Boala celiaca: simptome, tratament si grupuri de suport
Boala celiaca este provocata de intoleranta la gluten. Ati mancat vreodata gluten? Daca ati mancat vreodata o felie de paine, o felie de pizza, sau un castron cu cereale, sunt sanse sa fi mancat gluten. Glutenul este o proteina care se gaseste in grau, secara, si ovaz – cereale care se gasesc in multe alimente de zi cu zi.
Cei mai multi oameni consuma alimente cu gluten fara sa aiba probleme. Insa la unii copii sau adulti, glutenul poate provoca o reactie adversa a organismului. Reactiile sunt provocate de boala celiaca. Iata totul despre boala celiaca si sfatul de la Desprecopii:
- despre boala celiaca (intoleranta la gluten), veti citi:
Ce este boala celiaca?
Ce este glutenul?
De ce se imbolnavesc copiii de boala celiaca?
Cat este de frecventa boala celiaca?
Semne si simptome pentru boala celiaca
De unde stiu daca am boala celiaca?
Cum se trateaza boala celiaca?
Iata un mic test despre boala celiaca
Grupul de suport al parintilor cu copii cu intoleranta la gluten
Ce este boala celiaca?
Cei mai multi oameni care mananca alimente cu gluten nu au probleme cu digestia acestuia. Insa pentru unii oameni, faptul ca mananca gluten poate provoca o reactie adversa a organismului. Cineva care are aceasta problema are boala celiaca sau intoleranta la gluten.
Dupa ce inghititi mancarea, aceasta ajunge in stomac, care face parte dintr-un grup de organe ce alcatuiesc sistemul digestiv al corpului. O parte importanta a sistemului digestiv este intestinul subtire, care este captusit cu vili. Vilii intestinali sunt de obicei descrisi ca mici prelungiri microscopice, asemanatoare unor degete. Ciudat, nu-i asa? Degete in intestin! Dar nu uitati ca sunt microscopice, ceea ce inseamna ca sunt extrem de mici – atat de mici incat nu le puteti vedea fara microscop. Vilii sunt importanti deoarece absorb nutrientii in corp.
Ce este glutenul?
Glutenul este o proteina lipicioasa care se gaseste in cereale ( grau, orz, secara etc). De obicei, este folosita in panificatie ca aditiv deoarece glutenul se “tine” de dioxidul de carbon eliberat de drojdie si ajuta la cresterea produselor de panificatie. Este ceea ce face aluatul elastic, pufos si frumos crescut. Glutenul mai poate fi gasit si in paste, bere, medicamente, pasta de dinti, inghetata, maioneza din comert, mezeluri.
alimente cu gluten
Daca o persoana are boala celiaca, faptul ca mananca gluten – intr-o bucata de paine, de exemplu – duce la o reactie a sistemului imunitar. De obicei, sistemul dumneavoastra imunitar va ajuta sa nu va imbolnaviti, iar in cazul in care aveti boala celiaca, organismul incepe sa atace si sa distruga vilii.
Fara vili intestinali, corpul unei persoane nu poate absorbi vitamine si nutrienti din alimente. Fara destui nutrienti, corpul unui copil cu greu poate ramane sanatos, mentinand un ritm de crestere normal. Chiar daca persoana respectiva mananca mult, poate pierde in greutate si poate face anemie din cauza ca nu absoarbe destul fier.
De ce se imbolnavesc copiii de boala celiaca?
Nimeni nu stie precis de ce apare boala celiaca, dar se pare ca se mosteneste in familie. Aveti sanse de 5-10% de a face boala daca o mai are cineva din familie. Boala este frecventa la oamenii din tarile Europei de Nord si din Statele Unite.
Cat este de frecventa boala celiaca?
Pentru ca nu avem date centralizate la nivelul Romaniei, sa luam exemplul SUA. Specialistii estimeaza ca aproximativ 1 din 133 de persoane are boala celiaca in Statele Unite. In mod evident, multi oameni care au boala celiaca nu stiu acest lucru. Daca toti acesti oameni ar fi diagnosticati, boala celiaca ar fi mai frecventa decat diabetul de tip 1. Din fericire, oamenii sunt tot mai informati despre existenta acestei probleme si in prezent exista moduri mai bune de a testa existenta bolii.
Semne si simptome pentru boala celiaca
Printre simptomele comune ale bolii celiace sunt diareea, scaderea apetitului, durerile de stomac si balonarea, incetinirea ritmului de crestere la copii si pierderea in greutate. Multi copii sunt diagnosticati cu aceasta problema la varste intre 6 luni si 2 ani. Este logic ca boala sa fie descoperita la aceasta varsta, deoarece acum fac cunostinta cu glutenul din alimente.
La unii oameni, problemele apar treptat, iar simptomele pot fi foarte rele intr-o saptamana, apoi acceptabile in saptamana urmatoare. Din acest motiv, unii oameni nu sunt diagnosticati cu boala celiaca decat la batranete. Problema este cronica, ceea ce inseamna ca simptomele pot disparea, apoi reveni la nesfarsit.
O persoana care are boala celiaca poate resimti oboseala si poate fi iritabila. Unii oameni care au boala au si eruptii pe piele si in zona gurii. Problema este uneori confundata cu alte afectiuni digestive ca sindromul colonului iritabil sau intoleranta la lactoza. Iar in unele cazuri, un copil nu are deloc simptome o vreme, apoi dintr-o data incepe sa aiba probleme in timpul unei perioade marcate de stres, cum ar fi dupa o suparare.
De unde stiu daca am boala celiaca?
Daca aveti adesea dureri de stomac, diaree, pierdeti in greutate sau orice alte simptome mentionate anterior ar trebui sa discutati cu medicul. Poate fi sau nu vorba despre boala celiaca, dar un medic poate clarifica lucrurile. Medicul va recomanda de obicei un test de sange pentru stabilirea diagnosticului.
Daca testele arata ca ati putea avea boala celiaca, urmatorul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa consultati un gastroenterolog, un medic specializat in probleme digestive. Acest specialist poate decide sa preleve o mica mostra din intestinul subtire pentru a o examina la microscop. Aceasta mica mostra este numita biopsie. Daca este efectuata biopsia, medicul va administra persoanei niste medicamente pentru a-i mentine starea de confort in timpul efectuarii procedurii.
Cum se trateaza boala celiaca?
Boala celiaca este tratata evitand glutenul din alimente. Acest lucru poate fi dificil deoarece glutenul se gaseste in multe alimente, insa un dietetician va poate ajusta dieta pentru a elimina glutenul. Este important sa nu incepeti un regim fara gluten inainte de a fi primit un diagnostic cert al bolii celiace. Un regim fara gluten permite vindecarea intestinului subtire. Dar asta nu inseamna ca puteti incepe sa mancati din nou gluten. Daca aveti boala celiaca, glutenul va va irita intotdeauna intestinele si, daca se intampla astfel, diareea, durerile de stomac si alte probleme vor reveni.
Daca ati fost diagnosticat cu boala celiaca, a invata alimentele care nu contin gluten poate fi o provocare. Este posibil sa nu vi le amintiti pe toate, dar puteti lua cu dumneavoastra o lista si este bine sa intrebati la restaurant despre felurile din meniu inainte de a va arunca asupra lor. In scurt timp veti avea o buna pricepere la alegerea alimentelor sigure.
Iata un mic test despre boala celiaca:
Care dintre alimentele urmatoare contin gluten?
pizza
snitelul de pui
pastele
Daca ati raspuns ca toate trei, aveti dreptate! Pizza a fost cea mai usor de detectat, deoarece stiti ca blatul este de fapt paine. Insa stiati oare ca unele alimente gatite la foc puternic ca snitelul, chiftele de pui si chiar unele tipuri de cartofi prajiti contin gluten? Pastele contin si ele gluten deoarece sunt facute din faina de grau. Din fericire, puteti face sau cumpara pizza cu blat fara gluten, puteti praji snitelele folosind faina fara gluten si chiar puteti gasi paste si cartofi prajiti fara gluten. De fapt, aproape toate alimentele pe care le mancam pot fi preparate fara gluten.
In afara alimentelor care contin gluten, va trebui sa evitati alimentele care puteau fi contaminate cu gluten. Asta inseamna ca un aliment nu are ca ingredient glutenul, dar a intrat in contact cu alimente ce contin gluten. Acest lucru este mai posibil sa se intample acasa in bucataria dumneavoastra.
Daca dumneavoastra sau copilul aveti boala celiaca va trebui sa aveti propriul toaster precum si oliviere si cutii de condimente separate, pentru a evita aceasta contaminare incrucisata.
Unele alimente sunt contaminate in timpul prepararii, deci puteti incerca sa gasiti alimentele despre care se stie ca sunt fara gluten. De exemplu, exista biscuiti de ovaz (si alte produse) fara gluten, special preparate pentru oamenii care au boala celiaca.
Cea mai buna abordare este sa cititi etichetele produselor, insa sunt cateva alimente de care este bine sa stati departe pana cand puteti verifica daca nu contin gluten:
orezul, amestecat sau nu cu alte alimente
mezelurile
carnaciorii
pudra de cacao instant
supele conservate
Faptul ca ati fost diagnosticat cu boala celiaca nu inseamna ca trebuie sa renuntati la toate alimentele preferate. Inseamna numai ca trebuie sa le adaptati ca sa nu contina gluten. Exista multe produse diferite fara gluten, amestecuri de gatit si retete din care va puteti inspira.
Grupul de suport al parintilor cu copii cu intoleranta la gluten
Grupurile de suport sunt si ele o resursa grozava pentru a afla ce retete si produse sunt mai bune.
Un grup de suport va poate ajuta si sa iesiti la intalniri. De exemplu, acum cativa ani se recomanda ca otetul distilat sa fie complet evitat intr-o dieta fara gluten. Acum stim ca moleculele de gluten nu apar in otetul distilat. Asta inseamna ca in prezent, otetul distilat este acum un ingredient permis. Aceasta schimbare a insemnat o mare schimbare din punctul de vedere al alimentelor permise pentru cineva care are boala celiaca.
Daca aveti un copil care are boala celiaca (intoleranta la gluten) - mergeti pe forumul Desprecopii.com. Veti gasi cu singuranta un topic de suport al parintilor cu copii cu boala celiata. Un grup de suport online este un loc grozav in care puteti cunoaste alti parinti care trec prin aceleasi probleme cu dvs. Veti vedea ca nu sunteti singuri.
Topicuri de suport despre boala celiaca la copii:
copii cu boala celiaca/intoleranta la gluten
Legatura intre Celiachie si infectii dese? Exista?
Intoleranta la gluten si lactoza- CELIACHIE
Bebei cu alergii (5)
autor: D. S. - Redactor Desprecopii.com, Referinte: WebMD, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2020
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 2 comentarii
de ce contin cartofii prajiti gluten atata timp cat cartoful nu contine gluten?
nu stiam de chestia asta...mi'am mai imbogatit 'cultura generala'.multumesc pt articolele interesante pe care le puneti p site.imi plac!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII