Fructele ne strica dintii? Iata ce spun specialistii

Fructele ne strica dintii? Iata ce spun specialistii

Fructele ne strica dintii? Iata ce spun specialistii

Fructele ne strica dintii? Da. Fructele sunt printre cele mai sănătoase gustări pe care le poți alege. Oferă organismului energie, o mare varietate de vitamine, în special vitamina C, și pot fi, de asemenea, o sursă bună de fibre.

Totuși, toate tipurile de fructe conțin zaharuri naturale, unele conținând mai multe decât altele. Ca atare, majoritatea fructelor ne pot strica dinții daca nu ii ingrijim corect.

veti citi
Fructele ne strica dintii?
Cum strica fructele dinții
Cum incercam sa oprim dezvoltarea cariilor?

Fructele ne strica dintii?

Fructele sunt printre cele mai sănătoase gustări pe care le poți alege. Oferă organismului energie, o mare varietate de vitamine, în special vitamina C, și pot fi, de asemenea, o sursă bună de fibre. Totuși, toate tipurile de fructe conțin zaharuri naturale, unele conținând mai multe decât altele. Ca atare, majoritatea fructelor ne pot strica dinților.

Fructele contin de asemenea, o cantitate mare de acid fructic care poate provoca deteriorarea dinților. Acidul dizolvă acoperirea smalțului pe dinți, ceea ce poate duce la cariile dinților. Unele fructe au niveluri mai ridicate de acid fructic decât altele, fructele citrice precum portocalele și grepfrutul stau în vârful listei, alături de struguri, smochine, mango și cireșe.

Cele mai mici cantitati de zahăr sunt in fructe de pădure, cum ar fi afine, căpșuni și zmeură. Merele și perele conțin cantități moderate.

Snackingul și cariile

Studii recente efectuate de British Dental Journal au constatat că obiceiul nostru de consuma alimente snack contribuie semnificativ la cresterea cariilor dentare. Fructele, inclusiv sucurile de fructe și ceaiurile de fructe, sunt incluse printre cei mai mari vinovați. Din păcate, o alimentatie sănătoasă nu garantează întotdeauna o sănătate orală bună decât dacă știi să ai grijă de dinții tăi în mod eficient.

Ceea ce a fost deosebit de interesant în ceea ce privește rezultatele cercetării a fost faptul că cei care beau în mod regulat apă cu o felie de lămâie sau un fel de ceai de fructe între mese aveau de 11 ori mai multe șanse să sufere eroziunea dinților.

Problema principală este aciditatea fructelor și a băuturilor din fructe. Băuturile răcoritoare fără zahăr, de exemplu, s-au dovedit a fi la fel de erozive ca cele care conțin zahăr.

Citeste Dam copilului sucuri de fructe? Iata parerea expertilor

Cum strica fructele dinții

Zahărul nu vă strica direct dinților. Modificarea nivelului de pH cauzat de consumul de zahăr provoacă problema. Consumul de zahăr sau alimente acide reduce nivelul de pH în gură, făcând astfel gura mai acidă. Acest acid determină apoi smalțul dinților să înceapă să se dizolve.

Cariile dinților apar și atunci când placa, o formă de bacterii, se acumulează pe și între dinții noștri. Această bacterie lipicioasă se agață de dinți, producând acizi care au contact constant, crescând astfel riscul de cariție a dinților.

Cum incercam sa oprim dezvoltarea cariilor?

Puteți preveni cariile facand următoarele:

- Periajul dinților cel puțin de două ori pe zi

- Limitarea aportului de zahăr și evitarea spălării dinților imediat după mâncare. Așteptați aproximativ o oră, deoarece periajul poate îndepărta particule minuscule de smalț care s-au desfăcut

- Evitarea sau reducerea consumului de băuturi răcoritoare zaharoase și îndulcite

- Folosirea uei paste de dinti care contine fluor - care întărește smalțul dinților - citeste Necesarul de fluoruri ale copilului

- Folosirea zilnica a apei de gura pentru a menține sănătatea gingiilor și pentru a reduce acumularea plăcii în zonele în care peria nu poate ajunge

Dureri de dinți și carii - nu intarzia sa ceri ajutor

Trebuie sa mergeti la un control stomatologic la fiecare 6-12 luni, în funcție de nivelul dvs. de sănătate orală. Între timp, ar trebui să solicitați ajutor și dacă suferiți de orice formă de durere de dinți, dureri de gingie sau umflături în gură. De asemenea, este recomandat să vă consultați la medicul stomatolog în cazul în care gingiile sângerează atunci când periați, deoarece acest lucru poate fi un semn al bolii gingiilor.

Despre sanatatea dintilor - mai citeste

Dintii de lapte: de ce sunt importanti si cum se ingrijesc

10 sfaturi de protejare a dintilor in timpul sarcinii

Sucurile din fructe afecteaza sanatatea dintilor copiilor

Invata copiii sa manance fructe si legume pentru dinti sanatosi

 Forum de stomatologie pediatrica: intrebari si raspunsuri despre dintisorii copilului

Cabinet stomatologic pentru copii    

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII