Zodiacul egiptean

Zodiacul egiptean

Zodiacul egiptean

  • Vechii egipteni au fost fascinati de stele. Cosmosul a reprezentat un ordin mare pentru ei, domnind asupra vietii pe pamant. Ei au fost deosebit de interesati de astrologie si zeii au ocupat un loc important in viata lor de zi cu zi. Iata zodiacul egiptean.

Semnele zodiacului egiptean, care se presupun ca reflecta efectul stelelor asupra destinelor oamenilor nascuti in cadrul unor grupuri cu date specifice, au fost mai intai concepute de catre grecii antici. Cu toate acestea, sute de ani inainte, egiptenii antici au clasat o harta similara de stele.

Exista trei sezoane: Schemu - primavara, de la 26 aprilie pana la 23 august, timp de recolte; Akhet - toamna, de la 29 august pana in 26 decembrie, timp de inundatii; Peret  iarna, din 27 decembrie pana la 25 aprilie, timp de insamantare.

Exista 5 zile, care nu fac parte din nici un sezon. Aceste cinci zile se refera la mitologia egipteana, de aceea fiecare dintre acestea poarta numele de zei: Osiris, Horus, Seth, Isis si Nephtys. Pentru a sti semnul astrologic care va corespunde, consultati tabelul de mai jos.

Semne Egiptene

Nil: 1 Ianuarie-7 Ianuarie, sau 19 Iunie-28 Iunie, sau 1 Septembrie-7 Septembrie, sau 18 Noiembrie-26 Noiembrie. Nil a fost facut zeu datorita modului miraculos in care hraneste pamantul. Aceasta divinitate este adesea reprezentata ca o persoana androgina, inconjurata de simboluri ale fertilitatii.

Osiris: 1 Martie-10 Martie, sau 27 Noiembrie-18 Decembrie. Osiris este una dintre marile divinitati egiptene. Casatorindu-se cu Isis si domnind peste Egipt, Osiris il aduce in pragul disperarii si geloziei pe fratele sau Seth, care a domnit peste desert. Seth ii intinde o capcana fratelui sau, sperand sa-l omoare, insa Isis l-a readus la viata. Aceasta renastere face din Osiris simbolul fertilitatii si cresterii economice.

Thoth: 1 Aprilie-19 Aprilie, sau 8 Noiembrie-17 Noiembrie. Ca Zeu al Intelepciunii, Stiintei si Cifrelor, inventator al scrisului, Thot (sau Thoth) a fost consilierul lui Osiris si protectorul lui Horus. El apare ca un om sau babuin, cu cap de ibis ce  poarta o semiluna.

Horus: 20 Aprilie-8 Mai, sau 12 August-19 August. Zeul cerurilor, stelelor si dragostei, Horus este protectorul lui Pharaohs, una dintre cele mai importante divinitati egiptene si, de asemenea, dintre cele mai vechi. Zeu protector al Egiptului, Horus este fiul lui Isis si Osiris si este reprezentat cu cap de soim.

Amon-Ra: 8 Ianuarie-21 Ianuarie, sau 1 Februarie-11 Februarie. Amon, ceea ce inseamna  "Cel ascuns ", a fost idolatrizat in Egipt; cand Teba a fost facuta capitala, el a devenit Amon-Ra,  "Regele Zeilor " si a fost ridicat la rangul de Zeu Suprem. Amon a asimilat caracterele unor divinitati ca Ra (zeul Soarelui) , Min (Zeul fertilitatii si reproducerii), precum si a razboinicului Montou. El a fost in general, vazut ca un zeu protector si a fost adesea reprezentat ca un om cu cap de berbec.

Geb: 12 Februarie-28 Februarie, sau 20 August-31 August. Geb este fiul Zeului Shou si Zeitei Tefnout. Geb simbolizeaza masculinitatea pamantului, terenurilor, plantelor si mineralelor. El este reprezentat in forma umana, cu o coroana rosie si o peruca impartita in trei, pe care se afla o gasca, ideograma numelui sau.

Anubis: 9 Mai-27 Mai, sau 29 Iunie-13 Iulie. Anubis, numit Zeul mortii si vietii de apoi,  este deseori descris ca fiind un barbat de culoare neagra cu cap de sacal. El pazeste trecerea mortilor, le judeca sufletele, le asigura protectia, ii hraneste, ingrijeste si le aduce pacea. Anubis l-a imbalsamat pe Osiris.

Sekhmet: 29 Iulie-11 August, sau 30 Octombrie-7 Noiembrie. Sekhmet inseamna  "putere"; ea a fost zeita razboiului si certurilor. Ea cauza seceta, foametea, fiind  in general, la baza nefericirii umane. Sekhmet a dat nastere epidemiilor, dar de asemenea, avea si puterea de a vindeca toate bolile. Ea este reprezentata ca o leoaica, sau o femeie intr-o tunica lunga cu cap de leu. Sekhmet a fost adorata in Memphis.

Isis: 11 Martie-31 Martie, sau 18 octombrie-20 Octombrie, sau 19 Decembrie-31 Decembrie. Sotia lui Osiris, Isis este intruchiparea zeitei-mama, protectoarea nasterilor, calatorilor si a statului, fiind una din principalele divinitati venerate de vechii egipteni.  Popularitatea ei sa nascut de la mitul lui Osiris, in care ea il aduce inapoi la viata dupa ce acesta a cazut in capcana din desert pusa de fratele sau Seth. Deseori, ea este reprezentata ca o femeie purtand o rochie lunga si incoronata cu semnul hieroglific pentru tron, cu un lotus in maini sau cu aripi desfacute deasupra si in jurul lui Osiris.

Bastet: 14 Iulie-28 Iulie, sau 23 Septembrie-27 Septembrie, sau 3 Octombrie-17 Octombrie. Zeita dragostei si a fertilitatii, Bastet este simbolul feminitatii. Cu aspect de felina, ea este adesea reprezentata ca o femeie cu cap de pisica, sau intr-o incarnare mai feroce, cu cap de leoaica. In Egiptul Antic, oricine ucidea o pisica, primea pedeapsa capitala.

Seth: 28 Mai-18 Iunie, sau 28 Septembrie-2 Octombrie. Zeul intunericului, haosului, deserturilor, furtunilor si razboiului, Seth simbolizeaza raul mai presus de toate. Adesea, el este reprezentat de un porc, sau ca un om cu cap de porc.

Mout: 22 Ianuarie-31 Ianuarie, sau 8 Septembrie-22 Septembrie. Mout este a doua figura de sex feminin dupa Isis in mitologia egipteana, si literalmente, inseamna "mama". Ea poate lua forma unui leu sau vultur.

Semn

Culori avantajoase pentru femei

Culori avantajoase pentru barbati

Semne compatibile

Nil

Albastru inchis

Rosu inchis

Ra si Seth

Osiris

Verde

Galben

Isis si Thot

Toth

Alb

Rosu

Bastet si Isis

Horus

Auriu

Rosu carmin

Geb si Bastet

Amon-Ra

Portocaliu

Galben

Nil si Horus

Geb

Rosu

Violet

Seth si Horus

Anubis

Purpuriu

Siena

Bastet si Isis

Sekhmet

Turcoaz

Verde

Bastet si Geb

Isis

Albastru

Alb

Osiris si Thot

Bastet

Gri

Galben ocru

Sekhmet si Horus

Seth

Negru

Turcoaz

Geb si Nil

Mout

Rosu carmin

Maro

Ra si Thot

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Subiecte tratate:
Tema:Zodiacuri

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ultimile 1 comentarii

  1. Ionut
    Ionuttrimis la 13/3/2011

    Chiar m-ar interesa sa puneti mai multe articole cu si despre Egiptul Antic.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII