Alaptarea in primele 2 saptamani din viata bebelusului

Alaptarea in primele 2 saptamani din viata bebelusului
-
Ca in fiecare an, Philips Avent sustine Saptamana Internaționala a Alaptarii, initiativa a Organizatiei Mondiale pentru Promovarea Alimentatiei la San, celebrata in fiecare an, in perioada 1-7 August, in peste 170 de tari.
Ca in fiecare an, Philips Avent sustine Saptamana Internaționala a Alaptarii, initiativa a Organizatiei Mondiale pentru Promovarea Alimentatiei la San, celebrata in fiecare an, in perioada 1-7 August, in peste 170 de tari.
Săptămâna Internațională a Alăptării comemorează Declarația Innocenti a OMS și UNICEF, adoptată în august 1990 pentru protejarea, promovarea și încurajarea alimentației la sân, iar anul acesta tema este „Alăptează și lucrează: acum este posibil!”. OMS recomandă alimentația la sân (cea mai bună modalitate de a asigura nutrienții necesari nou-născuților), până la vârsta de 6 luni și continuarea acesteia după diversificarea alimentației până la vârsta de 2 ani.
Pentru a veni în sprijinul proaspetelor mămici, Philips Avent le pune acestora la dispoziție informații împărtășite de Dr. Diana Vasilescu, specialist neonatolog și pediatru, consultant în lactaţie, și Oana Popa, specialist în managementul timpului.
***
Mulți proaspeți părinți se întreabă dacă bebelușul lor primește suficient lapte, iar primele 2 săptămâni sunt cele mai dificile în procesul de alăptare. Nu trebuie să vă faceti însă, foarte multe griji, bebeluşii se nasc cu un număr de reflexe sau acţiuni involuntare, care îi ajută să găsească sânul şi să înceapă să se hrănească. Daca cel mic este pus la sân și suge bine, el se va hrăni de cel putin 8-10 ori pe zi, se va simți fericit și sănătos, va fi activ, vioi și mulțumit după alăptare. Alte semne ale consumului bun de lapte sunt creșterea în greutate și frecvența cu care schimbați scutecele bebelușului. După naștere, tendința este să piardă în greutate, dar după ce începe alăptarea la sân, își recâștigă greutatea de la naștere în aproximativ 2 săptămâni.
Multor mămici le este de ajutor pompa pentru sân la începutul procesului de alăptare, când canalele nu sunt foarte bine desfundate şi bebeluşul nu are suficientă putere pentru a suge foarte bine. În plus, este de mare ajutor mămicilor care nu vor să alăpteze în public sau care se întorc la job şi vor să continue hrănirea bebeluşului cu lapte matern până când acesta împlineşte 2 ani.
Oana Popa, specialist în managementul timpului relatează din experienţa personală efectul introducerii pompei de sân Philips Avent în procesul de alăptare: “Nu mai trecusem niciodată până atunci prin atât de multă oboseală, durere şi frică, de aceea m-am hotarat să ascult sfatul celorlalte mămici şi să apelez la o pompă de sân. Ca și prietenele mele care alăptează în prezent și folosesc pompele de la Philips Avent, am fost foarte mulțumită pentru ca m-a ajutat la stimularea lactaţiei (produceam mai mult lapte pentru că sânul era golit mai des). În plus, cu ajutorul unei pompe de sân, și tații se pot implica în hrănirea bebelușului când mama este foarte obosită sau departe de copil, cu proviziile acumulate în recipientele de stocare.”
Foarte important, încă din prima oră și primele zile, este contactul cu pielea bebelușului, astfel că, dacă acesta nu se atașează la sân, măriți contactul adormindu-l direct pe piele. Pentru a-l încuraja pe cel mic, puteți recurge la un truc simplu: stoarceți ușor câteva picături de colostru la capătul mamelonului, pentru a-i permite să îl miroasă și să îl guste. Iar dacă bebelușul are poftă de mâncare, însă aveți probleme cu înfundarea canalelor, pompa de sân are o putere de sucțiune mai mare decat a bebelușului şi ajută la desfundarea canalelor. Ulterior, vă va ajuta la stimularea lactaţiei, pentru că sânul va produce cu atât mai mult lapte cu cât este stimulat mai des. În plus, veți putea stoca laptele în recipiente speciale, pentru situaţiile în care nu vă aflaţi lângă copil când acestuia i se va face foame.
Pompele de sân Philips Avent beneficiază de pernuţe moi de masaj cu textura plăcută la contactul cu pielea, cu rol de stimulare a reflexului de curgere a laptelui. Aceasta mimează gesturile bebeluşului în timpul alăptării pentru o eficacitate mai mare. Proaspetele mămici pot alege între o pompă manuală sau una electrică şi le sfătuim să facă alegerea dintr-o gamă care le oferă şi opţiuni suficiente pentru recipientele de stocare şi celelalte accesorii care se pot ataşa direct pompei, precum cele din gama Philips Avent.
Dr. Diana Vasilescu, specialist neonatolog şi pediatru, consultant în lactaţie, vă recomandă să alegeţi “o pompă care să vi se potrivească, care să creeze o etanşare bună, dar comodă şi care să producă vacuitatea corespunzatoare de pompare. Multe mămici sunt mulţumite de pompele de la Philips Avent pentru că sunt create cu mare atenţie la detalii care asigura confortul mămicilor, precum diafragma de silicon moale cu pernuţe de masaj ce stimuleaza reflexul de curgere a laptelui imediat după începerea pompării.”
***
Philips Avent susţine mămicile active care doresc să îşi alăpteze bebeluşii cât mai mult timp, atât prin produse de calitate, uşor de folosit, cât şi prin informaţii utile, care să le ajute în noul lor rol.
Atât în Saptămâna Internaţională a Alăptării (1-7 august), cât şi pe tot parcursul lunii august, vă invităm să urmăriţi pagina de Facebook Philips Avent, unde veţi găsi informaţii despre alăptare.
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII