crenguta
  crengutatrimis la 9/12/2011

  Sunt foarte putini oameni care citesc ce scrie pe ambalajele produselor pe care le cumpara. Eu citesc, intotdeauna, dar nu ma pot edifica, la fata locului, care e-uri sunt bune si care nu sunt bune.Ori apare, pe ambalaj, numai e-ul fara denumirea lui, ori apare denumirea lui si nu stiu care sunt nocive si care nu. Este foarte dificil sa-ti dai seama.De ce este posibil ca in Romania alimentele sa contina toate otravurile posibile si imposibile fara ca nimeni sa faca cva pentru asta?Nu sunt oameni platiti care se ocfupa cu asa ceva?

  Raspunde la acest comentariu
 9. rafael
  rafaeltrimis la 2/11/2011

  E-211 există spre exemplu, pe eticheta mărcii de ketch-up Hacendado care se comercializează în lanțul de magazine Mercadona, în Spania. Asa zisa marca blanca. Deci, cu m este interzis e-211 de comunitatea europeana dacă el se folosește absolut legal și la vedere, într-un produs cumpărat de zeci de mii de consumatori?ż Vă trimit fotografii dacă doriți.

  Raspunde la acest comentariu
 10. Ioana
  Ioanatrimis la 31/10/2010

  Secretele industriei cărnii: chimicalele din salamuriIonela SăvescuDuminică, 25 Octombrie 2009PERICOL. Aditivii sintetici din semipreparatele din carne rămân în organismchiar și zece ani, pentru că tubul digestiv nu le poate digera.Consumul anual de mezeluri în România este de aproximativ zece kilograme pe cap de locuitor, ceea ce înseamnă că, în fiecare zi, un român mănâncă cam 28-30 de grame de produsedin carne. Anul trecut, media țărilor europene mergea către aproape 100 de grame consumate zilnic. Totuși, diferența este dată de calitatea semipreparatelor românești din carne, care este printre cele mai slabe din Europa, asta și pentru că românii nu se arată preocupați de ce pun în farfurie. Slănină multă și injecții cu apă În unitățile de producție mari și în abatoarele tehnologizate, sacrificările de animale sunt rare. După tranșare, 80% din carne se folosește pentru specialități, iar restul intră în producția salamurilor, a cârnaților, parizerului și a crenvurștilor. Cantitățile sunt ajustate cu multă slănină tare, dar și cu soia sau alte grăsimi hidrogenate. Malaxarea se face într-un recipient mare de metal, în care se pun la tocat carnea, apoi slănina și șoriciul. Din saci de rafie se adaugă făina de soia, și, potrivit fiecărui rețetar, se adaugă aditivi sintetici și coloranți. Omogenizarea se face în câteva minute, iar pasta prinde gust și aspect de carne. Ambalarea se face în membrane de plastic, care, uneori, ajung să coste mai mult decât compoziția produsului. De cealaltă parte, produsele „premium”, ca pastrama, mușchiul sau cotletul, sunt injectate cu saramură și fosfați, compușii care rețin cea mai multă apă. Injectarea se face cu o mașină specială cu ac, iar vidarea maschează că produsul e umplut cu apă. Saramura, care trage foarte mult din greutatea produsului, are ca efecte secundare hipertensiunea arterială și diabetul. E-urile sunt importate și, în cele mai multe cazuri, condimentele precum ceapa sau usturoiul sunt prafuri obțiunite prin deshidratare. Departe de „mâncatul sănătos” Gheorghe Mencinicopschi, directorul Insitutului de Cercetări Alimentare din București, spune că absolut toate produsele din magazine, mai puțin cele „eco”, sunt pline de chimicale. Cel mai mult, însă, atrage atenția asupra intoxicării cu reclame: „Mezelurile și sănătatea n-au nimic în comun. Copiii n-ar trebui să consume niciun gram. De aceea, publicitateaeste agresivă pe segmentul celor mici”. Chiar dacă au fost siliți de legi să treacă pe etichete toate componentele rețetei, producătorii din România se feresc să dezvăluie cantitățile adevărate de carne dintr-un produs. Dintr-o listă de aproximativ 20 de ingrediente, doar unul singur este carne. Restul sunt fosfați, nitriți, nitrați, arome sintetice și coloranți, multă sare și multă apă. Medicii spun că efectele acestor aditivi nu apar de pe o zi pe alta. În schimb, pe timp îndelungat, efectele sunt dezastruoase. „Românii s-au obișnuit să cumpere apă la la preț de carne. În ultima vreme, au apărut tot soiul de aditivi care n-au fost testați toxicologic, dar pe care producătorii au început să-i folosească intens. Dintre cei mai periculoși sunt fosfații, care, în exces, împiedică fixarea calciului în oase. Imaginați-vă ce înseamnă asta pentru copii”, spune Gheorghe Mencinicopschi.SCUMP. 80% din carnea tranșată merge pentru specialități, ca pastrama și cotletulEtichetele fără valoare Specialistul în sănătate alimentară atrage atenția că potențiatorii de aromă, care se regăsesc chiar și în specialitățile mai scumpe din carne, provoacă un apetit ridicat și dau de pendență: „Glutamatul monosodic dă un gust foarte bun. Stimulează pofta și te face să mănânci încontinuu. Efectul nu-i imediat, dar mâncând și mâncând, duce la obezitate”. Din lista lungă de compuși chimici alimentari, coloranții sunt bombe pentru organism. „Roșul carmin se extrage dintr-o insectă. În procesul chimic de extracție, se folosește aluminiul. Consumul distruge celulele nervoase și riscul cel mai mare îl reprezintă Alzhaimerul”, explică Gheorghe Mencinicopschi.Aspectul de „delicios” al mezelurilor este dat, în mare parte, de făina de soia sau de amidonul de cartofi, care au chiar 40% din compoziția unui parizer ieftin sau a unui salam. „Soia în stare pură, nemodificată genetic, a ajuns să fie cel mai sănătos ingredient dintr-un salam. Amidonul, în schimb, chiar n-are ce căuta într-un produs din carne. Pentru că nu vor să fie scrupuloși, producătorii promit să-l treacă pe lista ingredientelor”, spune Mencinicopschi. AMENINȚĂRI Bolilecare ne urmăresc Fosfații din mezeluri împiedică fixarea calciului în oase. Afectează creșterea copiilor, iar în 20 de ani, femeile vor suferi de osteoporoză. Bărbații vor scădea la bătrânețe mai repede în înălțime și, în multe cazuri, vor fi obezi. Semipreparatele mai conțin gume de omogenizare, care, pe lângă faptul că rețin apă, au rolul de a omogeniza. „Nu pot fi digerate de tubul digestiv, decât în zece ani. Efectul imediat este apariția gastritelor și a ulcerelor, dar și a celei mai urâte forme de cancer - cel colonorectal”, spune Mencinicopschi. 44% CARNE Cârnați Cabanos Conține: carne de porc inferoară - cu slănină și șorici - 44%, carne de vită - 16%, faină de soia - 40%. Se adaugă usturoi, condiment universal, coriandru și agent de afumare. Aditivi: stabilizatori: (polifosfat de potasiu, caragenan), antioxidant (acid ascorbic), potențiator de gust, glutamat monosodic (aditiv care provoacă apetit mare și dependență), zaharuri - dextroză, lactoză, colorant natural: carmin, conservant - nitrit de sodiu si nitrat de potasiu. Pentru omogenizare se mai folosesc grăsimile vegetale. Se ambalează în intestine subțiri de oaie. Se lasă la fiert 20 de minute, la 75 de grade C. Zvântarea se face într-o cameră frigorifică, timp de 2-3 ore.60% CARNE Cârnați de porc Conține: carne de porc 60%, cu slănină și șorici, proteină vegetală din soia nemodificată genetic, apă 20%, sare, condimente și arome naturale, stabilizatori (di-polifosfat de sodiu și potasiu), antioxidanți (acid ascorbic, izoascorbat de sodiu), nitrit de sodiu, potențiator de gust (glutamat monosodic), zaharuri (lactoză, dextroză), colorant natural – carmin, conservanți: nitrit de sodiu și nitrat de potasiu. Nitritul de sodiu previne creșterea bacteriei ce cauzează botulismul, mărește timpul de valabilitate al produsului, stabilizează culoarea roșie a cărnurilor procesate și dă o aromă specifică.60% CARNE Cotlet de porc Conține: cotlet de porc, un strat de slănină de 0,5–1 centimetri. Carnea, tăiată șuvițe, se injectează cu saramură 20%- 40%. Injectarea se face manual sau cu o mașină specială cu ac. Se pune apoi într-un sos condimentat cu usturoi, boia de ardei, piper și coriandru, unde se lasă timp de mai multe ore. În sos se mai adaugă antioxidanți, potențiatori de gust. Se lasă șase zile la rece, apoi se afumă industrial. 14 porții de mezeluri pe lună cresc cu 78% riscul apariției unei forme de boală pulmonară obstructivă cronică, care este foarte gravă. Afecțiunea reprezintă una dintre primele cinci cauze de deces în Vest. Se manifestă prin scăderea capacității organismului de a menține o concentrație normală de oxigen în sânge.62% CARNE Lebărwurst Conține: carnea capului de porc în proporție de 62%, slănină tare 7%, organe – inimă, rinichi, splină 15%, ficat 16%. Se adaugă supa de la fierberea capului, mixul de condimente, ceapă fiartă, zahăr și sare. În malaxor se adaugă aditivii – colorantul alimentar– carmin, antioxidanți, amidon de cartofi. Compoziția se ambalează în membrane sintetice și se fierbe la 75 de grade C. Un lebărwurst „tradițional” trebuie să conțină mai puțin de șase grame de sare la 100 de grame de produs și, în principiu, să aibă cel mult trei aiditivi sintetici, iar termenul de valabilitate să nu depășească zece zile. Un produs mai puțin conservat își schimbă culoarea la deschiderea ambalajului. 80% SLĂNINĂ ȘI ȘORICI Parizer de porc Conține: 80% slănină și șorici de porc, 10% carne de pasăre dezosată mecanic (în care intră oase măcinate), faină de soia, proteină vegetală, amidon, condimente – sare, usturoi, coriandru, boia de ardei, potențiatori de gust, coloranți (carmin). După amestecare, compoziția se fierbe timp de 20 de minute în apă, la 75 de grade C. Din cauza amidonului și a fibrelor din soia, conferă starea de sațietate. În schimb, este greu de digerat. Carnea dezosată mecanic este pasta rezultată din dezosarea carcaselor de pasăre, care este prelucrată cu utilajespeciale. Această pastă poate conține și resturi de piele, chiar și oase. 60% SLĂNINĂ ȘI ȘORICI Salam de vară Conține: 60% slănină și șorici, 17% carne de calitate inferioar㠖 adică ceea ce se poate prelucra din picioare, gât - mix de condimente – sare, boia, piper sau extract de condimente – aditivi care imită gusturile condimentelor, făină de soia 20%, antioxidanți, colorant – carmin, glutamatde sodiu (E 261), nitriți, nitrați, pastă de usturoi, zahăr. Toate acestea se amestecă în malaxoare, apoi se ambalează în membrane artificiale (de plastic), se zvântă și se afumă industrial într-o cameră unde, teoretic, ar trebui să stea cel puțin patru-cinci zile. În alte cazuri, se adaugă agent de afumare.40% SARAMURĂ Pastramă Conține: carne dezosată de la pulpă, spată și mușchiul de pe spate. Se taie în șuvițe, se sărează, după care se trece printr-un sos condimentat cu praf de ceapă și de usturoi, antioxidanți, coloranți, agenți de afumare și potențiatori de gust. Carnea stă în sos timp de trei până la cinci zile, apoi se scoate și se leagă cu sfoară. Se injectează cu o soluție de saramură de 20-40%, apoi se ambalează în pungi de plastic, în vid. Afumarea se face cu fum lichid, care conține cele mai cancerigene hidrocarburi - cele policiclice aromate. 70% SLĂNINĂ ȘI ȘORICI Șuncă de porc Proporțiile de carne diferă în funcție de rețetă. Șunca țărănească conține: 70% carne procesată mecanic (are în compoziție slănină, urme de oase, șorici) - proteine din soia, toată gama de antioxidanți, colorant – carmin. Carnea se injectează cu o soluție de saramură, apoi trece în malaxoare de trei ori. Prima malaxare se face la o oră după injectarea cu saramură, a doua la 24 de ore după depozitarea la frig și încă o dată la 48 de ore după maturare. Apoi, compoziția se pune în forme metalice care se țin la un tratament termic de 75 de grade Celsius. După răcire, formele se ambalează în pungi de plastic, în vid.

  Raspunde la acest comentariu
 11. dora
  dora trimis la 22/9/2010

  Totusi nu vad E 414 care este guma arabica ....Cred ca in loc de E 407 la aditivi bune in loc de E 407 trebuia scris E 414. Eu asa stiu ca nu este daunator in limitele normale desigur

  Raspunde la acest comentariu
 12. Strutz
  Strutztrimis la 23/8/2010

  E330 a fost considerat o cauza majora a cancerului. Aceasta confuzie a aparut si in urma confundarii cuvantului “Krebs” - cancer, ger - cu cel care a descoperit ciclul Krebs - Sir Hans Adolf Krebs. Acidul citric nu mai este considerat daunator corpului, daca este consumat singur.Acidul citric este foarte raspandit in stare libera, in plante si animale. Cel mai raspandit este in sucul fructelor din specia citrus- lamai, portocale, grepfruturi, ceea ce i-a conferit si numele. Nu cumva sa dati la copii sa manance fructe ce contin acid citric. Vreti sa faca cancer? =)))

  Raspunde la acest comentariu
 13. Mihaela
  Mihaelatrimis la 19/5/2010

  APna la urma E407 e bun sau toxic pentru ca e trecut la ambele categorii !???

  Raspunde la acest comentariu
 14. rozy
  rozytrimis la 10/5/2010

  Cred ca devenim paranoici daca plecam la cumparaturi cu lista de E-uri. Nu le putem ocoli. In schimb, putem face, de doua ori pe an, o detoxifiere serioasa.

  Raspunde la acest comentariu
 15. princess
  princesstrimis la 21/4/2010

  E621-Glutamat Monosodic-este cel mai periculos. Glutamatul este interzis în Australia, însă este tolerat în Statele Unite. Majoritatea persoanelor sunt sensibile la glutamat invocând simptome ca greață, dureri de cap, amețeli, palpitații, slăbiciune și oboseală. Toate acestea sunt cunoscute sub denumirea generică de “simptomul mâncării chinezești”.Glutamatul se întâlnește și în alimente naturale. Cele mai mari concentrații de glutamat se găsesc în drojdie, ciuperci, roșii, brânzeturi și extracte vegetale. De aceea, unele semipreparate pot conține valori periculos de mari de glutamat fără a fi “aditivate” cu E 621.

  Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII