Poluarea și autismul – o conexiune posibilă?

Poluarea și autismul – o conexiune posibilă?
Femeile insarcinate care se expun particulelor fine din aerul poluat prezinta un risc de doua ori mai mare de a avea un copil autist.
Terapia aplicata in tratarea autismului contine adesea numeroase programe si elemente adaptate si altor afectiuni asociate cu autismul. Aplicarea lor vine in completarea terapiei de baza si implica programe speciale, concepute in functie de nevoile particulare ale fiecarui pacient. Poluarea si autismul – doua dintre problemele lumii contemporane, care isi pun amprenta asupra existentei din ce in ce mai multora dintre noi. Ce ar putea avea insa in comun cele doua subiecte, in afara de faptul ca ambele nasc tot felul de controverse sau de faptul ca si una si alta sunt din ce in ce mai greu de indepartat?
veti citi
Poluarea și autismul – o conexiune posibila?
Particulele fine din aerul poluat dubleaza riscul de autism
Poluarea poate cauza nașterea prematură
Poluarea și autismul – o conexiune posibila?
Poluarea si autismul – doua dintre problemele lumii contemporane, care isi pun amprenta asupra existentei din ce in ce mai multora dintre noi. Ce ar putea avea insa in comun cele doua subiecte, in afara de faptul ca ambele nasc tot felul de controverse sau de faptul ca si una si alta sunt din ce in ce mai greu de indepartat?
Un studiu american realizat de Harvard School of Public Health din Massachussets, USA - si publicat la jumatatea lunii decembrie 2014 in revista Environmental Health Perspectives a scos la iveala faptul ca femeile insarcinate care se expun particulelor fine din aerul poluat prezinta un risc de doua ori mai mare de a avea un copil autist.
Particulele fine din aerul poluat dubleaza riscul de autism
Studiul a fost efectuat intre 1990 si 2002 de catre cercetatori americani si se refera la calitatea aerului respirat de catre 116000 de mame in timpul sarcinii. Statisticile au aratat ca 245 din 1767 de copii nascuti sunt autisti, concluzia cercetatorilor fiind aceea ca expunerea intrauterina a fatului la particulele fine din aerul poluat a dublat riscul de autism. Rezultatele arata, de asemenea, ca expunerea la aerul poluat a mamei si, implicit, a fatului, este mai periculoasa in trimestrul al treilea de sarcina.
Cele mai toxice particule de aer poluat sunt, se pare, cele de tip PM2.5, intrucat acestea contin un numar mai mare de substante poluante. Aceste sunt extrem de fine si patrund foarte usor in celulele corpului uman, afectandu-le negativ. Este vorba de un asa numit stres oxidativ (o presiune continua pe care substantele poluante o exercita asupra celulelor corpului, initiind reactii de oxidare ce agreseza celulele, deteriorandu-le peretii si perturbandu-le activitatea) ale carui consecinte sunt aparitiile anumitor tipuri de cancer, dar si afectarea negativa a dezvoltarii creierului fatului aflat inca in uter. Cand mama este expusa la acest tip de particule fine poluante, organismul sau elibereaza molecule de aparare care blocheaza dezvoltarea sistemului nervos al bebelusului, acest lucru putand sa conduca la aparitia simptomelor autiste.
In ciuda acestor concluzii neasteptate, cercetatorii americani raman insa optimisti, amintind faptul ca poluarea este, din fericire, un factor asupra caruia se poate actiona, daca nu prin indepartarea sa din mediul in care traim, cel putin prin evitarea expunerii femeilor insarcinate la aerul poluat. Asadar, viitoare mamici, pentru bine vostru si al bebelusului vostru, obisnuiti-va sa traiti eco!
Poluarea poate cauza nașterea prematură
Nasterea prematura poate fi determinata de o serie de factori iar poluarea poate fi unul din ele.
Probabilitatea ca un copil sa fie nascut prematur creste pe masura ce viitoarea mama si familia ei locuiesc in vecinatatea soselor circulate, ale bulevardelor, autostrazilor sau intersectiilor. Varsta sarcina poate fi redusa cu aproape doua saptamani citeste in continuare aici
Despre autism mai citeste:
Lucruri pe care sa nu le spui niciodata unui parinte de copil cu autism
Ce inseamna sa fii parinte de copil cu autism, in Romania?
Afectiunile psihiatrice asociate cu autismul si tratarea lor
Alternative complementare pentru tratamentele utilizate in terapia autismului
Analiza comportamentala aplicata (ABA) – o metoda eficienta in terapia autismului
Terapia timpurie in autism – modelul Denver
- totul despre AUTISM AICI.
Forumul special despre Autism
Despre autism. Informatii si grupuri de suport ale parintilor cu copii afectati de autism.
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII