Vitamina B12 și creșterea sănătoasă a fătului: De ce este crucială în timpul sarcinii aceasta vitamina

Vitamina B12 si cresterea sanatoasa a fatului: De ce este cruciala în timpul sarcinii aceasta vitamina

Vitamina B12 și creșterea sănătoasă a fătului: De ce este crucială în timpul sarcinii aceasta vitamina

Vitamina B12 este o vitamină esențială pentru sănătatea generală, iar pentru femeile însărcinate, este crucială pentru dezvoltarea fetală sănătoasă. Vitamina B12 este importantă pentru formarea de celule roșii din sânge și pentru funcționarea normală a sistemului nervos. De asemenea, ajută la menținerea unui sistem imunitar sănătos.  Față de alte persoane, femeile insarcinate au mai mare nevoie de vitamina B12

In timpul sarcinii pot aparea probleme cauzate de deficitul sever de vitamina B12, asadar este important sa tratati o astfel de deficienta cat mai curand posibil. Este recomandat ca femeile însărcinate să consume aproximativ 2,6 micrograme de vitamina B12 pe zi. Iata sfatul de la Desprecopii:

in acest articol veti citi mai multe despre:
Femeile insarcinate au nevoie de suplimente de vitamina B12?
Primesc oare destula vitamina B12 in timpul sarcinii?
Deficitul de vitamina B12 in timpul sarcinii
Iată un top al alimentelor care conțin vitamina B12, împreună cu cantitatea de vitamina B12 per 100 de grame:
Concluzii

Vitamina B12 si femeile insarcinate

Vitamina B12 este o vitamină esențială pentru sănătatea generală, iar pentru femeile însărcinate, este crucială pentru dezvoltarea fetală sănătoasă. Vitamina B12 este importantă pentru formarea de celule roșii din sânge și pentru funcționarea normală a sistemului nervos. De asemenea, ajută la menținerea unui sistem imunitar sănătos. Vitamina B12 mai este cunoscută și sub numele de cobalamină. Aceasta este un nume special pentru vitamina B12 datorită faptului că molecula de vitamina B12 conține un atom de cobalt.

În timpul sarcinii, necesitățile de vitamina B12 cresc semnificativ, deoarece corpul mamei trebuie să susțină creșterea și dezvoltarea fătului. Deficitul de vitamina B12 poate duce la anemie, care poate afecta creșterea și dezvoltarea fetală și poate crește riscul de naștere prematură.

Este recomandat ca femeile însărcinate să consume aproximativ 2,6 micrograme de vitamina B12 pe zi. Această cantitate poate fi obținută din alimente precum carne roșie, pește, lapte, ouă și cereale fortificate cu vitamina B12. În cazul în care o femeie însărcinată are deficiență de vitamina B12, medicul poate recomanda suplimente de vitamina B12 pentru a ajuta la prevenirea complicațiilor asociate cu deficitul de vitamina B12.

Femeile insarcinate au nevoie de suplimente de vitamina B12?

Femeile insarcinate au nevoie de o doza ceva mai mare de vitamina B12 decat alte persoane. In timp ce un usor deficit este frecvent in timpul sarcinii si in general nu este o sursa de ingrijorare, un deficit sever de vitamina B12 poate avea consecinte grave si pentru femeia insarcinata si pentru copilul din burtica.

Primesc oare destula vitamina B12 in timpul sarcinii?

Doza recomandata de vitamina B12 este pentru femeile insarcinate de 2,6 mcg pe zi, fata de 2,4 mcg pe zi pentru ceilalti adulti. Multe femei obtin cu usurinta o cantitate suficienta de vitamina B12 cu ajutorul unei diete sanatoase si bine echilibrate. Totusi, cele cu regimuri stricte vegetariene risca mult mai mult sa aiba un deficit de vitamina B12.

Pentru a regla problema, cele mai multe femei iau acid folic in timpul sarcinii. Desi acidul folic este important in prevenirea defectelor congenitale, poate si sa mascheze unele dintre semnele deficitului de vitamina B12, ingreunand astfel detectarea ei.

vitamine in sarcina

Deficitul de vitamina B12 in timpul sarcinii

Vitamina B12 este stocata in mari cantitati in corp. Fetusul aflat in dezvoltare foloseste o parte din rezervele de vitamina B12 ale corpului mamei, atat in procesul de dezvoltare, cat si pentru a-si forma propriile rezerve. La nastere, bebelusul va avea un nivel mult mai ridicat de vitamina B12 in sange decat mama.

Pentru cele mai multe femei, asta nu pare sa fie o problema, iar micile deficite de vitamina B12 nu par sa mareasca riscul de defecte congenitale sau de alte probleme.

In plus, vitaminele prenatale contin vitamina B12, aproape intotdeauna in doze semnificativ mai mari decat cea recomandata. Aceste doze mai mari nu sunt periculoase pentru femei, deoarece vitamina B12 are un risc redus de toxicitate.
 

Pe de alta parte, un deficit sever de vitamina B12 poate avea consecinte dezastruoase. Sunt dovezi conform carora el poate provoca defecte congenitale grave (ca defectele de tub neural, similare efectelor deficitului de acid folic). Exista si niste probe preliminare ca deficitul poate mari riscul de infertilitate, avorturi spontane repetate si nastere prematura.

Femeile care au deficit sever de vitamina B12 au nevoie de o cantitate mult mai mare de vitamina B12 decat contin vitaminele prenatale obisnuite. Ele pot avea nevoie chiar de injectii cu vitamina B12, cel putin o perioada de timp.

Iată un top al alimentelor care conțin vitamina B12, împreună cu cantitatea de vitamina B12 per 100 de grame:

♦ Ficat de vită - 60,9 mcg
♦ Ton conservat în ulei - 21,6 mcg
♦ Somon sălbatic - 4,8 mcg
♦ Hering sărat - 4,8 mcg
♦ Sardine în ulei - 2,5 mcg
♦ Lapte integral - 0,5 mcg
♦ Ouă - 0,9 mcg
♦ Cereale fortificate cu B12 - între 0,6 și 2,8 mcg în funcție de marca și porție

Concluzii

Deoarece un deficit de vitamina B12 poate fi dezastruos si o doza excesiva de vitamina B12 este rareori periculoasa, este o idee buna ca aproape toate femeile insarcinate sa ia si vitamina B12 printre vitaminele prenatale pe care le iau deja.

Femeile expuse riscului de deficit sever, cum sunt cele cu regim vegetarian strict, ar trebui sa discute cu medicul despre testele si tratamentele de care au nevoie. Pentru astfel de femei, este ideal sa fie corectate toate problemele si sa refaca rezerva de vitamina B12 a corpului inainte de conceptie. 

Totul despre Acidul Folic, inainte si dupa nastere

Acidul folic sau folatul este o vitamina din grupa B a vitaminelor. I se mai spune si Vitamina M, Vitamina B9, Vitamina Bc sau folacin.

Acidul folic ajuta la dezvoltarea si regenerarea celulelor obisnuite, fiind in special important in primele saptamani de dezvoltare a bebelusului din burtica. Ajuta la formarea corecta a creierului si maduvei spinarii bebelusului, fara care exista un risc mai mare de pierdere a sarcinii, respectiv riscul de 1 la 1000 ca bebelusul sa aiba un defect de tub neural. Defectele de tub neural se pot manifesta sub forma mai multor boli prezente la nastere, printre care spina bifida si anencefalia. Prima dintre ele, care inseamna in principiu maduva deschisa, poate duce in cazurile cele mai grave la paralizia picioarelor precum si la probleme de control al vezicii si intestinelor citeste totul despre acidul folic aici.

Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

↘️ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2023) 

❤️Ne găsesti si pe Instagram Desprecopii - unde postăm continut dedicat gravidutelor si bebelusilor. Vino alături de Comunitatea Desprecopii ❤️

 


Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Vitamine

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII