Ce fel de disciplină preferă copiii și de ce: iată de ce și părerea lor contează in aceasta ecuație

Ce fel de disciplina prefera copiii si de ce: iata de ce si parerea lor conteaza in aceasta ecuatie

Ce fel de disciplină preferă copiii și de ce: iată de ce și părerea lor contează in aceasta ecuație

Vorbim atat des despre educatia copiilor, de cei 7 ani de acasa, despre metode parenting...dar copiii ce parere au despre educatie si metodele de parenting? Ce fel de educatie prefera ei? Este normal sa le ascultam si lor opinia.

• Niste psihologi americani au facut un studiu si au intrebat copiii ce considera ca este cea mai buna metoda de educatie ... si rezultatele sunt foarte interesante.

- veti citi:
Disciplina pe care o prefera copiii
Ce ar trebui sa faca parintii?
Parerile variaza in functie de varsta copiilor
Parentingul pozitiv - cheia unui copil fericit si echilibrat
Nu uita draga mami si tati
5 motive pentru care disciplina nu functioneaza cu copilul tau
Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional
6 sfaturi de parenting

Disciplina pe care o prefera copiii

Vorbim atat des despre educatia copiilor, de cei 7 ani de acasa, despre metode parenting...dar copiii ce parere au despre educatie si metodele de parenting? Ce fel de educatie prefera ei? Este normal sa le ascultam si lor opinia.

In urma cu cativa ani, un grup de cercetatori in psihologia parentingului au decis sa afle opinia pura a copiilor despre stilurile de parenting.  Utilizand metode sofisticate de supraveghere, au intrebat copii de varsta prescolara pana la adolescenti de liceu despre ce cred ei ca e potrivit in educatie si ce nu prea functioneaza ...

Ce ar trebui sa faca parintii? Ce ai face tu?

Intrebarile au fost puse cu un pic de viclenie. Acestia ascultau istoriare despre copii care se comportau urat si apoi erau intrebati: Ce ar trebui sa faca parintii? Ce ai face tu? Copiilor li s-a pus la dispozitie  o lista cu metode de disciplina.

Rezultatele au fost foarte intesante. Cu o marja larga, parintii intelegatori - cei care sunt adepti ai parentingului pozitiv au primit notele cele mai mari. Urmatorul comportament favorizat a fost cel de pedeapsa efectiva. 

Ce a ajuns pe ultimul loc? Ei bine, copiilor nu le place parentingul permisiv  - abordari de genul - lasa sa faca ce vrea el...

Studiul a observat ca stilul de parenting pe care copiii l-au apreciat cel mai mult este stilul de parenting pozitiv (inductiv) condimentat cu picaturi periodice de etalare a puterii si cu explicarea consecintelor.

Parerile variaza in functie de varsta copiilor

Dar, conteaza si varsta la care ii intrebam - desigur :) Copiii intre 4-9 ani urasc permisivitatea mai mult decat orice alt stil de parenting = mai mult si chiar decat lipsa de afectiune a parintilor. Nu acelasi lucru se poate spune de copiii adolescenti care - desigur - si-ar dori cat mai multa permisivitate.

Deci acum avem o imagine cat de cat clara despre cum putem creste copilul - in rezonanta cu regulile noastre de parenting.

Parentingul pozitiv - cheia unui copil fericit si echilibrat

Parintii ale caror reguli sunt emise ca o acceptare calda si ale caror motive sunt explicate calm si in mod constant, sunt perceputi a fi rezonabili si drepti -  si nu capriciosi sau dictatoriali. Iar aceste caracteristici vor putea sa se reflecte in caracteristicile copiilor lor  - fiind respectuosi si nu sfidatori sau isterici. Citeste Cum punem limite copilului fara sa il pedepsim?
Copiii crescuti in stilul de parenting pozitiv sunt acei copii echilibrati si fericiti.

Nu uita draga mami si tati:

- copilul tau are un simt inascut al binelui si raului
- in creier, regiunile care proceseaza emotiile si regiunile care ghideaza activitatea de luare a deciziilor, lucreaza impreuna
- cheia pentru un copil echilibrat e in mana parintilor. Mai precis a modului in care parintii aplica regulile: asteptari realiste, clare, consecinte bine explicate, maleabile, si lauda pentru buna purtare.
- copilul isi va asuma un comportament moral daca parintii ii explica de ce exista reguli si care sunt consecintele.

5 motive pentru care disciplina nu functioneaza cu copilul tau

Disciplina face parte din procesul educatiei de acasa ... insa exista multi parinti care sunt de parere ca nu isi pot educa eficient copilul. Oare de ce? Iata care ar putea fi niste motive - iata 5 motive pentru care disciplina nu functioneaza cu copilul tau

Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional

Parentingul pozitiv este un concept modern de educatie care plaseaza central copilul si il trateaza ca pe o personalitate unica. Expertii in educatia moderna a copilului sunt de parere ca aceasta abordare este pozitiva pentru dezvoltarea personalitatii sale. De fapt, acest gen de educatie deschide o poarta speciala de comunicare cu copilul, stimuland-i inteligenta, creativitatea si increderea in sine.

Succesul si popularitatea acestei noi abordari in educatie este de altfel strans legat cu cerintele societati actuale - care pune accent pe rezultate, independenta  si performanta in societate.

Este esential sa laudam si sa incurajam performantele reale copilului. Dar, multi parinti alimenteaza la maxim nevoia de aprecieri a copilului nerealizand ca de fapt afecteaza structura ego-ului copilului. In loc sa progreseze, acest copii devin dependenti de aprecieri si atentie.  - spune  Susan Carey, psiholog specializat in psihologia copilului - de la Universitatea Harvard, SUA -  citeste in continuare aici.

6 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
referinte: theconversation.com, ahaparenting.com, psychologytoday.com - 2023
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Disciplina

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII