Otita externa la copil: cauze si tratament

Otita externa la copil: cauze si tratament

Otita externa la copil: cauze si tratament

Otita externa se declanseaza prin inflamatia conductului auditiv extern. Otita externa apare mai ales în conditii de umiditate crescutã, fiind foarte des întâlnita la copiii care practica inotul sau la copiii ce stau mult cu capul sub apa, în baie.

Iata ce anume favorizeaza otita externa si cum se trateaza - sfatul medicului.

Ce este otita externa
Bacteriile de vina in cazul otitei externe
Cum recunoastem otita externa
Tratamentul otitei externe
Otita externa cronica are cauze care o provoaca
Sfatul de la Desprecopii
Tot despre otita, mai cititi
Pentru suport si prietenie va asteptam pe aceste forumuri specializate

Ce este otita externa

Otita externa este reprezentata de inflamatia conductului auditiv extern. E bine de stiut ca aceastã afectiune apare mai ales în conditii de umiditate crescutã, fiind foarte des întâlnitã la copiii care practica înotul sau la copiii ce stau mult cu capul sub apa, în baie.

Alte conditii favorizante ale infectiei sunt traumatismele locale survenite în timpul curãtãrii urechii cu betisoare sau cu degetul, în cazul intrãrii unui corp strãin in conductul auditiv extern sau dupã diferite dermatite (de contact, atopicã etc). Cerumenul are un efect protector împotriva infectiei bacteriene, astfel cã un conduct auditiv prea uscat, cu cerumen în cantitate insuficientã, va fi predispus la infectie.

Bacteriile de vina in cazul otitei externe

In otita externa, agentii de vina sunt bacteriile (Pseudomonas Aeruginosa si Staphylococcus aureus in cea mai mare parte a cazurilor) si ciuperci -  fungii (Candida albicans si Aspergillus).

otita externa copil

Cum recunoastem otita externa?

Cel mai important simptom al acestei boli este durerea la nivelul urechii, care se accentueazã când pavilionul urechii este tractionat sau atunci când se apasã pe suprafata din fata conductului auditiv extern, zonã care este foarte sensibilã.

În cazul copilului mic, aceasta manevrã determina retragerea capului si episoade de plâns, semne foarte importante.

Copilul mai mare se poate plânge, pe lângã dureri, de senzatia de înfundare a urechii, de mâncãrime (mai ales în otita cronicã) sau de senzatia de corp strãin în ureche si de scãdere a auzului (aceasta mai ales datoritã edemului si secretiilor acumulate, care îngusteazã conductul auditiv extern). De obicei, timpanul nu este afectat.

Tratamentul otitei externe

Spre deosebire de tratamentul folosit pentru otita medie, în cazul otitei externe este suficient un tratament local. Înainte de începerea acestui tratament, urechea (conductul auditiv extern) va trebui curãtatã cu ajutorul unor betisoare cu vatã îmbibate în apã cãldutã si abia apoi se va picura solutia indicatã de medic.

În primele doua zile, aceasta poate fi administratã mai frecvent, apoi doar câte 3-4 picãturi de trei ori pe zi, pânã la vindecare. E foarte important ca pãrintii sã stie cum sã punã în mod corect picãturile în urechea copilului. Astfel, micutul va fi culcat pe partea opusã urechii afectate iar pavilionul urechii va fi usor tractionat în sus si spre înapoi. Dupã introducerea picãturilor, copilul va mai fi tinut culcat aproximativ cinci minute.

În primele zile de tratament, se poate lãsa, în conductul auditiv extern, un tampon de vatã îmbibat în solutia respectivã. Tot în primele zile, se pot administra calmante împotriva durerii. În perioada aceasta, pânã la vindecare, se va evita contactul urechii afectate cu apa, ea trebuind curãtatã dupã cum s-a descris anterior. Aplicarea de comprese calde pe zona urechii este de asemenea utilã, ameliorând durerea mai ales în primele zile de boalã.

La copiii care înoatã frecvent, se poate face profilaxie cu instilare de picãturi (alcool diluat sau acid acetic 2%) în conductul auditiv extern, imediat dupã iesirea din apã. Tratamentul cu antibiotice, injectabil sau pe cale oralã, este necesar doar dacã apare febra sau inflamarea ganglionilor din zona urechii.

Otita externa cronica are cauze care o provoaca

-dermatita de contact ( sampon, sapun, fixative, olive de la protezele auriculare)

- psoriazis sau dermatite sistemice

- otita externa seboreica

- otita externa ca si complicatie a unei otite medii supurate cronice .

In primele 3 cazuri tratamentul este prescris in colaborare cu medicul dermatolog, iar in cel din urma caz tratamentul este cel al otitei medii. 

Sfatul de la Desprecopii

Chiar dacã se numãrã printre cele mai frecvente si banale boli ale copilãriei, din cauza complicatiilor pe care le pot da, otitele trebuie prevenite si tratate cu cea mai mare seriozitate.

Dacã existã secretii purulente la nivelul urechii, înseamnã cã s-a produs perforatia timpanului, caz în care nu se vor mai pune nici un fel de picãturi în conductul auditiv extern. Acest lucru nu trebuie sã vã sperie prea tare, deoarece perforatia timpanului nu va afecta auzul copilului si se va vindeca foarte repede dupã tratarea otitei, în marea majoritate a cazurilor.

De retinut cã si dupã încetarea tratamentului este bine de fãcut un control ORL, pentru a putea fi prevenite cronicizarea si recidivele.

Otita la copil: tipuri, simptome si tratament

Otita este una dintre cele mai des intalnite boli ce apar in perioada copilariei. Otita la copil, netratata corect poate duce la complicatii nedorite si dificil de vindecat.
Iata care sunt semnele ce ne atentioneaza despre o posibila otita si cum se îngrijeste un copil ce suferã de otita dari si cum recunoastem o otita medie de o otita externa.

Tot despre otita, mai cititi

Otita la copil: tipuri, simptome si tratament

Otita la copil: tipuri, simptome si tratament

Otita este una dintre cele mai des intalnite boli ce apar in perioada copilariei. Otita la copil, netratata corect poate duce la complicatii nedorite si dificil de vindecat.Iata care sunt semnele ce…

Suzeta si otita bebelusului - iata ce legatura este intre ele

Suzeta si otita bebelusului - iata ce legatura este intre ele

Exista o legatura intre otita bebelusului si folosirea suzetei? Diverse studii ale pediatrilor au concluzionat ca exista o legatura intre utilizarea unui timp indelungat a suzetei de catre bebelusi…

Ce este infectia urechii la copil si cum o prevenim?

Ce este infectia urechii la copil si cum o prevenim?

Afectiunile care pot aparea in perioada copilariei sunt atat de numeroase, incat este destul de greu sa le cuprinzi pe toate intr-o lista completa. Totusi, exista anumite boli pe care le fac…

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com  

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

Autor: Desprecopii.com (c) Toate drepturile rezervate, 2021
Articol revizuit si aprobat de: dr. Maria Bodea,  medic pediatru  in exclusivitate pentru Desprecopii.com

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ultimile 3 comentarii

 1. Mariana Ungur
  Mariana Ungurtrimis la 8/2/2009

  Ma bucur ca ne informati despre aceste cereale. Am sa le incerc si eu pentru bebelache al meu. Sper sa ii placa. O sa va spun. Multumesc desprecopii!

  Raspunde la acest comentariu
 2. andreea L.
  andreea L.trimis la 6/2/2009

  Ma bucur ca am aflat de aceste cereale, am sa cumpar si eu sa fac un test bebelusului meu.

  Raspunde la acest comentariu
 3. Ana
  Anatrimis la 3/2/2009

  f interesant articolul.De la ce varsta se pot da aceste cereale?

  Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII