Despre sindromul premenstrual si vorbele bunicii

Despre sindromul premenstrual si vorbele bunicii

Despre sindromul premenstrual si vorbele bunicii

  • ”Draga mamii, ii vedea tu cum toate te-or durea de la o varsta”, spunea sfatoasă bunica, la o varsta care ei ii permitea sa dea sfaturi intelepte despre orice si mie imi permitea sa-mi intre pe-o ureche si sa iasa, rapid, pe cealalta.

Iaca, am ajuns la vorba bunicii
N-aș vrea să las impresii greșite
Ce face femeia asta care-mi parazitează personalitatea?

Draga mamii, ii vedea tu cum toate te-or durea de la o varsta”, spunea sfatoasă bunica, la o varsta care ei ii permitea sa dea sfaturi intelepte despre orice si mie imi permitea sa-mi intre pe-o ureche si sa iasa, rapid, pe cealalta.

Iaca, am ajuns la vorba bunicii

Refuz să dau vina pe orice vârstă, care e, nu-i așa, doar un număr. Dar atunci, nu știu din ce motiv, treptele sunt mai înalte, junghiurile mai ascuțite, migrenele mai dese, schimbările vremii mai predictibile.

În acest context, nici ciclul menstrual nu mai e ce-a fost. Dacă odată știam pur și simplu că există, că-i acolo cu un scop și că trece după un pachet de tampoane și câteva zile de abstinență, ”de la o vârstă” (nu există cuvinte pe care să le detest mai mult decât pe astea) întreaga viață devine un mare, abundent, capricios ciclu menstrual. Nu mai sunt fazele firești, dacă mă întrebi pe mine. Există sindromul premenstrual clasic, sindromul ciclului propriu-zis, sindromul postmenstrual, sindromul intermenstrual și o mie de alte sindroame fără niciun nume.

Ilogic, îmi amintesc o glumă (nesărată) care spunea că asemănările dintre benzen si femeie sunt că ambele sunt aromatice, nesaturate și ciclice. Să ne înțelegem. Chimia mi-a fost mereu la fel de apropiată precum mi-au fost particularitățile dialectelor vorbite în insulele Pacificului. Habar n-am ce-i benzenul și la ce folosește el, cu atât mai puțin dacă e aromatic, nesaturat sau ciclic. Însă afirm cu mâna pe inimă că, ”de la o vârstă” (!) da, sunt al naibii de ciclică – iar acesta e un eufemism. Iar când sunt în culmea ciclicității, sunt oricum, numai aromatică nu. Cât despre nesaturată, asta e o altă poveste în care nu mă aventurez.

N-aș vrea să las impresii greșite

În mod normal, adică în cele câteva zile ale lunii când nu am niciun sindrom – cercetătorii britanici nereușind, până la acest moment, să identifice exact cam care ar fi acelea – sunt o persoană absolut normală. Sunt amabilă, sociabilă și cu o personalitate plăcută, reacționez corect la ce mi se întâmplă, respectiv râd când e de râs, plâng când e de plâns, mănânc când mi-e foame și dorm când mi-e somn. Dar în ACELE zile mă transform într-o monstruoasă Mrs. Hyde care nu mai are nimic în comun cu persoana drăguță de dinainte. O altă femeie își face loc în corpul meu, o femeie care pune stăpânire pe tot ce fac, o femeie care-mi compromite, cu nonșalanță, în doar câteva zile,  toate eforturile de a ține dietă, de a face sport și de a-și construi relații cât mai plăcute cu cei din jur.

Ce face femeia asta care-mi parazitează personalitatea?

  Se balonează enorm, de parcă ar fi mâncat 15 hamburgheri și ar fi băut doi litri de sucuri gazoase, chiar dacă ar mănânca doar doi morcovi pe zi.
  
  ...dar nu, de regulă nu mănâncă doi morcovi pe zi. Îi e foame constant în acele zile, deci se aprovizionează cu chestii de ronțăit, rondele de pâine prăjită, semințe, felii de pizza, fursecuri cu unt, prăjiturele cu cremă și înghețată de casă. Cu îndulcitor, să nu se îngrașe.

  Personalitatea încântătoare de care am pomenit devine mai fluctuantă decât tensiunea oscilantă a unui bolnav. E capabilă să plângă și să râdă simultan, în general de lucruri care nu sunt nici de râs, nici de plâns.
  
  E lacrimogenă, prăpăstioasă și depresivă: plânge în hohote la reclame cu detergenți, cu tampoane superabsorbante, cu abonamente la telefoane mobile. Motivul chiar nu mai contează. Variază de la suferința pe care-o simte ea în sufletul bătrânei a cărei față de masă nu e strălucitor de albă fără detergentul ”x” până la empatia cu biata tânără care, fiind în perioada ciclului menstrual, sigur suferă de balonări și crampe. 
  
  Depresie generală. Totul se vede în negru, de la perspectiva încălzirii globale și tatuul pitic argentinian amenințat cu dispariția până la noua colegă a soțului, cea cu picioare zvelte și bronzate, și proaspăta-i tunsoare care stă oribil, mai ales din profil.
  
  E iritabilă și capricioasă. O enervează totul și reacționează pe măsură. Sonorul încet la televizor: n-aude nimic. Sonorul prea tare: îi sparge urechile. Geamul închis: i-e cald. Geamul deschis: îi e frig, și-o doare burta. Geamul întredeschis: nu poți și tu să-i faci ceva, ori deschis, ori închis? Geamul, în general: de ce nu am putut și noi sta într-o casă mai mare? Am fi putut avea niște geamuri mai mari, etc, etc.
  
  E antisocială. Vrei să afli cu adevărat părerea unei femei despre tine? Invit-o la o discuție când are sindrom premenstrual. Îți va spune tot ce (nu) vrei să afli despre ce crede. Îți trântește verde-n față adevărul gol-goluț, uitând pentru câteva zile de tot ce înseamnă diplomație feminină, tact, intuiție. Și atunci, pentru limitarea dezastrului, vrea să fie singură, se încuie în cameră cu perdelele trase și oftează, suficient de tare încât să ajungă la urechile soțului exilat temporar în sufragerie. Iar când el apare îngrijorat în ușă, cu un timid ”ce-i, iubi? ți-e rău?” explodează: ”sunt singură, dar ție ce-ți pasă... nimănui nu-i pasă de mine...” 
  
  Sânii ei par a fi proaspăt ieșiți din mâinile chirurgului estetician, care a adăugat cel puțin o mărime-două la numărul de la sutien. Sunt bombați, rotunzi, cu sfârcuri proeminente, obraznici, parcă te invită la.... Nici nu te gândi. Să-i atingi sânii în perioada asta este la fel de sigur pe cât e de sigură atingerea declanșatorului unei bombe cu efect imediat. 
  
  Devine la fel de lipsită de încredere în sine ca un adolescent imberb ce trece prin tulburările specifice. ”Cum îmi stă rochia asta?” ”Sunt grasă, nu-i așa?” ”Mă mai iubești? Nu mă mai iubești, nu-i așa?” „Cine are pielea mai lăsată? Eu sau vecina Fifi, de la trei? Eu, nu?” ”Mă mai iubești? Ah, te-am mai întrebat? Acum sigur o să-mi spui ”nu”. Nu există niciun răspuns sigur la toate întrebările astea, nu prea ai cum s-o nimerești. Nu spune ”da”, nu spune ”nu” și în niciun caz, dar sub nicio formă n-o întreba superior ”Îți vine ciclul, nu-i așa?” Cel mai bine e să te uiți la ea lăcrimos-sentimental, dacă poți scăpa și o lacrimă ar fi genial, întinde prudent mâinile și, cu grijă, dacă te lasă (atenție la sâni!) ține-o în brațe și nu spune nimic, ca și cum răspunsul ar fi evident și relația voastră ar fi la un nivel mult superior acestor întrebări. Sigur, poți în timpul ăsta să recapitulezi în gând meciurile Stelei din sezonul trecut.

Partea bună este că, după câteva lungi și agonizante zile de capricii, lacrimi, depresii, bufeuri și balonări, totul se schimbă ca prin magie. Și scorpia redevine zâna cea bună care împarte cu generozitate zâmbete, politețuri, pupici și bomboane copiilor. Știi că e parte din ciclu, știi că scorpia va reveni cu forțe proaspete o lună mai târziu. Și atunci încerci să faci ce spune medicul: să mănânci regulat, să eviți sarea, zahărul, cafeina și alte excitante, să faci sport, să eviți stresul, să iei suplimente de calciu și magneziu. Uneori îți iese, alteori hormonii sunt mai puternici decât orice regulă de viață sănătoasă. Și în final, probabil că ar trebui să acceptăm și să îmbrățișăm ideea că, iritabile sau nu, capricioase sau zen, balonate sau cu abdomenul extraplat, cicălitoare sau zâne bune, toate trecem prin supliciile periodicului ciclu cu un scop: cel de-a putea, odată, să dăm sau să fi dat naștere la copii. Și-atunci parcă simți cum, în pofida fluctuațiilor lunare, peste rictusul cauzat de crampele abdominale se așterne, împăciuitor, un zâmbet.

A, nu, nu acum, asta peste câteva zile. Acum tot ce pot să fac este să SCRIU despre asta, cu o pungă de chipsuri la îndemână și pastilele anti-balonare pe noptieră. 

Despre sanatatea femeii, mai cititi:

Tratamente naturale pentru PMS

Tratamente naturale pentru PMS

Femeile trec prin etape unice hormonale pe parcursul vietii, care le afecteaza in mod dramatic vietile, relatiile si organismele. Pubertatea si menstruatia, sarcina, maternitatea, menopauza cat si…

10 lucruri pe care barbatii ar trebui sa le stie despre menopauza

10 lucruri pe care barbatii ar trebui sa le stie despre menopauza

Menopauza este una dintre perioadele marcate de schimbari profunde din viata unei femei, atat pe plan fizic, cat si pe plan emotional, fiind, de cele mai multe ori, un factor ca pune la incercare…

Cum scapam de durerile menstruale?

Cum scapam de durerile menstruale?

Primele cicluri sunt adeseori dureroase.Tratamentul homeopatic poate permite evitarea prescriptiei pilulelor contraceptive care ar fi administrate doar pentru dureri.

 

Mai multe informatii despre SANATATEA FEMEII CITESTE AICI.

Forum de discutie, hai alaturi de noi

 /Images/intim.jpgFemina Intim
Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime
.

autor: redactor NANA - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2015

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Marilena
    Marilenatrimis la 9/8/2018

    Foarte fain articol, mi'a adus zambetul pe buze ...pt ca sunt chiar in perioada ACEEA ....ooof si eu care credeam ca numai mie mi se intampla. Corpul meu inimos a primit cu bratele deschise toate sindroamele de care se vb in articol, astfel ca zilele 'senine' le pot numara pe degete iar in mare parte ma straduiesc din rasputeri sa controlez ceva ce se pare ca nu 'asculta' de mai nici'un tratament naturist sau dieta....pur si simplu e o adevarata nebunie. Cine stie cunoaste...ps felicitari autoarei :)

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII