Baia (baita) bebelusului: un ghid practic, dincolo de ritualuri sofisticate si idei preconcepute

Baia (baita) bebelusului: un ghid practic, dincolo de ritualuri sofisticate si idei preconcepute

Baia (baita) bebelusului: un ghid practic, dincolo de ritualuri sofisticate si idei preconcepute

Baita bebelusului este absolut necesara pentru igiena si pentru mentinerea sanatatii sale si este una dintre ritualurile preferate ale bebelusului dar si parintilor sai.

Experinta mea de mamica a doi copii extrem de diferiti, nu doar prin sex si prin cei 10 ani care ii despart, ci si printr-o sumedenie de trasaturi de personalitate, ma face sa cred ca baita este, dincolo de un obicei cotidian ce tine de igiena, o modalitate de a intensifica atasamentul copilului fata de parinti si o ocazie extraordinara pentru acestia de a se bucura de minunea de a fi parinte.

Baita in prima saptamana – este absolut necesara?
Cand trebuie facuta prima baita?
Unde spalam bebelusul?
Cum decurge o baita de la A la Z?

Absolut necesara pentru igiena si pentru mentinerea sanatatii, baita bebelusului inseamna si un prilej de atasament si dragoste

Experinta mea de mamica a doi copii extrem de diferiti, nu doar prin sex si prin cei 10 ani care ii despart, ci si printr-o sumedenie de trasaturi de personalitate, ma face sa cred ca baita este, dincolo de un obicei cotidian ce tine de igiena, o modalitate de a intensifica atasamentul copilului fata de parinti si o ocazie extraordinara pentru acestia de a se bucura de minunea de a fi parinte.

Baita bebelusului, cel putin in primele saptamani de dupa nastere, poate fi insa si o adevarata provocare, atat pentru mamicile fara experienta, cat si pentru cele care au mai trecut o data prin acest adevarat ritual, o provocare care iti pune la incercare nu doar rabdarea, ci si emotiile si diferite abilitati care tin mai mult de instinct decat de tehnici invatate.

Unii bebelusi adora baita de la primul contact cu apa, in timp ce altii au nevoie de timp pentru a se obisnui, iar altii pastreaza in permanenta o anumita reticenta fata de baita. Cu toate ca nu exista reguli, orice bebelus ajunge pana la urma, mai devreme sau mai tarziu, sa adore baita. Asa incat nu are rost sa te stresezi decat atat cat este necesar, aceasta insemnand ca poti incerca diferite trucuri care sa iti usureze sarcinile pe care le presupune o baita completa si care sa il faca pe bebelus sa se simta din ce in ce mai bine cand se apropie momentul magic.

Baita in prima saptamana – este absolut necesara?

Baita este o metoda excelenta de a asigura igiena bebelusului, insa in prima saptamana de viata ea nu este absolut necesara, putand fi inlocuita cu o “curatare” a bebelusului din cap pana-n picioare cu ajutorul unui prosop umezit cu apa calduta sau al unui burete. Inainte de a incepe procedeul, asigura-te ca in camera este suficient de cald si pregateste dinainte prosop curat si hainitele cu care urmeaza sa il imbraci pe bebe. Pregateste un vas cu apa calda si asaza bebelusul pe un prosop curat, dupa ce l-ai dezbracat. Incepe cu ochii, apoi continua cu fata, gatul si mainile, stergand usor fiecare parte a corpului cu prosopul muiat in apa calda. Curata cu grija ochii, folosind pentru fiecare dintre ei cate un tampon din bumbac (ideal este pansamentul steril). Miscarile trebuie sa fie din coltul interior al ochiului (dinspre nas) spre exterior. Urechile pot fi curatate cu betisoare speciale, insa in niciun caz nu trebuie curatate in interior, ci doar la exterior.

Daca bebelusul mai are inca urme de vernix pe piele, nu incerca sa le indepartezi cu prosopul, pentru ca vernixul este un produs care ajuta in mod natural la curatarea pielii bebelusului. Dupa ce ai terminat cu fata, mainile si gatul, continua toaleta bebelusului in partea inferioara, folosind acelasi prosop de bumbac muiat in apa calda. Zona genitala trebuie curatata cu grija dupa fiecare schimbare a scutecului. Poti folosi in acest scop doar bucati de material din bumbac muiate in apa calduta sau poti folosi diferite produse din comert (servetele umede, lotiuni de curatare etc.) care iti vor usura munca si vor mentine pielea bebelusului sanatoasa.

Foloseste produse special concepute pentru bebelusi, dar evita-le pe cele care contin sapun, alcool sau parfum, deoarece acestea pot produce dezechilibre la nivelul pielii. Nu uita sa testezi orice produs pe o portiune mica de piele inainte de a-l folosi pentru tot corpul. Tot din experienta, stiu ca nu tot ceea ce este bun pentru un copil este neaparat bun pentru toti copiii, asa ca nu sari peste aceasta etapa a testarii daca vrei sa eviti eventuale neplaceri. Dupa ce termini de sters intreaga suprafata a corpului, poti folosi o lotiune de corp pentru bebelusi, mai ales daca pielea este uscata. Ai grija sa masezi bine toate portiunile corpului, mai ales pliurile de la incheieturi. Infasoara-l apoi in prosop si alinta-l in brate, apoi imbraca-l.

Citeste mai multe detalii aici 5 lucruri despre prima baie a bebelusului

Cand trebuie facuta prima baita?

Nu exista o regula, asta e sigur. Fetitei mele i-am facut baita acasa abia dupa o saptamana si ceva, pentru ca nu ii cadea crusta de la ombilic si toata lumea imi spusese ca pana nu ii cade nu trebuie sa ii fac baita. Pe baiat insa l-am bagat in baita din prima seara in care am ajuns acasa. Si unul si altul sunt bine, sanatosi si au trecut de la prima baita pana acum (la 13, respectiv 3 ani) prin tot felul de faze pro si contra baita. Asa incat, cred ca prima baita facuta acasa tine mult de instinctul matern si de dispozitia bebelusului.

Atentie, ma refer la prima baita de acasa, pentru ca la maternitate, prima baita se face la scurt timp dupa nastere, de obicei, la cel putin o ora dupa si ea nu trebuie sa dureze mai mult de 5 – 10 minute. Primele baite ale bebelusului, facute la maternitate, te pot speria. Imi aduc aminte si acum, cu o oarecare nostalgie cum bebelusa mea mica si dragalasa a inceput sa tipe din toata fiinta ei cand asistenta a bagat-o sub jetul de apa calduta al unui soi de chiuveta mai mare, special conceputa in acest scop.

O tinea pe o singura mana, iar cu cealalta o spala. Mi s-a intiparit in minte imaginea aceasta, care atunci m-a speriat rau de tot. La Tudor a fost altfel si nu stiu daca asta avea neaparat legatura cu faptul ca de data aceasta am nascut intr-o maternitate privata sau pur si simplu eram eu mai greu de impresionat. Cert este ca primele baite sunt mai dificile si este foarte bine ca la ele sa fii pentru inceput doar spectator, apoi sa preiei tu controlul, dar punand intrebari si apeland la ajutor ori de cate ori este necesar. Chiar daca in timpul baitei efective bebelusul s-ar putea sa planga foarte tare, nu uita ca baita calmeaza si linisteste organismul. Vei vedea efectele acestea imediat dupa ce bebelusul este uscat si schimbat.

Baita nu trebuie facuta neaparat in fiecare zi, dar daca vrei sa o faci zilnic este in regula. De doua sau de trei ori pe saptamana este suficient. Trebuie in schimb sa ai grija ca fata bebelusului sa fie spalata in fiecare zi, iar zona genitala la schimbarea fiecarui scutec.

Daca locuiesti intr-o zona cu apa dura, tine cont de faptul ca apa s-ar putea sa atace pielea bebelusului. O poti proteja adaugand in apa de baita un strop de lotiune emolienta pentru bebelusi.

Nu exista nicio regula in ceea ce priveste ora baitei. In primele saptamani, din motive practice, este mai bines a faci baita in timpul zilei, insa cu timpul obisnuieste-ti bebelusul sa perceapa baita ca pe un ritual de seara, ce precede culcarea.

Unde spalam bebelusul?

In primele saptamani baita bebelusului poate fi facuta intr-un lighean mai mare, din plastic, dar la fel de bine poate fi facuta si in chiuveta de la baie, curatat si dezinfectata. Cu timpul baita va fi mutat in cada mare, asa cum este firesc, de altfel. Iti recomand cu caldura sa folosesti un support pentru baita, care se prinde cu ventuze de fundul ligheanului. Acopera-l cu un prosop umed si asaza bebelusul pe el, astfel incat sa il poti spala turnand apa pe el cu un recipient din plastic. Cu timpul, odata ce bebe invata sa stea in fundulet, poti renunta la suport.

Sfaturi pentru a transforma baita la copii, intr-o distractie de citit: Sfaturi pentru a transforma baita la copii, intr-o distractie

Cum decurge o baita de la A la Z?

In primul rand alege pentru baita un moment al zilei in care stii ca nu vei fi intrerupta de nimeni si astfel incat sa ai suficient timp pe care sa il petreci cu bebelusul tau. Ai grija ca acel moment sa fie intre mese, astfel incat bebe sa nu fie nici flamand, nici satul, nici foarte obosit. Pasii sunt urmatorii, cu mentiunea ca nu trebuie luati ca niste reguli stricte, ci adaptati la nevoile fiecarui bebelus:

-Ai grija ca in camera sa fie cald si ca usile si ferestrele sa fie inchise;
-Spala-te pe maini, apoi pregateste toate obiectele de care ai nevoie in timpul baitei si imediat dupa (burette, prosoape, scutece, hainite, etc.).
-Pune mai intai apa rece in vasul in care urmeaza sa faci baita, apoi adauga apa fierbinte pana cand potrivesti temperatura;
-Temperatura apei trebuie sa fie de 37 – 38 de grade celsius. Ideal este sa ai un termometru de baie pentru a o verifica, dar daca nu ai testeaza apa cu cotul mai degraba decat cu mana.
-Umple cadita cu apa pana la aproximativ 13 cm, astfel incat bebelusul sa poata fi acoperit cu apa. Daca folosesti un suport pentru baita, acopera-l cu un prosop umed cu care sa il poti acoperi pe bebelus in timpul baitei.
-Dezbraca bebelusul si tine-l intr-un prosop inainte de a-l baga in baita, astfel incat sa nu ii fie frig.
-Spala-i ochii, urechile, fata, gatul si restul corpului ghidandu-te dupa indicatiile de mai sus.
-Tine capul bebelusului cu grija, astfel incat sa nu ii intre apa in urechi si maseaza-i scalpul cu mana sau cu un prosop mic, din bumbac, pe care ai pus gel special pentru bebelusi. Clateste apoi foarte bine cu apa curata. O data sau de doua ori pe saptamana este suficient sa speli bebelusul pe cap. In rest poti sa sari peste aceasta parte.
-Nu baga bebelusul deodata in apa, ca sa nu se sperie. Moaie-i intai piciorusele, apoi uda-l treptat, pana cand este in apa cu totul, astfel incat apa sa ii acopere umerii.
-Daca bebelusul are pielea sensibila sau apa e prea dura, atunci poti adauga in baita un strop de lotiune de corp, dar nu uita ca acest lucru va face ca pielea bebelusului sa fie foarte alunecoasa atunci cand il scoti din baie, asa ca ai grija sa nu il scapi.
-Foloseste un burete moale, o bucata de material din bumbac sau mana ta pentru a curata pielea bebelusului cu un gel de dus special pentru copii.
-Evita sa freci prea tare pielea bebelusului ca sa nu o iriti.
-Clateste cu apa curate bebelusul inainte de a-l scoate din baita, astfel incat sa nu ramana pe piele urme de gel de dus. Foloseste in acest scop apa potrivita ca temperatura dintr-un alt vas pe care sa il plasezi dinainte la indemana.
-Scoate bebelusul din baie tinandu-l cu o mana de gat si de cap si cu cealalta de fundulet.
-Nu lasa niciodata bebelusul nesupravegheat in cadita!
-Infasoara-l intr-un prosop moale, din bumbac. Este ideal daca prosopul este in prealabil incalzit pe un calorifer.
-Daca bebelusul are pielea mai uscata poti folosi un ulei de corp sau o lotiune pentru bebelusi.
-Nu te lungi prea mult cu imbracatul, incearca sa il imbraci cat de repede poti, pentru ca bebelusii pierd foarte repede caldura din corp. Daca vei considera necesar, il poti inveli imediat dupa baita cu o paturica.
-Nu uita sa ii dai un pupic pe crestet si sa il alinti un pic inainte sa adoarma. 

Cat de des facem baie bebelusului?

Cât de des facem baie lui bebe? Trebuie băită in fiecare zi? Nu o fi prea mult pentru pielea bebelușului? Sunt dese aceste intrebari pe forumul Desprecopii. Specialistii au inceput sa aiba indoieli asupra necesitatii reale a baitei zilnice la bebelus. Iata mai multe argumente despre cat de des ar trebui sa facem baita bebelusului.

Despre baita si ingrijirea bebelusului merita citit si:

Prima baie a bebelusului meu
Baita impreuna cu copilul - DA sau NU?
Cele 5 nevoi esentiale ale unui bebelus
80 de sfaturi si invataturi de la babe
Leziuni cutanate comune la nou-nascuti 
Iritatia produsa de scutece
Traditii romanesti: prima scalda sau prima baita

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Pentru mamicil de bebelusi - Desprecopii a realizat aplicatia mobila Eu, Mămica care se poate descaca pe telefon tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: redactor Desprecopii.com Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate © Desprecopii.com 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 3 comentarii

  1. Rebeca
    Rebecatrimis la 25/1/2016

    Un articolul bun dar doar in anumite puncte.Daca cautati putin pe internet,cel putin,sa aflati cum se procedeaza in strainatate,veti afla ca de fapt in primul an de viata se recomand baita doar de maxim 2 ori pe saptamana deoarece bebelusul nu are nevoie deocamdata si deoarece asa ii sensibilizezi prea mult pielea,mai ales daca folosesti produsele din comert care au atatea chimicale.Chiar baita imediat dupa nastere nu este deloc benefica deoarece asa se duc toate bacteriile atat de benefice pentru pielea bebelusului care le-a luat dinauntrul vaginului.La spitalul unde am nascut certificat baby friendly de catre UNESCO fetitei mele nu i s-a facut baita dupa nastere,ci doar a fost stearsa,baita am facut-o acasa dupa 2 saptamani.Bacteriile de le piele sunt extrem de benefice si trebuie lasata pielea sa fie colonizata de aceste bacterii oferindu-i protectie necesara bebelusului pentru viata de adult.Desigur ca in fiecare dimineata ii sterg fata,ochisorii,manutele,si la fiecare schimb de scutec,funduletul doar cu apa calda,la sfatul moasei si a medicului pediatru de aici din Elvetia.Cand ii fac baita,tot doar cu apa calda si apoi o dau cu ulei de masline,are o pele ffff fina si curata,fara nici o bubita.Daca ne gandim bine si noi ca adulti cand facem dus in fiecare zi,avem piele uscata la un moment dat daca nu folosim extra-hidratare.Dupa ce bebe merge si transpira cu adevarat de la efort atunci devine important sa ii facem baita.Cum zicea o asistenta pentru copii:baita o facem mai mult pt noi,mamele,decat pentru o nevoie reala a bebelusului,caci asa avem noi un "fix ".

    Raspunde la acest comentariu
  2. Proiectul Soricel
    Proiectul Soriceltrimis la 31/8/2015

    Medicul nostru pediatru ne-a sfatuit sa ii facem baie copilului zilnic chiar din prima zi. La urma urmei copilul transpira ca si noi dupa o zi de vara calduroasa, sa zicem, nu inteleg de ce prezentati baia bebelusului ca pe o chestie optionala. Nu mi se pare deloc in regula sa il pui la culcare dupa o zi de transpiratie si sa iti inchipui ca ii faci un bine. Avem sapte ani si inca facem baie zi de zi, oricat de exagerat ar parea ! :)

    Raspunde la acest comentariu
  3. Marian
    Mariantrimis la 30/8/2015

    Ca tatic responsabil de baita mi se pare un articol foarte bun!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII