Alergia la gluten – 5 forme diferite?

Alergia la gluten – 5 forme diferite?

Alergia la gluten – 5 forme diferite?

  • Alergia la gluten este un sintagma pe care o auzim frecvent in jurul nostru, in magazine, in restaurante sau in orice alte locuri in care sunt prezente alimentele. Foarte multe persoane evita glutenul in alimentatia proprie sau in alimentatia copiilor, pe motiv ca sunt alergice la aceasta substanta.

Ce este glutenul?
Boala celiaca
Sensibilitatea non-celiaca la gluten
Intoleranta la gluten
Dermatita herpetiforma
Ataxia glutenica
Alergia la grau

Alergia la gluten este un sintagma pe care o auzim frecvent in jurul nostru, in magazine, in restaurante sau in orice alte locuri in care sunt prezente alimentele. Foarte multe persoane evita glutenul in alimentatia proprie sau in alimentatia copiilor, pe motiv ca sunt alergice la aceasta substanta. Adevarul este ca, din punct de vedere medical, nu exista o alergie propriu-zisa la gluten, ci mai degraba niste reactii alergice ale sistemului imunitar, care implica anumite simptome cauzate de prezenta glutenului in organism.

Ce este glutenul?

Glutenul este un termen generic, care nu are o definitie foarte exacta, fiind folosit pentru a denumi diferite componente proteice ce se gasesc in cereale. Este o substanta de origine vegetala, prezenta in cereale precum graul, orzul, secara etc. Se caracterizeaza in primul rand prin elasticitate, ceea ce il face sa fie utilizat nu doar in alimentatie, ci sin in industria cosmetica

Alergia la gluten, invocate tot mai des in ultimii ani, se manifesta in moduri diferite, fiind cunoscute 5 tipuri, fiecare dintre ele avand o simptomatologie proprie si o evolutie particulara. Identificarea tipului de alergie la gluten se face de catre medicul specialist, in urma unor teste adecvate.

Boala celiaca

Este cea mai cunoscuta forma de alergie la gluten, chiar daca nu este, de fapt, o forma de alergie, ci o boala autoimuna grava, care nu poate fi tratata definitiv, ci doar tinuta in frau printr-un regim alimentar strict ce exclude glutenul si care trebuie urmat pe parcursul intregii vieti. Consumul de gluten, in cazul diagnosticarii cu boala celiaca, afecteaza sistemul imunitar care ataca peretii intestinului subtire, cauzand simptome grave si afectand atat sistemul digestiv, cat si alte parti ale corpului.

Boala celiaca: simptome, tratament si grupuri de suport

Boala celiaca: simptome, tratament si grupuri de suport

Boala celiaca este provocata de intoleranta la gluten. Ati mancat vreodata gluten? Daca ati mancat vreodata o felie de paine, o felie de pizza, sau un castron cu cereale, sunt sanse sa fi mancat…

Boala celiaca este legata de infertilitate

Boala celiaca este legata de infertilitate

Pentru cuplurile care se lupta sa aiba un copil, descoperirea cauzei principale a infertilitatii poate fi un proces indelungat si frustrant. In trecut, problemele de infertilitate au fost…

Legatura dintre boala celiaca si infertilitate

Legatura dintre boala celiaca si infertilitate

Pentru cuplurile care se lupta sa aiba un copil, descoperirea cauzei principale a infertilitatii poate fi un proces indelungat si frustrant. In trecut, problemele de infertilitate au fost considerate…

Simptomele bolii celiace sunt foarte multe si variaza de la un caz la altul, iar uneori nu sunt prezente deloc. Totusi, cele mai frecvente sunt: diareea, constipatia, durerile abdominale, arsurile stomacale, balonarea, oboseala, anemia, eruptiile cutanate, depresia, anxietatea.

Sensibilitatea non-celiaca la gluten

Sensibilitatea non-celiaca la gluten nu este o boala propriu-zisa, insa ea este o problema cu care se confrunta foarte multe persoane care, desi nu au boala celiaca, manifesta totusi diferite simptome specific atunci cand consuma alimente ce contin gluten. In aceste cazuri, diagnosticarea este forate dificila, cu atat mai mult cu cat aceasta sensibilitate non-celiaca la gluten nu este clasificata medical ca o afectiune propriu-zisa.

Simptomele seamana adesea cu cele ale bolii celiace, de aceea este dificil de stabilit doar cu ajutorul lor despre ce tip de problema cauzata de gluten este vorba. Pe langa simptomele mentionate in cazul bolii celiace, frecvente sunt si flatulenta, durerile de cap, eczema.

Intoleranta la gluten

Este o sintagma foarte des folosita, mai ales in mediul virtual, fiind insa destul de ambigua. In trecut, sintagma era folosita pentru a desemna tocmai sensibilitatea la gluten, atunci cand nu exista un diagnostic de boala celiaca, dar exista totusi simptome care arata ca prezenta glutenului in organism nu este benefica. Alteori, pradoxal, sintagma este folosita tocmai pentru a denumi boala celiaca, producandu-se astfel si mai multa confuzie. De aceea, specialistii o folosesc din ce in ce mai putin, preferand sintagmele de “boala celiaca” si “sensibilitate non-celiaca la gluten” pentru a desemna cele doua ipostaze ale efectelor negative ale glutenului in organism. Probabil ca in curand expresia in sine de “intoleranta la gluten” va disparea cu totul.

gluten

Dermatita herpetiforma

Cunoscuta ca eruptie cutanata cauzata de gluten, dermatita herpetiforma este o reactie dura la nivel cutanat, ce apare in urma consumului de gluten. La fel ca si boala celiaca, nu este practic o alergie, ci are o natura autoimuna. Faptul ca este o eruptie la nivelul pielii o face sa fie asociata, popular, cu o alergie. Este posibil ca dermatita herpetiforma sa coexiste cu boala celiaca, asa incat ambele trebuie tratate corespunzator, prima masura fiind evitarea completa a alimentelor ce contin gluten.

Simptomele dermatiteti herpetiforme includ inrosirea accentuata a pielii, urmata de aparitia mai multor bubite mici, care seamana cu acneea, senzatia de mancarime si de arsura, cicatrici rosii ramase in locurile unde bubitele se vindeca. Simptomele pot aparea orinde pe corp, insa cel mai frecvent apar pe fese, pe coate, pe genunchi si pe partea din spate a gatului.

Ataxia glutenica

Este o afectiune care implica actiunea sistemului imunitar asupra creierului si asupra sistemului neurologic, ca raspuns la consumul de gluten. Este o boala destul de rara si este inclusa printre formele de alergie la gluten doar pentru ca este cauzata de consumul de gluten. Dieta fara gluten este si in acest caz singurul mod de a evita efectele negative si grave ale bolii.

Simptomele bolii includ probleme cu mersul, ameteala, dificultatea de coordonare a miscarilor, alterarea vorbirii, dificultatea de a inghiti. Ataxia glutenica este o boala progresiva, initial aparand ca o problema minora, dar putand sa provoace efecte dramatice, ireversibile, daca nu este tratata corespunzator.

Alergia la grau

Este cu adevarat o alergie, insa desi majoritatea persoanelor o numesc tot alergie la gluten, este, de fapt, o reactie alergica ce implica mai multe componente din grau si nu doar glutenul. Alergia la grau este prezenta mai ales la copii si mai rar la adulti. Persoanele alergice la grau nu trebuie sa consume grau, in schimb pot consuma secara si orz (celelalte doua cereale care contin gluten).

Simptomele alergiei la grau sunt mai apropiate de cele ale unei alergii obisnuite, insa ele nu pot indica singure diagnosticul. Cele mai frecvente sunt: congestia nazala, ochii rosii, iritati si umezi, urticaria, transpiratia buzelor, a limbii sau a fetei, voma, ameteala, dureri abdominale, diaree, dificultati de respiratie.

Mai cititi si urmatoarele:

Totul despre alergii

Totul despre alergii

Alergiile sunt frustrate, iritate, iar uneori pun viata in pericol. De ce unii oameni sunt sensibili la cele mai obisnuite lucruri – ca laptele, nucile si praful – iar altii nu? Cum…

20 de alergeni din jurul nostru pe care trebuie să-i cunoști - iar unii chiar te vor surprinde

20 de alergeni din jurul nostru pe care trebuie să-i cunoști - iar unii chiar te vor surprinde

Alergenii sunt proteine comune din mediul nostru, inofensive pentru cei mai multi oameni, dar potential periculoase pentru viata celor care au alergii. Ei sunt prezenti in casele si in gradinile…

Parfumurile cauzeaza alergii

Parfumurile cauzeaza alergii

Alergiile cauzate de parfum sunt serioase si trebuie luate in considerare. Puteti deveni brusc alergic la parfumuri si produsele de ingrijire personala pe care le utilizati de ani de zile. Puteti…

  Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.


redactor: Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2014

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII