Locuri unde se ascund bacterii și virusuri in casă

Locuri unde se ascund bacterii si virusuri in casa

Locuri unde se ascund bacterii și virusuri in casă

Microbii, adica bacteriile si virusuri - sunt peste tot si vei fi suprinsa sa afli ca unii colcaie pe obiecte pe care le atingi in fiecare zi.

Pentru a ne feri de boli, suntem educati de mici sa respectam cateva reguli de igiena foarte importante in lupta cu virusurile si bacteriile. V-ati intrebat insa vreodata care sunt locurile in care se ascund cele mai multe bacterii si virusuri?

Nici nu stii ce multe bacterii si virusuri se ascund in casa ...

Pentru a ne feri de boli, suntem educati de mici sa respectam cateva reguli de igiena foarte importante in lupta cu bacteriile. V-ati intrebat insa vreodata care sunt locurile in care se ascund cele mai multe bacterii? Spre surprinderea unora, acestea sunt, de multe ori, chiar obiectele pe care le folosim in igiena personala, cum ar fi prosoapele sau periutele de dinti. Lor li se adauga insa si locuri mai putin obisnuite cum ar fi& tastatura computerului.

Iata, asadar, topul celor mai surprinzatoare locuri in care se ascund microbii :

Patul:  In medie, petrecem in pat cam o treime din timpul nostru. Tocmai de aceea patul este si locul preferat al germenilor. Conform sfatului specialistilor, lenjeria de pat trebuie spalata cu apa fierbinte cel putin o data pe saptamana. Ar trebui, de asemenea sa investiti intr-o saltea captusita cu material impermeabil, care sa nu permita bacteriilor sa se refugieze sub cearsafuri.

Prosopul:  Este bine ca si membrii unei familii sa foloseasca prosoape diferite. Anumite boli, rezistente chiar la antibiotice se pot transmite prin simpla folosire comuna a prosopului. Bacteria care cauzeaza acneea se raspandeste si ea prin intermediul prosopului. Asigurati-va ca spalati prosoapele cu apa fierbite cel putin o data pe saptamana si incercati sa schimbati cat mai des prosoapele din baie.

Citeste Telefonul nostru poate fi o ruta de infectare cu coronavirus - iata cum il poti dezinfecta

Mii de microbi stau pe periuta ta de dinti

Periuta de dinti:  Din nefericire, gura este locul in care se ascund mii de microbi. Ne spalam pe dinti pentru a indeparata acesti microbi si de aceea, o parte dintre ei raman pe periuta de dinti. Si pentru ca lucrurile sa fie si mai complicate, mediul umed din baie face ca bacteriile sa se inmulteasca si mai usor. Cea mai simpla solutie este sa introduceti periuta de dinti intr-un cuptor cu microunde pentru a distruge bacteriile sau sa apelati la un dezinfectant special conceput in acest scop.

Masina de spalat colcaie de microbi

Daca traiati cu impresia ca masina de spalat este obiectul care distruge toti germenii, va inselati amarnic. Conform unor cercetatori de la Universitatea din Arizona, masina de spalat poate fi adesea cauza contaminarii hainelor cu diferite bacterii. Acest lucru se datoreaza mai ales faptului ca unele programe de spalare folosesc apa rece, care nu distruge virusurile care, astfel, se transfera de la o spalare la alta. Pentru a preintampina acest fenomen, este recomandat ca rufele sa fie spalate cu apa fierbinte.

Tastatura:  Se pare ca pe tastatura exista de 200 de ori mai multe bacterii decat pe scaunul de toaleta. Tastatura este un mediu propice pentru inmultirea virusurilor care cauzeaza raceala, precum si pentru bacteriile care provoaca boli digestive. Cu cat numarul persoanelor care folosesc acelasi computer este mai mare, cu atat riscul de imbolnavire creste. Dezinfectati-va computerul saptamanal, folosind servetele special concepute in acest scop si nu uitati sa va spalati pe maini inainte si dupa folosirea tastaturii.

Covorul :  In covor se gasesc de 4000 de ori mai multe bacterii decat pe toaleta. Aspiratorul nu indeparteaza decat partial aceste bacterii.  Exista, desigur, si aspiratoare ultraperformante, cum ar fi cel cu tehnologie bazata pe folosirea ultravioletelor, insa acestea sunt extrem de scumpe. Pentru a micsora totusi numarul de bacterii care isi gasesc adapost in covor, puteti pune la punct cateva reguli ale casei. Cea mai importanta ar fi aceea de a nu purta pantofi de exterior in casa.

Recipientele pentru sare si piper

Un studiu care a urmarit identificarea locurilor celor mai propice pentru dezvoltarea virusurilor in bucatarie, a relevat faptul ca recipientele pentru condimente dezvolta medii in care virusurile si bacteriile se inmultesc mult mai repede. De aceea este bine sa le spalati si sa le dezinfectati mai des.

Cada de baie:   Este un excelent mediu pentru dezvoltarea bacteriei stafilococ. Riscul este si mai mare daca aveti o cada cu hidromasaj. De aceea, dezinnfectati saptamanal cada si periodic, chemati un instalator care sa curate scurgerile.

Frigiderul:   Multe persoane considera ca bacteriile nu se dezvolta la temperaturi scazute. Din pacate, acest lucru nu este adevarat. Spre exemplu, legumele sau fructele nespalate pot sa intre in contact cu alte alimente. De aceea este recomandat sa curatati saptamanal frigiderul, cu servetele speciale, iar lunar sa il spalati cu apa fierbinte si cu un dezinfectant.

Olita de noapte a copilului :  Este un obiect indispensabil, dar pe care parintii il transforma adesea intr-un focar de raspandire a bacteriilor, permitand copiilor sa il utilizeze oriunde. Incercati sa va obisnuiti copiii sa foloseasca olita doar in baie si spalati-va pe maini ori de cate ori ii ajutati sa o foloseasca. De asemenea, dezinfectati olita cat de des posibil.

► Citeste si 5 lucruri pe catre trebuie sa le dezinfectezi pentru a impiedica răspandirea coronavirusul

Microbii din bucatarie – unde se ascund si cum ii indepartam

Dintre toate incaperile dintr-o locuinta, bucataria este, in general, cea mai supusa proceselor de curatenie. Spalam mereu vasele, dezinfectam, aerisim si cu toate acestea, studiile arata ca in bucatarie isi gasesc adapostul cei mai multi microbi dintr-o locuinta.

Chiar mai multi decat in baie, unde am fi tentati sa credem ca se ascund microbii cei mai periculosi citeste mai departe aici >

Va recomandam sa mai cititi: Sanatatea familiei:

Gripa porcina

Totul despre alergii

Alergenii din jurul nostru

Infectia cu e.coli

Arsurile solare, tratamente la indemana

Ai grija cu cine iti lasi copiii acasa!

Anemia pernicioasa

10 probleme jenante ale pielii si remediile lor

Formularul E112 - ghid pentru obtinerea si completarea sa

Cum se construieste un dosar medical pentru aprobare formular E112

Boala Lyme (Borelioza)

Infectiile transmise de animalele de companie (de casa)

Importanta protejarii copiilor de fumatul pasiv

Muscaturile de paianjen si scorpion

Atentie: Biberoanele pentru bebelusi pot fi periculoase

 Comunitate, forumul Desprecopii

Clinica Virtuala DC  

Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII