Sterilizarea și igienizarea biberoanelor și tetinelor bebelusului. Iată de ce este esențială pentru sănătatea sa și ce aparate iți recomandăm.

Sterilizarea si igienizarea biberoanelor si tetinelor bebelusului. Iata de ce este esentiala pentru sanatatea sa si ce aparate iti recomandam.

Sterilizarea și igienizarea biberoanelor și tetinelor bebelusului. Iată de ce este esențială pentru sănătatea sa și ce aparate iți recomandăm.

Igiena alimentatiei bebelusului constituie un aspect extrem de important, pe care orice mamica trebuie sa il aiba in vedere, indiferent daca bebelusul este alaptat sau hranit cu formula de lapte.

In timp ce mamicile care isi alapteaza bebelusii trebuie sa acorde o atentie speciala igienei sanilor, cele care au optat pentru formula de lapte trebuie sa aiba grija in mod special de igiena biberoanelor pe care le folosesc.

Sticlele si biberoanele neigienizate si ne-sterilizare pot provoca bebelusului gastroenterită. Gastroenterita virală este o infecție în intestine care provoacă diaree, crampe și vărsături.
Gastroenterita virală nu are un tratament eficient și poate fi fatală pentru sugari. Sterilizarea regulata a biberoanelor si sticlelor de biberon ale bebelusului este o modalitate de a-i reduce riscul de a se infecta.

Despre  igiena alimentatiei bebelusului: Sterilizarea si incalzirea biberonului, veti citi:

Cum sterilizez biberoanele?
Am nevoie de sterilizator?
Este cuptorul cu microunde periculos pentru sterilizarea biberoanelor?
Spalarea la masina de spalat vase nu este indicata!
Sterilizarea “la rece” – o alternativa?

Igiena alimentatiei bebelusului constituie un aspect extrem de important, pe care orice mamica trebuie sa il aiba in vedere, indiferent daca bebelusul este alaptat sau hranit cu formula de lapte. In timp ce mamicile care isi alapteaza bebelusii trebuie sa acorde o atentie speciala igienei sanilor, cele care au optat pentru formula de lapte trebuie sa aiba grija in mod special de igiena biberoanelor pe care le folosesc. 

Pentru o igiena optima a alimentatiei sugarului

Daca acest proces era realmente necesar cu ani in urma, cand materialele din care erau confectionate biberoanele erau nesigure, iar apa folosita la prepararea formulelor de lapte putea fi contaminata, astazi, cand producatorii sunt obligati prin lege sa foloseasca doar anumite materiale in fabricarea ustensilelor folosite in alimentatia bebelusilor, iar apa potabila este purificata si dezinfectata aproape in orice colt civilizat al planetei, sterilizarea devine aproape inutila.

Cel putin asa sustin multi specialisti in alimentatia bebelusilor. Spalarea cu apa si detergent special este suficienta pentru indepartarea majoritatii germenilor, insa, la fel de adevarat este ca germenii nu pot fi indepartati in totalitate decat prin sterilizare. Pe de alta parte, chiar daca sunt sterilizate, odata ce biberoanele sunt scoase din sterilizator,,riscul de contaminare cu germeni este acelasi ca si in cazul unui biberon nesterilizat. Asadar, sterilizarea biberoanelor, chiar daca nu este o masura care garanteaza ca bebelusul nu va mai intra in contact cu germenii, este totusi o metoda prin care se poate asigura o igiena optima a alimentatiei bebelusului.

Sticlele si biberoanele necurate pot provoca bebelusului gastroenterită. Gastroenterita virală este o infecție în intestine care provoacă diaree, crampe și vărsături. Bebelușul tău poate prinde virusul dacă o persoană infectată atinge sticla sau dacă o persoană infectată tușește sau strănut pe biberonul sticlei.

Gastroenterita virală nu are un tratament eficient și poate fi fatală pentru sugari. Sterilizarea regulata a biberoanelor si sticlelor de biberon ale bebelusului este o modalitate de a-i reduce riscul de a se infecta.

Citeste Gastroenterita la bebelus: cauze, simptome si tratament

Cum sterilizez biberoanele?

Sterilizarea biberoanelor nu este neaparat un proces dificil, insa faptul ca trebuie facuta des pentru a avea rezultate eficiente o transforma intr-o rutina zilnica. Exista mai multe metode de sterilizare a biberoanelor, insa nu toate la fel de eficiente. In functie de timpul pe care il ai la dispozitie, de buget si de ustensilele de care dispui, poti steriliza biberoanele cu un sterilizator special conceput in acest scop, in cuptorul cu microunde, sau pur si simplu fierbandu-le intr-un vas cu apa. Indiferent pe care dintre ele o folosesti, nu uita ca inainte de sterilizare sa speli foarte bine biberoanele cu apa si detergent.

Recomandarile noastre


Sterilizator electric 5 in 1 Mappy, pentru 8 biberoane


Sterilizator electric Tommee Tippee


Sterilizator Joyello cu Vapori Universal

Am nevoie de sterilizator?

Teoretic, un sterilizator nu este absolut necesar pentru sterilizarea biberoanelor, pentru ca acest lucru se poate face prin fierberea lor intr-o cantitate suficienta de apa, timp de cel putin 10 minute. Insa, pe langa faptul ca este mai comod de utilizat, sterilizatorul ofera o mai mare siguranta in ceea ce priveste pastrarea sterila a biberoanelor care, odata scoase din vasul de fierbere, in cazul in care sunt pur si simplu fierte, nu mai sunt protejate de contaminare. Prin urmare, un sterilizator iti va da un confort in plus in ceea ce priveste usurinta sterilizarii si eficienta ei. Pe piata sunt actualmente extrem de multe marci de sterilizatoare, adaptate pentru bugetul fiecarei familii, astfel incat alegerea unui sterilizator nu ar trebui sa reprezinte o problema.

La eMAG gasesti, spre exemplu, o gama variata de astfel de aparate, produse de branduri cu experienta in tot ceea ce tine de ingrijirea bebelusilor.

Este cuptorul cu microunde periculos pentru sterilizarea biberoanelor?

Da si nu. Daca este folosit corect, cuptorul cu microunde obisnuit poate fi o alternativa pentru sterilizarea biberoanelor, insa trebuie folosit cu grija pentru a evita accidentele. Cum procedezi? Dupa ce ai spalat biberoanele, umple-le cu apa si plaseaza in interior tetinele. Pune-le la cuptorul cu microunde pentru maximum 2 minute, apoi lasa-le sa se raceasca inainte de a le scoate. Trebuie folosite imediat, pentru ca efectul sterilizarii sa fie maxim.


Sterilizator Avent cu aburi, 200ml scf281/02 EVO


Spalarea la masina de spalat vase nu este indicata!

Masina de spalat vase nu este o metoda de sterilizare a biberoanelor. In afara de o spalare eficienta, care poate fi facuta foarte bine si de mana, masina de spalat vase nu ofera niciun avantaj in ceea ce priveste sterilizarea, oricat de fierbinte ar fi apa utilizata. Prin urmare, metoda in sine ar trebui scoasa din lista procedeelor de sterilizare a biberoanelor.

Sterilizarea “la rece” - o alternativa?

Alternativa sterilizarii la rece presupune folosirea unor substante special concepute pentru dezinfectarea obiectelor folosite in alimentatia bebelusilor. Biberonul bine spalat si clatit se freaca cu o astfel de substanta care omoara germenii, apoi, in functie de instructiunile de utilizare, se clateste. Exista, de asemenea, si pastile dezinfectante, ce se dizolva intr-un vas cu apa, in care se scufunda apoi biberonul pentru jumatate de ora.

Aici gasesti cea mai larga gama de sterilizatoare pentru echipamentele de hrana ale bebelusului.

Citeste si

Ce trebuie să știi despre sterilizarea și incălzirea biberonului

Cat si cum pastram curatenia cand avem un bebelus

Enterocolita la bebelus: simptome, tratament si prevenire

Enterocolita la bebelus, indiferent de cauza, reprezinta o urgenta medicala mai ales daca se asociaza cu varsaturi si/sau febra, datorita riscului de deshidratare si posibilitatilor limitate de hidratare la domiciliu citeste totul despre enterocolita la bebelus.

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII