Prima scaldă sau prima băiță a bebelușului, o tradiție românească

Prima scalda sau prima baita a bebelusului, o traditie romaneasca

Prima scaldă sau prima băiță a bebelușului, o tradiție românească

Prima scaldă, sau prima baita a bebelusului este o traditie frumoasă romanească care combină elementele practice ale primei băițe ale bebelusului cu semnificatii magice romanești.

 Ca si acum, pe vremuri, nasterea unui copil era asteptata cu nerabdare de familie si intotdeauna aceasta asteptare era alcatuita din emotii, dublate de temeri. Intrarea noului nascut in viata, grija mamei pentru pruncul sau, se desfasura in stransa relatie cu practici traditionale considerate de bun augur pentru viitorul copilului. Desi aceste traditii se mai respecta doar in zonele rurale, am vrut sa le consemnam pentru a face o paralela cu ritualurile concrete ale prezentului :)

in acest articol veti citi mai multe despre:
Prima scalda a copilului
Apa de la prima scalda nu se arunca oriunde si oricand
Despre igiena bebelusului
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Nașterea unui copil și destinul său

Batranii credeau ca viata unui om, cu toate momentele sale de seama, este trasata in coordonate ceresti: la nasterea omului rasare pe cer o stea, iar la moartea acestuia steaua cade, lasand pe cer o dara luminoasa. Nasterea unui copil era asteptata cu nerabdare de familie si intotdeauna aceasta asteptare este alcatuita din emotii, dublate de temeri. Intrarea noului nascut in viata, grija mamei pentru pruncul sau, se desfasura in stransa relatie cu practici traditionale considerate de bun augur pentru viitorul copilului. Aceste practici aveau darul de a preveni si a combate maleficul din destinul copilului ori al mamei si inca sunt de actualitate.

Prima scaldă (baiță) a copilului

prima scalda bebelus

Prima scalda a copilului este pregatita de moasa. O conditie importanta a imbaierii o constituie curatarea copaitei si a apei. In acest scop, apa se aduce intr-un vas de lut nou, cumparat de moasa special.

Vasul trebuie sa sune frumos cand este ciocanit, pentru ca si copilul sa aibe glas frumos.

Apa este de preferat sa fie neinceputa. Credinta populara vorbeste si despre lemne bune si lemne rele. De aceea se considera ca lemnul de brad sau lemnul de tei sunt cele mai bune pentru copaite.

Lemnul de arin era evitat pentru ca oamenii credeau ca un prunc scaldat in copaita de arin isi va petrece viata printre straini. In apa primei scalde se puneau bani de argint pentru ca viata pruncului sa fie curata si plina de noroc. De altfel argintul este des utilizat si in descantece, tocmai in dorinta ca cel descantat "sa ramana curat ca argintul strecurat".

Banii, de asemenea, semnificau bogatia. In Oltenia se credea ca apa primei scalde trebuia luata doar cat soarele era pe cer si nu dupa apusul lui, pentru ca pruncul sa nu-si piarda somnul.

In apa se puneau bani de argint, un bob de orez pentru a avea noroc la bucate, o pana de pasare pentru a fi usor ca ea, un strop de lapte si miere pentru a dobandi un trai bun, busuioc pentru a fi placut oamenilor, flori de trandafir pentru a fi frumos.

Citeste si Iata de ce nu trebuie sa facem zilnic baita bebelusului

Apa de la prima scaldă nu se arunca oriunde si oricand, ci de preferintă la rădăcina unui pom roditor

In credinta romanilor a existat intotdeauna ideea ca viata micului prunc este sortita de catre ursitoare, fiinte cu puteri supranaturale, care torc firul imaginar al vietii pruncului, sortindu-l  mai lung ori mai scurt, mai tare ori mai slab, mai moale ori mai aspru. In cele mai multe zone din tara, se credea ca ursitoarele sunt in numar de trei, ca ele zboara prin aer si intra tainic noaptea în casele în care s-au nascut copii, pentru a le ursi soarta.

Pentru ca soarta sa fie cat mai buna, li se pregatea o masa, care in functie de zona consta din diverse produse alimentare si chiar obiecte cu o anumita semnfificatie. In unele parti din Moldova, Muntenia si Oltenia  masa ursitoarelor se pregatea doar in a treia zi dupa nastere si ea era încarcata cu mancare iar alteori doar cu paine, sare, vin si bani. 

Acum e timpul sa cititi si varianta fara traditii a baitei bebelusului:  Ingrijirea copilului - Baita si, pentru ca urmeaza sa se intample la cateva zile dupa nastere, cititi despre Ingrijirea buricului bebelusului

Despre igiena bebelușului mai citeste:

Cum tratam iritatia de scutec a bebelusului cu ulei de cocos
Igiena intima la baietei
Ce trebuie sa stii daca bebelusul tau are pielea uscata
Prima baie a bebelusului - de ce ar trebui sa intarziem acest moment

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Pe lângă aceste informaţii atent alese, aplicaţia înglobează o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Prin intermediul butonului „Panică”, poti primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: echipa Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. hartan adina
    hartan adinatrimis la 13/2/2012

    mumusel bebelusul

    Raspunde la acest comentariu
  2. Dana
    Danatrimis la 25/3/2008

    Recomand!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII