Ceaiul verde și sarcina - ce e bine de știut

Ceaiul verde si sarcina - ce e bine de stiut

Ceaiul verde și sarcina - ce e bine de știut

Ceaiul verde este bogat in antioxidanti si aduce multe beneficii pentru sanatate dar femeile insarcinate ar trebui sa limiteze cu intelepciune cantitatea de ceai verde pe care il beau in timpul sarcinii si ar trebui sa fie prudente cand iau suplimente ce contin ceai verde. 

Insa ceaiul verde poate interfera cu folatii care sunt esentiali in dezvoltarea sarcinii. De asemeni, trebuie stiut ca ceaiul verde contine cofeina iar o cantitate prea mare de cofeina in timpul sarcinii poate afecta sanatatea sarcinii si implicit bebelusul.

Ceaiul verde si legatura cu folatii

Există o anumită îngrijorare cu privire la consumul de ceai verde în timpul sarcinii, deoarece acesta conține cofeină și anumite substanțe chimice care ar putea afecta fătul. În general, medicii recomandă limitarea cantității de cofeină consumată în timpul sarcinii la mai puțin de 200 de miligrame pe zi.

Un pahar de ceai verde conține între 30 și 50 de miligrame de cofeină, ceea ce poate fi sigur în cantități moderate pentru femeile însărcinate. Cu toate acestea, femeile gravide ar trebui să fie precaute și să discute cu medicul lor înainte de a consuma ceai verde sau orice altă băutură care conține cofeină.

De asemenea, există anumite substanțe din ceaiul verde, cum ar fi taninurile și polifenolii, care ar putea interfera cu absorbția acidului folic și a altor nutrienți esențiali în timpul sarcinii. De aceea, femeile gravide ar trebui să evite consumul excesiv de ceai verde și să se asigure că primesc suficient de multe nutrienți din alimente sănătoase și suplimente alimentare recomandate de medic.

Ceaiul verde este bogat in antioxidanti si aduce multe beneficii pentru sanatatea dentara, nivelul glicemiei, al colesterolului si pentru pierderea in greutate. 

Insa cercetatorii au descoperit, in timp ce examinau constituentii activi ai ceaiului verde, ceea ce se numeste epigallocatechins, pe scurt EGCG, ce poate afecta modul in care corpul foloseste folatii. Folatii sunt importanti pentru femeile insarcinate deoarece previn defectele congenitale de tub neural ale bebelusului.

Despre folati (acid folic) si efectul benefic asupra sarcinii citeste Acidul folic: cum protejeaza sarcina si de ce este numita vitamina erou a sarcinii (infografic)

Ceaiul verde in sarcina

Problema ceaiului verde in timpul sarcinii este ca moleculele de EGCG sunt similare structural cu un compus numit metotrexat. Metotrexatul este capabil sa ucida celulele canceroase legandu-se chimic de o enzima din corp numita dihidrofolate-reductaza (DHFR).

Oamenii sanatosi au si ei aceasta enzima – face parte din ceea ce se numeste calea folatilor, ce reprezinta calea, sau pasii pe care corpul ii parcurge pentru a transforma nutrientii ca folatii in substante ce pot fi folosite pentru a sustine functionarea normala a organismului.

Dar aceasta similaritate chimica inseamna ca EGCG din ceaiul verde se combina si el cu enzima DHFR, iar cand o face, o inactiveaza. Cand aceasta enzima este inactivata, capacitatea corpului de a folosi folatii este afectata. Este inca neclar cat ceai verde poate fi baut in siguranta, sau cantitatea precisa de folati a caror absorbtie este afectata. Insa cercetarile publicate sustin ca daca beti 2 cesti de ceai verde pe zi puteti opri cresterea celulelor canceroase (pe care le tinteste metotrexatul).

Vestea buna despre cafeina pe care o beti in timpul sarcinii, din cafea si ceai, este ca o cantitate moderata este acceptabila insa este bine de stiut ...

Cafeina din ceaiul verde

Doua studii, unul efectuat de savantii danezi care au intervievat peste 88000 de femei insarcinate, si altul facut de Yale University School of Medicine - SUA, au facut descoperiri similare asupra consumului de cafeina in timpul sarcinii.
Preocuparea privind cafeina este legata de riscul de greutate redusa la nastere a bebelusului sau de avort spontan.

Preocuparea ramane valabila si in cazul unei doze ridicate de cafea. Echipa de la Yale a descoperit ca band 600 mg de cafeina pe zi, adica aproximativ 6 cesti de cafea, duce la greutate redusa la nastere, pana la un nivel care este semnificativ din punct de vedere clinic. Rata de reducere a greutatii la nastere a fost stabilita la 28 grame per 100 mg, adica o ceasca de cafea pe zi. Insa cercetatorii au subliniat ca acest lucru nu are efecte semnificative in cazul unul consum moderat de cafeina.

Studiul danez a descoperit ca band cel putin 8 cesti de cafea pe zi (asta ar insemna cel putin 16 cesti de ceai), riscul de avort spontan sau de a naste copilul mort creste cu 60% fata de femeile care nu au baut cafeina. Cercetatorii au descoperit ca dozele moderate de cafea sau de ceai nu implica riscuri semnificative.

Pentru femeile care beau intre jumatate de ceasca si 3 cesti de cafea pe zi, riscul de moarte fetala a fost cu 3% mai ridicat fata de cele care nu beau cafeina. Iar la femeile care beau 4-7 cesti de cafea pe zi, riscul creste la 33%. O ceasca de cafea inseamna cam 2 cesti de ceai din punctul de vedere al cafeinei. Consumul de cafea recomandat pentru evitarea riscurilor este de maxim 3 cesti pe zi, sau 6 cesti de ceai, conform specialistilor americani. CIteste pe larg Cofeina si sarcina: cum afecteaza bauturille care contin cofeina sanatatea sarcinii

Preparati-va propriul ceai de plante adaugand portocale, mere, ananas, lamai, lamai verzi, pere, scortisoara, sau frunze de menta in apa fierbinte sau in ceaiul decofeinizat. *(NU preparati ceai acasa cu plantele din gradina decat daca stiti exact ce sunt si daca este sigura consumarea lor in timpul sarcinii.)

 Cititi: Consumul de cafea/alcool

Despre plantele folosite in ceaiuri si efectele lor asupra sarcinii

Iata in continuare cateva ingrediente frecvente ce pot fi intalnite in ceaiurile herbale. Observati ca unele dintre ele nu sunt considerate extrem de sigure. Gradul de siguranta provine din evaluarea Natural Medicines Database. Studiile mai extinse si discutiile cu medicul va vor ajuta sa luati decizia potrivita asupra pantelor pe care le puteti folosi in ceaiuri.

  • Frunze de zmeura rosie (cel mai probabil, sigure) –
    Bogata in fier, aceasta planta ajuta la tonifierea uterului, creste productia de lapte, reduce greturile si usureaza durerile travaliului. Multe dintre „ceaiurile de sarcina” contin de obicei frunze de zmeura rosie pentru a ajuta la sustinerea sanatatii uterului in timpul sarcinii.
  • - Exista controverse legate de faptul ca ar trebui sa fie sau nu folosita in timpul sarcinii sau numai in trimestrele doi si trei, incat multi medici raman prudenti si recomanda folosirea ei numai dupa primul trimestru.
  • Frunze de izma (cel mai probabil, sigure) – Ajuta la alinarea simptomelor ca greata si flatulatia.
  • Aroma de lamaie (cel mai probabil, sigura) – Are un efect calmant si ajuta la reducerea iritabilitatii, a insomniei si a anxietatii.
  • Radacina de ghimbir (posibil, sigura) –Ajuta la reducerea greturilor si vomei.
  • Papadia (insuficiente informatii relevante) – Bogata in vitamina A, calciu si fier, radacina si frunzele de papadie pot reduce edemele usoare si hranesc ficatul.
  • Musetelul (insuficiente informatii relevante) – Bogat in calciu si magneziu, combate insomnia si inflamarea incheieturilor.
  • Urzica (urzica intepatoare) - (foarte probabil nesigura – vedeti nota) Bogata in vitaminele A, C, K, calciu, potasiu si fier. Folosita in multe „ceaiuri de sarcina” deoarece este un minunat tonic general al sarcinii. (*Nota asupra sigurantei urzicilor: Natural Medicines Database acorda ratingul „foarte probabil nesigura”, desi este folosita in nenumarate ceaiuri de sarcina si este recomandata de cei mai multi medici si homeopati. Acest lucru poate avea legatura cu partea plantei care este folosita, radacina sau frunzele si cantitatea folosita. Conform altor surse, folosirea urzicilor este recomandata in timpul sarcinii datorita beneficiilor sale pentru sanatate.2)
  • Macesele (insuficiente informatii relevante) – Foarte buna sursa de vitamina C si ajuta la stimularea sistemului imunitar.
  • Lucerna - trifoi (posibil nesigura) – Are vitaminele A, D, E si K; deosebit de buna in ultima perioada a sarcinii pentru a stimula vitamina K, ce ajuta la prevenirea hemoragiei postpartum.
  • Cozi de macris (posibil nesigure) – Folosite la tratarea anemiei la femeile insarcinate datorita nivelului sau ridicat de fier. Contine si vitaminele A si C si calciu. *(Poate fi folosita si ca laxative – discutati cu medicul despre folosirea macrisului in timpul sarcinii).

Plante interzise si nerecomandate in timpul sarcinii

Plantele si ceaiurile din plante trebuie tratate cu multa prudenta in timpul sarcinii. La fel si alegerea uleiurile esentiale sau tratamentele pe baza de plante. Pentru ca, unele plante pot avea efecte foarte negative asupra sarcinii si pot duce chiar la pierderea sarcinii - asa ca atentie mare. Citeste pe larg despre plantele interzise si nerecomandate in timpul sarcinii. 

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Decembrie 2023)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la DesprecopiI

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2023
documentare: www.voedingscentrum.nl

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII