Cum se trateaza dislexia?

Cum se trateaza dislexia?

Cum se trateaza dislexia?

Desi exista mai multe teorii despre tratarea cu succes a dislexiei, nu exista de fapt un tratament care sa o vindece.

 

Scoala va crea un plan impreuna cu parintii, spre a veni in intampinarea nevoilor copilului. In cazul in care scoala pe care o urmeaza copilul nu este pregatita sa faca fata acestei situatii, copilul trebuie transferat la o scoala care poate educa un copil dislexic in mod corespunzator, daca o astfel de scoala exista in zona. Planul poate fi implementat intr-un context special de educatie sau intr-o clasa obisnuita.

 

Iata mai multe informatii despre cum se trateaza dislexia, de la Desprecopii.com:

in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce tip de tratament este disponibil pentru dislexie?
Tratamente alternative pentru dislexie
Dislexia – rezumat

Ce tip de tratament este disponibil pentru dislexie?

Tratamentele din contextul scolar. Inainte de inceperea oricarui tratament, trebuie facuta o evaluare pentru a determina zona specifica de dizabilitate a copilului. Desi exista mai multe teorii despre tratarea cu succes a dislexiei, nu exista de fapt un tratament care sa o vindece.

Scoala va crea un plan impreuna cu parintii, spre a veni in intampinarea nevoilor copilului. In cazul in care scoala pe care o urmeaza copilul nu este pregatita sa faca fata acestei situatii, copilul trebuie transferat la o scoala care poate educa un copil dislexic in mod corespunzator, daca o astfel de scoala exista in zona.

Planul poate fi implementat intr-un context special de educatie sau intr-o clasa obisnuita. Un plan de tratament potrivit se va concentra pe intarirea punctelor slabe ale copilului, utilizandu-i punctele tari.

O abordare directa poate include un studiu fonic sistematic. Pot fi folosite tehnici create pentru a stimula toate simturile sa functioneze eficient impreuna.

Pot fi folosite abordari specifice de citit, ce solicita copilul in acelasi timp sa auda, sa vada, sa spuna si sa faca ceva (multisenzoriale), ca metoda Slingerland, metoda Orton-Gillingham, sau proiectul READ. Computerele sunt instrumente puternice pentru ajutarea acestor copii si trebuie folosite cat mai mult posibil.

Copilul trebuie sa deprinda aptitudini de compensare si de adaptare la situatie. Trebuie sa se acorde atentie asigurarii conditiilor optime de invatare si a cailor alternative pentru obtinerea performantelor scolare. 

Tratamente alternative pentru dislexie

In afara de ceea ce poate oferi scoala, exista tratamente alternative disponibile in afara mediului scolar. Desi tratamentele alternative sunt recomandate de obicei in afara celui din mediul scolar, exista putine studii care sa sustina eficienta acestor tratamente. In plus, multe dintre ele sunt foarte costisitoare, iar parintii frustrati de problema copilului pot fi usor indusi in eroare de un eventual tratament scump care suna atractiv.

Poate cel mai important aspect al oricarui plan de tratament este atitudinea. Copilul va fi influentat de atitudinea adultilor din jurul lui. Dislexia nu trebuie sa devina o scuza pentru evitarea scrisului. Intrucat cerintele scolare sunt prea mari in cazul unui copil cu dislexie si il pot obosi, reprizele de teme trebuie impartite in „portii” adecvate. In timpul orelor si al temelor de acasa trebuie incluse pauze frecvente.

Copilul trebuie sa primeasca sustinere pentru efortul pe care il face, la fel ca si pentru realizarile sale. Trebuie cautate si utilizate alternative la temele scrise traditionale. Profesorii invata sa ofere elevilor informatiile intr-o varietate de moduri, care nu numai ca sunt mai interesante dar si ajuta elevii, spre a invata astfel mai bine folosind diferite tehnici. Tehnologia interactiva ofera elevilor moduri interesante de a transmite un feedback asupra lucrurilor pe care le-au invatat, in contrast cu temele tradi?ionale care se fac cu creionul pe hartie.

Dislexia – rezumat

Dislexia este dificultatea copilului de a invata sa scrie.
Dislexia poate fi legata de afectarea creierului, ereditate sau influente hormonale.
Inversarea numerelor si a literelor sunt semne frecvente de avertizare ale unei posibile dislexii.
Diagnosticarea dislexiei implica revizuirea modului in care copilul proceseaza informatiile pe care le vede, aude si pe care le obtine participand la diferite activitati.
Tratamentul dislexiei implica in mod ideal realizarea unui plan de comun acord intre parinti si profesori.

Pentru mai multe informatii despre dislexie, cereti sfatul medicului pediatru, contactati scoala, si inscrieti-va pe forumul Desprecopii.com unde vei gasiti intotdeauna sfaturi si suport. Exista multe grupuri de sustinere ale parintilor cu copii cu dislexici pe forumul Desprecopii.com.

Semnele si simptomele dislexiei

Uneori profesorii nu pot stabili ca un copil are dislexie.

Ei pot detecta semne timpurii, ce sugereaza necesitatea unor evaluari ulterioare de catre un psiholog sau de catre alt specialist, pentru a diagnostica intr-adevar boala.

Copiilor care au dislexie le este greu sa invete sa citeasca desi merg la scoala, au cel putin un nivel mediu de inteligenta si li se ofera oportunitati adecvate de invatare. Iata care sun semnele si simptomele dislexiei - de la Desprecopii.com:    

Totul despre Dislexie, cititi:

In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

 Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare! 

autor: Desprecopii.com, Redactor Daniela Slavu, Articol aprobat de Colegiul Psihologilor Desprecopii.com
Desprecopii.com (c) Toate drepturile rezervate, 2019

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Dislexie

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. maria
    mariatrimis la 24/1/2014

    Lili, se pare ca dislexia se rezolva cu ochelari colorati. Stiu ca pare incredibil, dar cercetarile americanilor au avansat in acest sens.Daca vrei detalii scrie-mi la adresa de mail : marynicolaev@yahoo.comSanatate !

    Raspunde la acest comentariu
  2. lili
    lilitrimis la 13/6/2013

    Unde pot inscrie un copil dislexic, a terminat clasa a 4 a la o scoala normala, fara ajutor din partea scolii cu profesor de sprijin sau altceva. Invatatoarea a colaborat dar acum urmeaza alt ciclu si este mult mai greu.Unde o pot transfera?Ajutor!!!!!!!!!!!!!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII