Testul de vilus corionic (prelevarea de vilozitati coriale): când și de ce se efectuează

Testul de vilus corionic (prelevarea de vilozitati coriale) - cand si de ce se efectueaza

Testul de vilus corionic (prelevarea de vilozitati coriale): când și de ce se efectuează

Testul de vilus corionic (sau biopsia, prelevarea de vilozitati coriale) este un test prenatal foarte precis, care se efectueaza in primul trimestru de sarcina si care detecteaza anomaliile cromozomiale, printre care si Sindromul Down dar si boala Tay-Sachs si anumite tipuri de fibroza chistica.

Este un test de diagnosticare, ceea ce inseamna ca poate spune cu certitudine aproape perfecta daca un bebelus are sau nu o anumita boala. Iata sfatul de la medicii Desprecopii:

in acest articol veti citi despre:

Ce este testul de prelevare a vilusului corionic - biopsia de vilozitati coriale?
Cum se face testul de prelevare de vilus corionic - biopsia de vilozitati coriale?
Procedura de prelevare de vilus corionic este dureroasa?
Ce se intampla dupa testul de prelevare de vilus corionic?
De ce ar trebui sa faceti biopsia de vilozitati coriale in locul amniocentezei?
Este mai posibil sa pierdeti sarcina dupa biopsia de vilozitati coriale decat dupa amniocenteza?
Mai exista alte riscuri legate de biopsia de vilozitati coriale?
De ce nu fac toate femeile testul de prelevare de vilus corionic?
Cat dureaza sa primiti rezultatele?

Ce este testul de prelevare a vilusului corionic - biopsia de vilozitati coriale -  (CVS)?

Testul de vilus corionic (sau biopsia, prelevarea de vilozitati coriale) este un test prenatal foarte precis care detecteaza anomaliile cromozomiale, ca sindromul Down. Este un test de diagnosticare, ceea ce inseamna ca poate spune arata cu certitudine aproape perfecta daca un bebelus are sau nu o anumita boala.  Cititi:  Verdict: Sindrom Down 

Principalul avantaj al biopsiei de vilozitati coriale comparativ cu amniocenteza, este acela ca poate fi efectuat devreme in sarcina, in primul trimestru de sarcina, intre saptamanile 10-13, desi uneori testarea poate fi facuta pana in saptamana 13 si 6 zile. In cazul amniocentezei, trebuie sa astepti pana in saptamana 16 de sarcina.

Din cauza ca procedura este invaziva si presupune un risc mic de avort, femeile care aleg sa faca aceasta investigatie sunt cele cu risc crescut de boli genetice si anomalii cromozomiale.

Cum se face testul de prelevare de vilus corionic - biopsia de vilozitati coriale?

Moasa sau obstetricianul trebuie sa va ofere ocazia de a discuta despre avantaje si dezavantaje inainte sa faceti testul. Faceti o lista cu toate intrebarile pe care doriti sa le puneti despre test, fiindca este usor sa le uitati atunci cand ajungeti la spital.
Trebuie sa aveti vezica plina in vederea efectuarii procedurii, deci medicul va va cere sa beti multe lichide inainte. Va trebui sa stati intinsa pentru a face testul.


Prelevarea de vilus corionic - paralel cu ecografia

In timpul procedurii este folosita ecografia, mai intai pentru a confirma cate saptamani de sarcina aveti si apoi pentru a localiza placenta. Examinarea ecografica poate fi neplacuta atunci cand medicul va apasa abdomenul cu un mic dispozitiv pe care il tine in mana. Totusi, va veti vedea copilul pe ecran, ceea ce este minunat!

In functie de varsta sarcinii, de pozitia placentei, sau de preferintele personale, medicul va alege una dintre urmatoarele metode:

Prelevare transvaginala – de obicei efectuata intre saptamanile 11 si 13 de sarcina, prin cervix. Medicul va introduce cu atentie un forceps fin sau un mic tub prin vagin si cervix pentru a ajunge la placenta.

Prelevare transabdominala – de obicei efectuata dupa 13 saptamani, prin abdomen. Este posibil sa vi se faca o anestezie locala pentru a amorti peretele abdominal inainte de introducerea unui ac prin abdomen si uter catre placenta.
Ecografia este folosita in mod continuu pentru a ghida introducerea instrumentului, indiferent de metoda folosita. Medicul va extrage apoi un fragment de vilusi corionici, care sunt ca niste mici degete pe placenta. Celulele prelevate din placenta sunt pline de informatii genetice care pot fi analizate pentru a dezvalui alcatuirea cromozomiala si sexul bebelusului.

Daca nu doriti sa stiti sexul copilului, spuneti-i medicului ca nu doriti sa primiti aceasta informatie.

Dupa efectuarea procedurii, starea bebelusului va fi verificata folosind ecografia. Daca grupa dumneavoastra de sange este Rh negativ, vi se va administra o injectie cu anti-imunoglobulina-D pentru a evita orice probleme in cazul in care grupa de sange a bebelusului este RH pozitiv.

Procedura de prelevare este dureroasa?

Multe femei considera ca procedura este mai degraba neplacuta decat dureroasa, descriind senzatia ca fiind asemanatoare durerilor menstruale. Totusi, procedura este destul de rapida. Testul nu dureaza mai mult de jumatate de ora de la inceput la sfarsit, iar prelevarea propriu-zisa dureaza numai cateva minute.

Femeile care au trecut prin prelevarea transvaginala spun ca este la fel ca atunci li se colecteaza o mostra de secretie. Femeile care au facut prelevare transabdominala spun uneori ca au abdomenul inflamat.

Ce se intampla dupa test?

Prelevarea de vilus corionic , ca si amniocenteza sau orice alt test prenatal pot fi epuizante din punct de vedere fizic si emotional. Medicul va va sfatui sa va odihniti dupa prelevare, daca simtiti nevoia. Este o idee buna sa luati pe cineva cu dumneavoastra, care sa va conduca apoi acasa. Daca este posibil, petreceti restul zilei relaxandu-va, uitandu-va la televizor, citind sau dormind.
Este posibil sa simtiti crampe in abdomen si o mica pierdere de sange prin vagin in primele 24 de ore de dupa test. Aceste efecte secundare sunt aproape intotdeauna normale, dar este bine sa informati medicul despre aparitia lor.

Daca observati sangerari sau scurgeri de fluid limpede din vagin, daca aveti contractii sau aveti frisoane ca si cum ar urma sa raciti, contactati imediat medicul.

De ce ar trebui sa faceti biopsia de vilozitati coriale in locul amniocentezei?

Principalul avantaj al testului de prelevare de vilus corionic (CVS) fata de amniocenteza este ca poate fi facut mai timpuriu, de obicei intre saptamanile 10 si 13 de sarcina, fata de amniocenteza, care este recomandata incepand de la 15 saptamani de sarcina.

CVS este o perspectiva atragatoare pentru femeile care doresc sa stie cat mai curand posibil daca bebelusul are o problema.

Medicul va mai poate recomanda biopsia de vilozitati coriale in urmatoarele cazuri:

→ Un test de sange, o test de translucenta nucala sau o combinatie a acestor doua a aratat ca bebelusul ar avea un risc mai mare decat normal de a avea probleme cromozomiale.

→ Aveti peste 35 de ani si nu ati facut inca un test de detectare a sindromului Down.

→ Aveti una sau mai multe rude care au o boala genetica.

→ Dumneavoastra sau tatal copilului aveti un risc crescut de a avea un copil cu o boala transmisibila genetic, cum este anemia celulelor secera.

→ Ati mai avut o sarcina afectata de o anomalie genetica.

Este mai posibil sa pierdeti sarcina dupa biopsia de vilozitati coriale decat dupa amniocenteza?

Da, riscul este numai cu putin mai mare. Circa doua din 100 de femei pierd sarcina ca rezultat direct al biopsia de vilozitati coriale, fata de una la 100 de femei care pierd sarcina dupa amniocenteza.

Mai exista alte riscuri legate de biopsia de vilozitati coriale?

In trecut, CVS era asociata cu bebelusii care s-au nascut cu defecte ale membrelor, insa aceasta legatura a fost observata numai cand testul a fost efectuat inainte de 10 saptamani de sarcina. In cazul testelor efectuate dupa 10 saptamani, s-a observat ca asemenea probleme sunt extrem de rare si nu sunt neaparat legate de biopsia de vilozitati coriale. De aceea, cei mai multi medici fac biopsia de vilozitati coriale numai dupa 10 saptamani de sarcina, din cauza riscurilor pe care le implica varsta mica a sarcinii.

Daca aveti HIV, exista un risc crescut de transmitere a virusului la bebelus in timpul prelevarii. Din acest motiv, este mai bine sa evitati procedura. Insa daca doriti totusi sa efectuati procedura, veti avea nevoie de tratament cu HAART (highly active antiretroviral therapy – terapie antiretrovirala foarte activa) in timpul procedurii pentru a reduce riscul transmiterii virusului la bebelus.

Daca aveti hepatita B sau C, nu exista dovezi ca riscul transmiterii bolii la bebelus creste prin biopsia de vilozitati coriale.

De ce nu fac toate femeile testul de prelevare de vilus corionc?

Poate ca traiti intr-o zona/oras in care biopsia de vilozitati coriale nu este disponibila, desi ar trebui sa fie posibil sa mergeti la o clinica mai mare, la un spital mai mare specializat in complicatiile sarcinii, pentru a face testul. Poate ca nu ati descoperit ca erati insarcinata decat atunci cand sarcina mai avansata, incat o amniocenteza este testul pe care il puteti face de obicei, sau poate ati avut un avort spontan in primul trimestru si nu doriti sa mai riscati din nou.

Decizia asupra testului prenatal pe care il veti face (daca veti face vreunul) este una personala. Poate alegeti biopsia de vilozitati coriale daca aveti un motiv special sa credeti ca este ceva in neregula cu bebelusul si doriti sa aflati cat mai curand care este situatia. Pe de alta parte, daca singurul motiv de ingrijorare este varsta, poate decideti sa asteptati sa faceti o amniocenteza, cu un risc ceva mai mic de avort spontan.

Cat dureaza sa primiti rezultatele?

Va trebui sa asteptati doua-trei saptamani ca sa primiti rezultatele biopsia de vilozitati coriale. Mostra trebuie sa fie trimisa la un laborator pentru o cultura si pentru numararea si examinarea completa a cromozomilor (alcatuirea cariotipului).

De curand a fost dezvoltat un nou test rapid care ofera rezultatele scanarii unor probleme cromozomiale dupa circa trei zile lucratoare, dar este mai greu disponibil la un cabinet medical obisnuit. In Marea Britanie de exemplu, acest test rapid costa aproximativ 135 de lire. Pentru mai multe informatii discutati cu medicul.

Desi alegeti testul rapid si rezultatele sunt bune, rezultatele cariotipului complet pot arata o problema pe care nu ati avut-o in vedere la testul rapid, deci tot aveti de asteptat.

Foarte rar, o anomalie numita mozaicism este evidentiata on in urma testului biopsia de vilozitati coriale, desi copilul nu este afectat de boala. Mozaicismul inseamna ca numai unele celule au o anomalie cromozomiala, in timp ce celelalte sunt normale. Daca primiti acest diagnostic, medicul va discuta cu dumneavoastra posibilitatea unei amniocenteze pentru confirmarea rezultatului.

Probabil ca daca sunteti in aceasta situatie, treceti printr-o perioada dificila. V-ar fi de ajutor sa aveti ceva de facut care sa va tina ocupata si sa va rasfatati pentru a putea sa depasiti perioada dificila cat mai usor posibil.

► Citeste in continuare Sarcina și Sindromul Down - 3 lucruri pe care femeile insărcinate TREBUIE să le știe


Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.

Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Decembrie 2021)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

citeste cum poti primi si tu Geanta BebelusuluiGeanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii
Realizat cu sprijinul dnei Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
Toate drepturile rezervate (c) 2021

referinte: https://americanpregnancy.org

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

 1. graviduta
  gravidutatrimis la 1/2/2012

  trebuie sa fac amniocenteza ,daca sunt racita se mai poate face?

  Raspunde la acest comentariu
 2. Andrada
  Andradatrimis la 27/1/2012

  Fffff interesant articolul. Mereu ma intrebam ce presupune acest test!

  Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII