Microbii din bucatarie – unde se ascund si cum ii indepartam

Microbii din bucatarie – unde se ascund si cum ii indepartam

Microbii din bucatarie – unde se ascund si cum ii indepartam

  • Dintre toate incaperile dintr-o locuinta, bucataria este, in general, cea mai supusa proceselor de curatenie. Spalam mereu vasele, dezinfectam, aerisim si cu toate acestea, studiile arata ca in bucatarie isi gasesc adapostul cei mai multi microbi dintr-o locuinta. Chiar mai multi decat in baie, unde am fi tentati sa credem ca se ascund microbii cei mai periculosi.

Blenderul
Cafetiera
Buretele
Spatulele
Desfacatorul de conserve

Dintre toate incaperile dintr-o locuinta, bucataria este, in general, cea mai supusa proceselor de curatenie. Spalam mereu vasele, dezinfectam, aerisim si cu toate acestea, studiile arata ca in bucatarie isi gasesc adapostul cei mai multi microbi dintr-o locuinta. Chiar mai multi decat in baie, unde am fi tentati sa credem ca se ascund microbii cei mai periculosi.

Iata, asadar, topul obiectelor din bucatarie pe care microbii le prefera si care sunt potentiale surse de infestare cu diferite bacterii producatoare de diverse boli:

Blenderul

Legume, fructe, iaurt, lapte, suc… punem aproape orice in blender, pentru a prepara mancaruri gustoase. Insa curatarea blenderului dupa orice folosire este destul de dificila si oricat de bine l-am spala, sub lame raman intotdeauna mici resturi alimentare pe care cu greu le scoatem fara a deveni victime ale unor mici accidente casnice. Si chiar si atunci cand ne straduim, efortul este in zadar. Statisticile arata ca in blender isi gasesc adapostul bacterii precum E.Coli si salmonella. 
 
Care ar fi solutia? Singura metoda de curatare completa a blenderului este sa il demontam dupa fiecare utilizare si sa spalam piesa cu piesa, inclusiv suruburile si lamele. Fiecare componenta trebuie spalata bine cu detergent de vase, clatita, apoi uscata inainte de a remonta blenderul la loc. Cam multa bataie de cap, nu-i asa? Ganditi-va la bunatatile pe care le preparati cu ajutorul blenderului, dar si la posibilele efecte negative pe care le declanseaza microbii care se ascund prin locurile greu de curatat.

Cafetiera

Rezervorul in care se pune apa este un loc preferat al microbilor, pentru ca este un mediu umed, perfect pentru dezvoltarea bacteriilor, fara ca cineva sa le deranjeze. Pentru a preveni imbolnavirea din cauza lor, o data pe luna curatati rezervorul umplandu-l cu otet, pe care il lasati in interior timp de 30 de minute. Lasati apoi sa treaca otetul prin rezervor asemenea apei, pentru a curata toate componentele. Clatiti apoi foarte bine.

Buretele

Este locul preferat al germenilor din bucatarie. Resturi de alimente, orificii minuscule si umiditate – ingredientele perfecte pentru un adapost ideal al microbilor. Oricat de des ati inlocui buretele de bucatarie, microbii tot isi vor face casa in el. Exista insa o solutie mult mai eficienta pentru a va debarasa de ei - puneti buretele bine imbibat cu apa in cuptorul cu microunde timp de 2 minute, in fiecare seara. Caldura distruge microbii. Si nu uitati sa il schimbati o data la doua saptamani cel putin.

Spatulele

Le folosim la prepararea mancarurilor aproape zilnic, fie ca este vorba despre omleta, snitele sau cine stie ce alte alimente preparate in tigaie. Le spalam si le agatam frumos in suportul care le este destinat. Uitam insa adesea sa insistam cu buretele mai mult pe partea in care se imbina manerul cu spatula propriu zisa. Acesta este unul dintre locurile preferate ale microbilor, la fel ca si in cazul tigailor. Solutia? Cel putin in cazul spatulelor, este simpla: insistati mai mult cu buretele la imbinare sau, si mai simplu, alegeti spatule din plastic, al caror maner nu este imbinat, ci turnat dintr-o bucata. 

Desfacatorul de conserve

Desi este un obiect extrem de util, este si el un loc excelent pentru microbi. De cele mai multe ori il scoatem din sertar, il folosim, il clatim sub jetul de apa si il punem la loc pana la urmatoarea folosire. Problema este ca sub mecanismul de taiere a capacului de conserva, raman resturi pe care apa nu le indeparteaza. Solutia? Curatati mecanismul cu o periuta de dinti muiata in detergent de vase, apoi clatiti din abundenta sau, daca aveti masina de spalat vase, puneti desfacatorul la spalat dupa fiecare folosire.

Mai cititi si urmatoarele:

Locuri unde se ascund bacterii și virusuri in casă

Locuri unde se ascund bacterii și virusuri in casă

Microbii, adica bacteriile si virusuri - sunt peste tot si vei fi suprinsa sa afli ca unii colcaie pe obiecte pe care le atingi in fiecare zi.Pentru a ne feri de boli, suntem educati de mici sa…

Iata cum distrugem microbii din masina de spalat

Iata cum distrugem microbii din masina de spalat

Microbi in masina de spalat??? La prima vedere, intrebarea ar putea parea absurda. Prin definitie, masina de spalat foloseste la curatarea rufelor murdare, prin urmare si la distrugerea microbilor.…

7 trucuri de aplicat in bucatarie

7 trucuri de aplicat in bucatarie

A fi un bun bucatar este probabil ceva innascut. Pe de alta parte, fiecare supereva se poate descurca in bucatarie fara sa aiba nevoie de cine stie ce talent sau studii gastronomice. E nevoie…

  Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.


autor: Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2014

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII