Hai sa fim cele mai bune prietene, vrei?
Hai sa fim cele mai bune prietene, vrei? - o intreaba fetita cu codite pe cealalta, cu breton si pantaloni scurti. Vreau - spune ea.
Un eseu complet despre prietenie...
Inceputul unei frumoase prietenii
Vă găsiți sprijin una în cealaltă
Prima care află marea veste
După încă niște ani...
Suferi atunci când ea decide să emigreze
Prietenia cu o femeie este o relație pe care ți-o alegi
”Hai să fim cele mai bune prietene, vrei?” o intreaba fetita cu codite pe cealalta, cu breton si pantaloni scurti.
”Vreau”.
Inceputul unei frumoase prietenii
Acesta este, de multe ori, începutul unei frumoase prietenii, cum spun filmele. Și, ca în filme, prietenele trec prin etapele firești ale vieții ținându-se de mână, legănându-se în sincron pe același leagăn din parc. Stați în aceeași bancă la școală, vă scrieți bilețele în timpul orei și vă țineți de mână pe sub pupitru. Vă scrieți una alteia în înduioșătoarele ”caiete de amintiri” versuri naive, desene înflorate, declarații de prietenie pe viață. Adoptați un copac din curtea școlii, un copac ”al vostru”, unde vă întâlniți în fiecare pauză, vă ascundeți bilețele în scorbură, vă mărturisiți secretele între ramurile lui.
Pe urmă, citiți aceleași cărți, împrumutate de la una la cealaltă, tu-i faci ei tema la franceză în timp ce ea îți explică cum e cu sinus și cosinus. Suspinați în aceeași sală de cinematograf și, uneori, fatalitate! Vă îndrăgostiți fulgerător și definitiv, bineînțeles, de același băiat brunet cu ochi albaștri care, de obicei, e îndrăgostit, la rândul său, de o a treia. Iubiți iremediabil același cântăreț, stați cu urechile lipite de boxele casetofonului pentru a transcrie pe-o hârtie versurile melodiei ”voastre”, improvizați coregrafii geniale. Vă comandați aceleași costume pentru festivitarea de absolvire a liceului și vă faceți pozele albumului de final de liceu la același fotograf.
Vă găsiți sprijin una în cealaltă
Mai târziu, vă găsiți sprijin una în cealaltă la fiecare dezamăgire, plângeți una pe umărul celeilalte la fiecare despărțire, vă bucurați una de succesul celeilalte ca de propria reușită. Mergeți la aceeași facultate, unde vă copiați una celeilalte cursul, vă înțelegeți din ochi la examene, mergeți împreună la spectacole, concerte, petreceri fulminante unde vă îndrăgostiți, de data asta, de băieți diferiți. Mergeți la cinemateca de sâmbătă seara, în drumeții, cu cortul, la sfârșituri de săptămână. Te ia cu ea în vacanță la Costinești, pe biletul ei, faceți blatul, dormiți în același pat, respirați aceeași tinerețe, vă învăluie spuma acelorași valuri.
Prima care află marea veste
Ea, prietena, e prima care află marea veste: ”M-a cerut de soție!” Și involuntar, aștepți aprobarea ei, ca o garanție a fericirii tale viitoare, pentru că nimeni nu te cunoaște așa de adevărat ca și ea, în judecata nimănui nu te încrezi mai mult decât într-a ei. ”OK”-ul ei fără rezerve, împreună cu lacrima de emoție din colțul ochilor ei, îți dau aripi și-ți confirmă fericirea. O cuprinzi în iureșul pregătirilor, colindați împreună magazinele și saloanele în căutarea rochiei perfecte, ea e cea care asistă la probe cu cel mai critic ochi, pune la punct detalii, dă telefoane, rezolvă. Și, în ziua cea mare, își îmbracă rochia de domnișoară de onoare și, previzibil, prinde buchetul. Pentru ca tu să-i întorci plenar serviciile un an mai târziu, cu dobândă și cu dragoste.
Ceasurile voastre biologice sunt reglate să ticăie în același ritm, așa că vreți copii în aceeași perioadă, vă încurajați reciproc, vă distrați dându-le nume caraghioase copiilor pe care încă nu-i aveți. Cumpărați teste de sarcină de la aceeași farmacie. Vă ridicați amândouă în al șaptelea cer la vederea celor două liniuțe, pe urmă îți plângi îndelung, pe umărul ei, durerea pierderii unei sarcini și te regăsești mai târziu, puternică, gata s-o iei de la capăt. Pe urmă, înainte să te grăbești înspre spital să-ți aduci pe lume copilul, anunți vestea soțului, părinților și ei.
După încă niște ani...
După încă niște ani, ieșiți împreună în parc cu copiii, faceți schimb de rețete de diversificare, îi împărtășești din bucuria și din provocările pe care ți le-a adus maternitatea. Îi dezvălui, cu încredere, dilemele tale intime, impasurile tale personale și profesionale pentru că știi că în ea ai cel mai bun confident. Faceți concedii împreună, vă stabiliți punctul de întâlnire la locul de joacă al copiilor, vă înscrieți fiicele la aceeași școală și tresăriți deodată la gândul unei amintiri văzându-le stând în aceeași bancă. Și uneori, seara, după ce adorm copiii, mai ieșiți în parcul copilăriei voastre să vă dați în leagăn împreună.
Suferi atunci când ea decide să emigreze
Mai târziu, suferi atunci când ea decide să emigreze înspre mai bine, îți lipsește fizic o bucată din tine. Dar încerci să-i fii în continuare cea mai bună prietenă de la distanță, prin telefon, prin ”like”-uri pentru pozele ei de familie și numărând zilele până la vacanța de vară, când, pentru o scurtă perioadă, vă veți regăsi. Îi urmărești viața de la distanță, plângi alături de ea la pierderea unui părinte și te bucuri de fiecare nou succes al copiilor ei. Vorbiți noaptea, târziu, în compromisul a două fusuri orare, îi povestești despre odiseea căutării unui nou loc de muncă, ea îți mărturisește îngrijorarea ei cu privire la alergia fiului cel mic.
Prietenia cu o femeie este o relație pe care ți-o alegi
Prietenia cu o femeie este o relație pe care ți-o alegi, pe care întâmplarea – sau providența? – a făcut-o să se întrupeze și care este într-un continuu proces de transformare, de reconfirmare, de redescoperire. Este, cred, o altă față a dragostei, marcată de aceleași complicități, compatibilități, telepatii, înțelegeri din priviri. Cultivată cu umeri oferiți la nevoie, sentimente mărturisite, telefoane la care cineva răspunde la orice oră din zi și din noapte, cafele aromate savurate în dimineți de duminici ploioase.
10 principii ale prieteniei
Desi prietenia ofera atat de multe avantaje, e incredibil cat de multe femei nu stiu ce inseamna cu adevarat prietenia sau cum sa cultive o prietenie. Iata 10 principii ale prieteniei la care te poti gandi. Aceste zece principii ale prieteniei te pot ajuta sa iti formezi o retea de prieteni care poate insemna incredibil de mult pentru viata ta. Cititi mai departe... 10 principii ale prieteniei
Episodul următor al relației nu pot decât să mi-l imaginez..
...două bătrâne simpatice, cu fețele pline de riduri, dar cu ochii sclipind de viață și de fard roz-deschis, îmbrăcate în rochii înflorate, se vor da în leagăn noaptea, în parcul albastru, ținându-se de mână, sub stele. Și undeva, în aceleași stele, două fetițe mici care făceau odinioară același lucru, vor zâmbi larg.
Comunitate, Forumuri recomandate
Femina intim
Intre noi femeile, cosmetic, diete, tampoane, dileme intime...
Prieteni dintotdeauna
Fosti colegi de cresa, scoala, liceu, facultate, moldoveni, ardeleni, munteni, evrei cu suflet de romani, cluburi, secte... unitate in diversitate.
autor: redactor DC Nana - Toate drepturile rezervate - desprecopii.com (c) 2019
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII