Cât de activ e bebelușul tău? Dezvoltarea motorie începe chiar din primele săptămani de viață - etapele dezvoltării motorii pana la 12 luni

Cat de activ e bebelusul tau? Dezvoltarea motorie incepe chiar din primele saptamani de viata - etapele dezvoltarii motorii pana la 12 luni

Cât de activ e bebelușul tău? Dezvoltarea motorie începe chiar din primele săptămani de viață - etapele dezvoltării motorii pana la 12 luni

Dezvoltarea motorie a bebelușului este un proces complex și esențial pentru creșterea și evoluția sa, care începe chiar din primele săptămâni de viață. Pe măsură ce bebelușul tău crește, profită de fiecare oportunitate pentru a-i stimula atât mintea, cât și corpul. Iată un timeline cu unele dintre primele semne ale dezvoltării motorii ale bebelușului, până la vârsta de 12 luni:

Cât de activ este bebelușul tău? Dezvoltarea motorie începe chiar din primele săptămâni de viață - etapele dezvoltării motorii până la 12 luni.

veti citi
 Cât de activ este bebelușul tău?
Dezvoltarea motorie incepe chiar din primele săptămani de viață
Iată câteva alte activități pe care tu și copilul tău le poți face împreună.
Iată un timeline cu unele dintre primele semne ale dezvoltării motorii ale bebelușului, până la vârsta de 12 luni:
 

Cât de activ este bebelușul tău?

Esti mami sau tati de bebe? Ei bine, s-ar putea sa nu iti pui intrebarea aceasta inca din primele saptamni de viață ale bebelușului tau ca fiind un moment în care acesta este foarte activ din punct de vedere fizic (deși probabil veți simți că tu și soțul tău sunteți super obositi ...). Bineinteles, bebe nu este capabil inca sa alerge prin parc sau să arunce o minge unui alt copil la această vârstă, dar există deja multe oportunități pentru ea de a începe să dezvolte abilități motorii pe care le poate dezvolta pentru o copilărie foarte activă.

Dezvoltarea motorie incepe chiar din primele săptămani de viață

De exemplu, ai observat că bebelușul tău a început să bată cu piciorul în a doua lună de viață? Chiar dacă această mișcare este în mare parte un gest reflex în acest moment, în scurt timp bebe va putea să-și flexeze și să-și îndrepte picioarele oricând dorește.

dezvoltarea motorie a bebelusului

În primele săptămâni de viață, bebelușii au o dezvoltare motorie limitată și sunt în mare parte imobili. Cu toate acestea, există câteva mișcări pe care le fac în mod natural, datorită reflexelor lor:

Reflexul de supt: Bebelușii au reflexul de supt puternic, care le permite să sugă laptele matern sau formula dintr-un biberon. Acest reflex poate fi declanșat prin simpla atingere a buzelor bebelușului.

Reflexul de împingere a picioarelor: Atunci când sunt plasați cu talpile picioarelor pe o suprafață plană, bebelușii își vor împinge picioarele în mod reflexiv.

Reflexul de împingere a mâinilor: Atunci când sunt plasați cu palmele pe o suprafață plană, bebelușii își vor împinge mâinile în mod reflexiv.

Reflexul de prindere: Atunci când obiecte sunt plasate în palmele lor, bebelușii își vor strânge degetele în jurul obiectelor, într-un mod reflexiv.

• Reflexul Moro:
Acest reflex apare atunci când bebelușii sunt ușor speriați sau surprinși. Ei își vor întinde brusc brațele și picioarele, vor deschide larg degetele și își vor arunca capul înapoi.

Chiar de la 3 luni copilul tău poate părea că se află într-o mișcare constantă. Își va apuca picioarele și va încerca să le bage în gură. Se va agita și da cu piciorul la fiecare schimbare a scutecului. Între 7 și 10 luni, ea va începe să experimenteze și apoi să stăpânească arta târârii. Apoi, chiar în jurul primei ei ani de naștere, va face primii pași (se poate întâmpla puțin mai devreme sau puțin mai târziu de la un copil la altul, totul într-un interval normal).

Pe măsură ce bebelușul tău se dezvoltă, profită de fiecare oportunitate pentru a-i stimula mintea și corpul. Încă din primele săptămâni de viață, plimbați-vă prin casă în timp ce țineți și interacționați cu bebelușul și spuneți cu voce tare numele obiectelor pe care le întâlniți cei 2. În curând, va dori să se întindă, să le atingă și să le ridice. De asemenea, vorbește cu copilul tău ori de câte ori ești cu ea. Indiferent dacă îi schimbați scutecul, îi faceți baie sau conduceți cu ea în mașină, continuați conversația. Bebelușii adoră sunetul vocii părinților lor. Vedeți cum răspunde și cum comunică cu sunete prin mișcarea brațelor și picioarelor.

Iată câteva alte activități pe care tu și copilul tău le poți face împreună.

♦ Citește cu voce tare copilului tău.

♦ Ascultati muzica si dansati cu bebe în brațe.

♦ Stai și joacă-te cu bebe pe podea. Îi va plăcea să interacționeze cu tine.

♦ Încearcă să o înveți cucu-bau și sa aplaude (acestea pot fi stimulatoare pentru bebelușul tău și îl vor ajuta să-și dezvolte abilitățile motorii).

♦ Îmbrățișează-l frecvent pe bebe și asigură-i un contact fizic iubitor.

♦ Ține-ți copilul in brate cât de des poți.

♦ Pune pe bebe in în cărucior și du-l la plimbare. Este o modalitate bună de a-ți expune copilul la lumea din jurul său și este un exercițiu grozav pentru tine.

Iată un timeline cu unele dintre primele semne ale dezvoltării motorii ale bebelușului, până la vârsta de 12 luni:

⦿ 0-3 luni:

În primele săptămâni de viață, bebelușii au o dezvoltare motorie limitată și sunt în mare parte imobili. În jurul vârstei de 2-3 luni, își dezvoltă controlul capului și încep să își ridice capul și să își întoarcă capul de la o parte la alta când sunt pe burtă. De asemenea, își îndoaie și își întind brațele și picioarele în timpul mișcărilor reflexe.

⦿ 3-6 luni:

În această perioadă, bebelușii își dezvoltă abilitatea de a-și controla corpul și de a începe să se rostogolească de la burtă la spate și invers. Ei încep să-și întindă mâinile și picioarele spre obiectele care le sunt atrăgătoare și încep să se așeze singuri, susținându-se cu mâinile.

⦿ 6-9 luni:

Bebelușii încep să-și dezvolte abilitatea de a sta în picioare și de a se deplasa prin târâre sau prin așezare în poziție șezând și apoi în picioare. Ei încep, de asemenea, să își coordoneze mișcările și să învețe să se rostogolească din poziția șezândă pe burtă. În această perioadă, bebelușii încep să își exploreze lumea din jur și să aibă un interes crescut pentru obiectele și jucăriile din jurul lor.

⦿ 9-12 luni:

În această perioadă, bebelușii își îmbunătățesc abilitatea de a sta în picioare și de a merge, susținându-se de obiecte sau de mână. Ei încep să își dezvolte abilitatea de a se deplasa singuri și încep să meargă singuri, în general între 9 și 12 luni. În această perioadă, bebelușii își dezvoltă și abilitatea de a se întoarce și a se apleca, de a împinge și de a trage obiecte și de a arunca jucării.

Cum creste bebelușul in primele 12 luni de viața

Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)
Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)
Cresterea si dezvoltarea normala a bebelusului intre 0-12 luni
Etapele de dezvoltare ale bebelusului 
 

Esti o mămica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: Desprecopii.com -  Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
articol coordonat de Medic pediatru Stefana Zamfir - in exclusivitate pentru Desprecopii
referinte - Academia Americana de Pediatrie
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII