La ce varstă putem spune primul NU copilului? Nu pană la aceasta vârstă

La ce varsta putem spune primul NU copilului? Nu pana la aceasta varsta...

La ce varstă putem spune primul NU copilului? Nu pană la aceasta vârstă

A spune din cand in cand NU copilului, face parte din educatie. Chiar daca suntem inconjurati de specialisti care ne indeamna sa spunem doar DA copilului, realistic vorbind asa ceva nu este posibil si nici in regula. Dar de la ce varsta putem incepe primii pasi in aplicarea metodelor de disciplina?

→ Dar de la ce varsta putem spune primul NU copilului?

- veti citi:
La ce varsta putem spune primul NU copilului?
Prima interventie de educatie
Cand incepe copilul sa se familiarizeze cu regulile de disciplina?
Educatia timpurie: cum cantecelele, povestile si prietenii imaginari stimuleaza inteligenta copilului
Cele 5 tipuri de temperamente ale bebelusilor
Dragostea mamei influenteaza dimensiunile creierului copilului

La ce varsta putem spune primul NU copilului?

A spune din cand in cand cate un NU copilului, face parte din educatie. Chiar daca suntem inconjurati de specialisti care ne indeamna sa spunem doar DA copilului, realistic vorbind asa ceva nu este posibil si nici in regula. Dar de la ce varsta putem incepe primii pasi in aplicarea metodelor de disciplina?

Prima interventie de educatie

Ei bine, psihologii sunt de parere ca putem spune primul NU copilului la frageda varsta de 9 luni. Aceasta fiind asadar prima interventie de educatie, un pas important al educatiei timpurii.

Asadar, inca de la varsta de 9 luni, putem incepe sa-i fixam copilului niste limite si sa ii spunem NU pentru a-l invata treptat,  ca nu chiar orice lucru este permis  si pentru a-i oferi repere (inclusiv de siguranta). Desigur, aceste NU-uri sunt necesare pentru a oferi copilasului o limita de protectie si pentru a-si cladi increderea in sine, siguranta si pentru a creste sanatos.

Citeste Intrebarile existentiale ale unui bebelus. Cele 9 intrebari pe care si le pune in primul an de viata

Cand incepe copilul sa inteleaga regulile de disciplina?

Abia in jurul varstei de 5 ani, copilul incepe sa se familiarizeze cu notiunile de respect si autoritate, cerinte din capitolul disciplinei. Dupa varsta de 3 ani, putem incepe treptat sa explicam consecintele nerespectarii regulilor impuse de noi.  Pana atunci insa, copilul nu are capacitatea sa faca legatura intre consecinta si gestul reprosat, asa ca este OK sa spunem NU - fara explicatii, atunci cand este cazul.

Educatia timpurie: cum cantecelele, povestile si prietenii imaginari stimuleaza inteligenta copilului

Pe masura ce bebelusul creste, incepe sa stapaneasca utilizarea limbajului pentru a-si putea exprima sentimentele si dorintele. Si se va bucura tot mai mult sa asculte povesti citite seara la culcare, sa  invete cuvinte noi si sa faca din toate intamplarile zilei un scenariu de poveste.  Daca povestile lor sunt sau nu adevarate, nu are nici o importanta. Cel mai important aspect este ca cel mic sa-si foloseasca creierul pentru a crea o istorisire din propriile sale experiente.Iata cum influenteaza educatia timpurie inteligenta copilului.

Cele 5 tipuri de temperamente ale bebelusilor

Ce temperament are de fapt bebelusul tau? Unul va fi presedinte, altul somer de meserie, altul actor, altul fizician, altul comedian, altul poet, altul astronom, altul mare fotomodel ... da da vorbim de bebelusii pe care ii vedem acum in scutece - dar peste 25-30 de ani. Deci este foarte normal ca inca din vremea bebelusiei, micutii sa isi arate temperamentul. Si, ca proaspata mamica sau proaspat tatic buimac, e imposibil sa nu  observi ca mica ta progenitura, la care tii ca la ochii din cap, este deja dotat cu personalitate.

Desprecopii a ajuns la concluzia ca exista 5 feluri de bebelusi cu temperamente distincte. Iata-le:

Dragostea mamei influenteaza dimensiunile creierului copilului

Cercetari recente au scos insa la iveala un adevar uluitor. Se pare ca felul in care mama se comporta cu copilul ei este decisiv si pentru dezvoltarea fizica a creierului acestuia. Pana de curand nu existau dovezi solide in aceasta privinta, ci doar cateva studii care au aratat importanta comportamentului matern asupra dezvoltarii creierului puiului la rozatoare si la primate. 

Dupa numeroase studii si dupa observarea atenta a comportamentului copiilor si al parintilor, in cadrul unor cercetari de durata, s-a ajuns la concluzia ca un copil care beneficiaza de dragostea si de grija zilnica a mamei are creierul mai mare decat unul care nu a beneficiat de afectiunea materna. Fotgrafiile rezultate in urma RMN-urilor facute in cadrul cercetarilor sunt elocvente.

Citeste si: Etape esentiale de dezvoltare a creierului unui bebelus

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii 
- Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2021
Referinte: The Journal of Psychology. 2020

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII