Despre somul adultilor si intrebarile sale

Despre somul adultilor si intrebarile sale

Despre somul adultilor si intrebarile sale

  • 8 ore de somn pe noapte reprezinta standardul de aur, insa Margaret Thatcher, Florence Nightingale si Napoleon au spus ca erau foarte norocosi daca dormeau si numai 4 ore pe noapte.

Stresul poate provoca iritarea ochilor si aparitia cearcanelor:
De ce ni se irita ochii atunci cand suntem obositi?
De ce respiratia este urat mirositoare dimineata?
Care este motivul “sariturilor” din timpul somnului?
De ce am cearcane cand sunt obosit?
Ce ne face sa ne amintim visele de noapte?
Este bine sa fii somnambul?
Prea mult somn este daunator?
De ce aratam palizi cand suntem obositi?
Orele dormite inainte de miezul noptii au mare importanta?
De ce mi se inrosesc ochii cand sunt obosit?

8 ore de somn pe noapte reprezinta standardul de aur, insa Margaret Thatcher, Florence Nightingale si Napoleon au spus ca erau foarte norocosi daca dormeau si numai 4 ore pe noapte.

Somnul ofera corpurilor noastre timpul necesar pentru a-si recupera fortele de care are nevoie in ziua urmatoare, fiind vital pentru sanatatea si buna-functionare a organismului uman.
Insa, desi ii recunostem importanta, multe lucruri din timpul somnului ne raman un mister.

De la iritarea ochilor cand suntem obositi, la motivul pentru care ne amintim doar unele vise, pana la cauzele care provoaca acele incontrolabile tremuraturi ale corpului, ca si cum am dormi in mijlocul unei alunecari de teren, o echipa de experti ne vor descoperi mai multe despre minunata lume a somnului.

De ce ni se irita ochii atunci cand suntem obositi?

Oboseala stresul sau excesul de alcool ajung la sistemul nervos simpatic, care controleaza multe dintre activitatile noastre involuntare, provocandu-se astfel senzatia de extenuare si miscarea sacadata a pleoapelor.

Muschii pleoapelor sunt foarte delicati, fiind deosebit de sensibili la factorii stilului de viata, explica Huho Henderson, consultant in operatii oftalmologice.

Se stie ca miochimia pleoapelor este dunatoare, (tremuratul spontan).Pentru a preveni iritarea ochilor, dormiti mai mult si evitati lucrurile cu efect declansator, precum consumul excesiv de alcool.

 Daca prezentati furnicaturi la nivelul fetei, consultati medicul deoarece acestea ar putea fi semnul unor tulburari neurologice.

De ce respiratia este urat mirositoare dimineata?

Acel gust acru pe care il simti dimineata  poate fi tratat, de obicei, prin clatirea gurii cu apa sau prin perierea dintilor, respiratia fiind prima care se modifica atunci cand cavitatea bucala este foarte uscata, afirma profesorul Andrew Eder, consultant in stomatologie, la Institutul Stomatologic Eastman-UCL.

"Productia de saliva este mult mai scazuta pe durata noptii, deoarece aceasta se formeaza in mod normal  ca un raspuns pentru alimentatie, ajutand la mestecarea alimentelor. Aceasta, in combinatie cu dormitul cu gura deschisa, ceea ce multi dintre noi fac, conduce la uscarea cavitatii bucale. Mirosul urat este provocat de compusii cu sulf care se formeaza din cauza bacteriilor din gura. Boli ale gingiei, depozitarea mancarii intre dinti, dar si fumatul, toate conduc la cresterea  activitatii bacteriilor din cavitatea bucala, stimuland productia compusilor de sulf, care fac respiratia urat mirositoare", a adaugat profesorul Eder.

Care este motivul “sariturilor” din timpul somnului?

In timpul somnului, trecem prin diferite etape, spune profesorul Gaby Badre, expert in somn la The London Clinic. Somnul usor se transforma intr-un somn adanc, de obicei la 45-60 de minute dupa adormire, cand incepe miscarea rapida a ochilor.

Aceasta se intampla cand visezi, moment in care muschii devin paralizati (ceea ce inseamna ca tu nu poti face nimic pe durata visului, de exemplu, nu poti striga cu voce tare).

Oricum, stresul si oboseala sau modul de somn neregulat pot sa rupa acest ciclu, provocand miscarea rapida a ochilor mult mai devreme decat de obicei, si mai inainte ca organismul sa fie pregatit pentru aceasta actiune.

Prin urmare, va confruntati cu imagini vii si vise, iar pentru ca muschii dumneavoastra nu sunt relaxati in totalitate, va miscati si smuciti ca si cum ati fi in miscare. Aceste miscari bruste sunt numite spasme musculare.

"Oamenii se ingrijoreaza adeseori in privinta lor, insa spasmele musculare sunt perfect normale", spune profesorul Badre. "Cel mai bun lucru pe care il poti face in aceasta situatie este sa adopti un regim regulat de somn."

De ce am cearcane cand sunt obosit?

In mod normal, cearcanele nu decoloreaza pielea, ci vasele de sange care sunt sub piele ajung la suprafata, asa este explicata existenta cearcanelor de catre doctorul Justine Hextall, consultant in dermatologie la spitalele Western Sussex.

"Este foarte probabil ca cearcanele, care sunt vizibile multe zile la rand, sa se datoreze lipsei de hidratare. Cand esti deshidratat, stratul de baza al pielii, derma, isi pierde din continutul de colagen, fapt pentru care vasele de sange devin mult mai vizibile. Probabil ca seara consumati cateva cesti de cafea, actiune ce are efecte deshidratante la care se adauga tentinda pielii de a se usca in mod special atunci cand sunteti expus la aer conditionat si la incalzirea prin intermediul unei centrale termice."

"Cand esti obosit, iti freci ochii prea mult, ceea ce poate irita stratul inferior al pielii. Daca nu ai dormit bine, pielea ta va arata mult mai rau, din cauza cercanelor intunecate care s-au format sub ochi. Cat de pronuntate vor deveni cearcanele tale intunecate, se datoreaza, de obicei, geneticii. Majoritatea oamenilor observa ca pe masura ce imbatranesc, prezenta cearcanelor devine mai proeminenta, pierd din colagen si din grasimea aflata in jurul ochilor. Zona cearcanelor devine din ce in ce mai goala, asadar, lumina nu se reflecta bine si se creeaza un efect de umbra in zona cu pricina."

Ce ne face sa ne amintim visele de noapte?

Avem tendinta de a ne aminti visele , daca somnul ne este perturbat in vreun fel.

Pe masura ce dormim, ne miscam intre stagiul de non-visare si stagiul de vis, un ciclu repetitiv pe care il indeplinim toata durata noptii, indeplinirea unui ciclu intreg dureaza aproximativ 90 de minute, spune doctorul Kirstie Anderson, consultant neurolog.

In prima jumatate a noptii, majoritatea timpului il petrecem intr-un somn profund, fara vise, stagiul de visare, cunoscut ca si miscarea rapida a ochilor in somn, are loc in cea de-a doua jumatate a noptii.

"Aproape de constiinta te afli in perioada miscarii rapide a ochilor in somn, fapt pentru care daca te trezesti pe durata acestui stagiu, este foarte posibil sa iti amintesti visele" afirma doctorul Anderson.

"Pe durata stagiului de visare creierul tau este la fel de activ ca atunci cand esti treaz. Ceea ce face unele vise mai memorabile decat altele este legatura lor cu anumite emotii, din acest motiv ne amintim, adeseori, cosmarurile."

Alcoolul sau unele medicamente ne pot provoca o mai buna amintire a viselor, deoarece ne perturba somnul.

Este bine sa fii somnambul?

Se crede ca mersul prin somn poate provoca un atac de cord sau aparitia unei stari de soc, total neadevarat.

Adevarata problema este reprezentata de faptul ca somnambulii ne-ar putea rani.

"Nu ar trebui sa atingi un adult somnambul sau sa tipi la el pentru a-l trezi" spune Doctorul Zenobia Zaiwalla, consultant in neurologie si psihologie, la spitalul ce se ocupa cu tulburari de somn-John Radcliffe, din Oxford.

"Aceste lucruri nu sunt contraindicate pentru ca le-ar putea afecta creierul sau ceva asemanator, ci pentru ca aceasta incercare de a-i  trezi ii poate alarma, iar tu vei fi perceput ca un pericol si se vor napusti asupra ta. Partile primitive ale creierului s-au trezit din somnul adanc, insa celelalte parti raman adormite; din acest motiv oamenii efectueaza in somn ceea ce creierul proceseaza. Somnambulii nu vor provoca nicio paguba, daca sunt intr-un loc in care nu se pot rani nici macar pe ei insisi. Ar trebui sa fii de acord cu tot ceea ce fac ei, sa le vorbesti cu blandete si sa-i convingi sa mearga in pat, insa evitand contactul fizic. La copiii este mai diferit. Daca ii pui inapoi in pat fara a-i trezi, este forte probabil ca situatia sa se repete fiindca ei petrec mult timp in stagiul somnului profund. Cea mai buna abordare in acest caz este sa ii ghidezi in pat, iar apoi sa ii trezesti."

Prea mult somn este daunator?

Daca te trezesti ametit, nu te gandi ca trebuie sa mai dormi, probabil ca se datoreaza unui somn prea lung.

"Multi dintre noi au experimentat acest lucru’, spune Colin Espie, profesor in medicina comportamentala, la Universitatea Oxford. Daca somnul ocupa prea multe ore din timpul zilei, se creeaza probleme la nivelul ceasului biologic, care are grija ca toate functiile organismului sa functioneze la timpul potrivit. Lumina este extrem de importanta pentru ceasul nostru biologic, toate functiile organismului functionand perfect atunci cand somnul este aliniat cu intunericul de afara. Somnul in lipsa intunericului perturba ceasul biologic."

Daca nu dormi corespunzator, dimineata iti va fi greu sa te trezesti si te vei simti deprimat si fara vlaga. Unii oameni, pur si simplu, au nevoie de mai mult somn decat altii.

 "Cineva care are nevoie doar de 7 ore de somn, nu se va simti mai bine daca va dormi 9 ore, ci din contra, se va simti mai rau; intervalul normal de somn este intre 6 si 9 ore", spune profesorul Espie, directorul site-ului stiintific sleepio.com

De ce aratam palizi cand suntem obositi?

Aceasta se datoreaza, de obicei, reducerii fluxului sanguin din piele, spune Eddie Chaloner, chirurg vascular.

Stresul si oboseala activeaza sistemul simpatic nervos al organismului.

"Aceasta conduce la eliberarea hormonilor precum adrenalina, care ajuta organismul sa reactioneze rapid la anumiti factori, insa este responsabil si pentru restrangerea vaselor de sange ; motivul pentru care aratam mai palizi decat de obicei este ca vasele de sange de la suprafata pielii se inchid", afirma Eddie Chaloner.

Cand suntem obositi, ocupati si stresati, putem deveni deshidratati din cauza ca uitam sa ne facem timp pentru a consuma lichide, insa in schimb, consumam cafea.

"Apa putina in organism este echivalenta cu circulatia inceata a fluidelor. Prioritatile de sange ale corpului sunt organele vitale, precum creierul si inima, nu pielea", adauga Chaloner.

Oboseala si paliditatea pot fi si semne ale anemiei, lipsa globulelor rosii.

"Globulele rosii transporta oxigen, astfel ca daca nu ai suficiente globule, lipsa oxigenului te poate face sa arati palid si sa te simti obosit. Multi oameni sufera de anemie fara ca sa stie."

Orele dormite inainte de miezul noptii au mare importanta?

Este posibil ca mama ta sa fi insistat ca orele dormite inainte de miezul noptii sunt importante, insa gresea; nu ora la care adormi este importanta, ci calitatea si durata somnului.

"Scopul fiecaruia ar trebui sa fie obtinerea unui somn de calitate, care consta in cicluri de somn ce dureaza intre 90-110 minute.  Fiecare ciclu de somn contine somn profund, somn usor si miscarea rapida a ochilor", spune doctorul Guy Meadows, director al The Sleep School, din Londra.

Majoritatea oamenilor au 4-5 cicluri pe noapte in cele 8 ore de somn. Doctorul Meadows considera ca aceasta conceptie gresita cu privire la orele de somn inainte de miezul noptii a aparut din cauza ca in prima parte a noptii ciclurile contin mai mult somn profund, care ajuta la recuperare si crestere.

"Insa toate cele trei stagii de somn sunt esentiale. Daca adormi dupa miezul noptii, este important sa nu te trezesti devreme, caci lipsa somnului poate afecta sistemul imunitar. Daca cineva adoarme in mod repetat dupa miezul noptii si se trezeste tarziu dimineata, nu ii va dauna cu nimic."

De ce mi se inrosesc ochii cand sunt obosit?

Cand esti obosit, clipesti mult mai rar deoarece creierul tau uita sa dea comanda.

Clipitul des din ochi este important deoarece transporta fluidele din conductele lacrimale peste globul ocular, ochiul pastrandu-se umed si bine lubrifiat.

Daca stratul exterior al ochiului se usuca, vasele mici de sange din  ochi se inflameaza si se dilateaza, devenind rosii.

Urmatorul pas consta in aparitia mancarimii in jurul ochilor, iar scarpinarea acestora nu face decat sa inrautateasca problema.

Consultantul oftalmologic Paul Chell spune: "Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa dormi, sau cel putin, sa iti odihnesti ochii pentru cateva minute,astfel fluidele vor putea aunge la globul ocular."

Va recomandam sa mai cititi si urmatoarele:

11 Plante magice care previn stresul

11 Plante magice care previn stresul

Stresul pare sa fi devenit o parte inevitabila a vietii noastre de zi cu zi. Dam vina pe ritmul super-rapid, competitia extrema, termenele limita, exigente si orele lungi de lucru care caracterizeaza…

Cum afecteaza stresul greutatea

Cum afecteaza stresul greutatea

Stresul produce hormoni pentru a se lupta cu stresul de zi cu zi. Un hormon este adrenalina care da corpului nostru un plus de energie si puterea de a face fata stresului, iar celalalt hormon este de…

7 Moduri simple de a reduce stresul - Stresul imbatraneste

7 Moduri simple de a reduce stresul - Stresul imbatraneste

Stresul ne imbatraneste. Putem avea o dieta perfecta. Antrenament regulat. Sa practicam iertarea si dragostea. Daca nu reusim sa tinem stresul sub control, avem probleme. Fiecare perioada…


 

 Forumuri si grupuri de suport:

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.
 

 Femina Intim ...
Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime.

autor: redactor Alina Ciobanu - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2015

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Stres

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII