Cum alegem masina de spalat rufe: criterii, secrete si decizii

Cum alegem masina de spalat rufe - criterii, secrete si decizii

Cum alegem masina de spalat rufe: criterii, secrete si decizii

Daca masina veche de spalat rufe trebuie inlocuita si e cazul sa iti cumperi o masina noua de spalat, alegerea e dificila. Trebuie sa alegi intre putere, pret, clase de consun, turatii, programe sofisticate si altele...Nu e chiar simplu. Insa vestea buna este ca nu cumparam o masina de spalat in fiecare zi asa ca trebuei sa facem o alegere bine gandita. Iata cum alegem masina de spalat rufe: criterii, secrete si decizii ...

- despre cum alegem o masina de spalat rufe, veti citi:
O masina de spalat este monstruletul de care are nevoie fiecare familie
Cum alegem masina de spalat rufe?
Clasa energetica a masinilor de spalat rufe
Capacitatea de incarcare
Afisajul si semnalele sonore
Rezistenta din ceramica
Nivelul de zgomot
Viteza de centrifugare
Programe lungi dar ai nevoie si de programe scurte
Tehnologii care mai de care
Masini de spalat pentru hainutele bebelusului?
Pe de alta parte, spalarea cu apa rece
Uscator
Ce spun mamicile de la Desprecopii despre masinile de spalat

O masina de spalat este monstruletul de care are nevoie fiecare familie

Cum iti mai poti imagina viata fata aceasta utilitate electrocasnica - care are grija de hainele murdare ale copiilor, de camasile sotului, de lenjeria intima, de prosoapele fara numar sau ale cerceafurilor kilometrice?

Iar daca masina veche de spalat trebuie inlocuita si e cazul sa iti cumperi o masina noua de spalat, alegerea e dificila. Trebuie sa alegi intre putere, pret, clase de consun, turatii, programe sofisticate si altele...Nu e chiar simplu. Insa vestea buna este ca nu cumparam o masina de spalat in fiecare zi asa ca trebuei sa facem o alegere bine gandita.

Cum alegem masina de spalat rufe?

Iata sfaturile noastre care te vor ajuta sa cumperi masina de spalat rufe - ideala:

Clasa energetica a masinilor de spalat rufe

Masina de spalat e un electrocasnic care consuma curent electric asa ca e bine sa alegi un model din clasa A sau A+

Chiar daca sunt putin mai scumpe, investita se merita pentru ca vei plati mai putin curent electric consumat.Sfatul nostru este sa alegi una din cel putin clasa A. Exista si modele care pe langa consum de energie, faca economic si la consuml de apa: clasele A+, A++ sau A+++

Daca gasiti masini de spalat de clasa energetica C sau chiar mai slaba, va recomandam cu tarie sa va feriti de ele si nu neaparat datorita consumului mai ridicat de energie, ci in special datorita faptului ca acestea mai mult ca sigur sunt modele foarte vechi, mult depasite ca si tehnologie de spalare.

Masinile de spalat cu clasa energetica mai buna de A+ sunt cele relativ noi, iar ca orice tehnologie noua, pretul acestora este o idee “umflat”. Pe fisele energetice ale masinilor este trecut exact consumul de KWh/an sau KWh/ciclu, astfel puteti sa faceti un calcul pe loc intre economia pe care o faceti la o masina de spalat A++ vs A. In majoritatea cazurilor diferenta de pret la achizitie intre aceste masini de spalat nu e amortizata decat in 4-5 ani.

Clasificare de eficienta energetica a masinilor de spalat rufe

De aceea există clasificarea de eficiență energetică afișată pe fiecare mașină de spălat.

Clasa A+++ înseamnă că mașina de spălat este extrem de eficientă în raportul consum de energie/ spălare.

În această categorie găsești de exemplu mașina de spălat de la Whirlpool, Slim 6th Sense Colours, care are și display LCD. În plus este dotată cu tehnologia Clean+ care optimizează performanța fiecărui agent activ din aditivii speciali folosiți pentru scoaterea petelor dificile. Găsiți oferta pentru această mașină de spălat AICI.

O altă mașină din categoria de clasă energetică A+++ este Eco Bubble Samsung. Spală eficient atât cu apă rece cât și cu cea caldă și economisește la fiecare spălare. Tehnologia specială de la această mașină este Eco Bubble care amestecă detergentul cu aer și apă înainte de începerea ciclului, generând bule de spumă care pătrund mai bine în țesătură. Găsiți oferta pentru această mașină de spălat AICI. 

Clasa A++ este următoarea în clasamentul eficienței mașinilor de spălat din punct de vedere al energiei. Aici găsiți mașini de spălat cu un preț ceva mai redus și o performanță destul de bună în privința consumului de energie.

O mașină bună de spălat din clasa energetică A++ este cea de la Beko. Are o cuvă de 6 kg, 1000 RPM și un preț foarte bun. În plus, are pereții laterali în formă de S pentru a elimina vibrațiile și a asigura o funcționare ceva mai silențioasă. Găsiți oferta completă a acestei mașini de spălat AICI.

Tot din clasa energetică A++ găsiți și mașina de spălat rufe de la Whirlpool AWO/C60100. Această mașină de spălat are și un ciclu special conceput pentru a reduce semnificativ consumul de energie cu până la 40% chiar și pentru o încărcătură completă. Acest ciclu include o acțiune redusă de rotire și o etapă mai lungă de stoarcere. Găsiți AICI întreaga ofertă pentru această mașină de spălat rufe.

Clasa energetică A+++++

Dacă sunteți dispuși să investiți o sumă mare într-o mașină de spălat care să vă țină o perioadă foarte lungă de timp și care să consume cu adevărat foarte puțină energie, există câteva modele și din clasa A+++++.

Mașina de spălat rufe cu motor Inverter AEG este una dintre modelele care consumă doar atât cât este nevoie. Optimizați timpul și cantitatea de detergent consumate cu ajutorul unui senzor de greutate care calculează mărimea încărcăturii și recomandă cantitatea necesară de detergent. Găsiți AICI oferta completă.

Capacitatea de incarcare

Tendinta actuala a producatorilor este de a realiza masini cu incarcare cat mai mare, intrucat mare parte din masinile de spalat rufe de pe piata au senzor de detectare a cantitatii de incarcare, astfel incat consumul de apa si implicit de energie electrica se ajusteaza in functie de aceasta. Avantajele sunt date de o spalare mult mai buna, cu cat capacitatea de incarcare este mai mare, pentru ca rufele stau mai putin ingramatite in tambur si de faptul ca o cuva de 8 kg permite si spalarea lucrurilor voluminoase si nu neaparat grele, cum ar fi pernele sau pilotele.

In prezent majoritatea modelelor sunt cu usa frontala. Aceste modele sunt si cele mai avansate tehnic si sunt economice. Daca insa ai probleme mari cu spatele si nu te poti apleca sa incarci sau sa descarci rufele din masina de spalat, - alege una cu incarcare prin partea de sus.

Mașinile de spălat SLIM, sub 5 kg încărcare

Singurul motiv pentru care ați vrea ca o mașină să aibă o capacitate mai mică de încărcare este faptul că ocupă mai puțin spațiu în casă. O astfel de mașină de spălat rufe mică este cea de la Indesit, cu doar 4kg capacitate, 1000 RPM și care face parte din clasa energetică A+. Datorită funcției Eco Time puteți să folosiți această mașină chiar și pentru încărcături de doar 3 kg, cu o durată a ciclului cu 30% mai scurtă. Găsiți AICI întreaga ofertă.

Afisajul si semnalele sonore

Afisajul led este esențial pentru a vedea stadiul spalarii sau timpul rămas, display-ul este mai convenabil cand foloseste diode emițătoare de lumină sau un ecran LCD adevărat. Mai mult decât atât, mai nou, multe masini emit semnale sonore care anunta incheierea ciclului de spalare.

Rezistenta din ceramica

Daca in descrierea masinii se mentioneaza "ceramic heater", alege-o. Datorita acestei rezistente, e mai putin probabil ca aceasta sa acumuleze depuneri de calcar. Aici gasiti toata gama de masini de spalat cu rezistenta ceramica.

Nivelul de zgomot

Desi nivelul de zgomot nu are nimic de-a face cu spalatul rufelor, aceasta ramane un criteriu important cand ne alegem masina de spalat. Daca obisnuiti sa va spalati rufele noaptea, va veti dori cu siguranta si dumneavoastra, si vecinii o masina cat mai silentioasa! Atentie la etichetele energetice aplicate pe aparate! Mai nou specifica nivelul de zgomot al mașinii de spălat, sau ca sa fim mai exacti, două niveluri: unul pentru zgomotul pe care masina il face cand e încărcata complet si unul pentru functia de centrifugare. Nivelul de zgomot acceptabil in timpul spalati este de 60 de decibeli si 70-75 decibeli la programul de rotativa. Masinile mai silentioase ajung la un nivel de zgomot de 50-60 decibeli.

Viteza de centrifugare

Viteza de centrifugare se masoara in rpm (rotatii pe minut) si este cuprinsa intre 600 rpm si 1600 rpm. Practic, de cate ori se invarte cuva per minut in acest mod, sau si mai simplu spus – cat de uscate sunt hainele dupa spalare. Cu cat viteza de centrifugare e mai mare, cu atat mai uscate sunt hainele dupa spalare. O viteza de centrifugare buna si comuna la multe masini de spalat este de aproximativ 1200 rpm.

Sunt masini de spalat care au viteze bune de centrifugare, dar care nu au decat foarte putine posibilitati de limitare a acesteia sau chiar deloc. Va recomandam sa va orientati spre o masina de spalat care are viteza reglabila in cat mai multe trepte.
Sa presupunem ca avem o masina de spalat cu viteza de centrifugare de 1200 rpm. O viteza foarte buna, dar fara posibilitate de limitare a vitezei. Astfel, la fiecare ciclu de spalare, in modul de stoarcere cuva se va roti cu 1200 rpm mereu, la orice program si la orice tip de rufe pe care le spalam. Astfel, un motor care la fiecare ciclu functioneaza la capacitate maxima are o durata de viata mai mica fata de unul care functioneaza doar la 70-80% din capacitate. O alta masina de spalat, insa cu aceeasi viteza de stoarcere dar cu mai multe trepte de viteza (600-800-1000-1200 rpm), va putea functiona doar la 1000 rpm cand e suficient, astfel prelungindu-se durata de viata a motorului.

Programe lungi dar ai nevoie si de programe scurte

Masinile de spalat mai complexe au si mult mai multe programe de spalat prestabilite decat cele din gama de intrare. Sunt programe de spalat speciale pentru haine de bumbac, pentru haine sintetice, incaltaminte, etc.
Sunt si masini de spalat care au si functii speciale care optimizeaza consumul de detergent/apa/energie in functie de cantitatea de haine spalate (ex: gama al 6-lea simt de la Whirlpool)

Marea majoritate a acestor programe dureaza intre 2 si 3 ore. In cazurile in care insa hainele nu sunt foarte murdare, va recomandam sa va interesati ca masina de spalat care va intereseaza sa aiba si program scurt de spalare de 30 de minute, economisind astfel energie si timp.
Masinile avansate ofera programe mai scurte - foarte utile cand avem de spalat haine care nu sunt murdare insa care sunt purtate o data sau de doua ori si trebuie elimnat mirosul de transporatie.  Exista asadar masini cu ciclu scurt de 15 sau 35 de minute.
Daca vreti sa programati spalarea la o anumita ora, exista masini de spalat care pot fi programate sa inceapa la o anuminta ora.

Tehnologii care mai de care

Samsung are Ecobubble este prima masina de spalat de pe piata care, prin amestecul de apa, detergent si aer, obtine aceleasi rezultate in spalarea cu apa rece, cum ar obtine cu apa calda. Functiile masinii pot fi controlate prin intermediul unei aplicatii de smartphone.
Masinile de spalat ecobubble™ contin o componenta speciala, numita Generator de Spuma. La momentul inceperii ciclului de spalare, generatorul foloseste admisia initiala de apa, creand o solutie concentrata din detergent si trage o cantitare mare de aer in fluxul de lichid, pompand rapid acest amestec in tamburul de curatare. Dupa apasarea butonului „Start”, va aparea imediat o spuma bogata, din baloane de sapun.
 Aceasta tehnologie imbunatateste modul in care detergentul patrunde in tesaturi. Prin dizolvarea mai eficienta a detergentului, generatorul de spuma are si functia de a impiedica formarea de reziduuri sau de pete de sapun.

Unul dintre cele mai importante beneficii ale ecobubble™ este economisirea energiei, masina de spalat fiind A+++. AIci cea mai buna oferta pentru aceasta masina de spalat.

Masini de spalat pentru hainutele bebelusului?

Incredibil - dar exista si asa ceva. Este vorba despre masina de spalat rufe Hotpoint WMG 602, Clasa A++, Silentioasa si cu Program Bebelusi.

Aceasta masina de spalat rufe vine cu o serie de programe interesante, care sa iti atinga cat mai multe dintre asteptarile de la un astfel de aparat: program de extra-clatire, program pentru rufe sintetice, program pentru tesaturi din bumbac, program usor de calcat, program de spalare lana, program pentru rufe delicate etc. Totodata, Hotpoint WMG 602 a primit certificarea maxima care poate fi emisa de „The Woolmark Company”: Woolmark Platinum Care. Aceasta presupune ca o astfel de masina de spalat poate atinge cele mai inalte standarde de calitate si, in acelasi timp, poate spala chiar si haine pe a caror eticheta se afla inscriptionata sintagma „numai spalare manuala”/„handwash only”. Asta datorita unui sistem specific brevetat care nu freaca fibrele din tesaturi si le mentine moliciunea, chiar si dupa 20 de cicluri de spalare.

Important este insa si faptul ca este prevazuta cu un ciclu special de spalare tip Baby, pentru rufele bebelusilor. Acesta asigura rufe curate, spalate perfect si igienizate, chiar si in apa la o temperatura de numai 40°C. Astfel, curata delicat petele si igienizeaza rufele in acelasi timp, protejand tesaturile si, implicit, pielea bebelusilor. Sistemul special pentru ciclul Baby foloseste mai multa apa astfel incat sa dilueze foarte bine detergentul si sa optimizeze efectul aditivilor de igienizare. Clateste astfel perfect pentru a nu exista nicio urma de detergent in fibre. Acest program este perfect daca aveti bebelusi sau chiar bolnavi sau persoane alergice in familie. Aici oferta pentru această mașină de spălat.

Pe de alta parte, spalarea cu apa rece

Pe de alta parte, spalarea cu apa rece se bucura de o primire 'rece' in randul gospodinelor. Pe de o parte, se stie ca o parte din pete nu pot fi iesi cu apa rece iar pe de alta parte, spalarea cu apa rece necesita detergenti diferiti (mai scumpi). In plus, dupa spalarea cu apa rece, mirosurile neplacute nu sunt eliminate total. Asa ca ...

Uscator

Daca locuiti la bloc, si nu veti unde intinde rufele la uscat, va ganditi probabil ca v-ar trebui o masina de spalat cu uscator. Trebuie sa stiti ca masinile de spalat cu uscator consuma multa energie si dau rezultate slabe. Daca vrei neaparat sa ai asa ceva in casa (desi hainele uscate la uscator se scamoseaza)... te sfatuim sa iti cumperi un uscator separat

Mașina de spălat rufe cu tot cu uscător de la LG Inverter Direct Drive are 1400 RPM și o capacitate de spălare de 8 kg, iar una de uscare de 4 kg. În plus, este dotată cu tehnologia revoluționară LG Smart Diagnosis care permite echipamentelor să ‘vorbească’ direct cu un specialist atunci când sunt probleme. Aflați mai multe despre această tehnologie și mașină de spălat AICI.

Ce spun mamicile de la Desprecopii despre masinile de spalat

 Cititi topicul de pe forum. Masina de spalat rufe - ce sa aleg?

Merita citit si:

Idei de organizarea pentru mamici dezorganizate
Cum scapam de purici: 10 remedii simple pe care trebuie sa le stii
Idei pentru amenajarea balconului de la bloc
O casa curata – idei practice pentru o viata lipsita de stresul curateniei
12 lucruri frumoase si utile pe care le poti face din tricouri vechi
Idei utile pentru organizarea holului de la intrare

BINE AI VENIT! Noii veniti se pot prezenta aici, cei vechi sunt rugati sa ii indrume, in spiritul Comunitatii DC.

Casa noastra, dulce casa: Decoratiuni, stiluri, perdele, planuri de casa, dulapuri, faiante, bidinele, galeti cu var :))

autor: Milena Sadova  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2017

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

 1. Maria
  Mariatrimis la 26/4/2020

  Buna ziua! Eu am ales un model de la Bosch! E mai buna decat ma asteptam. Mult mai silentioasa decat ma asteptam. E asa de silentioasa ca poti dormi in camera alaturata. Foarte incapatoare si stabila. Imi place ca o pot opri in timpul spalarii daca vreau sa mai adaug articole la spalat. Spală și usucă impecabil. Programele sunt configurabile infinit cu sau fara uscare, sau doar uscare separat. Raportul calitate-pret este unul foarte bun. Recomand! https://2get.ro/product/wdu28540eu

  Raspunde la acest comentariu
 2. stefan
  stefantrimis la 24/9/2017

  Parte electonica este cea care se strica cel mai usor la o masina de spalat, afisajul LCD este primul care se va strica si repararea inseamna schimbat circuitul electronic operatiune care va va costa aberant de mult la orice reparator si care face masina inutilizabila. Ideal cat mai putina parte electonica si cat mai mecanic posibil. Un cadran cu ceas mecanic care se invarte este ideal fara prea multe butoane.

  Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII