Infectia cu candida pe sfarc (candida mamara) - in timpul alaptarii

Infectia cu candida pe sfarc (candida mamara) - in timpul alaptarii

Infectia cu candida pe sfarc (candida mamara) - in timpul alaptarii

Candida mamara este o infectie a sanilor,  localizata la nivelul gurii - in cee ce il priveste pe bebelus si pe san - la mamica. In general, atat mama cat si copilul sunt infectati si isi raspandesc ciuperca de la unul la altul, reciproc. De aceea se recomanda ca ambii sa fie tratati in acelasi timp, in scopul de a anihila in totalitate infectia. Pentru o diagnosticare corecta a acestei afectiuni, atat mama cat si sugarul trebuie sa fie vazuti de catre un medic primar. Diagnosticarea se face de la semne, simptome si suspiciunea clinica a medicului. In cazul in care mama prezinta simptome, dar copilul inca nu, este recomandata tratarea amandurora.

→ Iata care sunt simptomele infectiei cu candida a mamicii care alapteaza, cum se trateaza si cum se protejeaza bebelusul alaptat.

despre infectia cu candida la sfarc veti citi:
Infectiile cu Candida sunt neplacute si pot fi pe orice parte a corpului

Infectia cu Candida pe sfarc sau Candida mamara
Factori care predispun la aparitia candidei mamare
Simptomele la copil
Simptomele la mama
Pasii tratarii candidei la san
Pasi pentru prevenirea reaparitiei Candidei
 11 Remedii simple impotriva Candidei

Infectiile cu Candida sunt neplacute si pot fi pe orice parte a corpului

Infectiile cu candida sunt foarte neplacute in fiecare sens al cuvantului. Aceasta infectie fungica poate provoca iritatii aproape oriunde in corpul nostru, si odata instalata, este foarte dificil sa scapam de ea. Sporii ciupercii se instaleaza oriunde gasesc umiditate, dar cel mai frecvent se intalnesc in canalul vaginal. In perioada de alaptare, ei se instaleaza pe mameloane sau pe areolele mamare - aceste locuri fiind spatiile perfecte pentru dezvoltarea acestei afectiuni. De cele mai multe ori, infectia este deja foarte dezvoltata inainte de a fi diagnosticata, iar prin raspandire, poate face ravagii atat la mama, cat si la sugar.

Infectia cu Candida pe sfarc sau Candida mamara

Infectia "drojdiei de bere" formal numita Candida, este cea mai frecventa infectie fungica intalnita la om.

Candida mamara este o infectie a sanilor,  localizata la nivelul gurii - in cee ce il priveste pe bebelus si pe san - la mamica. In general, atat mama cat si copilul sunt infectati si isi raspandesc ciuperca de la unul la altul, reciproc. De aceea se recomanda ca ambii sa fie tratati in acelasi timp, in scopul de a anihila in totalitate infectia. Pentru o diagnosticare corecta a acestei afectiuni, atat mama cat si sugarul trebuie sa fie vazuti de catre un medic primar. Diagnosticarea se face de la semne, simptome si suspiciunea clinica a medicului. In cazul in care mama prezinta simptome, dar copilul inca nu, este recomandata tratarea amandurora.

Factori care predispun la aparitia candidei mamare:

1. Copilul care a fost diagnosticat cu afte, eruptii cutanate fungice de la  scutece
2. Candida la nivelul vaginului 
3. Tratament recent cu antibiotice
4. Sfarcuri deteriorate
5. Consumul mare de produse lactate, alimente puternic indulcite si / sau indulcitori artificiali
6. Utilizarea recenta a tratamentului cu corticosteroizi

cititi neaparat si: Sfarcurile ma ustura de fiecare data cand alaptez - ce sa fac? 

Simptomele la copil includ:

• pete albe pe gingii, obraz sau la nivelul limbii. (Aparitia unor pete albe pe limba nu inseamna neaparat candida - diagnosticarea se face de catre medicul pediatru)
• gaze frecvente, care persista
• eruptii cutanate rosii de la scutece (care prezinta "umflaturi") care nu dispar cu unguentul standard
• copilul iritat care in timpul unei mese, apuca si da drumul sfarcului de mai multe ori

Simptomele la mama includ:

• senzatie de arsura la nivelul mamelonului in timpul sau dupa alaptare
• dureri ascutite la nivelul sanilor inainte sau dupa alaptare
• sfarcurile de culoare roz aprins sau rosii
• areola de culoare rosu stralucitor
• striatii mici, lucioase, de forma unei taieturi de hartie, la baza mamelonului 

Pasii tratarii candidei la san:

  Continuati sa alaptati copilul, intreruperea alaptarii nu este necesara
Sesizati obstetricianul, medicul de familie sau pediatrul pentru un diagnostic oficial
  Diflucan oral poate fi prescris pentru a trata "infectia drojdiei de bere"(incepeti cu 200-400mg, apoi continuati cu 100-200mg pe zi timp de 14-21 zile)
Unguentele topice anti-fungice: cum ar fi Gyne-Lotrimin Myconazole sau crema AF fungica ar trebui aplicate pe mamelon sau areola din belsug, dupa alaptare. Asigurati-va ca ati sters unguentul de pe sani cu o carpa umeda inainte de hranirea copilului. Daca folositi Nistadin, acest proces nu este necesar. Odata ce ati terminat de alaptat, crema se re-aplica. Daca utilizati crema Nistadin in loc de unguentele enumerate mai sus, nu este necesar sa stergeti excesul de unguent inainte de hranire, deoarece, cel mai probabil, copilul va avea acelasi tratament, deci, prin urmare, este perfect sigur.
In cazul in care copilul este tratat oral cu Nistatina, agitati bine sticla pentru a va asigura ca se amesteca bine inainte de utilizare.
• Utilizati un tampon de tifon sau Q-tip cu apa calda pentru a sterge usor gura copilului dupa fiecare masa urmata de tratament.
Stergeti usor biberonul si areola cu apa calda dupa alaptare, inainte de a aplica unguentul prescris.
Odata ce ati inceput tratamentul, in 24-48 de ore ar trebui sa incepeti sa va simtiti mai bine. Asigurati-va ca urmati intregul parcurs al tratamentului, deoarece infectia poate recidiva daca ati oprit medicatia doar pentru ca simptomele au inceput sa dispara.
Anumite medicamente impotriva durerii pot fi de ajutor: cum ar fi Ibuprofen (400 mg-600 mg, in functie de greutate) la fiecare 4-6 ore, dupa cum sunt durerile de sani. Toate medicamentele anti-inflamatorii trebuiesc luate cu alimente. Consultati-va medicul pentru a determina dozarea adecvata.
Incepeti sa luati probiotice. 1-2 capsule de Mega Acidophilus la o ora dupa masa(1,5 miliarde de celule vii pe capsula, fara lapte, hipoalergenic, fara adaos de zahar, fara amidon sau coloranti artificiali, fara arome, fara porumb, grau, soia sau produse lactate)
Copilul poate fi mai agitat, poate sa aiba gaze si sa ceara mese frecvente si mai dese.
In timp ce mama și copilul sunt tratati pentru Candida, in lipsa mamei, copilul poate fi hranit cu lapte matern tinut la frigider fara nicio problema. Cu toate acestea, laptele care a fost obtinut in perioada de aparitie a infectiei nu trebuie sa ajunga la copil, deoarece sporii ciupercii ar putea reinfecta copilul. Doar laptele obtinut in perioada de tratare poate fi oferit fara nicio problema.
Va rugam sa retineti ca este important sa continuati tratamentul pentru Candida pentru inca 1-2 saptamani dupa disparitia simptomelor, pentru ca aceasta sa dispara pe deplin.

Pasi pentru prevenirea reaparitiei Candidei:

Luati in considerare limitarea consumului de zahar si restrictionati alcoolul, branza, produsele din grau si faina.
Incepeti consumul de iaurt simplu, neindulcit (Yoplait nu este indicat). Iaurturile aromate contin prea mult zahar care actioneaza impotriva proprietatilor acidophilus.
Continuati sa luati vitaminele zilnice prenatale. Verificati-va aportul de zinc, cupru, vitamina A sau B.
Adaugati usturoi in dieta dvs. - stimuleaza sistemul imunitar si tine sub control infectia.
Evitati umiditatea constanta la nivelul sfarcurilor si areolelor. Daca aveti scurgeri de lapte matern in mod constant, va recomandam sa purtati tampoane de bumbac si evitarea celor din plastic.
Lumina soarelui este dusmanul Candidei! Faceti plaja cu sfarcurile dezvelite de doua ori pe zi. Expuneti la soare toata lenjeria si tot echipamentul care tine de alaptare.
Amestecati o lingura de otet la o cana de apa calduta, aplicati pe sfarcuri si areole cu un tampon de vata curat dupa fiecare alaptare pentru a preveni dezvoltarea ciupercii fungice.
Evitati imbracamintea stramta si sutienele restrictive.
Fierbeti zilnic, timp de 20 de minute, pompele, suzetele, tetinele, biberoanele, jucariile care vin in contact direct cu gura pana la disparitia infectiei.
Aruncati si inlocuiti suzetele si tetinele saptamanal, daca este necesar.
Spalarea temeinica a hainelor, de mana, este foarte importanta atat pentru dvs. cat si pentru copilul dvs. pentru a preveni raspandirea in continuare a infectiei.
Cresterea perioadei de odihna scade stresul (acest lucru este "usor de spus, greu de facut")
Spalati toate hainele, prosoapele, si lenjeria intima in apa fierbinte.

Daca simptomele persista, contactati medicul de familie si consultantul in alaptare pentru o evaluare ulterioara. Exista posibilitatea ca o alta afectiune sa fie cea care cauzeaza simptomele Candidei.

11 Remedii simple impotriva Candidei

Candidoza e raspandita mai ales la femei, desi multe din ele nu isi dau seama ca sufera de asa ceva. Aceasa ciuperca se hraneste cu dulciuri, deci trebuie sa aveti grija ce mancati pana scapati de candidoza. Chiar daca doar suspectati ca suferiti de asa ceva, puteti incepe detoxifierea pentru frumusete - care prevede o alimentatie fara zahar si fara gluten pentru a face organismul alcalin. Iata 11 Remedii simple impotriva Candidei

 

 Forumurile de ajutor ale mamicilor care alapteaza

 Alaptarea 
Cel mai bun cadou pentru bebelus. Probleme, experiente si povesti de succes din timpul acestui timp special.

  Primele 365 de zile din viata de mama 
365 zile si nopti din viata de mama. Casa nou nascutilor DC.

autor: Desprecopii.com,Toate drepturile rezervate (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Nicoleta
    Nicoletatrimis la 4/12/2020

    Buna dimineata spuneti mi va rog ce poate fi asta la copil de 4 luni pe un mamelor are punct alb pe altu nu

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII