După sarcină, devii o altă persoană? Devii mamă, iar ritmul vieții se schimbă, ceea ce uneori te face să te întrebi dacă nu cumva ești altcineva

Dupa sarcina devii alt om? Devii mama si ritmul vietii se schimba iar asta te face uneori sa te intrebi daca nu cumva esti altcineva

După sarcină, devii o altă persoană? Devii mamă, iar ritmul vieții se schimbă, ceea ce uneori te face să te întrebi dacă nu cumva ești altcineva

Oare chiar devenim complet alte persoane după ce devenim mame? 💫

Întrebarea este, desigur, retorică, iar răspunsul este cu siguranță relativ – DA, devii alt om, în sensul metaforic al cuvântului. Devii mamă și asta spune totul. Te descoperi pe tine însăți și afli lucruri uimitoare despre tine, lucruri pe care nici nu le bănuiai. Pragmatic vorbind, NU, nu ai cum să devii alt om, însă ritmul vieții se schimbă și asta te face uneori să te întrebi dacă nu cumva ești altcineva...

- veti citi:
Caderea parului dupa nastere

Menstruatia este diferita

Problemele dentare

Se modifica morfologia organismului

Incontinenta urinara

Sensibilitate exacerbata

Secretii mamare

Gusturile se schimba

Senzatii bizare

Suprizele unei mamici incepatoare

A deveni mama...

Oare chiar devenim complet alte persoane dupa ce devenim mame?

Intrebarea este, desigur, retorica, iar raspunsul este cu siguranta relativ - DA, devii alt om, in sensul metaforic al cuvantului. Devii mama si asta spune totul. Te descoperi pe tine insati si afli lucruri uimitoare despre tine, lucruri pe care nici nu le banuiai. Pragmatic vorbind, NU, nu ai cum sa devii alt om, insa ritmul vietii se schimba si asta te face uneori sa te intrebi daca nu cumva esti altcineva...

Dincolo de filozofiile inerente care ne coplesesc odata cu noul statut, exista totusi cateva transformari bizare care ne fac adesea sa ne punem serioase semne de intrebare asupra metamorfozei corpului nostru dupa nastere.

Caderea parului dupa nastere

Daca in timpul sarcinii podoaba capilara a viitoarei mame este stralucitoare, debordand de sanatate, dupa nastere, parul devine adesea tern si incepe sa cada masiv. Acest efect secundar al nasterii este prezent la o mama din doua si are ca explicatie bulversarea hormonala, stresul si oboseala de dupa nastere. Citeste 7 solutii eficiente pentru a preveni caderea parului dupa nastere

Menstruatia este diferita

Evident, in linii mari, procesul in sine nu se schimba, insa simptomele care il insotesc se modifca inainte adesea. Daca inainte aveai dureri de spate si de abdomen in timpul menstruatiei, este posibil ca dupa nastere sa te confrunti cu migrene ingrozitoare sau… nu. Explicatia acestor modificari este legata de faptul ca organismul incearca sa isi regaseasca propriul ritm, pe care l-a pierdut pe parcursul celor 9 luni.

Problemele dentare

Chiar daca medicina actuala permite prevenirea si tratarea la timp a problemelor dentare, indiferent de natura lor, sarcina si modificarile hormonale pe care le presupune supun la grea incercare dantura unei femei. Cauza este aceea ca rezervele de calciu ale organismului nu sunt in totalitate refacute, ceea ce favorizeaza aparitia cariilor si a bolilor gingivale.

Problemele dentare

Interesat de citit si Pierde o mamă un dinte pentru fiecare copil? Iată care este adevărul

Se modifica morfologia organismului

Chiar daca dupa un timp vei reveni la greutatea dinainte de nastere, in mod paradoxal, multe dintre hainele pe care le purtai inainte de sarcina nu iti mai vin. De ce? Pentru ca cele 9 luni de sarcina antreneaza modificari morfologice cum ar fi largirea soldurilor si a bazinului, precum si marirea taliei si a pieptului. Ceea ce trebuie constientizat este ca aceste modificari nu te fac mai putin frumoasa, ci doar diferita de cea care erai inainte.

Incontinenta urinara

In timpul sarcinii, 4 femei din 10 sufera de aceasta problema, chiar daca fac exercitii de educare a perineului. Greutatea bebelusului si relaxarea tesuturilor conduce la aparitia acestei probleme. De aceea, o reeducare a perineului este un exercitiu postnatal absolut necesar.

Sensibilitate exacerbata

Dincolo de asa numita stare de baby blue si de depresia postnatala de care sufera multe mamici, exista o anumita sensibilitate pe care orice femeie o capata dupa ce naste. Faptul de a avea un copil mereu in preajma te face sa fii mult mai sensibila la cele mai banale evenimente cotidiene, chiar daca te consideri o fire pragmatica si bine ancorata in realitate.

Sensibilitate exacerbata

Secretii mamare

Chiar si la multe luni de zile, uneori chiar ani, dupa ce ai terminat de alaptat, glanda mamara este inca functionala, fabricand colostrum. Teoretic, glanda mamara intra in starea pasiva de dinainte de sarcina, insa adesea acest lucru nu se intampla in totalitate sau se intampla dupa foarte mult timp de la intarcare, asa ca nu te mira daca din cand in cand nu stii cum ti-ai patat bluza sau sutienul cu stropi incolori de lichid.

Gusturile se schimba

Nu se stie daca poftele din timpul sarcinii au vreo importanta in acest sens, insa un lucru este clar - gusturile alimentare se schimba adesea in perioada sarcinii si raman schimbate si dupa nastere. Asa ca sa nu te mire daca dintr-o data iti plac alimentele sarate sau acre si detesti dulciurile sau invers.

Senzatii bizare

Unele femei au impresia ca simt bebelusul miscandu-se in burta chiar si la mult timp dupa ce au nascut. Explicatia este simpla. Dupa ce timp de noua luni si-au focalizat atentia asupra acestor miscari, dupa nastere, mamele resimt orice miscare involuntara a uterului, pe care o asimileaza cu miscarile bebelusului. Unele mamici au impresia ca au mainile si picioarele mai mari. De fapt, acest lucru se datoreaza relaxarii ligamentelor si muschilor. De aceea in timpul sarcinii mainile si picioarele se umfla, iar uneori nu mai revin niciodata la forma initiala, de dinainte de sarcina. Un alt efect bizar este uscaciunea vaginala resimtita timp de cateva luni dupa nastere, mai ales in timpul alaptatului si care este cauzata de scaderea cantitatii de estrogen..

Citeste si Singurătatea de după nașterea bebelușului: sau perioada cand mămicile descoperă noua lor identitate

Suprizele unei mamici incepatoare

Si iata... acel moment a venit. Ti-ai tinut bebelusul iubit in brate pentru prima oara si ai atins al noulea cer de fericire. Ei si acum? Toata lumea ti-a spus deja ca totul se va schimba si nimic nu mai este la fel. Insa te-ai pregatit din timp de tot, ati citit tot ce se putea citi pe Desprecopii.com si ai discutat la Odiseea Sarcinii cu alte mamici. Dar chiar totul este pregatit si stim la ce sa ne asteptam oare? Iata cateva surprize pe care le vei avea in calitatea noua de mamica incepatoare si sfatul intelept de la Desprecopii.com.

Ajutor bebelusul plange non stop si eu am nervii pe bigudiuri...

Ajutor bebelusul plange, e inconsolabil, am nervii pe bigudiuri si sunt asaltata de sfaturi din care nu mai inteleg nimic. Ce facem cand bebe plange si iar plange?  Bine ai venit in clubul mamicilor inteligente ... si iata niste sfaturi de bun simt pe care le poti citi in liniste.

Sanatatea tinerei mame dupa nastere

Starea depresiva postpartum 
O imagine pozitiva despre sine dupa nastere 
Tinerele mamici, silueta si vedetele 
Visand la somnul cel odihnitor de altadata 
12 subterfugii pentru proaspetele mamici 
Viata sexuala inainte si dupa nastere 
Cum si cand ne recapatam silueta  

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. stan madalina
    stan madalinatrimis la 11/3/2014

    buna....tin sa va felicit pentru acest site despre mamici si bebelusi,foarte interesant si ajutator!!!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII