Dislexia la copil: cauze și tipuri. Dislexia poate influența procesul de invățare al copilului - sfatul psihologului
Dislexia este o dizabilitate a invatarii care poate afecta capacitatea unei persoane de a citi, scrie si uneori de a vorbi. Dislexia este cea mai frecventa dizabilitate a invatarii la copii si persista de-a lungul intregii vietii.
• Copiilor care au dislexie le este greu sa invete sa citeasca desi merg la scoala, au cel putin un nivel mediu de inteligenta si li se ofera oportunitati adecvate de invatare. Dislexia este ereditara. Este cauzata de un defect al capacitatii creierului de a traduce imaginile primite de la ochi sau de la urechi in limbaj inteligibil, fara a duce la probleme de vedere sau de auz. Iata totul despre dislexia copilului - de la Desprecopii.com:
- despre dislexia copilului, veti citi:
Ce este dislexia?
Cat de grava e dislexia?
Dislexia nu este un deficit de inteligenta
Dislexia este ereditara
Dislexici celebri
Dislexia poate ramane nedetectata in primii ani de scoala
Care sunt cauzele dislexiei? Tipurile de dislexie
Cum afecteaza dislexia functiile de invatare?
Cititi in continuare despre dislexie
Ce este dislexia?
Dislexia exista de multa vreme si a fost definita in multe moduri. De exemplu, in anul 1968, World Federation of Neurologists a definit dislexia ca o boala a copiilor, care, in ciuda faptului ca merg la scoala, nu reusesc sa-si formeze aptitudinile de limbaj caracteristice cititului si scrisului, corespunzatoare capacitatilor lor intelectuale.
Conform definitiei date de U.S. National Institutes of Health, USA, dislexia este o dizabilitate a invatarii care poate afecta capacitatea unei persoane de a citi, scrie si uneori de a vorbi. Dislexia este cea mai frecventa dizabilitate a invatarii la copii si persista de-a lungul intregii vieti.
Cuvantul “dislexie” vine din greaca si inseamna “dificultate in ceea ce priveste cuvintele” iar formele prin care aceasta problema se manifesta sunt diverse, implicand si neputinta de a intelege unele cuvinte, de a te orienta sau de a face calcule matematice.
Cat de grava e dislexia?
Gravitatea dislexiei poate varia de la usoara la severa. Cu cat este tratata mai din timp, cu atat rezultatele sunt mai bune; totusi, nu este niciodata prea tarziu ca oamenii afectati de dislexie sa invete sa-si amelioreze aptitudinile de limbaj.
Copiilor care au dislexie le este greu sa invete sa citeasca desi merg la scoala, au cel putin un nivel mediu de inteligenta si li se recomanda oportunitati adecvate de invatare.
Dislexia nu este un deficit de inteligenta
Dislexia este cauzata de un defect al capacitatii creierului de a traduce imaginile primite de la ochi sau de la urechi in limbaj inteligibil, fara a duce la probleme de vedere sau de auz. Nu este cauzata de retard mental, sechele ale creierului, nici de un deficit de inteligenta.
Dislexia este ereditara
Numeroase studii facute in SUA au concluzionat ca dislexia este ereditara. Prin scanarea activitatii creierului, cercetatorii au descoperit ca la dislexici, informatia este procesata cu prioritate de emisfera dreapta a creierului lor - si nu de emisfera stanga ca in cazul celor care nu au dislexie.
Dislexici celebri
Ca dovada ca dislexia nu este un deficit de inteligenta ci dimpotriva iata o serie de personalitati care au/avut dislexie: Leonardo Da Vinci, Edison, Picasso, Einstein, Steve Jobs, Pablo Picasso
Inventatorul Thomas Edison, pictorul Leonardo Da Vinci, Pablo Picasso, Alexander Graham Bell, Albert Einstein, George Washington, Thomas Jefferson, Winston Churchill sunt doar o parte dintre geniile care au suferit de dislexie şi pe care boala nu i-a împiedicat să rămână în istorie.
Printre dislexicii ajunşi foarte bogaţi se numără Ted Turner, fondatorul CNN, Richard Branson, fondatorul Virgin Group, sau Henry Ford, cel care a pus pe picioare grupul auto cu acelaşi nume. De dislexie au suferit şi scriitorii Hans Christian Andersen, Agatha Christie şi Gustave Flaubert.
Actori cunoscuţi cu aceeaşi boală sunt Tom Cruise, Whoopi Goldberg, Keanu Reeves sau Robin Williams
Dislexia poate ramane nedetectata in primii ani de scoala
Copilul poate fi frustrat de dificultatea de a invata sa citeasca si poate avea alte probleme care mascheaza dislexia. Poate ca da semne de depresie si manifesta un scazut respect de sine. Problemele de comportament acasa sau la scoala sunt si ele observate frecvent. Astfel, motivatia copilului scade dramatic, iar el ajunge sa nu-i mai placa scoala, ceea ce-i pune serios in pericol succesul scolar, daca boala ramane netratata.
Care sunt cauzele dislexiei? Tipurile de dislexie
Exista mai multe tipuri de dislexie care pot afecta capacitatea unui copil de a scrie si citi.
Dislexia provocata de traume apare adesea dupa o forma sau alta de trauma cerebrala sau de afectare a creierului care controleaza scrisul si cititul. Ea este rara in randul populatiei actuale de varsta scolara.
Un al doilea tip de dislexie este numit dislexie primara. Acest tip de dislexie este mai degraba o disfunctie decat o afectare a partii din stanga a creierului (cortexul cerebral) si nu se schimba cu varsta. Persoanele care au acest tip de dislexie sunt rareori capabile sa citeasca la nivelul clasei a patra, iar la varsta adulta se lupta inca sa citeasca, sa scrie pe litere, sa citeasca in general. Dislexia primara este transmisa ereditar si este mai frecventa la baieti decat la fete.
Un al treilea tip de dislexie este numit dislexie secundara sau dislexie de dezvoltare si se crede ca este cauzata de dezvoltarea hormonala din timpul stadiilor timpurii ale dezvoltarii fetale. Dislexia de dezvoltare se atenueaza pe masura ce copilul creste. De asemenea, este mai frecventa la baieti.
Cum afecteaza dislexia functiile de invatare?
Dislexia poate afecta mai multe functii diferite.
Dislexia vizuala este caracterizata de inversarea cifrelor si literelor si de inabilitatea de a scrie simbolurile in ordinea corecta.
Dislexia auditiva implica dificultati cu sunetele sau grupurile de sunete. Sunetele sunt percepute ca in alta ordine sau nu sunt auzite corect.
Disgrafia se refera la dificultatea copilului de a tine si controla creionul astfel incat sa poata scrie semnele corect pe hartie.
Din pacate, in Romania, greseala porneste inca de la gradinita sau scoala, acolo unde cadrele didactice nu sunt informate corect, uneori, catalogand un copil dislexic ca fiind unul cu retard mintal sau cu probleme de adaptare. De aici, numeroase alte efecte negative pot afecta psihicul celui in cauza si, binenteles, ingreuneaza ameliorarea problemei.
Cititi in continuare despre dislexie:
Cum este diagnosticata dislexia?
Cum se trateaza dislexia?
Dispraxia la copil: simptome si terapii
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023
Referinte: Journal of Applied Psychology
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 8 comentarii
Sunt cadru didactic si lucrez mult cu un copil dislexic. Exersez f.mult. Caut mereu soluții pt.a obține un minim progres.
Exista in Bucuresti un centru pt.copii cu dislexie,Edulier.
Buna ziua! Baietelul meu este in clasa a 2 si uneori scrie si citeste literele incurcate sau chiar citeste cuvintul de la sfirsi, cum credeti, In acest caz poate merge vorba de Dizlexie ?
Sunt un adult dislexic mi a fost greu sa ma adaptez la scoala pana in clasa 4 cand am descoperit singura un sistem pt a intelege cw mi se spunea pr mine cuvantul oua devenea oo nu ma ajutat nimeni si invatatoarea ma facea tampita n am stiut ca sunt dislexica pana nu am studiat psihologia la 27 de ani azi studiez neuropsihologia la florenza ceea ce ma doare ffff tare e ca am un nepot dislexic ca si mine si e tratat in acelasi mod cum am fost tratata eu la scoala acum 40 de ani. Invatamantul romanesc nu face progrese cele mai multe invTatoare nici macar nu au auzit de dislexie sau nu stiu cum sa abordeze problema din punct de vedere didactic nu mai spun ca ca nu se preocupa de dezv psihologic a copiilor .ele intra in clasa isi apun lectia si la revedere ce o fi o fi. Am fost cadru didactic 9 ani va spun sincer ca asa faceau colegele mele. Nu le interesa daca copilul avea probleme. Scuza era ,, nu pot sa ma ocup de toti copii,, .la o conferinza despre dislezie se vb tocmai despre asta ,, cum poate invatatoarea sa ajutw copilul cu dislexie?,, nu e chiar atat de greu se poate daca doriti sa ma contactati va dau cateva idei.
Buna ziua, baieţelul meu de 10 ani are diagnosticul de dislexie şi disgrafie şi sunt curioasa sa ştiu cum vede o persoana cu dislexie literele şi cuvintele, cum le leaga în propoziţii? Adica as vrea sa ştiu cum se vede prin ochii lor, sa ştiu cum sa îl ajut mai bine. O persoana cu dislexie poate progresa încât sa nu se cunoasca acest lucru?
Buna seara, Sunt interesat sa stiu cat mai multe lucruri despre dislexie.Va multumesc si astept cu interes colaborarea cu dvs. Noapte buna!
Buna seara, Sunt interesata sa stiu cat mai multe lucruri despre dislexie, in mod special cum pot sa lucrez cu elevii care au aceasta problema. Ma intereseaza metode si tehnici de lucru pentru a ameliora aceasta situatie, pentru asi castiga increderea in ei si de a nu se lasa prada in fata colegilor. va multumesc si astept cu interes colaborarea cu dvs. Noapte buna!
Buna ziua si eu am o fetita dislexica de 9 ani si va pot oferii toate informatiile pe care le detin in acest moment
As dori și eu mai multe detalii despre cum se poate lucra cu un copil cu dislexie
in primul rand va spun ca sunt fericita ca v-am desco[perit si sper din tot sufletul sa ma ajutati sa o ajut pe fetita mea de 8 ani dislexica .De doi ani ma chinui sa descopar ce are defapt am mers si merg incontinuare la medici ,mereu drumurile mele se inchid .Am primit diagnostice;retard,retard mediu ,sindrom dislexico-disgrafic,sindrom hiperkinetic ,agitatie psihomotrica,dificultati de invatare.etc Dianae in clasa 2 ,are invatator de sprijin ,in clasa se plictiseste pt ca nu face nimic ,cele 2 ore pe saptamana cu inv .de sprijin sunt inutile pt ca nu evolueaza.eu am vazut la ea urmatoarele;cunoaste aproape toate literele ,cifrele ,nu calculeaza decat daca ii aratpe degete de ex decat vizual dar pana la10,nu leaga 2 litere absolut deloc auzul ei fonematic e 0 .ce repetam cuvinte le invata mecanic are o memorie vizuala foarte buna se joaca la calculator si se descurca singura mai putin cand trebuie sa scrie un joc nou cere ajutor .memoreaza perfect de ex o lectie la stiinte e ciudata uneorica eu o intreb un lucru si imi da un raspuns altfel dar corect de ex ii arat un patrat sa-mi spuna ce e iar ea imi face din el un zmeu ,o intreb ce sunete se aud in cuvintul verde iar ea imi raspunde;iarba .simt ca sunt neputincioasa cum sa o ajut?cu ce sa incep? la ce specialist ADEVARAT sa apelez?
Intreb pe un specialist daca un copil ar avea dislexie , ar putea sa fie prelungite clasele 1,2,3,4? Invatatura copiilor sa fie realizata , de ex. ,cam de 2-3 ori pe saptamana si cu 2-3 materii pe zi cu pauza intre o materie de o ora ? Asta vor decide specialistii impreuna cu autoritatile competente si bine pregatite profesional .
Este foarte la obiect ceea ce ati scris despre dislexie, dar din pacate, in Romania, nici macar in Bucuresti - NU EXISTA NICI O SCOALA care sa se ocupe de copiii dislexici sau la care poti gasi intelegere ca profesorii sa colaboreze cu parintii pentru a integra si ajuta copilul.Eu am o fetita dislexica si nu doresc la nimeni sa treaca prin ceea ce trecem noi, parintii, in fiecare an scolar!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII