Donarea de ovule: riscuri pentru donatoare

Donarea de ovule: riscuri pentru donatoare

Donarea de ovule: riscuri pentru donatoare

  • Donarea de ovule este o procedura medicala nu lipsita de riscuri si nu foarte simpla. Cu cateva saptamani inainte de recoltarea ovulelor, donatoarea trebuie sa faca un tratament de stimulare ovariana. Iata pe larg despre riscurile cu care se confrunta donatoarele de ovule precum si cum se face acest lucru in diverse tari.

     

- despre Donarea de ovule: riscuri pentru donatoare, veti citi:
Donarea de ovule este o procedura medicala nu lipsita de riscuri
Hiperstimularea ovariana - un risc
Datorita stimulentelor financiare unele femei doneaza ovule
Donarea de ovule in Statele Unite
Spania, cel mai mare furnizor de ovule in Europa
Donarea de ovule in Romania
Traficul cu ovule, o practica veche
Despre donarea de ovule cititi si urmatoarele:
Grupuri de suport online pe tema fertilitatii
Forumuri recomandate - FORUMURILE ASPIRANTELOR (FIV)

Donarea de ovule este o procedura medicala nu lipsita de riscuri

Donarea de ovule este o procedura medicala nu lipsita de riscuri si nu foarte simpla. Cu cateva saptamani inainte de recoltarea ovulelor, donatoarea trebuie sa faca un tratament de stimulare ovariana. Momentul ovulatiei este urmarit ecografic si prin analize de sange, iar recoltarea se face sub anestezie, printr-o punctie cu un ac subtire, conectat la o pompa de aspiratie care introduce ovocitele intr-un recipient. Acul poate oricand sa atinga intestinele, vezica sau vase importante de sange care se afla in acelasi loc.

Odata selectate, persoanele donatoare de ovule trec prin tratamente cu injectii, timp de saptamani intregi, pentru a coincide perioada menstruala cu primitorul, dar si pentru a fi stimulati foliculii ovarieni.

Donatorii sunt monitorizati zilnic, cu teste la sange si radiografii ultrasunete. Ovulele sunt recoltate prin intermediul unei injectii, un ac fiind introdus in peretele vaginal, donatorul fiind anesteziat in timpul procedurii.

Mai mult, este necesar ca donatoarele sa isi schimbe stilul de viata: nu au voie sa fumeze, sa bea, dar nici sa intretina relatii sexuale, aceasta ultima cerinta fiind cea mai suparatoare penru majoritatea donatorilor.

Astfel se explica faptul ca multi ofertanti se razgandesc cand afla ce implica intregul proces.

Hiperstimularea ovariana - un risc

Sindromul de hiperstmulara ovariana este una dintre complicatiile procedurii de prelevare a ovulelor. Acesta produce in cel mai bun caz umflarea stomacului si dureri, dar cazurile grave duc la deces.

Potrivit statisticilor, una din cinci femei se alege cu "efecte colatorale", iar una din 100 risca sa ramana sterila sau chiar sa moara. In acest timp, unele clinici isi fac reclama spunand chiar ca nu exista niciun fel de durere in timpul procedurii de prelevare a ovulelor. Citeste pe larg: Stimularea ovariana a donatoarelor ovocitelor

Datorita stimulentelor financiare unele femei doneaza ovule

Iata un alt semn al vremurior grele in ceea ce priveste economia: mai multe clinici din America semnaleaza faptul ca a sporit considerabil numarul femeilor care aplica pentru a dona ovule sau, mai mult, pentru a servi drept mame surogat pentru cupluri infertile, in schimbul banilor, relateaza Wall Street Journal.

Donarea de ovule in Statele Unite

In Statele Unite, de exemplu, un cuplu este dispus sa plateasca chiar mai mult de 25.000 de dolari, unui donator suta la suta evreu, atractiv, fara boli genetice si conditie fizica buna. Sumele ajung astfel pana la 50.000 de dolari, pentru donatori speciali.

"De fiecare data cand rata angajarilor este la pamant, primim tot mai multe telefoane”, a declarat Robin Von Halle, presedintele unei agentii de resurse pentru reprudecere alternativa, din Chicago.

Spitale universitare si avocati ce reprezinta drepturile si perspectivele parintilor din Los Angeles, cu privire la donatiile de ovule si plata unei mame surogat, spun ca, in prezent, cuplurile care isi doresc copii nu mai asteapta atat de mult pentru o oferta, in conditiile in care nu cu mult timp in urma asteptau cel putin 6 luni. La unele clinici se inscriu chiar 17 de persoane zilnic.

“Multe dintre femeile care se ofera drept mame surogat trebuie sa-si plateasca studiile, sa-si cumpere o casa sau sa asigure educatia copiilor”, declara agentiile de recrutare. “Mai putine la numar sunt cele care opteaza pentru aceasta “noua afacere” pentru ca doresc sa faca o fapta buna pentru anumite familii care isi doresc un copil si care sustin ca iubesc sa fie insarcinate”, dezvaluie specialistii.

Spania, cel mai mare furnizor de ovule in Europa

Oficial, cel mai mare furnizor de ovule din Europa este Spania, unde zeci de clinici anunta ca platesc pana la 1000 de euro pentru ovulele donate. Procedura este raspandita si in SUA, unde cea mai usoara tinta sunt tinerele care au nevoie de bani pentru a-si plati facultatea.

De cele mai multe ori insa, cautarea de donatoare nu este publica, acestea fiind recrutate de femei care sunt deja cliente. Pentru ca nu sunt cunoscute publicului larg, nici informatiile despre riscurile procedurii nu se cunosc.

Lipsa legilor privind fertilizarea in vitro sau lacunele acestora, in tarile in care exista, au transformat Europa de Est intr-un magazin de tesuturi si celule umane.

Transformarea tarilor est-europene in cea mai promitatoare piata pentru ovule a fost, insa, posibila in primul rand, din cauza nivelului scazut de trai.

Majoritatea tarilor occidentale au stabilit legi foarte clare si stricte pentru donarea de tesuturi umane, in special ovule, lucru care a determinat clinicile care practica fertilizarea in vitro sa isi deschida filiale si sa stabileasca contacte in tarile in curs de dezvoltare.

Romania face si ea parte din tarile care beneficiaza de atentia cuplurilor cu probleme de fertilitate din Occident. Legile din tara noastra permit donarea de ovocite, singura conditie fiind ca femeile sa nu ceara bani pentru ele.

Donarea de ovule in Romania

Din ce in ce mai multe romance sunt dispuse sa-si vanda ovulele. Internetul este plin de astfel de anunturi, in ciuda faptului ca donarea ovulelor contra cost este ilegala in Romania. Pentru recoltare, femeile primesc sume cuprinse intre 1.500 de euro si 2.000 de euro. O adevarata avere pentru cineva care castiga lunar maximum 1.000 de lei. In aceste conditii, nici nu-si mai pun problema ca pe viitor sanatatea le poate fi afectata de recoltarea ovulelor.

Anunturile celor care vor sa-si vanda ovulele seamana, adesea, cu cele de la rubricile matrimoniale. “27 ani, mamica, sanatoasa,blonda, ochi albastri, 1.76 vand ovule”, cam asa suna unul dintre sutele de anunturi postate pe Internet . Vestea ca romancele isi vand ovulele fara sa clipeasca s-a dus si in strainatate. Incurajate de disponibilitatea romancelor, si cuplurile din afara tarii au inceput sa racoleze romance donatoare de ovule.

De cele mai multe ori, recoltarea se face in clincile straine. Clientii se obliga sa-i asigure donatoarei tot confortul si sa-i plateasca de la transport pana la cazare si mancare. Conditiile ca donatoarea sa fie acceptata sunt specificate din start: trebuie sa fie perfect sanatoasa si sa aiba cel mult 30 de ani, iar aspectul fizic placut este un avantaj.

“Caut donatoare ovule persoana serioasa, stau in Bruxelles-Belgia, cazare, drum asigurat. Poate sa dureze mai mult de 20 zile, varsta maxima 30 de ani, aspect fizic placut. Mail cu poza, va rog!”, este un alt anunt de pe Internet.

Daca sunt prinse, pot primi pedepse intre 3 si 10 ani
 
In Romania, legislatia permite prelevarea de organe, tesuturi si celule de origine umana si transplantul acestora doar in mod gratuit, fara dobandirea de foloase materiale. In caz contrar, pedepsele sunt de la 3 la 10 ani de inchisoare pentru cei care vand, cumpara sau intermediaza traficul cu ovule.

Traficul cu ovule, o practica veche

Scandalurile privind traficul cu ovule din Romania nu sunt recente. In urma cu cativa ani, ziarele britanice au scris despre romancele care primeau din partea unei clinici intre 350 si 550 de dolari pentru a dona ovule cuplurilor cu probleme de fertilitate din Marea Britanie. A fost prezentat atunci si cazul unei tinere de 18 ani, care a ramas infertila dupa ce a donat ovule la clinica GlobalART pentru a-si putea plati nunta.

Clinicile din tarile in care donarea de ovule este interzisa nu se feresc sa isi indrume oficial clientii catre tarile in care aceasta este permisa. Unul dintre cele mai cunoscute cazuri este cel al clinicii Kinderwunschzentrum din Viena, care si-a deschis o filiala la numai 60 de kilometri departare, in capitala slovaca Bratislava.
 
Un alt exemplu este cel al spitalului Jinemed din Istanbul, care precizeaza pe site-ul sau ca donarea de sperma sau ovule este interzisa in Turcia, dar acest lucru poate fi facut la clinicile partenere din Cipru si Grecia. Medicii turci precizeaza ca ii vor pregati pe pacienti pentru proceduri si ca ii vor supraveghea.

Alison Motluk (Center for Genetics and Society) scrie un lung articol despre periculozitatea donarii de ovule, pe baza interviurilor cu tinere femei din Canada si SUA care au donat ovule. Sindromul hiperstimularii ovariene, ciclurile neregulate, probleme de fertilitate si chiar cancer – toate acestea si altele sunt probleme cu care se pot confrunta donatoarele de ovule. Am considerat importanta traducerea in limba romana in intregime a acestui articol pentru a informa tinerele femei din Romania despre pericolele la care se pot expune, daca se supun unei astfel de operatii. Citeste interesantul material: Este donarea de ovule periculoasă?

Cine sunt candidatele pentru donarea de ovocite?

La inceput, donarea de ovocite a fost recomandata femeilor cu insuficienta ovariana, adica celor ale caror ovare sunt incapabile sa produca oua pentru fertilizare. Aproximativ 10% din femeile tinere au insuficienta ovariana prematura (menopauza inainte de varsta de 40 de ani). Acest grup include femei care au dezvoltat insuficienta ovariana, din motive necunoscute, femeile care si-au pierdut functia ovariana ca rezultat al tratamentului de chimioterapie pentru cancer, si femei a caror ovare au fost indepartate chirurgical.

Acest grup include, de asemenea, femeile care nu au functia ovariana, din motive genetice, cum ar fi sindromul Turner (o afectiune in care defectele genetice provoaca anomalii multiple, inclusiv absenta ovarelor). Desigur, cu toate acestea, femeile pot beneficia de aceasta tehnologie. Femeile care sunt purtatoare de boli genetice pot alege sa utilizeze ovocite donate pentru a preveni riscul de a concepe un copil, fie afectat de boala sau care ar putea fi purtator al unei boli genetice. Mai recent, cererile pentru donarea de ovocite provin de la femei care raspund slab la stimularea ovariana, au fost supuse mai multor tentative de fertilizare in vitro, sau au o probabilitate extrem de slaba de succes cu propriile ovocite din cauza varstei lor. Limita superioara de varsta pentru a fi donator de ovocite variaza de la un loc la altul, cele mai multe centre stabilesc limita superioara intre 45-50 de ani citeste pe larg despre Donarea de ovocite aici.

Despre donarea de ovule cititi si urmatoarele:

Donarea de ovule si embrionii: despre selectarea donatoarei si sansele de reusita ale sarcinii

Grupuri de suport online pe tema fertilitatii

Suportul si intelegerea sunt foarte importante atunci cand iti doresti sa devii mamica. Poti afla multe sfaturi de la alte mamici fericite care au trecut deja prin experienta ta. Este important sa stiti ca pe acest drum, nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o comoara in viata noastra ! Va asteptam cu drag.
 

  Forumuri recomandate - FORUMURILE ASPIRANTELOR

 Forumul FIV
Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme.

Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!

sursa: Desprecopii.com - 2017; referinte: ziare.com, stirileprotv.ro

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII