Astmul la copil: simptome, cauze si tratament
Astmul este o boala cronica inflamatorie a plamanilor si a cailor respiratorii — tuburile care transporta aerul din si dinspre plamani. In cazul in care copilul are astm, aceste cai respiratorii sunt iritate si umflate, ceea ce poate afecta capacitatea copilului de a respira. Este important sa colaborati cu medicul copilului pentru a preveni si a trata crizele de astm.
Cu medicatia potrivita, prin educatie, avand un plan de actiune si mergand regulat la controalele medicale, in cazul celor mai multi copii boala poate fi tinuta sub control. Iata sfatul de la Desprecopii.com:
Despre astm veti citi:
Ce este astmul?
Ce anume face ca un copil sa fie predispus la astm?
De ce tot mai multi copii se imbolnavesc de astm?
Ce se intampla in timpul unei crize acute de astm?
Legatura dintre alergii si astm
Alti declansatori ai astmului
Cat de frecvent este astmul la copii?
Semne si simptome ale astmului
Simptome de astm la copiii sub 5 ani
Cum se pune diagnosticul de astm la copil?
Cum se trateaza astmul?
Oprirea unei crize de astm
Prevenirea crizelor de astm
Forum medical si forum de suport al parintilor
Ce este astmul?
Astmul este cauza principala a bolilor cromice la copii si din motive inca incomplet elucidate rata imbolnavirilor de astm este in crestere chiar si in tarile dezvoltate. De exemplu, boala afecteaza aproximativ 10%-12% dintre copiii din Statele Unite. Boala se poate declansa la orice varsta, dar cei mai multi dintre copiii care fac boala au primele simptome inainte de a implini 5 ani.
Astmul este o boala cronica inflamatorie a plamanilor si a cailor respiratorii — tuburile care transporta aerul din si dinspre plamani. In cazul in care copilul are astm, aceste cai respiratorii sunt iritate si umflate, ceea ce poate afecta capacitatea copilului de a respira.
Ce anume face ca un copil sa fie predispus la astm?
Exista mai multi factori de risc care duc la imbolnavirea copiilor de astm. Printre acestia sunt:
- Existenta alergiilor
- Antecedentele din familie de astm si/sau alergii
- Infectii respiratorii frecvente
- Greutatea redusa la nastere
- Expunerea la tutun inainte si/sau dupa nastere
- Sexul barbatesc
- Apartenenta la rasa neagra
- Provenienta dintr-o familie cu venituri foarte mici
De ce tot mai multi copii se imbolnavesc de astm?
Nu se stie sigur de ce tot mai multi copii se imbolnavesc de astm. Unii experti sugereaza ca in prezent copiii sunt expusi la tot mai multi alergeni, cum suntpraful, poluarea aerului si fumatul pasiv. Acesti factori sunt toti declansatori ai astmului.
Alti specialisti suspecteaza ca este posibil ca in prezent copiii sa nu mai fie expusi la destule boli ale copilariei pentru a-si intari sistemul imunitar. Se pare ca o boala a sistemului imunitar in care organismul nu reuseste sa produca destui anticorpi poate juca un rol in aparitia astmului.
Cititi: Copilul frecvent bolnav
Iar alti specialisti sugereaza ca rata in scadere a alaptarii copiilor la san impiedica trecerea unor substante importante din sistemul imunitar al mamei in corpul bebelusului.
Ce se intampla in timpul unei crize acute de astm?
In cazul in care copilul are o criza acuta de astm, captuseala cailor respiratorii va deveni si mai inflamata si va produce mai mult mucus. Apoi muschii din jurul cailor respiratorii se contracta si caile respiratorii se ingusteaza. Copilul poate incepe sa respire rapid, sa tuseasca sau sa aiba o respiratie suieratoare, in timp ce se chinuie sa respire prin caile respiratorii care acum sunt mai inguste.
Puteti observa cum copilului ii tremura narile sau i se intinde pielea de pe coaste de fiecare data cand respira.
Daca boala ramane netratata sau daca ingrijirea medicala ii este acordata copilului cu intarziere, crizele de astm pot deveni mortale. Imediat ce observati simptomele unei crize, administrati-i imediat copilului medicamentul de usurare a suferintei prescris de medic. (Daca nu aveti un medicament pentru administrare in situatii de urgenta, sunati la urgente sau duceti copilul la cea mai apropiata sectie de urgenta.)
Imediat ce medicamentul deschide caile respiratorii, simptomele ar trebui sa cedeze. Daca simptomele persista sau se inrautatesc, sunati la urgente sau duceti imediat copilul la cea mai apropiata sectie de urgenta.
Legatura dintre alergii si astm
Expunerea la alergeni, cum sunt acarienii, gandacii, mucegaiul, polenul, sau resturile de piele moarta desprinse din blana animalelor pot declansa sau inrautati simptomele unor copii bolnavi de astm. Aceasta boala este numita astm alergic.
Alergiile sezoniere la polenul din mediu (numite si febra fanului) nu produc de obicei probleme la copiii sub 4-5 ani, deoarece poate dura deoarece poate fi nevoie chiar de 4-5 ani pentru formarea unei sensibilitati la polen. Insa alergiile la acarieni, mucegai sau resturile de piele moarta desprinse din blana animalelor pot aparea foarte timpuriu.
Circa 75 pana la 80 la suta dintre copiii care au astm pot avea si alergii semnificative. In cazul in care copilul are astm si stiti sau suspectati ca este si alergic, ar trebui sa-l duceti la un alergolog pentru o evaluare a straii sale si prescrierea unui tratament care sa previna crizele de astm.
Alti declansatori ai astmului
Alti posibili declansatori includ aerul rece, infectiile virale (precum banala raceala), fumul de tutun si alti poluanti ai aerului, sau uneori chiar jocul in aer liber. De fapt, in cazul in care copilul tuseste frecvent si are respiratia suieratoare dupa ce da o tura la locul de joaca, poate avea ceea ce se numeste astm indus de efortul fizic.
Cat de frecvent este astmul la copii?
Astmul este cea mai frecventa dintre bolile cronice grave ale copilariei, fiind pe locul trei ca si cauza frecventa a spitalizarii copiilor sub 15 ani. Astmul afecteaza in prezent 6,5 millioane de copii in SUA. Intre 50 si 80 la suta dintre copiii cu astm au simptomele inainte de a implini 5 ani.
Semne si simptome ale astmului
Semnele si simptomele care trebuie urmarite sunt:
- Tuse productiva frecventa, care poate aparea la joaca, in timpul noptii, sau in timp ce rad. Este important de stiut ca tusea poate fi singurul simptom prezent in cazul unei imbolnaviri de astm.
- Energie redusa la joaca
- Respiratie rapida
- Copilul se plange de dureri in piept sau de faptul ca-l doare pieptul
- Suieraturi (wheezing) in timpul respiratiei
- Miscari de tip ferastrau (retractii) ale pieptului in timpul respiratiei profunde
- Copilului i se taie respiratia
- Muschii gatului si ai pieptului sunt contractati
- Stare de slabiciune si oboseala
Trebuie sa tineti cont ca nu toti copiii bolnavi au aceleasi simptome, iar aceste simptome pot varia de la un episod de astm la altul chiar si la acelasi copil. De asemenea, este important de stiut ca nu orice wheezing sau tuse este un semn de astm.
Simptome de astm la copiii sub 5 ani
La copiii cu varsta sub 5 ani, cauza cea mai comuna a simptomelor similare astmului sunt infectiile virale ale cailor respiratorii superioare, cum sunt si banalele raceli.
Uneori poate fi greu de stabilit daca un copil are astm sau are doar simptomele unei raceli sau ale altei boli respiratorii. Medicul copilului va examina copilul si va stabili un istoric minutios, ce include si istoricul de sanatate al familiei, pentru a putea pune diagnosticul.
In cazul in care copilul tuseste frecvent si are alergii sau eczema, iar daca in familie exista antecedente de astm si alergii sau eczema (mai ales daca dumneavoastra si partenerul aveti amandoi un asemenea istoric), exista posibilitatea sa aiba si copilul astm. Simptomele sale se pot inrautati in timpul noptii.
In cazul in care copilul dumneavoastra are probleme de respiratie, mergeti imdeiat la medic pentru o evaluare a starii sale.
Cum se pune diagnosticul de astm la copil?
Astmul este adesea greu de diagnosticat la bebelusi. Totusi, la copiii mai mari boala poate fi adesea diagnosticata pe baza istoricului medical al copilului, a simptomelor si a examenului fizic.
Istoricul medical si descrierea simptomelor
Medicul copilului dumneavoastra va va pune intrebari cu privire la istoricul problemelor de respiratie pe care le-ati avut dumneavoastra sau copilul, precum si antecedentele familiale de astm, alergii, existenta unei boli numite eczema, sau alte boli ale plamanilor. Este important sa descrieti detaliat simptomele copilului – tuse, wheezing, probleme de respiratie, dureri de piept – inclusiv cand si cat de des apar aceste simptome.
Examenul fizic. In timpul examenului fizic, medicul va ausculta inima si plamanii copilului.
Testele. Multor copii li se face si o radiografie sau un test al functiei pulmonare. Acest test masoara cantitatea de aer care intra in plamani si cat de repede este expirata. Rezultatele ajuta medicul sa determine cat de grav este astmul. In general, la copiii sub 5 ani nu este posibila efectuarea unor astfel de teste functionale ale plamanilor. In acest caz, medicii se vor baza pe istoric, simptome si examenul medical atunci cand pun diagnosticul.
Pot fi facute si alte teste pentru a ajuta la identificarea unor anumiti declansatori ai astmului. Aceste teste pot include teste alergenice ale pielii, teste de sange si radiografii pentru a determina daca astmul este complicat de infectii ale sinusurilor sau de boala refluxului gastroesofagian (o boala gastrointestinala care provoaca refluxul continutului acid al stomacului in esofag sau chiar in plamani).
Cum se trateaza astmul?
In cazul in care copilul are astm, va trebui sa colaborati cu medicul pentru a stabili o strategie de prevenire si infruntare a crizelor de astm. Mai intai, va trebui sa va dati seama care sunt declansatorii crizelor de astm si sa faceti tot posibilul sa va ajutati copilul sa-i evite. Unii copii fac crize de astm numai cand racesc, de exemplu, in timp ce altii fac crize de astm dupa ce vin in contact cu un alergen sau o substanta iritanta precum fumul de tigara.
Oprirea unei crize de astm
Medicul va prescrie probabil copilului unul sau mai multe medicamente. Medicamentele cunoscute ca eliberatoare ale durerii sunt folosite pentru oprirea crizelor de astm. Aceste medicamente care actioneaza rapid scapa copilul de spasmele din caile respiratorii, facandu-i respiratia mai usoara. Astfel de medicamente, ca albuterolul, sunt administrate folosind fie un nebulizator fie un inhalator cu dozator (MDI – metered-dose inhaler).
Un nebulizator este un dispozitiv electric sau alimentat de baterii care transforma medicamentul lichid intr-un abur pe care copilul il poate inspira in plamani printr-o masca. Pentru ca tratamentul folosind nebulizatorul sa-si faca efectul, este nevoie de obicei de zece minute.
Un inhalator cu dozator este un mic aparat cu aerosoli care poate fi introdus intr-un tub lung, care are la capat o masca sau un dispozitiv ce se introduce in gura. Albuterolul este eliminat ca spray in tub si apoi este inhalat de copil pe masura ce respira prin masca. Acest tip de tratament al respiratiei poate fi administrat in mai putin de un minut.
Faptul ca alegeti un nebulizator sau un inhalator cu dozator depinde in principiu de faptul ca dispozitivul respectiv este mai usor de folosit pentru dumneavoastra si copil. In general, ambele sunt la fel de eficiente in transportarea medicamentului la plamani pentru a opri criza de astm.
Prevenirea crizelor de astm
Pentru prevenirea crizelor de astm sunt folosite medicamente de control. Printre ele se afla steroizii inhalati, care pot ajuta la reducerea inflamarii si umflarii si impiedica aparitia respiratiei suieratoare.
In functie de recomandarea medicului, aceste inhalatii cu medicamente cu steroizi pot fi administrate zilnic, folosind fie un inhalator cu dozator fie un nebulizator, in functie de the steroizii prescrisi de medicul copilului.
O alta varianta pentru reducerea inflamatiei si a umflarii cailor respiratorii este un medicament fara steroizi sub forma de pilule numit antagonist al receptorilor pentru leukotriene. Medicul copilului va recomanda tipul de medicament de control administrat zilnic care este cel mai potrivit pentru astmul copilului.
Daca astmul copilului se dovedeste a fi dificil de tinut sub control, medicul va poate recomanda sa consultati un pneumolog.
Va trebui sa aveti grija ca profesorii si supraveghetorii copilului sa stie de boala lui si sa stie ce sa faca in cazul unei crize de astm.
Vestea ca aveti un copil bolnav de astm poate fi infricosatoare si pentru dumneavoastra si pentru copil, dar trebuie sa va amintiti ca nu sunteti singuri. S-ar putea sa aflati cu surprindere cat de multe familii se confrunta cu astmul. Asa incat nu ezitati sa comunicati grijile referitoare la boala copilului altor parinti de pe forumul Desprecopii.
Despre alergii cititi:
Totul despre alergii
Alergenii din jurul nostru
Uscarea rufelor in casa nu este un lucru sanatos
Infectiile la urechi si legatura lor cu alergiile alimentare
Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Medicala Desprecopii.
Autor: Dr. Alina Proca, medic Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) Desprecopii.com 2020
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 6 comentarii
Sufar de asm bronsic cronic,de aprox 10 ani, va rog sa-mi spuneti daca ati folosit Primed 2, si ce rezultate ati avut. Va rog un tratament naturist, testat si eficient pentru asm. Multumesc
Ce amintire neplacuta e astmul... Baietelul meu s-a chinuit cu boala asa groaznica 6 ani de zile, apoi am auzit de un leac naturist si am decis sa il incerc. Dupa 6 luni de tratament am scapat in totalitate de astm! Primed 2 se numeste, poate informatia asta o sa ajute si alti copii sa respire normal!
Am un nepotel de 9 ani care are astm bronsic de cand era mic.Face crize mai ales primavara si toamna.Are tratament cu Snguler .dar la cel mai mic efort sau raceala incepe tusea caracteristica de care imi este foarte frica, mai ales noaptea.
Buna. Am si eu Un baitel de 6 ani care sufera de asm. Daca puteti Sa ma ajutati Sa imi spuneti care este tratamentul naturist care Kati folosit si ati scapat de asm. Multumesc anticipat.
super dar astmul se transforma in pneumonie am o nepotica ce sufera de astm
am un frate de 7 ani andrei,kare are astm din pacate.abia a fost descoperit dar vreau sa vad niste tratamente pe kre sa le facem noi
este un articol foarte intresant
Va felicit pentru acest articol este super
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII