Maternitatea dupa 35 de ani prelungeste viata femeii

Maternitatea dupa 35 de ani prelungeste viata femeii

Maternitatea dupa 35 de ani prelungeste viata femeii

Decizia de a deveni mama dupa o anumita varsta implica anumite riscuri pe care imbatranirea organismului le impune cu sau fara vointa noastra, fenomen care naste, pe langa riscurile medicale, si o sumedenie de prejudecati sociale. De aceea, o sarcina peste 35-40 este adesea judecata subiectiv de catre societate.

Avem insa vesti bune pentru gravidutele de peste 35 de ani. Un studiu american publicat recent in revista Journal of Medicine vine in sprijinul femeilor care se decid sa devina mame la o varsta inaintata, ajungand la o concluzie surprinzatoare - maternitatea la varste inaintate prelungeste viata.

despre beneficiile maternitatii dupa 35 de ani:
A fi mama la peste 35 de ani este de multe ori privit cu prejudecati
Maternitatea la varste inaintate prelungeste viata
Maternitatea tardiva presupune insa si anumite riscuri
Riscurile pentru mama
Riscurile pentru bebelus
 

A deveni mama la peste 35-40 de ani este de multe ori privit cu prejudecati

Decizia de a deveni mamica dupa o anumita varsta implica adesea anumite riscuri pe care imbatranirea organismului le impune cu sau fara vointa noastra, fenomen care naste, pe langa riscurile medicale, si o sumedenie de prejudecati sociale. De aceea, maternitatea tardiva este adesea judecata subiectiv de catre societate.
 
Desigur, in cele din urma decizia apartine exclusiv parintilor, dincolo de prejudecati, riscuri sau alte implicatii exterioare.

Maternitatea la varste inaintate prelungeste viata

Insa iata, avem vesti bune pentru gravidutele de peste 35 de ani. Un studiu american publicat recent in revista Journal of Medicine vine in sprijinul femeilor care se decid sa devina mame la o varsta inaintata, ajungand la o concluzie surprinzatoare - maternitatea la varste inaintate prelungeste viata.

Concret, statisticile rezultate in urma studiului au scos in evidenta faptul ca femeile care fac copii dupa 33 de ani au de doua ori mai multe sanse sa traiasca pana la varsta de 95 de ani, fata de cele care nasc ultimul copil inainte de a implini 29 de ani. Studiul, efectuat de cercetatori de la Universitatea din Boston, se bazeaza pe urmarirea parcursului vietii a 311 femei care au decedat la varsta de 95 de ani (sau mai mult), in paralel cu cel al unui numar de 151 de femei care au murit la varste mai mici. Daca pentru publicul larg concluziile studiului american pot parea bizare, pentru cercetatori ele par a fi firesti, intrucat se pare ca ele au la baza o motivatie genetica. Thomas Perls, autorul principal al studiului, considera ca fenomenul care face ca maternitatea tardiva sa fie corelata cu longevitatea tine de genetica. Genele care permit unei femei cu o varsta inaintata sa conceapa si sa nasca un copil pe cale naturala sunt aceleasi cu genele care joaca un rol important in incetinirea procesului de imbatranire.

de citit: Sarcina intre 30-40 de ani

de citit: Sarcina intre 40-50 de ani 

Aceste gene au un rol important si in cazul diminuarii riscului unor boli legate de batranete, cum ar fi problemele cardiace, diabetul, cancerul etc. Explicatia longevitatii tine, prin urmare, de factorul genetic. O femeie ajunge tarziu la menopauza atunci cand corpul sau imbatraneste mai lent. Pe termen lung, obiectivul cercetatorilor americani este acela de a intelege esenta acestui proces de imbatranire, pentru a putea inventa medicamente care sa il poata incetini.

sarcina dupa 40 de ani

Maternitatea tardiva presupune insa si anumite riscuri

Maternitatea tardiva presupune insa si anumite riscuri, dincolo de aceste cercetari incurajatoare si dincolo de prejudecatile societatii pe care avem libertatea de a le ignora. In primul rand, pentru aspirantele peste 35 de ani, principalul risc este acela de a nu reusi sa ramana insarcinate pe cale naturala, deoarece dupa aceasta varsta fertilitatea este in scadere constanta. Iar odata depasit acest risc, fie pe cale naturala, fie prin metode artificiale, alte riscuri se pot profila pe parcursul sarcinii.

Riscurile pentru mama

Maternitatea tardiva are un risc crescut in ceea ce priveste diabetul gestational si hipertensiunea, afectiuni care pot fi deja prezente de la o anumita varsta, intr-o forma latenta, si pe care sarcina le scoate la iveala. Eventualele antecedente ginecologice isi pot pune, de asemenea, amprenta asupra unei sarcini tardive. Cicatricile in urma unor interventii chirurgicale, fibroamele etc. pot complica cele noua luni de sarcina. Nasterea in sine prezinta si ea o serie de riscuri si posibile complicatii. Cel mai mare este riscul de hemoragie in timpul nasterii, de aceea majoritatea medicilor recomanda nasterea prin cezariana. De asemenea, travaliul poate fi mai lung. Riscul de moarte maternala este si el mai ridicat decat la mamicile mai tinere, insa, din fericire, el este in genere foarte scazut in epoca contemporana, in care medicina este atat de evoluata.

Citeste pe larg Cum afecteaza varsta mamei sarcina? Avantaje si riscuri

Riscurile pentru bebelus

Principalul risc pentru bebelus este legat de anomaliile cromozomiale. Imbatranirea ovarelor, odata cu organismul femeii poate sa conduca la conceperea unor ovule cu o calitate mai slaba, in care pot aparea anomalii cromozomiale. Ovulul poate deveni neviabil, ducand la pierderea sarcinii sau riscurile se pot materializa in afectiuni grave ale bebelusului. Spre exemplu, riscul de trisomie 21 creste odata cu varsta mamei – daca la 20 de ani el este de 1/1500 la 40 de ani este de 1/111. In schimb se diminueaza riscul malformatiilor cardiace ale bebelusului, care este mult mai mare la mamicile mai tinere.

Bucuria de a deveni mamica este imensa, la orice varsta si nimeni nu are dreptul de a decide cand trebuie traita aceasta experienta unica. Insa, inainte de a opta pentru o maternitate tardiva, este bine sa consulti un medic specialist si sa iti faci un bilant medical, pentru a depista eventuale disfunctionalitati ale organismului care, inevitabil, este supus unui proces de imbatranire, si pentru a le putea gestiona corect, astfel incat sarcina sa decurga normal si sa te poti bucura de minunea de a deveni mama, indiferent de varsta.

Citeste si Sarcina intre 40-50 de ani: riscuri dar si vesti bune

Despre tine si partenerul tau, 2 teste importante:

Cat de tare doresti sa devii mama?
Ce fel de tata vei fi?

Forumul aspirantelor

Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1.  dr Soare Cosmin
    dr Soare Cosmintrimis la 5/5/2017

    Au si genele o anumita legatura dar studiul nu a putut preciza cauzele longevității. Cauzele sunt altele decat cele genetice si unii le cunosc de multi ani,ma mir ca nu le-au intuit americanii. Americanii explica totul prin genetica, sau mai mult complica ce nu pot explica, așa cum in Romania actuala,toate bolile isi au rădăcinile in stres. Doua chestiuni la moda care te lasa in ceată,genetica si stresul.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII