Rolul crucial al vitaminei D în sănătatea gravidei și dezvoltarea fetală: ghid complet pentru femeile însărcinate
Deficitul de vitamina D, atunci când ești gravidă sau alăptezi, poate însemna un aport insuficient de calciu și fosfat pentru copil. Acest lucru poate însemna ulterior o slabă dezvoltare a dinților și oaselor iar în cazuri rare, rahitism.
• Vitamina D poate ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva infectiilor si poate ajuta la prevenirea diabetului zaharat si a unor forme de cancer. Vitamina D este esențială pentru femeile însărcinate, deoarece aceasta ajută la absorbția și utilizarea calciului și fosforului în organism, ceea ce este important pentru dezvoltarea oaselor și dinților copilului. Iata cum poti obtine necesarul de vitamina D, pentru sanatatea ta si a bebelusului tau.
veti citi
De ce am nevoie de vitamina D in timpul sarcinii?
De unde pot obtine vitamina D?
Ce mancaruri sau bauturi ofera vitamina D?
Am nevoie de supliment de vitamina D in timpul sarcinii?
De ce am nevoie de vitamina D in timpul sarcinii?
Vitamina D ajuta la reglarea nivelului de calciu si fosfati in corp. Ai nevoie de calciu si fosfat pentru oase si dinti sanatosi.
Vitamina D este esențială pentru femeile însărcinate, deoarece aceasta ajută la absorbția și utilizarea calciului și fosforului în organism, ceea ce este important pentru dezvoltarea oaselor și dinților copilului.
De asemenea, vitamina D are un rol important în menținerea sistemului imunitar sănătos și poate ajuta la prevenirea unor afecțiuni precum preeclampsia (hipertensiune arterială indusă de sarcină), diabetul gestațional și infecțiile respiratorii.
Deficitul de vitamina D, atunci cand esti gravida sau alaptezi, poate insemna un aport insuficient de calciu si fosfat pentru copil. Acest lucru poate ulterior incuraja o slaba dezvoltare a dintilor si oaselor, si, in cazuri rare, rahitism. Vitamina D poate ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva infectiilor si poate ajuta la prevenirea diabetului zaharat si a unor forme de cancer.
Este posibil sa fie o legatura intre nivelul redus de vitamina D in timpul sarcinii, si un risc crescut de a avea un copil cu o greutate mica la nastere.
De unde pot obtine vitamina D?
Corpul tau produce de cele mai multe ori o cantitate suficienta de vitamina D, prin expunerea la soare in perioada aprilie - octombrie, intre orele 11 si 15, in functie de unde locuiesti. Cu cat traiesti mai la nord, cu atat mai putin timp soarele sta la unghiul corect pentru a permite corpului producerea de vitamina D.
Incearca sa expui cel putin fata si antebratele la lumina soarelui, timp de cel putin 20 de minute pe zi, fara a bloca soarele, in timpul lunilor de vara. Acest lucru va construi o cantitate suficienta de vitamina D pentru lungile luni de iarna. In orice caz, asigura-te ca acoperi si protejezi pielea cu crema de protectie solara inainte ca aceasta sa se inroseasca sau sa se arda.
În general, este recomandat ca femeile însărcinate să ia suplimente de vitamina D, deoarece necesitățile lor crescute nu pot fi întotdeauna îndeplinite prin alimentație. Se recomandă o doză zilnică de 600-800 UI (unități internaționale) de vitamina D pe zi în timpul sarcinii.
Ce mancaruri sau bauturi ofera vitamina D?
Cele mai bune surse de vitamina D sunt pestii grasi, cum ar fi: somonul, macroul si sardinele. Ar trebui sa consumi cel putin doua portii de peste pe saptamana, dintre care una trebuie sa fie peste gras. Carnea rosie, laptele,ciupercile,ficatul de vita, sucul de portocale, soia, branza elvetiana si galbenusurile de ou, de asemenea, contin vitamina D.
Anumite soiuri de margarina (deloc indicate de altfel), precum si cerealele pentru micul dejun sunt imbogatite cu vitamina D, deci verificati informatiile nutritionale de pe pachet.
In timpul iernii, soarele nu este la unghi drept pentru a produce raze care pot stimula productia de vitamina D la nivelul pielii noastre. Deci, avem nevoie sa obtinem vitamina D din alimentele pe care le consumam, pentru a suplimenta rezervele corpului.
Citeste pe larg Vitamina D - 7 alimente bogate in aceasta vitamina minunata
Am nevoie de supliment de vitamina D in timpul sarcinii?
Este recomandat sa iei un supliment care contine 10 micrograme (mcg) de vitamina D in fiecare zi in timpul sarcinii, si in timp ce alaptezi.
Este foarte comun pentru femei sa aiba niveluri mai mici decat nivelurile recomandate de vitamina D. Una din patru femei cu varste cuprinse intre 19 si 24 de ani, si una din sase cu varsta intre 25 si 34 de ani, au niveluri mai mici decat cele recomandate de vitamina D in sange. Acest lucru inseamna ca arisca sa aiba un deficit de vitamina D.
Aveti mai multe sanse de a avea un nivel scazut de vitamina D, si de a avea nevoie de un supliment de vitamina D, daca:
Sunteti de origine din sud-estul Asiei, Africa, Caraibe sau Orientul Mijlociu.
Nu va expuneti suficient la soare, de exemplu, daca va acoperiti, atunci cand sunteti afara, sau purtati intotdeauna protectie solara.
Nu mancati suficiente alimente bogate in vitamina D, cum ar fi ulei de peste, oua, carne, cereale pentru micul dejun.
Aveti un indice de masa corporala (IMC) = 30 sau mai mare.
Despre alimentatia din timpul sarcinii mai cititi pe larg:
Suplimentele de fier in timpul sarcinii
Ceaiurile si sarcina
Plante interzise & nerecomandate in timpul sarcinii
Alimente de evitat in timpul sarcinii|
Dietele fara carbohidrati – sunt sigure in timpul sarcinii?
Soia si sarcina
Acidul folic si sarcina: importanta, surse si dozare
Sarcina si homeopatia
Consumul de nuci si alune in timpul sarcinii
Femeile insarcinate si consumul de alcool - o problema controversata
Antibioticele si sarcina
Ceaiul verde si sarcina
Sarcina si vitamina B12
Vitamina A si sarcina
Cafeaua si sarcina
Sarcina si suplimentele de vitamine prenatale
Vitaminele in timpul sarcinii: ce-i prea mult strica?
Multivitaminele si greutatea copilului la nastere
Pestele, un aliment controversat in timpul sarcinii
Indulcitorii artificiali pot declansa nasterea prematura
Alimentatia nesanatoasa in timpul sarcinii
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
↘️ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2023)
❤️Ne găsesti si pe Instagram Desprecopii - unde postăm continut dedicat gravidutelor si bebelusilor. Vino alături de Comunitate Desprecopii ❤️
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII