Sarcina între 40-50 de ani: riscuri dar și vești bune

Sarcina intre 40-50 de ani: riscuri dar si vesti bune

Sarcina între 40-50 de ani: riscuri dar și vești bune

Ai peste 40 de ani și vrei să devii (iar) mamă? Avem o veste bună pentru femeile care doresc să devină mame după vârsta de 40 de ani: un studiu recent arată că femeile peste 40 de ani care nasc copii fără ajutorul medicamentelor de fertilitate sau al altor proceduri de reproducere asistată tind să trăiască mai mult.

De ce? Una dintre teorii este că estrogenul, care este încă produs în abundentă în organismul femeilor fertile, are efectul de a prelungi viața inimii, a oaselor și a altor organe. Totuși, mai puțin de 1 la sută dintre femeile care au între 40 și 44 de ani nasc copii. Iată totul despre sarcina peste 40 de ani - cu riscuri și cu vești bune.

- despre Sarcina intre 40-50 de ani: riscuri dar si vesti bune, veti citi:
Organismul femeii dupa 40 de ani
O mica problema care apare: oboseala
Alte probleme mici care se pot depasi
Starea emotionala a femeii dupa 40 de ani
Riscuri pentru bebelus
Sarcina de la 45 la 49 de ani
Organismul femeii dupa 45 de ani
Starea emotionala dupa 45 de ani
Sarcina dupa 50 de ani
Sfatul de la Desprecopii.com
Inca ceva: nu sinteti singure!
Maternitatea tardiva prelungeste viata femeii
A fi sau a nu fi o mama tanara
Asteptand o minune in viata noastra

Organismul femeii dupa 40 de ani

Sa incepem cu vestea cea buna: un studiu recent arata ca femeile peste 40 de ani care nasc copii fara ajutorul medicamentelor de fertilitate sau al altor proceduri de reproducere asistata tind sa traiasca mai mult.

De ce? Una dintre teorii este ca estrogenul, care este inca produs in abundenta in organismul femeilor fertile, are efectul de a prelungi viata inimii, a oaselor si a altor organe. Totusi, mai putin de 1 la suta dintre femeile care au intre 40 si 44 de ani nasc copii. Sansele de a ramane insarcinata in fiecare luna scad la numai 5 procente dupa 40 de ani.

Modul in care duceti sarcina la termen si modul in care decurge nasterea daca aveti peste 40 de ani depinde de mai multi factori, ca forma dumneavoastra fizica, obiceiurile sanatoase de viata si faptul ca este sau nu primul copil.

O mica problema care apare: oboseala

Lucrul de care se plang cel mai frecvent pacientele insarcinate care au peste 40 de ani este faptul ca se simt foarte obosite. 

Schimbarile hormonale din timpul sarcinii fac ca femeile sa se simta obosite, dar oboseala pare sa fie mai pronuntata la femeile cu varsta mai mare si poate fi accentuata daca mai au alti copii mici de care trebuie sa se ocupe, spune Jennifer Niebyl, medic, profesor si sef al departamentului de obstetrica si ginecologie la Universitatea Iowa, SUA. Dar si aceasta problema poate fi invinsa, cu vointa :)

Alte probleme mici care se pot depasi

Daca aveti deja un copil, sunteti mai predispusa si la probleme ca hemoroizii, presiune crescuta pe vezica urinara, prolapsul tesuturilor din uter si vagin, sau lasarea sanilor, oricum, mai predispusa decat erati cu 20 de ani in urma, pur si simplu fiindca muschii si alte tesuturi din aceste zone au mai fost intinse deja. Puteti minimiza aceste efecte avand grija sa nu luati prea mult in greutate in timpul sarcinii, facand exercitii fizice moderate si facand exercitiile Kegel pentru a mentine forta muschilor vaginali. 

Starea emotionala a femeii dupa 40 de ani

Pana la varsta de 40 ani ati acumulat o vasta experienta si un nivel ridicat de maturitate, pe care va puteti baza atunci cand cresteti un copil. Sunt sanse mari si sa aveti mai multa rabdare decat ati fi avut la 20 de ani. Insa probabil veti fi ingrijorata de alte lucruri.

Ceea ce aud medicii cel mai des este „Voi fi prea batrana atunci cand copilul va incepe facultatea!“. Sau este posibil va viitorii parinti sa priveasca in viitor si sa vada ca abia la 60-70 de ani va fi „cuibul“ gol. Parintii cu varste mai mari trebuie sa-si echilibreze sentimentul de pierdere a libertatii cu cel de bucurie reprezentata de cresterea unui copil, spune dr. Glazer.

► Citeste si Mama la 47 de ani. Cameron Diaz povesteste sincer despre beneficiile si presiunile maternitatii tarzii

Riscuri pentru bebelus

Din pacate insa, circa o treime dintre toate sarcinile femeilor intre 40 si 44 de ani se termina cu un avort spontan. Motivele sunt multiple: ovulele pot fi imperfecte, tesutul care captuseste uterul poate sa nu mai fie destul de gros, sau aportul de sange catre uter poate sa nu mai fie suficient pentru a sustine o sarcina.

De asemenea, sunt ridicate riscurile de placenta previa (ceea ce inseamna ca placenta este inserata jos in uter, blocand partial sau complet deschiderea cervicala si creand un risc ridicat de hemoragie) si de dezlipire a placentei (ceea ce inseamna ca o parte a placentei sau intreaga placenta se separa de peretele uterin). Bebelusii nascuti de femeile care au peste 40 de ani au si un risc mai mare de greutate redusa la nastere (sub 2,5 kg).

Riscul de defecte cromozomiale la nastere creste constant cu fiecare an dupa 40 de ani. daca nasteti la 40 de ani, bebelusul dumneavoastra are riscul de 1 la 106 sa aiba sindromul Down si riscul de 1 la 66 de a se naste cu anomalii cromozomiale. Pana la 44 de ani, aceste riscuri cresc la 1 din 38 si respectiv 1 la 26.

Sarcina de la 45 la 49 de ani


Ellen Arnison din UK, a ramas insarcinata - natural la varsta de 45 de ani si dupa ce avea deja un copil adolescent
(aici cu ambii copii)

Organismul femeii dupa 45 de ani

Procentajul femeilor care nasc copii la aceasta varsta este de 0,03, iar sansele de succes ale unui tratament impotriva infertilitatii scad dramatic. Faptul ca sunteti capabila sa concepeti un copil si sa duceti sarcina este o realizare, iar intr-o anumita masura este o consecinta a starii dumneavoastra bune de sanatate.

Auzim cu totii povesti de succes despre femeile care au nascut copii cand se apropiau de 50 de ani prin fertilizare in vitro. Dar peste jumatate dintre toate sarcinile obtinute prin FIV ale femeilor peste 40 de ani sunt datorate ovulelor donate de alte persoane, spune dr. Younger.

Dupa ce ati conceput copilul, este foarte probabil sa fiti supusa unor teste mai riguroase decat daca ati fi mai tanara. Cele mai multe dintre femeile insarcinate care au implinit 40 de ani trec prin stresul testelor necesare pentru a verifica sanatatea sistemului lor cardiovascular si sunt mai atent monitorizate pentru detectarea semnelor de diabet sau de probleme ale rinichilor decat cele intre 20 si 30 de ani, spune dr. Younger.

Chiar daca sunteti intr-o forma fizica de invidiat, ducerea sarcinii la termen si nasterea bebelusului vor fi mai dificile decat daca ati fi in aceeasi forma fizica la 20 de ani.

Intr-un fel, sarcina este ca o competitie de atletism. Volumul sangelui din organism se dubleaza aproape, solicitand mai mult inima, iar greutatea in plus va solicita muschii si incheieturile, spune dr. Niebyl.

Starea emotionala dupa 45 de ani

Cele mai multe dintre femeile de 45 de ani sunt la fel de ingrijorate de sanatatea lor ca si de cea a bebelusului – pe buna dreptate, deoarece si mama si bebelusul sunt expusi unor riscuri mai mari la aceasta varsta. Dar cele mai multe sarcini, chiar si la femeile care au 40 de ani, se desfasoara cu bine. Cu cat aveti mai multa grija de dumneavoastra, cu atat mai mari sunt sansele de a duce sarcina cu bine la termen.

Riscuri pentru bebeluș

Peste jumatate din sarcinile femeilor care au depasit 45 de ani se termina prin avort spontan (inainte de 20 de saptamani de sarcina). La femeile care au peste 40 de ani riscul de a naste copilul mort sunt duble fata de riscurile femeilor de 20-30 de ani; din acest motiv, multi medici recomanda femeilor cu varsta mai inaintata mai multe teste si ecografii in ultimele saptamani de sarcina.

Riscul de anomalii cromozomiale creste semnificativ. La 45 de ani, riscul de a naste un copil cu sindromul Down este de 1 la 30 si riscul de a naste un copil cu anomalii cromozomiale este de 1 la 21. In cazul femeilor de 49 de ani, riscurile sunt de 1 la 11 si respectiv 1 la 8.

Sarcina dupa 50 de ani

Varsta medie a inceperii menopauzei este de 51 de ani, dar de obicei variaza intre 45 si 55 de ani. Aproape toate sarcinile dupa varsta de 50 de ani necesita asistenta specializata, fie ca este vorba de medicamente pentru fertilitate, suplimente hormonale, sau mai frecvent, ovule de la alte femei donatoare. Femeile care inca ovuleaza la aceasta varsta trebuie sa ia de obicei progesteron cel putin in primele doua luni pentru a mentine sarcina. Femeile care nu mai ovuleaza au nevoie de ovulele altor femei donatoare pentru a concepe un copil si trebuie sa ia estrogen si progesteron cea mai mare parte a sarcinii, pana cand placenta incepe sa produca singura acesti hormoni.

La aceasta varsta, rata complicatiilor este ridicata, incluzand probleme ca hipertensiunea, probleme ale rinichilor si ale placentei – care necesita monitorizare si ingrijire foarte stricte.


Adriana Iliescu a devenit cea mai 'in varsta' mama de nou-nascut, in 2005 - cand a devenit mamica Elizei la varsta de 66 de ani.

Apoi mai este problema varstei femeii dupa nasterea copilului. Cunoastem cu totii mame de 50 de ani care sunt mai energice si vioaie decat semenele lor de 20 de ani, iar ele au in plus avantajul maturitatii si al experientei. Dar realitatea este ca femeile peste 50 de ani au nevoie de energie in plus – ca sa nu mai vorbim despre vitalitate – ca sa se trezeasca din doua in doua ore pentru a hrani nou-nascutul sau ca sa tina pasul cu un copil mic.

Sfatul de la Desprecopii.com

Statisticile arata ca dupa ce o femeie a ramas insarcinata, daca are grija de ea si daca testele ei prenatale sunt negative, are sanse mult mai bune de a naste un copil sanatos – indiferent ce varsta are. Rata mortii fetale a scazut cu circa 70 de procente fata de anii 1960. Acestea sunt vesti excelente pentru toate femeile insarcinate.

 Participa si invata din dezbaterea mamicilor de la subiectul: Cand te-apuca mai tarziu cheful de facut copii

Inca ceva: nu sinteti singure! Aveti alaturi pe Desprecopii.com

Puteti si trebuie sa va asteptati la ajutor de-a lungul calatoriei, desi nu stiti inca ce fel de ajutor si sub ce forma va veni. Caracterul si felul dumneavoastra de a fi va fi pus la incercare de momente care vor cere maxim devotament si incredere.

Ca orice mare aventura, a fi parinte presupune planificare si incredere in capacitatea proprie de a infrunta necunoscutul. Puteti fi siguri de un singur lucru: veti da mult si veti primi mult.

Maternitatea tardiva prelungeste viata femeii

Decizia de a deveni mamica dupa o anumita varsta implica adesea anumite riscuri pe care imbatranirea organismului le impune cu sau fara vointa noastra, fenomen care naste, pe langa riscurile medicale, si o sumedenie de prejudecati sociale. De aceea, maternitatea tardiva este adesea judecata subiectiv de catre societate.

Citeste pe larg despre sarcina la o varsta inainta aici.

Interesant de citit Alegerea sexului copilului - mituri si legende.... si Alegerea sexului copilului – noi abordari

... si atentie: Si ceasul biologic al barbatilor ticaie

Ai nevoie de un sfat sincer ?

Treci printr-un moment in care ai nevoie de un sfat sincer? Uneori cel mai bun sfat si cel mai sincer poate veni de la persoane pe care nu le cunosti. Pune intrebarea ta, anonim, pe cel mai serios si citit site al femeilor: Forumul Desprecopii

 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Mai 2024)

Vino pe grupurile noastre secrete Gravide la prima sarcina ❤️ Grup de suport 💗 oficial Desprecopii si JURNAL DE SARCINA

autor: Desprecopii - toate drepturile rezervate © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 43:

  1. Ana Gheorghiu
    Ana Gheorghiutrimis la 4/1/2024

    Eu am 51 de ani sunt insarcinata in 5 luni. Nici nu mi-am dat seama . Chair azi am aflat si nu m-am ingrasat deloc.

    Raspunde la acest comentariu
  2. Nicoleta
    Nicoletatrimis la 6/7/2023

    Buna ziua tuturor ,vin şi eu cu o întrebare ,am 52 de ani iar soţul 60 ,in luna mai am avut menstruaţie normala iar în luna iunie a intarziat 5 zile şi a aparut dar foarte puţin primele 3 zile ,apoi a început sa curga normal dar nu am avut durerile care erau de obicei ,a durat 10 zile menstruatia ,nu ştiu daca ar fi o sarcina ce riscuri ar putea fi pentru bebeluş şi pentru mine ? Va mulţumesc şi va urez multa sanatate şi dorinţe împlinite !

    Raspunde la acest comentariu
  3. Marina
    Marinatrimis la 10/12/2022

    Buna, am 46 ani şi îmi doresc un copil....de 4 saptamâni nu mi-a venit menstruaţia cu toate ca pâna acum a fost regulat la 28-30 zile, dupa 2 sapt de întârziere am facut un test acasa şi a fost negativ, nu ..ma dor sânii sau alta senzaţie...posibil sa intru la menopauza?

    Raspunde la acest comentariu
    • Loredana
      Loredana trimis la 26/10/2023

      Buna Ziua , am 45 de ani si imi doresc foarte mult un copil!

  4. Dana
    Danatrimis la 9/1/2022

    Am 50 de ani şi doresc un copil! Se fac anumite analize înainte de a ramâne însarcinata? Nu am intrat la menopauza!

    Raspunde la acest comentariu
  5. Mirela
    Mirelatrimis la 2/11/2021

    Buna ziua ..am facut 2 fertilizari in 2020 dar fara nicio reuşita..iar inca de doua ori am incercat anul acesta 2021 mia scos odata 3 ovule iar a 4 oara 1 ovul si de amândoua dati mia zis doctorul ca ovulele nu au fost aktive... iar analize prin sange mi-au facut sa vada daca mai am hormoni si au zis ca este totul ok...dvs ce credeti întru la menopauza?am 41 de ani si am facut in Germania. .

    Raspunde la acest comentariu
  6. Paulina
    Paulinatrimis la 2/8/2021

    Eu am 44 de ani şi luna asta nu mia venit ciclu oare sa fi ramas insarcinataimi doresc mult un copil

    Raspunde la acest comentariu
  7. Lidia
    Lidiatrimis la 19/6/2020

    Buna ziua si noi ne dorim un bb, cam de 17 ani, inca nu ne-am pierdut speranta eu am 46 si sotul meu are 45. Desi cred ca e cam tarziu la aceasta varsta deoarece sunt multe riscuri si cred ca deja sunt la menopauza. Oricum vreau sa va spun sa nu va pierdeti speranta si credinta si intr-o zi veti primi si/sauvom primii o minune mica si noi cei care asteptam ca si parintii cei prefericiti. Ioachim si iAna. Eu va doresc mult succes si multa sanatate , asa sa ne ajute Dumnezeu.

    Raspunde la acest comentariu
    • Moni
      Monitrimis la 8/1/2024

      Frumos mesaj. Speranţa şi credinţa! Eu am 47 de ani, am un baiat mare, dar mi as dori tare mult o fetiţa. Voia Domnului!

  8. maria
    mariatrimis la 6/5/2019

    Interesant articol! Vreau sa zic ca viata dupa 40 de ani abia incepe. Varsta nu este un verdict pentru a renunta la vise. Pana la 40 de ani am fost preocupata de a avea o cariera buna, casa, statut financiar mai bun, dar dupa am realizat ca tot ce fac este inutil daca nu am un copil, pentru cine fac tot asta? Am hotarat clar ca vreau sa fac un copil si varsta nu este o piedica pentru aceasta. M-am adresat la o clinica de specializare, doctorii mi-au zis ca sansa mea de a avea un bebe e sa fac tratamentul FIV cu donare de mitocondii. Aceasta procedura a fost cu succes, am devenit mamica. Sunt foarte fericita ca am o familie completa. Nu pierdeti speranta de a face un copil din cauza varstei, abia la 40 de ani simti gustul vietii.

    Raspunde la acest comentariu
    • Adriana
      Adriana trimis la 7/10/2022

      Buna Maria, vreau si eu numele clinicii te rog 🙏

    • Anca
      Ancatrimis la 1/5/2022

      Buna ziua, şi pe mine m-ar interesa clinica . Va mulţumesc mult pt raspuns

    • Tiffany
      Tiffanytrimis la 26/5/2020

      Buna, am citit postarea ta si m-am regasit in ea..... instinctul matern a venita cam tarziu dupa 40 de ani, dar totusi a venit. As vrea sate intreb la ce clinica te-ai adresat si ce valoare avea AMH ? Multumesc

  9. Dana
    Dana trimis la 1/3/2019

    Bună Am 46 ani soțul meu are 33 în decembrie anu trecut am avut ultimul ciclu . Ne dorim un copil eu mai am 3 copii sănătoși. Nu ne permitem insamantare ce ne sfătuiți?

    Raspunde la acest comentariu
  10. Gabi
    Gabitrimis la 30/4/2018

    Bună,acum un an am suferit o pierdere adică sarcină oprită din evoluție și după 6 luni am fost la control iar domnul doctor mi-a spus că sunt pregătită pt o nouă sarcină. A trecut un an și trei luni și nu am mai rămas însărcinată. Mă poate ajuta cineva cu un sfat sau a mai trecut cineva prin așa ceva. Precizez că am vârsta de 40 ani.Va multumesc.

    Raspunde la acest comentariu
    • Elena
      Elena trimis la 14/11/2023

      Doamne ajuta, Gabi. Eu am 42 de ani. Anul trecut am avut sarcina gemelara, din care un bebe l-am pierdut in saptamana 6, iar al doilea in saptamana 14. Asta s-a întamplat in septembrie anul trecut. In decembrie am ramas iar insarcinata, dar iar in ianuarie am pierdut sarcina. Acum sint iar insarcinata, foarte la inceput si nu stiu inca cum se va rîndui sa fie. Noi ( sotul meu si eu) mai avem 4 copilaşi, dar ne bucuram tare mult de inca unul. Cum va vrea Domnul va fi, noi avem nadejde insa. Nu sint adepta fertilizarii in vitro. De aceea iti spun sa nu iti pierzi nadejdea si sa ai rabdare.

  11. Elena
    Elenatrimis la 2/10/2017

    In ziua de azi tot mai multe femei din Romania sufera de infertilitate. Sarcina la 40 ani este o noua moda, un nou stil de viata. Clinica din Ucraina ajuta femeile din toata lumea sa lupte cu infertilitate cu ajutorul tehnicilor de reproducere umana

    Raspunde la acest comentariu
    • Ralu
      Ralutrimis la 8/2/2018

      Buna .Desprece clinica pomenesti?Sunt si eu in cautarea uneia,mai exact pentr mama mea.S-a recasatorit si doresc un copi; cu actualul sot.Medicul ia zis sa mearga [e donate din start,deoarece nu mai ovuleaza.La el e tot ok

  12. Irinuca
    Irinucatrimis la 5/8/2017

    Cine îmi recomandă o clinică bună care face Fiv cu ovule donate,de peste hotare? Să activeze într-un cadru legal.Donatoarele sa le pot alege.Am fost depistată cu boală ovariana polichistica.Mai simplu, ovarele mele nu produc ovule.Deci șanse că să rămân însărcinată sunt zero,iar Fiv cu ovule proprii la fel nu va funcționa.La noi în România nu se face oficial, însă la negru chiar nu e cazul.Daca ați trecut prin experiența dată rog sa va împărtășiți.Oricum nu ne cunoaștem una pe alta.

    Raspunde la acest comentariu
    • Angi
      Angitrimis la 8/10/2021

      Buna, eu am facut fiv in Londra pe cand aveam 38 ani. Am nascut o fetita sanatoasa, va recomand cu caldura Wolfson Fertility Clinic, sunt profesionisti si ma simt norocoasa ca am avut parte de serviciile lor.

  13. Gabi
    Gabitrimis la 4/8/2017

    FIV la clinica din Ucraina???

    Raspunde la acest comentariu
  14. georgeta
    georgetatrimis la 31/5/2017

    Buna ziua, am 61 de ani as dori sa devin mamica .! Credeti ca este posibil? Va multumesc pentru raspuns

    Raspunde la acest comentariu
    • Laura
      Lauratrimis la 21/7/2017

      E posibil cu ajutorul metodei de procreare cu mama surogat, dar nu vi se pare ca peste 60 deja incorect..

  15. Violetta
    Violettatrimis la 16/3/2017

    Am 46 ani si vreau sa devin mamica! La ce clinica sa ma adresez?

    Raspunde la acest comentariu
    • maria
      mariatrimis la 23/12/2020

      salutare,violetta.ati avea sanse mare daca ati face fiv.deja trebuie sa vedeti ce va zice medicul.ale dvs proprii sau donate.daca ati incercat pina acum si nu va reusit,mai bine faceti donate.la noi in romania puteti face daca aveti donatoare.ramine la discretia dvs deja.insa peste hotare puteti face la cehia,zlin.Mai aproape este la Kiev ,clinica Biotexcom.puteti izita siteurile lor .au indicate preturile si ce contin.nu va fi usor ,dar nici imposibil.multa bafta va doresc

  16. Aurelia
    Aureliatrimis la 22/2/2017

    Am 32 de ani. Uterul este mic, am ciclu odata la 6 luni. Mai pot face FIV cu ovocitele proprii???

    Raspunde la acest comentariu
    • Daniela
      Danielatrimis la 27/4/2017

      am 47 de ani si as vrea sa stiu daca mai pos ramane ansarcinata pe cale normala? ciclu al am dar o luna da una nu, si cum as putea afla daca organismul mai e bun de fertilizare daca am ovule ? va multumesc.

    • Nicola
      Nicolatrimis la 24/2/2017

      Aurelia sansele sunt foarte mici(( Mai degraba nici nu stiu daca puteti duce sarcina dacă uterul este mic. Cred ca în asa cazuri ajutor poate fi mama surogat cu ovocitele dvs - ca varianta, dar nu se stie daca veti reusi din prima.

  17. Magdalena
    Magdalenatrimis la 18/1/2017

    Buna!Am 53 de ani,nu am intrat inca la menopauza,am ciclu regulat si vreau sa stiu daca pot ramane insarcinata. Deasemenea,as vrea sa stiu care sunt avantajele&riscurile unei sarcini la aceasta varsta. Precizez ca partenerul meu are 44 de ani. Astept raspuns,multumesc anticipat!

    Raspunde la acest comentariu
    • costi
      costitrimis la 6/2/2017

      Buna am o intrebare. Am sotia in varsta de 43 ani si imi doresc de la ia un copil ramane insarcinata dar nu-i tine care este cauza sau ce putem sa facem sa avem un copilas

    • Felicia
      Feliciatrimis la 5/2/2017

      Buna ,si eu am 52 de ani si imi mai doresc un copilas ,eu si sotul mai avem un baietel de 9 ani pe care il iubim foarte mult.Am citit ca sunt si medicamenrte naturiste care maresc fertilitatea cum ar fi capsulele cu Branca ursului,dar si anumite vitamine si minerale ca zincul,seleniu,vitaminele A si E.

    • Luminița
      Luminițatrimis la 2/2/2017

      Luând în considerație vârsta dvs probabilitatea de a rămâne însărcinată pe cale naturală este foarte mică (chiar dacă toate analizele soțului sunt bune). Doar FIV cu ovocite donate

  18. Nicoleta
    Nicoletatrimis la 26/12/2016

    Eu am 44, soțul 42 ani și până nu demult nu am avut copii. AMH-l meu are valoarea nu mai mult de 0,35 ng/ml. Am încercat de 2 ori FIV la clinica din Cehia - Zlin, dar fără succes. Mulțumesc lui Dumnezeu avem bani, de oarece muncim zi și noapte, și dorim să încercăm FIV cu ovocite donate (moral sunt pregătită, soțul e alături) în Kiev. Cineva dispune de informație????

    Raspunde la acest comentariu
    • Florica
      Floricatrimis la 3/9/2017

      Am 43 a-mi o sa împlinesc 44 și parteneri meu are34 și am vrea sa facem un copil dar nu rămân gravida..nu am mai avut copi îmi poate spune cineva ce as putea sa fac...multumrsc

  19. claudia
    claudiatrimis la 14/10/2016

    am 45 de ani operata de 2 ori de chist ovarian un ovar deja scos mai e posibil sa ramin insarcinata.

    Raspunde la acest comentariu
  20. alex
    alextrimis la 15/6/2016

    buna tuturor este greu sa ti o sarcina sa ti o sarcina la 43 de ani ?? sa o duci la termen ca am vaz ca majoritatea au avort spontan sau extrauterina

    Raspunde la acest comentariu
    • Cristina
      Cristinatrimis la 19/9/2016

      Mama mea avea 44 de ani cand m-a nascut deci...se poate:).Si sunt si singurul copil.Eu am acum 30 de ani iar mama mea are 74.

  21. daniel
    danieltrimis la 24/5/2016

    buna sunt un baia de 35 ani stau cu o femeie de 45 ani locuim inpreuna de 5 ani asi vrea sa stiu daca mai poate ramane insarcinata la varsta asta astept raspunsul dumneavoastra va multumesc

    Raspunde la acest comentariu
    • Ludmila
      Ludmilatrimis la 17/12/2020

      Da.Poate ramâne însarcina,daca sunteţi ambii fara probleme.Eu am 44 ani,soţul 34 ani.Sunt însarcinata.

    • Nicoleta
      Nicoletatrimis la 26/12/2016

      trebuie să faceți ambii analize să știți dacă perechea dvs poate rămâne însărcinată pe cale naturală. Dacă medicul spune nu. Puteți face FIV sau FIV cu terț donator la una din clinicile europene

  22. simona
    simonatrimis la 23/5/2016

    Buna.Am 40 de ani si trei copii mari. 20.22 si 23 de ani .Acum ne mai dorim un bebe mic siun an incercarcam dar degeaba.Ultimul ciclu a venit cu o intarziere d.e 11 zile ceea ce m-a facut sa sper la o minune dar nu a fost sa fie .doresc la toate mamicile multa ferìcire

    Raspunde la acest comentariu
  23. mihaela
    mihaelatrimis la 18/5/2016

    Am 44 de ani am un baiat de 16 nascut cu cezariana si o fetita de 14 ani nascuta normal .Acum sant intr-o relatie cu alcineva de 13 ani ne-am dori un copil impreuna dar nu stiu daca nu e prea tarziu ,mi-e frica pentru copil sa nu aiba probleme de sanatata .Partenerul de viata are 42 de ani.as vrea sa va cer sfatul dumneavoastra.multumesc.

    Raspunde la acest comentariu
    • Mihaela
      Mihaelatrimis la 29/3/2018

      Buna Mihaela,acum am intrat si eu pe forum deoarece ma aflu in aceeasi situatie cu tine, vad ca in 2016 ai scris mesajul, m asi bucura sa aflu ca minunea s a produs :). Eu am 44 de ani,2 copii dintr o alta casnicie (fata de 24 ani si baiat de 14ani).Acum sunt cintr o relatie de 5 ani de zile, el are varsta de 35 de ani si nu a mai fost casatorit si nici copii nu are...Ne intelegem foarte bine, e un om minunat .Eu am o intarziere de vreo 2 saptamani si ma tot framant...cred ca e posibil sa raman deoarece si mama m a nascut la varsta de 40 de ani :).Problema e ca m am dezobisnuit ,copiii sunt deja mari si mie rusine, am varsta prea inaintata, macar daca aveam 40.. Astept o parere de la tine daca se poate,multumesc .

  24. Janin
    Janintrimis la 18/5/2016

    Dragilor si eu am 48 de ani si am ciclu inca sint femeie si am ciclu regulat sint la a doua casayorie sotul are 36 de ani si sintem activi amindoi am doar un copil de 30 de ani si va zic fetelor caci acum incerc sa ramin gravida printrun tratament cu clomid citrat dar daca dumnezeu imi daruieste un bebe nu as sta pe ginduri las face ias da nastere de ce va aubestmati virsta asta nu conteaza eu ias multumi lui dumneazeu zi si noapte de aceia ce dumnezeu va da luati si primiti cu dtag in viata voastra un copil doamne ajuta la toate mamicile de pe lume doamne ajuta

    Raspunde la acest comentariu
    • Ramona
      Ramonatrimis la 25/1/2017

      Foarte frumos ati vorbit, doar cu credinta in Dumnezeu totul poate deveni posibil. Sa va dea Dumnezeu sanatate si toate cele bune. Sunteti o doamna extraordinara...Tot respectul !!!

  25. Voinea Elena
    Voinea Elenatrimis la 16/5/2016

    Buna ziua, am 48 de ani, RH-negativ, am o fetita de 18 ani si ne dorim un al doilea copil. Ce teste trebuie sa fac pentru a verifica daca organismul meu este pregatit pentru o sarcina?

    Raspunde la acest comentariu
  26. Voinea Elena
    Voinea Elenatrimis la 16/5/2016

    Buna ziua, am 48 de ani, RH-negativ, am o fetita de 18 ani si ne dorim un al doilea copil. Ce teste trebuie sa fac pentru a verifica daca organismul meu este pregatit pentru o sarcina?

    Raspunde la acest comentariu
  27. Elena
    Elenatrimis la 7/4/2016

    Am 49 de ani in luna decembrie am facut sex cu partenerul .iar in luna ianuarie nu am mai avut menstruatia .am dureri de abdominale.dureri de spate.am facut testul de sarcina si mi iesit numai o liniuta acum nu stiu ce sa cred sa fiu oare insarcinata.incepe sa simpt ca se mareste adbomenul .am avut urinari dese pana acum luna aceasta martie2016. eceasta,

    Raspunde la acest comentariu
  28. mihaela
    mihaelatrimis la 26/2/2016

    Am 44 de ani am un baiat de 16 nascut cu cezariana si o fetita de 14 ani nascuta normal .Acum sant intr-o relatie cu alcineva de 13 ani ne-am dori un copil impreuna dar nu stiu daca nu e prea tarziu ,mi-e frica pentru copil sa nu aiba probleme de sanatata .Partenerul de viata are 42 de ani.as vrea sa va cer sfatul dumneavoastra.multumesc.

    Raspunde la acest comentariu
  29. mihaela
    mihaelatrimis la 21/1/2016

    am 48 de am...mai am inca ciclu.....mai pot sa ramin insarcinata???

    Raspunde la acest comentariu
    • Olga
      Olgatrimis la 21/12/2016

      Dar restul analizelor, ce spun ele???

  30. mihaela
    mihaelatrimis la 21/1/2016

    am 48 de am...mai am inca ciclu.....mai pot sa ramin insarcinata???

    Raspunde la acest comentariu
  31. moni
    monitrimis la 10/1/2016

    buna ziua am 40 de ani si am ramas insarcinata am o fetita de 12 ani imi este cam rusine sa mai fac copii la varstra mea va cer un sfat ce sa fac ,in decembrie am ramas insarcinata

    Raspunde la acest comentariu
    • Iknica
      Iknicatrimis la 24/11/2017

      Eu am 43 ani si jn octombrie 2016 am nascut o fetita perfect sanatoasa de 3 kg iar acum sant insarcinata iarasj de 2 luni si tin si aceasta sarcina.Mai am 2 baieti unul de 17 ani si cel mic 12.Un copl este o binecuvantare de la D-zeu nu o rusine.Deci ,e de bine.

  32. Cristina D
    Cristina Dtrimis la 24/2/2015

    Bunaziua! Am 43 ani, sunt intr-o relatie neoficializata cu un barbat Italian si ne dormi foarte mult sa avem copii. Mai nou, am vazut o stire in care se spune ca incepand din 4 Ian 2015, cuplurile care doresc sa aiba copii cu ajutorul procedurii in vitro, nu vor plati nimic pt prima incercare, indiferent de varsta, insa prioritate vor avea cuplurile tinere dar nu imposibil si pt cazul meu (43 ani!) ceea ce nu am inteles insa , e faptul ca cei doi trebuie sa fie casatoriti??? 2. Unde trebuie sa ma adresez?

    Raspunde la acest comentariu
    • Didi
      Diditrimis la 14/1/2017

      Nu este o rusine sa faci un copil....indiferent ce varsta ai. Mai rusinos este sa curmi viata unui copil.....copiii sunt o binecuvantare de la Dumnezeu!

  33. hnecsulescu
    hnecsulescutrimis la 2/11/2014

    Eu sunt casatorit de 10 ani in jud. Iasi.Sotia nu a vrut niciodata un copil,dar eu imi doresc unul din tot sufletul...Nu am cu cine il face.Va rog,sa ma ajute cineva.Multumesc.hnecsulescu@yahoo.com

    Raspunde la acest comentariu
  34. Geta
    Getatrimis la 4/7/2014

    Ma numesc geta am 43 ani si sunt insarcinata in 12 saptamani. Mai am o fata de 16 ani . Asi vrea sa stiu daca mai este insarcinata cineva la varsta asta.

    Raspunde la acest comentariu
    • Irina
      Irina trimis la 1/2/2024

      Buna tuturor am 44 de ani şi sunt însarcinata în 7 luni mai am doi copii 26 şi 18 ani .deci se poate pe cale naturala sa ai o sarcina şi la 44 de ani .nu a vost planificat dar dupa ce am ramas însarcinata ni-l dorim fff mult şi daca o sa mai fie sa mai vina şi alta sarcina dupa o voi pastra.

    • Carina Alesia
      Carina Alesiatrimis la 23/12/2020

      Am nascut în urma cu noua luni ,cu o săptămână înainte de a împlini 42 de ani, un băiețel superb si multumesc lui Dumnezeu sanatos . Am cautat un medic bun si am facut toate analizele recomandate. Scump intr-adevar dar in afara de amniocenteza am facut toate investigatiile care se pot face. Conteaza foarte mult obstetricianul care iti urmareste sarcina dar dupa ce duci la bun sfarsit sarcina si iti vezi puiul bine nu mai au importanta eventualele preconceptii ale celor din jur , asta daca am tine cont de parerile altora. Eu personal, nu am întâmpinat probleme dar tine si de atitudine. Din punct de vedere fizic , este mai solicitantă sarcina dar cu un regim de viata echilibrat si o gândire pozitivă...totul va fi bine. Succes mult si respect pentru astfel de mamici.

    • Carina Alesia
      Carina Alesiatrimis la 2/4/2017

      Am nascut în urma cu noua luni ,cu o săptămână înainte de a împlini 42 de ani, un băiețel superb si multumesc lui Dumnezeu sanatos . Am cautat un medic bun si am facut toate analizele recomandate. Scump intr-adevar dar in afara de amniocenteza am facut toate investigatiile care se pot face. Conteaza foarte mult obstetricianul care iti urmareste sarcina dar dupa ce duci la bun sfarsit sarcina si iti vezi puiul bine nu mai au importanta eventualele preconceptii ale celor din jur , asta daca am tine cont de parerile altora. Eu personal, nu am întâmpinat probleme dar tine si de atitudine. Din punct de vedere fizic , este mai solicitantă sarcina dar cu un regim de viata echilibrat si o gândire pozitivă...totul va fi bine. Succes mult si respect pentru astfel de mămica.

    • Didi
      Diditrimis la 14/1/2017

      Nu este o rusine sa faci un copil....indiferent ce varsta ..Copiii sunt o binecuvantare de la Dumnezeu si nimic nu e intamplator

    • Mibaela
      Mibaelatrimis la 19/7/2016

      Eu am 48 ani si nu am intrat la menopauza.Am o viata sexuală normală si daca ar fi sa raman insarcinata as face un copilaș chiar si la vârsta asta

  35. tatyana
    tatyanatrimis la 23/11/2013

    buna tutora eu am 43 de ani am 2 copii 24 s-i 18 ani.cu o jumate de an i=n urma am fost gravida s-i am avut perdere acuma incercam da nu se primeste ce sa fac i-n cazul dat doctori i-mi spun ca e toto bine.

    Raspunde la acest comentariu
  36. maria
    mariatrimis la 7/3/2013

    buna ziua am 40 de ani in 1992 am facut un chiuretaj si de atunci nu am mai ramas insarcinata,am facut in italia 4 icsi dar in zadar .acum mi-au propus medici sa mai imcerc inca odata si nu stiu ce sa fac daca mai am vreo sansa.imi doresc din tot sufletul un copil .

    Raspunde la acest comentariu
  37. CATALIN
    CATALINtrimis la 18/12/2012

    Ce sa faci frate ! , cand femeile sunt tinere devin extrem de pretentioase si refuza foarte categoric intemeierea unei familii si conceperea unui copil considerandu-le vechi si demodate si toate aste in favoarea carierei si realizarilor materiale. Acum cand se apropie cu pasi rapizi de 40 si chiar depasesc , le ajung disperarea ca inca n-au o familie si un copil , iar site-urile de matrimoniale sunt pline de asemenea femei , dar ce folos!!!!!!!!

    Raspunde la acest comentariu
  38. mary
    marytrimis la 20/3/2012

    ce benefici materiale avem ,femeiele care vor sa aiba copil dupa 45 de ani,exista ceva nou in legislatie.

    Raspunde la acest comentariu
  39. simona
    simonatrimis la 20/3/2012

    buna vreau sa va spun eu sant gravida si cand fac dragoste ma doare iar in schimb daca sta pe burtica mea nu ma doare

    Raspunde la acest comentariu
  40. Ioana
    Ioanatrimis la 16/11/2011

    Eu am 41 de ani si sunt insarcinata in 6 saptamani.Nu a fost planificata sarcina, noi foloseam metode naturale de contraceptie, timp de 3 ani nu s-a intamplat nimic, acum acest

    Raspunde la acest comentariu
  41. Roman Ana
    Roman Anatrimis la 8/11/2011

    42 de ani si-mi doresc un copil .Nustiu daca as mai avea sanse in urma operatiilor extauterine ,care au fost 2 ,mi-a scos un ovar(stang)si celalalt drept mi-a lasat un pic ,intrebarea este ?Nu am menstuatie de 2 luni ,,ce se intampla?Nust

    Raspunde la acest comentariu
  42. ana
    anatrimis la 27/8/2011

    este alegerea fiecaruia, conteaza ce te face implinit si ce te multumeste pe deplin pe tine si sotul tau.Sa nu uitam ca viata nu consta numai in faptul ca ai un loc de munca si atat. Nu.De fapt viata este sufletul si trebuie sa iei decizii in functie de suflet.Nu trebuie sa traim in trecut, viitorul ne asteapta cu bratele deschise.Depinde de fiecare de puterea pe care o are pentru a merge mai departe.

    Raspunde la acest comentariu
  43. ana
    ana trimis la 1/8/2011

    o sa am 47 la inceputul anului viitor.Eu si sotul meu ne dorim cu disperare 1bebe...incercam pe cale naturala de 6ani ...ce sa facem?Cam cat costa testele si tratament pt ca asta e iarasi alta povestemultumesc

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII