Placenta joasa: cand e nevoie de asistenta medicala

Placenta joasa -  cand e nevoie de asistenta medicala

Placenta joasa: cand e nevoie de asistenta medicala

 Daca ati avut sangerari vaginale, in orice moment al sarcinii, si, mai ales, daca ati fost diagnosticata cu placenta joasa, trebuie sa solicitati imediat sfatul medicului.

Iata cateva povesti ale unor gravidute de la Desprecopii care au avut nevoie de asistenta medicala.

Ce este placenta joasa?
Placente joase care nu necesita asistenta medicala
Ce se intampla daca placenta acopera cervixul?
Sarcinile urmatoare
Sarcina: grupuri de suport, Comunitatea Gravidutelor inteligente

Iata cateva povesti ale unor mamici care au avut nevoie de asistenta medicala. Daca ati avut sangerari vaginale, in orice moment al sarcinii, si, mai ales, daca ati fost diagnosticata cu placenta joasa, trebuie sa solicitati imediat sfatul medicului.

Placenta joasă: ce inseamnă și ce e de făcut - sfatul medicului

Placenta joasă: ce inseamnă și ce e de făcut - sfatul medicului

Dupa conceptie, placenta se implanteaza undeva in uter, fara a avea o pozitie specifica. Ea poate fi joasa, sus, posterioara sau anterioara."Placenta joasa in sarcina" inseamna ca placenta…

Povestiri ale mamicilor de la Desprecopii

Povestea Adrianei

La 20 saptamani mi s-a spus ca placenta mea este adiacenta la colul uterin, dar ca nu trebuie sa-mi fac griji, ca in 99% dintre cazuri, problema se rezolva de la sine. La 28 de saptamani am avut o sangerare. O ecografie la spital a aratat ca placenta acoperea partial colul uterin, dar nu se stia exact cat din el. Am primit doua injectii cu steroizi, si dupa o saptamana de spitalizare, am fost trimisa acasa, cu indicatia sa stau la repaus in pat. Mi s-au interzis  raportul sexual, sa ridic greutati, sa merg distante lungi, mai ales neinsotita si sa ma aflu oricand la maximum 30 de minute de spital.

La 32 de saptamani am sangerat din nou. In urma unui scan la spital, mi s-a spus ca situatia e mai grava decat era la 28 de saptamani. Din nou mi s-a administrat un steroid, urmand sa revin pentru un nou scan in saptamana 36 pentru a planifica nasterea. Dupa 4-5 zile de spitalizare, am fost trimisa acasa, la odihna, in pat. In timpul weekend-ului am sangerat putin, asa ca m-am intors la spital, in saptamana 39. Mi-au facut un control vaginal si am ramas in spital pentru monitorizare.

Povestea Iulianei

La ambele ecografi - de la 12 si 18 saptamani, placenta mea era joasa. Nu se afla pe colul uterin, dar aproape. Nu am sangerat si nu a fost nevoie sa iau masuri speciale. Eco-ul de la 37 de saptamani a aratat placenta tot joasa, dar nu peste colul uterin. Ea se afla la aprox. 1,7 cm de cervix, dar medicul meu mi-a spus ca isi doreste sa fie la 2 cm. M-a sfatuit sa nasc prin cezariana, la 39 de saptamani, ceea ce am si facut.

Dar, privind lucrurile in retrospectiva, si dupa multa cercetare, cred ca ar fi trebuit sa caut un al doilea aviz medical. Fara nici o sangerare, si cu un copil care era pregatit de nastere, cred ca as fi putut sa am o nastere vaginala. In cele din urma, chiar si obstreticianul meu a recunoscut ca ar fi fost bine sa intru in travaliu si apoi, sa vedem ce se intampla. Ceea ce ar fi fost, intr-adevar necesar, era sa fiu monitorizata, ca sa vedem cum evolueaza lucrurile. Un travaliu normal ar fi fost benefic bebelusului meu de 2,5 kg, deoarece ar mai fi stat in burtica inca o saptamana, ca sa nu mai discut despre rolul hormonilor la nastere. Fara a avea complicatii de fel, cred ca am fost sfatuita extrem de prudent si am facut, probabil, o cezariana inutila. Am descoperit cazuri similare pe internet, care au reusit sa aiba nasteri vaginale, fara complicatii inutile (pierderi de sange, spre exemplu). Placenta mea nu a fost o praevia, si nu ar fi trebuit tratata ca atare. In plus, este putin probabil ca din cauza celor 3 mm nu as fi putut sa duc sarcina la 40 de saptamani. Am avut atat copilul, cat si uterul foarte mici, si cred ca asta a afectat cresterea.

Placente joase care nu necesita asistenta medicala

In marea majoritate a cazurilor, placenta joasa se rezolva de la sine si nu trebuie sa va ingrijorati. Iata cateva povesti ale unor paciente cu placenta joasa care nu au avut nevoie de asistenta medicala ulterioara.

Povestea Luminitei

La scan-ul de 20 de saptamani mi s-a spus ca placenta era la 2 cm distanta de colul uterin - ceea ce era la limita, dar erau 95% sanse sa se "mute" in momentul nasterii  copilului (cu exceptia cazului in care placenta nu se misca, dar uterul crescand in apropierea ei, se indeparteaza de cervix) si ca exista in continuare speranta unei nasteri vaginale. Am primit "cartonasul galben" pentru o re-scanare la 34 saptamani. La 34 saptamani mi s-a confirmat ca era inca in afara cervixului, dar nu mi s-a interzis o nastere vaginala. Am nascut copilul prin nastere vaginala, cu asistenta vacuum, la 40 + 5. Nici o complicatie datorata pozitiei placentei.

Povestea Talidei

Am aflat ca am placenta joasa la scan-ul de la 20 de saptamani, astfel incat o alta a fost programata pentru saptamana 32. La cel de al doilea scan, medicul mi-a spus ca placenta se mutase mult, in jur de 7 cm, ea continuand sa se deplaseze. Am intrat in travaliu spontan, la 38+5, apa s-a rupt acasa la ora 7.30, iar fiica mea s-a nascut la 3.10 pm. Nu am avut nici o problema la cea de-a doua sarcina.

Povestea Isabelei

La eco-ul de la 18 saptamani am aflat ca aveam placenta joasa si ca acoperea partial colul uterin. Mi s-a spus ca, probabil, se va muta si ca nu trebuie sa imi fac griji. La urmatoarele scan-uri pe care le-am facut, la 20, respectiv 30 de saptamani, nimeni nu mi-a spus nimic, de unde am concluzionat ca se mutase pana atunci. Placenta nu mi-a afectat nasterea deloc.

Povestea Marianei

La cea de-a patra sarcina, am avut placenta scazuta, problema care s-a ivit la 13 saptamani, cand am sangerat. Din cauza hemoragiei, mi s-a spus ca nu am voie sa ridic greutati. La 20 de saptamani mi s-a confirmat ca placenta era la 2 cm de cervix, dar ca se va muta cu siguranta. La scan-ul de la 28 de saptamani, placenta era la 8 cm distanta de colul uterin. Am avut o nastere vaginala, fara complicatii.

Ce se intampla daca placenta acopera cervixul?

Placenta praevia (care inseamna ca prima e placenta) este o afectiune rara care apare la aproximativ 0.5% dintre sarcini. In loc sa se implanteze de peretele uterin, ea se uneste partial sau total cu cervixul. Pentru mai multe informatii, consultati articolul nostru despre placenta previa. 

Sarcinile urmatoare

Daca ati avut placenta joasa la o sarcina, acest lucru nu inseamna ca la urmatoarea va veti lovi de aceeasi problema. Placenta se ataseaza acolo unde ii convine, iar in unele cazuri, este doar pur ghinion.

"Am avut placenta joasa la prima sarcina, dar la urmatoarele patru, totul a fost cat se poate de bine!" - Linda

Alte probleme legate de placenta:

Placenta Previa: simptome și factori de risc - sfatul medicului ginecolog

Placenta Previa: simptome și factori de risc - sfatul medicului ginecolog

Placenta este un organ ce se formeaza pe peretele intern al uterului, la scurt timp dupa conceptie. Prin intermediul placentei, trec de la mama la bebelus, oxigen si substante nutritive, iar de la fat…

Stadii de imbatranire ale placentei

Stadii de imbatranire ale placentei

Stadiile de imbatranire sau maturare ale placentei sunt definite ecografic, adica aspectul ecourilor returnate de placenta in cadrul acestei investigatii este cel ce contureaza un anumit grad al…

Placenta joasă: ce inseamnă și ce e de făcut - sfatul medicului

Placenta joasă: ce inseamnă și ce e de făcut - sfatul medicului

Dupa conceptie, placenta se implanteaza undeva in uter, fara a avea o pozitie specifica. Ea poate fi joasa, sus, posterioara sau anterioara."Placenta joasa in sarcina" inseamna ca placenta…


Probleme medicale serioase care pot afecta sarcina

Infectii virale, boli cu transmitere sexuala,  rubeola, herpesul, hepatita, infectii non-virale, toxoplasmoza ... iata cateva din pericolele care ameninta sarcina. Iata pe larg, despre probleme medicale serioase care pot afecta sarcina.

Afla tot ce trebuie sa stii despre aceste probleme medicale care pot afecta sarcina pentru a si mai puternica. Iti dorim o sarcina cat mai sanatoasa si citeste pe larg despre problemele medicale serioase care pot afecta sarcina >

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate. 

► Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI

► Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

Autor: Dr. Cristian Popescu, medic Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) Desprecopii.com 2017 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII