Hepatita A: simptome si ce e facut

Hepatita A: simptome si ce e facut
-
La copii, cea mai frecventa forma de hepatita este Hepatita A (numita si hepatita infectioasa). Aceasta forma de hepatita este cauzata de virusul Hepatitei A (HAV – hepatitis A virus), care traieste in fecalele persoanelor infectate. Fecalele infectate pot fi prezente in cantitati infime in alimente si pe obiecte (de la manerele usilor la scutecele de unica folosinta). Deoarece hepatita A poate fi o infectie usoara, mai ales la copii, este posibil sa treaca neobservata la unii copii. Iata totul despre Hepatita A la copii - de la Desprecopii.com:
a
- despre Hepatita A, veti citi:
Ce este Hepatita
Cele trei tipuri de Hepatita Virala
Hepatita A la copil
Cum se raspandeste virusul Hepatitei A
Hepatita A in Romania
Semne si simptome ale hepatitei A
Hepatita A este contagioasa
Prevenirea hepatitei A
Vaccinul impotriva hepatitei A
Cat dureaza hepatita A
Tratamentul hepatitei A
Daca copilul are hepatita A
Hepatita virala in Romania
Alte boli contagioase
Ce este Hepatita?
Hepatita inseamna o inflamare a ficatului, fara trimitere la o anumita cauza.

Este posibil ca bolnavul de hepatita sa aiba:
- una sau mai multe boli, printre care infectia virala sau bacteriana a ficatului
- o leziune a ficatului cauzata de o toxina (otrava)
- functia hepatica afectata de intreruperea fluxului normal de sange catre ficat
- o criza provocata de o boala autoimuna
- traume abdominale in trecut in zona ficatului (loviri, accidente etc.)
Cele trei tipuri de Hepatita Virala
Hepatita este cel mai frecvent cauzata de unul dintre urmatorii trei virusi:
Virusul hepatitei A
Virusul hepatitei B
Virusul hepatitei C
In unele cazuri rare, virusul Epstein Barr (care provoaca mononucleoza) poate duce si la hepatita deoarece poate provoca inflamarea ficatului. Alti virusi si bacterii care pot provoca hepatita sunt virusul hepatitei D si E, al varicelei (varsatul de vant) si citomegalovirusul (CMV).
Hepatita A la copil
La copii, cea mai frecventa forma de hepatita este hepatita A (numita si hepatita infectioasa). Aceasta forma este cauzata de virusul hepatitei A (HAV – hepatitis A virus), care traieste in fecalele persoanelor infectate. Fecalele infectate pot fi prezente in cantitati infime in alimente si pe obiecte (de la manerele usilor la scutecele de unica folosinta).
Cum se raspandeste virusul Hepatitei A
Prin ingerarea accidentala a ceva ce este contaminat cu fecale infectate cu virusul hepatitei A (ceea ce face ca virusul sa se raspandeasca usor in mediile de viata supraaglomerate, cu conditii de igiena si sanitare precare)
prin apa, lapte si alimente, mai ales crustacee
Deoarece hepatita A poate fi o infectie usoara, mai ales la copii, este posibil sa treaca neobservata la unii oameni. Ca un exemplu, desi testele medicale arata ca aproximativ 40% din locuitorii zonelor urbane din S.U.A. au avut hepatita A, numai 5% dintre ei isi amintesc sa fi fost bolnavi.
Desi virusul hepatitei A poate duce la prelungirea starii de boala pana la 6 luni, de obicei provoaca numai imbolnaviri pe termen scurt si nu duce la imbolnavirea cronica a ficatului.
Hepatita A in Romania
Romania, tara „mainilor murdare“. Cazurile de hepatita A, cunoscuta si cu numele popular de „boala mainilor murdare“, raman in numar mare mai ales in Romania, Letonia, Slovacia, Republica Ceha si in Bulgaria. Principala cale de transmitere este asa-numita cale fecal-orala, cauza fiind, deci, o igiena precara a mainilor dupa folosirea toaletei.
Cel mai mare numar de cazuri raportate in 2010 s-au inregistrat in Romania – 3.502. Totusi, in ceea ce priveste prevalenta infectiei cu virusul hepatitic A, adica numarul de cazuri la 100.000 de locuitori, Romania se situeaza pe loculz al treilea (16,28 de cazuri la 100.000 de locuitori), dupa Bulgaria si Slovacia.
Semne si simptome ale hepatitei A
In fazele incipiente, hepatita poate produce simptome asemanatoare gripei, cum sunt:
- stare de rau generala
- febra
- dureri musculare
- pierderea poftei de mancare
- greata
- voma
- diaree
- icter (ingalbenirea pielii si a albului ochilor)
Insa unii oameni care au hepatita pot sa nu aiba deloc simptome si sa nu stie ca sunt infectati. De exemplu, copiii care au hepatita A, au de obicei simptome usoare sau nu au deloc simptome.
Daca hepatita avanseaza, simptomele incep sa indice ficatul ca sursa a bolii. Substantele chimice care sunt secretate in mod normal de catre ficat incep sa se adune in sange, ceea ce duce la simptome ca:
- icterul
- respiratia urat mirositoare (halena)
- gust amar in gura
- urina inchisa la culoare sau de culoarea ceaiului
- fecale albe, deschise la culoare sau de culoarea lutului
- Pot aparea si dureri abdominale, resimtite sub coastele din dreapta (deasupra ficatului tare si umflat) sau sub coastele din stanga (deasupra splinei tari).
Hepatita A este contagioasa?
Virusul hepatitei A se poate raspandi prin alimentele sau apa contaminate, precum si din cauza conditiilor sanitare precare din institutiile de ingijire a copiilor sau din scoli. Toaletele si chiuvetele folosite de o persoana infectata ar trebui curatate cu solutii antiseptice.
Oamenii care traiesc laolalta cu sau ingrijesc persoane care au hepatita ar trebui sa se spele pe maini dupa ce vin in contact cu persoana infectata. In plus, cand calatoriti cu copilul in tari in care este frecventa hepatita A, ar trebui sa vaccinati copilul cu cel putin doua doze de vaccin impotriva hepatitei A.
Prevenirea hepatitei A
In general, iata ce ar trebui sa faceti pentru a preveni hepatita virala:Respectati regulile de igiena si evitati conditiile de trai aglomerate, nesanatoase.
Aveti mare grija, mai ales cand beti sau inotati, in cazul in care calatoriti in zone ale lumii in care conditiile sanitare sunt precare, iar calitatea apei este incerta.
Nu mancati raci ori fructe de mare provenite din ape contaminate cu apa menajera.
Amintiti-le celor din familie sa se spele cu atentie pe maini dupa folosirea toaletei si inainte de masa.
Folositi solutii de curatat antiseptice pentru curatarea veceului, a chiuvetei, a olitei copilului, sau a ploscai folosite de cineva din familie care are hepatita.
Intrucat acele de seringa si seringile contaminate sunt o sursa majora de infectare cu hepatita, este o idee buna sa sustineti programele de informare si educare in privinta drogurilor din comunitatea si din scolile la care merg copiii dumneavoastra. Acasa, discutati frecvent si deschis cu copilul despre pericolele folosirii drogurilor. Este important si sa incurajati abstinenta sau sexul protejat daca sunteti parinti de adolescenti, pentru a elimina riscul infectarii cu hepatita prin contact sexual.
Vaccinul impotriva hepatitei A
P piata sunt disponibile doua vaccinuri impotriva hepatitei A inactive cu virus integral: HAVRIX (GlaxoSmithKline) si VAQTA (Merck). Pentru a produce fiecare vaccin, virusul adaptat la cultura celulara este propagat in celulele fibroblaste umane, purificat din lizat celular, inactivat cu formalina si absorbit de un adjuvant din hidroxid de aluminiu.
HAVRIX este preparat cu un conservant (2-phenoxyathanol); VAQTA nu contine conservant. Ambele vaccinuri sunt disponibile in formula pediatrica si pentru adulti. Formulele pediatrice ale ambelor vaccinuri sunt autorizate pentru persoane cu varsta intre 12 luni-18 ani. Formulele pentru adulti sunt aprobate pentru persoane cu varsta de peste 19 ani.
Imunogenicitatea si eficacitatea vaccinurilor
Ambele vaccinuri prezinta imunogenicitate extrem de ridicata. Mai mult de 95% din adulti vor dezvolta anticorpi la 4 saptamani de la o singura doza din oricare vaccinuri, iar aproape 100% vor prezenta seroconversie dupa administrarea a doua doze. La copii si adolescenti, mai mult de 97% vor fi seropozitivi la o luna de la prima doza. In testele clinice, toti cei care au fost vaccinati au prezentat niveluri crescute de anticorpi dupa administrarea a doua doze.
Ambele vaccinuri sunt extrem de eficiente in prevenirea hepatitei A clinice. Eficacitatea HAVRIX in protejarea impotriva hepatitei A clinice a fost de 94% la 40.000 copii din Tailanda cu varste intre 1-16 ani, care au primit doua doze la 1 luna distanta, locuind in sate cu rate ridicate de imbolnavire cu HAV. Eficacitatea VAQTA in protejarea impotriva hepatitei A clinice a fost de 100% la 1.000 de copii din New York cu varste intre 2-16 ani, care au primit o doza, locuind intr-o comunitate cu rata crescuta de imbolnavire cu HAV.
Datele privind persistenta pe termen lung a anticorpului si memoriei imune sunt limitate deoarece vaccinurile din prezent sunt disponibile numai din 1995 si 1996. Estimarile privind persistenta anticorpilor derivate din modelele kinetice ale declinului anticorpilor indica faptul ca nivelurile de protectie ale anti-HAV ar putea fi prezente timp de 20 de ani sau mai mult. Alte mecanisme (ex.: celulare) pot contribui la protectia pe termen lung, dar aceste informatii nu sunt cunoscute. Nevoia de doze de rapel va fi determinata prin intermediul studiilor de supraveghere post-marketing.
Practica profesii in care sunt expusi unui risc mai ridicat de infectare, precum personalul din institutiile sanitare si cele de invatamant (crese, gradinite, scoli)
Daca aveti de gand sa calatoriti in afara tarii, cereti din timp sfatul medicului astfel ca dumneavoastra si familia dumneavoastra sa aveti suficient timp pentru vaccinurile necesare. Vaccinul este util mai ales celor care lucreaza in institutiile de invatamant si de ocrotire a copilului, care sunt expusi unui risc mai ridicat de imbolnavire.
Cat dureaza hepatita A
In cazul hepatitei virale, perioada de incubatie (timpul scurs de la expunere la infectare) variaza in functie de tipul virusului hepatitic ce provoaca boala:
• In cazul hepatitei A, perioada de incubatie este de 2-6 saptamani.
De obicei, hepatita A devine activa dupa o perioada scurta de timp, iar dupa convalescenta, persoana bolnava nu mai poate transmite virusul altor oameni. Practic, nu se cunosc cazuri de oameni care sa fi devenit purtatori cronici ai hepatitei A. Aproape toate persoanele sanatoase care au facut hepatita A isi revin complet dupa boala in cateva saptamani sau luni fara a face complicatii pe termen lung.
Tratamentul hepatitei A:
Daca simptomele sunt severe sau testele de laborator indica afectarea ficatului, uneori este necesara tratarea hepatitei in spital. Iata o trecere in revista a tratamentelor disponibile pentru tipurile de hepatita existente:
Nu exista medicamente folosite la tratarea hepatitei A, deoarece este o infectie pe termen scurt care trece de la sine.
Copiii care au forme usoare de hepatita pot fi tratati acasa. In afara de folosirea toaletei si a baii, ei trebuie sa stea in pat pana cand dispar febra si icterul, iar pofta de mancare le revine la normal. In cazul in care copilul are apetit redus ar trebui sa ii dati mese reduse cantitativ si mai dese si lichide bogate caloric. De asemenea, ar trebui sa ii dati alimente sanatoase, bogate in proteine si carbohidrati si apa cat mai multa.
Daca copilul are hepatita A
Sunati imediat medicul de familie in cazul in care copilul:
- Are simptome de hepatita
- Merge la o scoala sau o gradinita in care cineva s-a imbolnavit de hepatita
- A fost in contact cu un prieten sau o ruda care are hepatita
- Stare de confuzie sau de moleseala extrema
- Eruptie pe piele
- Mancarimi
De asemenea, urmariti orice schimbare a poftei de mancare si a functiilor digestive; sunati medicul in cazul in care copilului ii scade pofta de mancare, are stare de greata, vomita, are diaree sau i se schimba culoarea pielii si albul ochilor. de citit: Icterul la nou nascuti
Hepatita virala in Romania
Conform datelor din anuarul statistic 2006 al Institutului National de Statistica, incidenta cazurilor de hepatita virala in Romania a variat in perioada 1990-2005 intre 74745 cazuri raportate in anul 1990 si 11171 cazuri raportate in anul 2005. Numarul cazurilor noi la suta de mii de locuitori a scazut in aceeasi perioada de la 322 la 52. (In anul 2004, in SUA au fost raportate 2,0 cazuri noi de hepatita A la suta de mii de locuitori, iar de hepatita B de 2,1 cazuri noi la suta de mii de locuitori.)
Scaderea inregistrata se datoreaza trecerii la folosirea acelor de unica folosinta in unitatile sanitare dupa 1990 si includerii vaccinului impotriva hepatitei B in programul national de vaccinare obligatorie a nou-nascutilor si copiilor.
Alte boli contagioase
Despre alte boli, cititi pe larg sectiunea noastra: BOLILE COPILULUI
Forumurile parintilor informati:
Clinica Virtuala DC: Consultanta medicala online.
autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2014 ©
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 2 comentarii
Sotul meu are acum si el a facut febra foarte mare si e la regim strict
AM O FETITA DE 10 ANI A AVUT HEPATITA A SI VA ROG SA-MI SPUNETI DACA ESTE INDICAT SA MANANCE ORCE SAU SA TINA REGIM UN AN DE ZILE SI CUM SA MANANCE CAT MAI SANATOS EAM DAT REGIM OPT LUNI DE ZILE SI ACUT TOT ASA AI DAU DAR FARA PRAJELI CE SA FAC?VA MULTUMESC
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII