La ce varsta ar trebui sa se joace copilul meu cu alt copil? Fazele de inceput ale jocului si ce invata copilul - sfatul psihologului

La ce varsta ar trebui sa se joace copilul meu cu alt copil? Fazele jocului si ce invata copilul - sfatul psihologului

La ce varsta ar trebui sa se joace copilul meu cu alt copil? Fazele de inceput ale jocului si ce invata copilul - sfatul psihologului

Joaca este o bucurie a copilăriei. Jocul cu alți copii îi ajută pe cei mici să-și dezvolte abilități sociale esențiale, cum ar fi împărtășirea, colaborarea și rezolvarea conflictelor.  Participarea la jocuri cu reguli îi ajută pe copii să înțeleagă importanța respectării regulilor și să dezvolte capacitatea de a urma instrucțiuni. De asemeni, interacțiunea cu alți copii stimulează dezvoltarea limbajului prin conversatii și jocuri de rol.

Dar la ce vârstă poate un copil să se angajeze în activitatea sa preferată din viitor: jocul cu alți copii? Iată ce ne spune psihologul.

- despre la ce varsta ar trebui sa se joace copilul cu alt copil, veti citi:
Cand ar trebui sa se joace copilul meu cu alt copil?
Joaca in paralel
Joaca si rabdarea
Joaca asociativa - varsta jocului social
Despre socializare copilului si jucarii
Comunitate, Forumuri ale parintilor

Cand ar trebui sa se joace copilul meu cu alt copil?

Joaca este o bucurie a copilariei. Dar pe la ce varsta poate un copil sa se antreneze in activitatea sa preferata din viitor: jocul cu alti copii?

La ce vârstă încep copiii să se joace împreună- cele 3 faze de inceput

Între 1-2 ani:
Copiii încep să joace unul lângă celălalt, într-o formă de joacă denumită "joacă paralelă". În această etapă, copiii sunt interesați de jucăriile celuilalt, dar nu interacționează direct.
 
Între 2-3 ani:
Apare "joaca asociativă", unde copiii încep să interacționeze mai mult, împărțind jucării și vorbind unul cu celălalt, dar fără a avea un scop comun clar definit.

Între 3-4 ani:
Copiii dezvoltă "joaca cooperativă", unde încep să colaboreze, să-și asume roluri și să urmeze reguli simple în jocuri comune, cum ar fi construirea împreună a unui turn din blocuri sau interpretarea unor scenarii de joacă de rol.

Joaca in paralel

Copilul va experimenta initial - o vreme socializarea prin joaca cu alt copil.

Copiii de 2 anisori - sunt in faza de a se juca in paralel - cu foarte putina interactiune - in asa numitul joc paralel.

In acest stadiu, copiii se observa, stiu de existenta celuilalt tovaras de joaca  - dar inca nu se vor juca impreuna. Nu sunt dispuri sa interactioneze. Si mai ales, nu sunt dispusi sa imparta jucariile.  Daca un copil este interesat de o jucariaoara de-a celuilalt copil - mai mult ca sigur o va lua pur si simplu sau o va lua cand jucaria este lasata deoparte de celalalt copilas.  In functie de tempamentul celor doi copilasi - va izbucini sau nu o mica cearta pentru acea jucarioara.  Chiar si aici este vorba despre un act de supravietuire al celui mai puternic.

Joaca si rabdarea

La varsta de 3 ani, copilul intelege sa isi astepte randul la o jucarie, in caz ca e impartita de mai multi, in cadrul unei sesiuni de joaca colectiva.  Dar, evident, nu sunt fericiti cand li se ia jucaria de catre alt coleg de joaca.  La aceasta varsta insa, se poate aloca un anume timp unui copil - sa foloseasca acea jucarie - urmand a intelege gradual ca ii va veni si lui randul. Acesta este un mod foarte bun de a-l face pe copil sa invete rabdarea.

Joaca asociativa - varsta jocului social

In jurul varstei de 4 ani, copilul va intelege jocul social - si se va antrena in joaca efectiva cu un alt copil. Ajungem asadar la varsta jocului asociativ.

Ce invata copilul: Beneficiile jocului cu alți copii

Dezvoltarea socială: Jocul cu alți copii îi ajută pe cei mici să-și dezvolte abilități sociale esențiale, cum ar fi împărtășirea, colaborarea și rezolvarea conflictelor.

Învățarea regulilor și structurilor: Participarea la jocuri cu reguli îi ajută pe copii să înțeleagă importanța respectării regulilor și să dezvolte capacitatea de a urma instrucțiuni.

Dezvoltarea limbajului: Interacțiunea cu alți copii stimulează dezvoltarea limbajului prin conversatii și jocuri de rol.

Stimularea creativității și imaginației: Jocurile de rol și activitățile creative îi ajută pe copii să-și exploreze imaginația și să-și exprime ideile într-un mod liber și creativ.

Nevoia de socializare a copilului la varsta de 2-3 ani

Odata cu implinirea varstei de 2 ani, copiii incep sa-si exercite independenta, vor sa experimenteze mai mult, sa testeze tot ce se intampla in jurul lor si sa observe reactiile celorlalti. Totodata, la aceasta varsta apar si dificultatile de a intelege multe lucruri si de a-si exprima sentimentele, ceea ce poate duce la crize temperamnetale pe care parintii nu le pot intelege.

Psihologii le recomanda parintilor sa vorbeasca cat mai mult cu cei mici, sa ii asculte cand au ceva de spus, sa le inteleaga starile si sa-i incurajeze permanent citeste mai departe aici.

Despre socializarea copilului si jucarii, merita citit si:

Bebelusii disting prietenii de dusmani de la varsta de 9 luni|
Gradinita intre optiune si necesitate: rolul gradinitei pentru copil si ce astepta parintii de la o gradinita
3 ani: ramas bun pruncie, bine ai venit copilarie!

Despre educatia copilului la aceasta varsta mai cititi: Educatia copilului intre 1-4 ani

 Comunitate, Forumuri ale parintilor

 Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare! Am nevoie de un baby-sitter... Cel mai mare forum romanesc despre gradinite, scoli, crese si bone.

Forum de Parenting modern

Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.

autor:autor: Dr. Justina Marinescu, Psiholog, in exclusivitate pentru Desprecopii.com  
Desprecopii.com (c) Toate drepturile rezervate, 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII