Intrebările existențiale ale unui bebeluș. Cele 9 intrebări pe care și le pune în primul an de viață

Intrebarile existentiale ale unui bebelus. Cele 9 intrebari pe care si le pune in primul an de viata

Intrebările existențiale ale unui bebeluș. Cele 9 intrebări pe care și le pune în primul an de viață

In primele 12 luni de viata, bebelusul are de gasit 9 raspunsuri esentiale pentru viata lui iar raspunsurile acestea stau la baza formarii sale umane.  Aceste intrebari, bazate pe experienta celor 12 luni - isi vor pune pecetea pe dezvoltarea sa intelectuala si emotionala de mai tarziu.

• Iată cele 9 intrebări pe care și le pune bebelușul în primul an de viață.

• - veti citi:
Proaspat in aceasta lume, bebelusul invata din prima zi
Poate deveni un bebelus rasfatat?
Lectiile de baza pentru bebelusi si copilasi
Cele 9 intrebari existentiale ale bebelusului
Primii pasi ai copilului si modul sau de atasare
Atasamentul este prima iubire din viata unui copil, fiind baza educatiei timpurii
Atasamentul copilului nu are nevoie de daruri ci de timp de calitate
Despre educatia timpurie a bebelusului

Proaspat in aceasta lume, bebelusul invata din prima zi

Desi venit atat de proaspat in lumea pe care o stim, bebelusul are inca de la nastere o experienta la activ: viata din burta mamicii.

Raportat la noua sa viata, experienta din burtica mamicii a fost atat de altfel si a prezentat mult mai multa siguranta. La mami in burtica, bebe se simtea intotdeauna ocrotit si iubit, avand un confort suprem.

Odata venit in lumea celor mari, bebelusul trece in primul sau an de viata printr-un proces complex de adaptare si faurire a increderii in site. Tocmai de aceea, primele 12 luni sunt atat de importante pentru un bebelus, formand de fapt baza increderii in sine. Aceasta misiune este insa cu atat mai dificila pentru un bebelus pentru ca nu se poate folosi de resursele infinite ale vorbirii...

Poate deveni un bebelus rasfatat?

Bebelusii NU pot fi rasfatati ci dimpotriva, au nevoie de atentie pentru a se dezvolta echilibrat si pentru a deveni mai sigur pe sine. Citeste de ce nu poate fi rasfatat un bebelus aici: Este imposibil sa rasfeti un bebelus

Lectiile de baza pentru bebelusi si copilasi

O carte deosebit de importanta pentru psihologi si educatori este cartea The Creative Curriculum for Infants, Toddlers, and Twos 2. Cartea are la baza un curriculum special pentru copilasii din primii doi ani de viata - curriculum recomandat in urma unor cercetari ample si vizeaza dezvoltarea incederii in sine a copilasilor, dezvoltarea creativitatii si a abilitatilor critice.

Conform acestui curriculum, in primele 12 luni de viata, bebelusul are de gasit 9 raspunsuri esentiale pentru viata lui iar raspunsurule acestea stau la baza formarii sale umane.  Aceste intrebari, bazate pe experienta celor 12 luni - isi vor pune pecetea pe dezvoltarea sa intelectuala si emotionala de mai tarziu.

Cele 9 intrebari existentiale ale bebelusului

1. Persoanele care ma inconjoara rapund cerintelor mele?
2. Ma pot baza pe persoanele din jurul meu pentru atunci cand am nevoie de ceva?
3. Cat de important sunt eu pentru persoanele din jurul meu?
4. Sunt capabil sa cresc si sa invat?
5. Cum invat sa ma comport?
6. Persoanele dn jurul meu sunt multumite ca stau cu mine?
7. De ce anume trebuie sa imi fie teama?
8. Pot fi cu adevarat sincer cand imi exprim sentinentele?
9. Ce ma face fericit?

Cele 9 intrebari - dar si raspunsurile pe care bebelusul si le va da, pe care psihologii le numesc existentiale - ofera baza pentru stlul de atasare al copiluliui.

Primii pasi ai copilului si modul sau de atasare

La sfarsitul celor 12 luni, cand copilul invata sa faca primii pasi, asistam la ilustrarea modului sau de atasare. La inceput, copilul se ridica greu, se gata de ceva api cade pe jos dar incapatanr nu renunta si o ia de la capat. Dar, ca sa reuseasca sa faca primii pasi, copilul are nevoie de sprijim. Pentru asta, noi parintii trebuie sa acordam copilului tot sprijinul in ceea ce face si invata in primele 12 luni de viata. Citeste detalii aici Primii pasi ai copilului si mersul: sau cum incepe descoperirea lumii

Atasamentul este prima iubire din viata unui copil, fiind baza educatiei timpurii

Asa cum invata sa mearga, pentru a invata totul despre lumea din jur si despre capabilitatile sale, copilul are nevoie de sprijinul celor care il iubesc. Acest lucru formeaza teoria punctului de sprijin a copilului - formulata de psihanalistul englez John Bowlby.

Asa cum  invata sa mearga, copilul are nevoie sa se ataseze/sprijine de ceva pentru a reusi in lectia vietii. Tocmai de aceea, in educatia moderna a copilului se insista asa de mult pe intensitatea emotiilor pe care copilul le invata in primul an de viata. Pentru ca o educatie de care copilul are nevoie nu inseamna doar jucarii, culori si sunete ci trebuie ca cineva sa il incarce de emotii pozitive si sa simta ca este iubit. Iar aceste emotii sunt esentiale pentru un copil sigur pe el, dezvoltandu-i mugurii increderii in sine in primul an de viata. Asa incepe de fapt educatia timpurie.

Sa ne gandim si noi la ceea ce ne lumineaza amintirile copilariei, poate cum tata ne cara cu sania pe strazile acoperite de zapada, luminitele bradului si bucuria cand gaseam daruri sub brad, emotia primului Mos Craciun care s-a uitat la noi, placintele bunicii,  dragostea nemarginita a mamei si faptul ca daca pupa julitura, nu ne mai durea deloc...

Atasamentul copilului nu are nevoie de daruri ci de timp de calitate

Asa se formeaza baza de siguranta a copilului - la care acesta va sti sa se intoarca in amintire. Dar, atentie parinti, atasamentul copilului nu se formeaza cu daruri. Ceea ce conteaza este intelegera emotiilor de dragoste si sentimentul ca este iubit in orice impresjuare.  Atasamentnul copilului se capteaza prin timp de calitate pe care i-l oferim copilului pentru a creste cu incredere in el si cu multa putere mentala pentru anii multi care urmeaza.

Despre educatia timpurie a bebelusului :

Prima lectie de viata a bebelusului: lectia iubirii
Stii sa interpretezi plansul bebelusului ? Fa acest TEST si vei afla
Bebelusii disting prietenii de dusmani de la varsta de 9 luni
Etape esentiale de dezvoltare a creierului unui bebelus
Cele 5 tipuri de temperamente ale bebelusilor
Este personalitatea copilului stabilita la nastere?
Ce e în mintea copilasului tãu 
Creierul bebelusului si legatura perfecta cu lumea

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Comunitatea mamicilor inteligente, grupuri de varsta, suport si ajutor. Forumuri recomandate

  Primele 365 de zile din viata de mama - 365 zile si nopti din viata de mama. Casa nou nascutilor DC. 

  Alaptarea - Cel mai bun cadou pentru bebelus. Probleme, experiente si povesti de succes din timpul acestui timp special.

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022
referinte: The Creative Curriculum for Infants, Toddlers, and Twos 2 - autori : Diane Trister. Dodge, Kai-leé Berke, Sherrie Rudick

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII