Soia în sarcină - beneficii dar și riscuri asociate consumului

Soia in sarcina - beneficii dar si riscuri asociate consumului

Soia în sarcină - beneficii dar și riscuri asociate consumului

Alimentatia sanatoasa este esentiala in timpul sarcinii. In multe culturi, femeile insarcinate se bazeaza pe alimentele din soia pentru a oferi organismului proteine, fibre si alti nutrienti importanti, necesari pentru hranirea si dezvoltarea bebelusului. Timp de secole, oamenii au crescut si s-au dezvoltat normal consumand produse din soia ca parte a regimului lor alimentar de-a lungul intregii vieti, inclusiv in timpul sarcinii si al alaptarii. Iata sfatul de la Desprecopii.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Beneficiile alimentelor cu soia
Soia in timpul sarcinii
Alimentatia in timpul sarcinii: ghid complet
Sunt gravida, pot manca ...?

Beneficiile alimentelor din soia

Produsele alimentare din soia ofera o sursa completa de proteine, ceea ce inseamna ca au toti cei noua aminoacizi esentiali. Proteinele din boabele de soia sunt singurele proteine vegetale care sunt echivalente cu cele animale, insa cu un numar mai mic de calorii, grasimi saturate si fara colesterol.

Proteinele de buna calitate ofera baza dezvoltarii tuturor tesuturilor si organelor si cresterii si repararii celulelor.

Alimentele din soia ajuta si femeile insarcinate sa-si controleze mai bine greutatea si sa mentina un nivel redus al colesterolului in organism. Alimentele din soia ajuta si la prevenirea imbolnavirii de diabet in timpul sarcinii, controland nivelul glucozei din sange.

Consumul de soia la femei, in perioada sarcinii

Vitaminele si nutrientii din produsele alimentare din soia sunt si ele benefice pentru femeile insarcinate. Laptele de soia fortificat, iaurtul de soia, branza de soia, deserturile, tofu si boabele de soia – gatite, prajite sau conservate – contin calciu, fier si zinc.

Pentru femeile insarcinate si fatul aflat in dezvoltare, calciul ajuta la formarea oaselor si dintilor puternici, fierul ajuta la prevenirea greutatii reduse la nastere si a nasterii premature, in timp ce zincul ajuta la inmultirea celulelor, sustine cresterea tesuturilor si regleaza enzimele si hormonii ca insulina.

Fierul si zincul care abunda in alimentele din soia, mai ales in tofu, boabele de soia, soia verde, boabele de soia coapte si laptele de soia din boabele de soia integrale – sunt o cale excelenta de a asigura si cresterea sanatoasa a bebelusului si sanatatea mamei. Multe alimente din soia sunt imbogatite cu vitamina A, vitamina D si vitamina B-12.

Gama larga de produse din soia – de la burgerii de soia la iaurtul inghetat din soia si la untul din boabe de soia – faciliteaza gasirea unui aliment cu soia care sa va placa. Este important sa va amintiti sa consumati o mare varietate de alimente in timpul sarcinii pentru a va asigura aportul unei game largi de nutrienti esentiali. Alimentele din soia ofera nutrienti fara a adauga colesterol sau grasimi saturate.

Soia in sarcina si riscurile asociate consumului acestora

Este important sa consumati boabe de soia doar in cantitati moderate in timpul sarcinii. Acest lucru se datoreaza faptului ca boabele de soia sunt surse bogate de acid fitic care poate interfera cu absorbtia calciului, fierului, zincului si magneziului.

In plus, boabele de soia poarta si reziduuri de pesticide periculoase. Consumul de cantitati excesive de produse din soia a fost legat de un risc mai mare de boli urologice la bebelusi.

Boabele de soia au, de asemenea, fitoestrogeni care pot modifica nivelul de estrogen din corpul mamei, iar copilul este foarte sensibil la modificarile nivelului de estrogen.

Prin urmare, cel mai indicat este sa va consultati intotdeauna medicul care va va recomanda sau nu consumul boabe de soia si in ce cantitati.

Alimentatia in timpul sarcinii: ghid complet

Daca esii insarcinata si crezi ca poti manca cam tot ce se poate si oricat de mult, ei bine NU. Vechea idee conform careia viitoarea mama trebuie sa manance "pentru doi"- nu mai este valabila. Acum, se considera ca este mult mai importanta calitatea alimentatiei, nu cantitatea de alimente pe care le consumati.

Iata un ghid complet despre alimentatia in timpul sarcinii.

Sunt gravida, pot manca ...?

Sunt gravida: pot manca iaurt in fiecare zi?
Sunt gravida: pot manca ciuperci?
Sunt gravida, pot manca ciocolata?
Sunt gravida, pot bea ceai?
Sunt gravida: pot manca maioneza?
Sunt gravida: pot manca alimente picante?
Sunt gravida: pot manca sushi?
Sunt gravida: pot manca somon si ton?

cititi totul despre ALIMENTATIA IN SARCINA AICI.

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI

Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI  

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Daniela Slavu, Redactor Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 3 comentarii

  1. N_anca333
    N_anca333trimis la 20/12/2011

    In dimineata de Craciun vom merge la brad sa vedem ce ne-a adus Mosu, apoi vom manca, ne vom uita la un film specific Craciunului si dupa masa de pranz si un mic somn vom vizita apropiatii sa le oferim mici daruri

    Raspunde la acest comentariu
  2. Nicolescu Anca
    Nicolescu Ancatrimis la 20/12/2011

    In ziua de Craciun de obicei ne trezim si fugim la brad sa vedem ce ne-a adus Mos Craciu.Dupa ce ne stapanim emotiile mancam, apoi de obicei cautam un film specific Craciunului, luam masa de pranz bogata in de toate iar dupa amiaza spre seara mergem sa vizitam apropiatii si sa le oferim mici daruri.

    Raspunde la acest comentariu
  3. andruskandu
    andruskandutrimis la 1/2/2009

    Eu am consumat multa soia in sarcina, fiind de cativa ani pe regim ovo-lacto-vegetarian. Mi-a mers chiar foarte bine, am luat in sarcina 6 kg, eliminate la nastere. Am nascut usor un bebe sanatos de 2.6 kg.Asa ca recomand consumul de soia!Puiul meu are 2,7 anisori si consuma cu placere soia.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII