Cum sa-ti convingi copilul sa-si faca temele de vacanta?

Cum sa-ti convingi copilul sa-si faca temele de vacanta?

Cum sa-ti convingi copilul sa-si faca temele de vacanta?

Una dintre cele mai dificile provocari cu care se pot confrunta parintii este aceea de a-si convinge copilul sa-si faca temele de vacanta.

 

Orele pline de joaca, amintirile din vacanta, programul lejer sunt inca proaspete in mintea lor, iar revenirea la activitatile scolare poate fi dificila. Tocmai de aceea  parintii au nevoie de sfaturi utile care sa-i ajute sa-i impulsioneze si sa-i motiveze pe cei mici sa-si faca din timp temele de vacanta.

1. Incurajeaza-l
2.  Stimuleaza-l pozitiv!
3. Dezvolta-i atitudinea pozitiva fata de activitatile scolare
4. Lasa-i o marja de libertate
5. Incurajeaza-l sa-si puna amprenta proprie
6. Nu-l incarca cu un anumit gen de activitati
7. Responsabilizeaza-l
8. Fii un model pentru copilul tau

Una dintre cele mai dificile provocari cu care se pot confrunta parintii este aceea de a-si convinge copilul sa-si faca temele de vacanta. Orele pline de joaca, amintirile din vacanta, programul lejer sunt inca proaspete in mintea lor, iar revenirea la activitatile scolare poate fi dificila. Tocmai de aceea  parintii au nevoie de sfaturi utile care sa-i ajute sa-i impulsioneze si sa-i motiveze pe cei mici sa-si faca din timp temele de vacanta. Iata ce sfaturi ne dau psihologii:

1. Incurajeaza-l

Foloseste cuvinte care il incita sa se angajeze in studiu si sa actioneze : «Am incredere in tine! », « Cred ca vei reusi ! ». Aceste incurajari, fixate in spiritul lui, pot servi drept trambulina pentru indeplinirea sarcinilor.

2.  Stimuleaza-l pozitiv!

Psihologii recomanda oferirea recompensei, considerand-o un instrument puternic de intarire a unui comportament pozitiv. Poti folosi ca recompensa oferirea unor privilegii, de exemplu, daca isi rezolva temele dupa programul stabilit, poate sa decida  modul de petrecere a unei zile de week-end. De asemenea, puteti folosi aprecieri verbale :  « Sunt mandra de tine! » «  Esti foarte priceput la compuneri! »
Vorbiti despre toate lucrurile pozitive care se vor intampla la inceperea anului : isi va revedea colegii de clara, isi va face prieteni noi, va experimenta multe lucruri noi.

3. Dezvolta-i atitudinea pozitiva fata de activitatile scolare

Evita sa-l fortezi atunci cand este vorba de sarcini suplimentare. Daca micutul refuza anumite activitati, incearca cu ceva diferit (poate ceva mai atractiv), iar daca nu merge nici asa, asteapta si revino mai tarziu. A te folosi de experientele din viata de zi cu zi este o modalitate recomandata de a stimula interesul si de a exersa anumite cunostinte. De exemplu, o vizita la gradina botanica poate naste o discutie pe tema plantelor pe care le-a studiat si la scoala. O excursie la munte este un prilej de a exersa

cunostintele de geografie invatate la scoala. 

4. Lasa-i o marja de libertate

Gaseste un echilibru intre constrangere si libertatea pe care i-o oferi copilului tau. Acest lucru poate fi realizat prin consultare comuna, dialog, prin oferte de compromis sau negociere. A-l  implica in deciziile legate de disciplinele cu care incepe studiul poate favoriza complianta copilului la sarcinile care i se dau.

5. Incurajeaza-l sa-si puna amprenta proprie

Transmite-i ca te intereseaza parerea lui, asculta-l, observa-i preferintele, entuziasmul, stimuleaza-i curiozitatea, incurajeaza-l sa aiba interese proprii. 

6. Nu-l incarca cu un anumit gen de activitati

Pregateste o gama variata de culegeri, carti, reviste si incearca sa-i stimulezi curiozitatea. Nu-l satura cu activitati care te intereseaza doar pe tine (chiar daca la acele materii a avut dificultati in anul scoalar anterior).

7. Responsabilizeaza-l

Incurajeaza-l sa devina autonom in realizarea temelor de vacanta si sa se organizeze, in ciuda altor tentatii. Rolul parintelui descreste pe masura ce copilul creste! Nu te grabi sa-i sari in ajutor la fiecare impas, nu gandi in locul lui, pentru ca asta inseamna, de fapt, sa faci temele in locul lui. Lasa-i posibilitatea actiunilor si exploararilor personale. Lasa-l sa acumuleze incercari, chiar si cand este vorba de o problema dificila de matematica,  incurajeaza-l sa gasesca singur solutiile. Atunci cand greseste ajuta-l sa-si dezvolte propriile metode de verificare si fiecare greseala sa se transforme intr-un prilej de invatare.

8. Fii un model pentru copilul tau

Incearca sa fii alaturi de copilul tau, propunandu-i sa lucrati in acelasi timp. Arata-i ca ai si tu « teme«  de rezolvat, fie ca lucrezi la un proiect de serviciu, fie ca citesti o carte sau studiezi o limba straina. De obicei, copiii au tendinta de a prelua comportamentul parintilor, lucru care iti poate fi de mare ajutor in aceste situatii.

Din cauza programului incarcat, multi parinti nu au timp sa se ocupe de aceste activitati cu copiii, motiv pentru care pot opta pentru cursuri specializate de pregatire pentru scoala. Un astfel de curs este si Junior Smart, in cadrul Centrului Educational Edu&Care, unde copiii cu varste intre 6 si 10 ani vor dispune de un program intens de pregatire pentru scoala timp de doua saptamani, in intervalul 1-12 septembrie.

Mai multe detalii gasiti pe www.edu-care.ro

Va recomandam sa mai cititi si:

Cum îi putem învăța pe copii toleranța: vor deveni mai deschiși și vor avea mai multe oportunități 🌍

Cum îi putem învăța pe copii toleranța: vor deveni mai deschiși și vor avea mai multe oportunități 🌍

Învățarea toleranței la copii este un lucru important nu doar pentru că face parte din respectarea legilor și din tradițiile noastre de ospitalitate, ci și…

Cum transformam temele pentru acasa intr-un motiv de bucurie: 8 reguli

Cum transformam temele pentru acasa intr-un motiv de bucurie: 8 reguli

Odata cu scoala, temele, testele, lectiile, devin cuvinte uzuale in programul zilnic al scolarilor, indiferent de varsta.Din dorinta de a-si ajuta copiii, parintii fac adesea greseli grave, care…

Este homeschoolingul (educarea acasa) o idee buna? 10 aspecte.

Este homeschoolingul (educarea acasa) o idee buna? 10 aspecte.

Homeschoolingul sau decizia de a scolariza copilul la domiciliu nu este una usoara, si trebuie tratata cu seriozitate.Este o hotarare personala, pe care doar dvs. puteti sa o luati, dupa ce eventual…


 

Forumuri de discutie ale parintilor

 In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

 Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
Am nevoie de un baby-sitter...

autor: Georgiana Abrudan (psihopedagog Centrul Educational Edu&Care) si Ionela Buroaga (psiholog) - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2014 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII