Maternitatea dupa 35 de ani prelungeste viata femeiiii - vești bune pentru o sarcină tarzie

Maternitatea dupa 35 de ani prelungeste viata femeii - vesti bune pentru o sarcina tarzie

Maternitatea dupa 35 de ani prelungeste viata femeiiii - vești bune pentru o sarcină tarzie

Decizia de a deveni mamă după o anumită vârstă implică anumite riscuri pe care îmbătrânirea organismului le impune cu sau fără voința noastră, fenomen care generează, pe lângă riscurile medicale, și o serie de prejudecăți sociale. De aceea, o sarcină la vârsta de peste 35-40 de ani este adesea privită subiectiv de către societate.

Avem însă vești bune pentru viitoarele mămici de peste 35 de ani. Un studiu american publicat recent în revista Journal of Medicine vine în sprijinul femeilor care aleg să devină mame la o vârstă înaintată, ajungând la o concluzie surprinzătoare - maternitatea la vârste înaintate prelungește viața.

despre beneficiile maternitatii dupa 35 de ani:
A fi mama la peste 35 de ani este de multe ori privit cu prejudecati
Maternitatea la varste inaintate prelungeste viata
Maternitatea tardiva presupune insa si anumite riscuri
Riscurile pentru mama
Riscurile pentru bebelus
 

A deveni mama la peste 35-40 de ani este de multe ori privit cu prejudecati

Decizia de a deveni mamă după o anumită vârstă aduce adesea anumite riscuri pe care îmbătrânirea organismului le impune cu sau fără voința noastră, fenomen care generează, pe lângă riscurile medicale, și o serie de prejudecăți sociale. De aceea, maternitatea târzie este adesea privită subiectiv de către societate.

Desigur, în cele din urmă, decizia aparține exclusiv părinților, dincolo de prejudecăți, riscuri sau alte implicatii exterioare.

Maternitatea la varste inaintate prelungeste viata

Însă iată, avem vești bune pentru gravidele de peste 35 de ani. Un studiu american recent publicat în revista Journal of Medicine vine în sprijinul femeilor care decid să devină mame la o vârstă înaintată, ajungând la o concluzie surprinzătoare - maternitatea la vârste înaintate prelungește viața.

Concret, statisticile rezultate în urma acestui studiu au scos în evidență faptul că femeile care fac copii după vârsta de 33 de ani au de două ori mai multe șanse să trăiască până la vârsta de 95 de ani, în comparație cu cele care nasc ultimul copil înainte de a împlini 29 de ani. Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Boston, se bazează pe urmărirea parcursului vieții a 311 femei care au decedat la vârsta de 95 de ani sau mai mult, în paralel cu cel al unui număr de 151 de femei care au murit la vârste mai mici.

Dacă pentru publicul larg concluziile acestui studiu american pot părea bizare, pentru cercetători ele par a fi firești, deoarece se pare că au la bază o motivație genetică. Thomas Perls, autorul principal al studiului, consideră că fenomenul care face ca maternitatea tardivă să fie corelată cu longevitatea ține de genetică. Genele care permit unei femei cu vârsta înaintată să conceapă și să nască un copil pe cale naturală sunt aceleași cu genele care joacă un rol important în încetinirea procesului de îmbătrânire.


de citit: Sarcina intre 30-40 de ani

de citit: Sarcina intre 40-50 de ani 

Aceste gene au un rol important si in cazul diminuarii riscului unor boli legate de batranete, cum ar fi problemele cardiace, diabetul, cancerul etc. Explicatia longevitatii tine, prin urmare, de factorul genetic. O femeie ajunge tarziu la menopauza atunci cand corpul sau imbatraneste mai lent. Pe termen lung, obiectivul cercetatorilor americani este acela de a intelege esenta acestui proces de imbatranire, pentru a putea inventa medicamente care sa il poata incetini.

sarcina dupa 40 de ani

Maternitatea tardiva presupune insa si anumite riscuri

Maternitatea tardiva presupune insa si anumite riscuri, dincolo de aceste cercetari incurajatoare si dincolo de prejudecatile societatii pe care avem libertatea de a le ignora. In primul rand, pentru aspirantele peste 35 de ani, principalul risc este acela de a nu reusi sa ramana insarcinate pe cale naturala, deoarece dupa aceasta varsta fertilitatea este in scadere constanta. Iar odata depasit acest risc, fie pe cale naturala, fie prin metode artificiale, alte riscuri se pot profila pe parcursul sarcinii.

Riscurile pentru mama

Maternitatea tardiva are un risc crescut in ceea ce priveste diabetul gestational si hipertensiunea, afectiuni care pot fi deja prezente de la o anumita varsta, intr-o forma latenta, si pe care sarcina le scoate la iveala. Eventualele antecedente ginecologice isi pot pune, de asemenea, amprenta asupra unei sarcini tardive. Cicatricile in urma unor interventii chirurgicale, fibroamele etc. pot complica cele noua luni de sarcina. Nasterea in sine prezinta si ea o serie de riscuri si posibile complicatii. Cel mai mare este riscul de hemoragie in timpul nasterii, de aceea majoritatea medicilor recomanda nasterea prin cezariana. De asemenea, travaliul poate fi mai lung. Riscul de moarte maternala este si el mai ridicat decat la mamicile mai tinere, insa, din fericire, el este in genere foarte scazut in epoca contemporana, in care medicina este atat de evoluata.

Citeste pe larg Cum afecteaza varsta mamei sarcina? Avantaje si riscuri

Riscurile pentru bebelus

Principalul risc pentru bebelus este legat de anomaliile cromozomiale. Imbatranirea ovarelor, odata cu organismul femeii poate sa conduca la conceperea unor ovule cu o calitate mai slaba, in care pot aparea anomalii cromozomiale. Ovulul poate deveni neviabil, ducand la pierderea sarcinii sau riscurile se pot materializa in afectiuni grave ale bebelusului. Spre exemplu, riscul de trisomie 21 creste odata cu varsta mamei – daca la 20 de ani el este de 1/1500 la 40 de ani este de 1/111. In schimb se diminueaza riscul malformatiilor cardiace ale bebelusului, care este mult mai mare la mamicile mai tinere.

Bucuria de a deveni mamica este imensa, la orice varsta si nimeni nu are dreptul de a decide cand trebuie traita aceasta experienta unica. Insa, inainte de a opta pentru o maternitate tardiva, este bine sa consulti un medic specialist si sa iti faci un bilant medical, pentru a depista eventuale disfunctionalitati ale organismului care, inevitabil, este supus unui proces de imbatranire, si pentru a le putea gestiona corect, astfel incat sarcina sa decurga normal si sa te poti bucura de minunea de a deveni mama, indiferent de varsta.

Citeste si Sarcina intre 40-50 de ani: riscuri dar si vesti bune

Despre tine si partenerul tau, 2 teste importante:

Cat de tare doresti sa devii mama?
Ce fel de tata vei fi?

Forumul aspirantelor

Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1.  dr Soare Cosmin
    dr Soare Cosmintrimis la 5/5/2017

    Au si genele o anumita legatura dar studiul nu a putut preciza cauzele longevității. Cauzele sunt altele decat cele genetice si unii le cunosc de multi ani,ma mir ca nu le-au intuit americanii. Americanii explica totul prin genetica, sau mai mult complica ce nu pot explica, așa cum in Romania actuala,toate bolile isi au rădăcinile in stres. Doua chestiuni la moda care te lasa in ceată,genetica si stresul.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII