De ce primii 3 ani sunt mai importanți decât orice școală. Cum să profiți la maximum de primii trei ani de viață ai copilului tau

De ce primii 3 ani sunt mai importanți decat orice scoala. Iata cum sa profiti la maximum de primii trei ani de viata ai copilului tau

De ce primii 3 ani sunt mai importanți decât orice școală. Cum să profiți la maximum de primii trei ani de viață ai copilului tau

Primii trei ani din viata copilului tau sunt o oportunitate unică, dar nu trebuie să te simți copleșit(ă). Tot ceea ce faci cu iubire și intenție bună contribuie la formarea unei ființe echilibrate, inteligente și puternice emoțional. Iar tu, dragă părinte, ești super-eroul din această poveste.

Iata sfaturi despre cum să profiți la maximum de primii trei ani de viață ai copilului tau si de ce este atat de important sa faci aceste lucruri - sfatul psihologului.

Nu-ți neglija copilul în primii 3 ani! E perioada care-i modelează inteligența și sufletul

Bebelușul nu își va aminti prea multe despre primii trei ani de viață, dar, conform cercetătorilor, această perioadă are un impact uriaș asupra întregii sale existențe. Din multe puncte de vedere, acești ani influențează mai mult decât orice altă etapă care va urma.

Ce face ca acești trei ani – în care copilul pare că doar doarme, plânge și se joacă – să fie atât de importanți pentru viitorul său la școală, în carieră și în relațiile cu ceilalți? Cum poate o perioadă în care cel mic este atât de fragil și dependent să influențeze atât de profund formarea ființei umane de mai târziu? Răspunsul este fascinant și complex – și continuă să fie explorat științific – dar un lucru este sigur: orice părinte ar trebui să reflecteze asupra acestei realități.

Creierul unui copil ajunge la 90% din dimensiunea sa de adult în primii trei ani de viață.

🧠 Creierul unui copil ajunge la 90% din dimensiunea sa de adult în primii trei ani de viață. În această perioadă incredibilă, se formează milioane de conexiuni neuronale – esențiale pentru gândire, limbaj, memorie și emoții. Până la vârsta de trei ani, se formează aproximativ 1.000 de trilioane de sinapse, un număr dublu față de cât va avea un adult.

După această explozie de conexiuni, creierul începe un proces natural de „rafinare” – păstrează doar acele conexiuni care sunt frecvent folosite. Așa se formează bazele învățării, adaptării și inteligenței emoționale.

❤️ Cea mai bună investiție în acest proces incredibil de dezvoltare este afecțiunea și grija oferite de părinți. Studiile arată că iubirea, siguranța, atenția și comunicarea joacă un rol uriaș în sănătatea emoțională și dezvoltarea creierului copilului.

Ce poți face, ca părinte, în acești ani cruciali:

✔️ Răspunde cu blândețe și promptitudine la nevoile copilului. Îl ajuți astfel să-și dezvolte încrederea de bază în lume, sentimentul de siguranță și empatie.

✔️ Vorbește-i, citește-i, cântă-i, joacă-te cu el. Toate aceste interacțiuni contribuie la dezvoltarea limbajului, a inteligenței sociale și a încrederii în sine.

✔️ Oferă-i rutine, somn adecvat, mese echilibrate și îngrijire medicală regulată. Sunt pilonii de bază pentru o dezvoltare sănătoasă – fizică și psihică.

✔️ Fii atent(ă) la semnalele lui. Chiar dacă nu poate vorbi, îți va arăta când e obosit, suprastimulat sau are nevoie de mai multă liniște.

✔️ Nu e nevoie de perfecțiune. Dragostea sinceră, răbdarea și prezența ta sunt cele mai importante „unelte” pe care le ai. Nu trebuie să fii expert – trebuie doar să fii acolo, prezent și conectat.

Primii trei ani sunt o oportunitate unică, dar nu trebuie să te simți copleșit(ă). Tot ceea ce faci cu iubire și intenție bună contribuie la formarea unei ființe echilibrate, inteligente și puternice emoțional. Iar tu, dragă părinte, ești super-eroul din această poveste.

Citeste si Cand telefonul este mai important decat timpul petrecut cu copilul tau - impactul negativ asupra comunicarii si a dezvoltarii copilului - 5 consecinte 

Despre dezvoltarea sociala a copilului intre 1 - 4 ani:

Ce sã faci cånd micutul tãu e un lenes 
Ramas bun pruncie, bine ai venit copilarie! 
De ce prichindelul meu minte? 
Pastrati legatura cu bunicii! 
Sa intelegem depresiile copilariei 
Dorm in patutul meu 
In cautarea copilului minune 
Pentru cine sunt papusile? 

 Comunitate si grupuri de suport

Cabinetul Psi - Psihologie
Forum specializat de psihologie. Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta.

 In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

redactor: Luana Ungureanu-vanDijk, Psiholog, Utrecht Olanda - in exclusivitate pentru Desprecopii.com
Luana este psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți - Membru al Institutului Olandezi al Psihologilor (NIP)
Toate drepturile rezervate © 2024
referinte
psychologytoday.com

 


 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII